login |

Counterpart: kezdett a 2. évad

2018. 12. 17. 19:45 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika

Szép, új világban élünk, amikor egyszerre két, Berlin-ben játszódó amerikai kémsorozatot is nézhetünk, amik amerikai gyártásban készülnek. A Berlin Station idei kezdéséről tegnap írtam, de mellette a Counterpart is elindult egy hete. Az a Counterpart, ami többek szerint az idei év egyik legjobb újonca volt, amit meg is értek, jó látni egy komoly, “felnőttes” sorozatot.

Alapvetően egy politikai thrillerről van szó, amiben két oldal áll szemben egymással, s eddig ebben semmi eredeti nincs, azonban a Counterpart egyediségét az adja, hogy a két ellenlábast, akik diplomáciai zűrbe keverednek egymással, nem két rivális ország, hanem egyazon ország adja – csak éppen két különböző világból. Éljen az alternatív létsíkok közti háború?

Őszinte leszek, eléggé el voltam veszve az indításnál. És szerintem nem is a sok nézett sorozat, hanem a finálé óta eltelt több, mint fél év az oka ennek. Egyszerűen nem emlékszem részletekre az első évadból, karakterekre sem mindre, motivációkra pedig még kevésbé, főleg, ahogy olvasom, már az első szezonban sem feltétlenül értettem, hogy kit mi is mozgat pontosan. Márpedig az efféle sorozatoknál muszáj képben lenni a műélvezethez.

Ha egyben nézném meg a szezont (lehet, hogy így is fogok majd tenni), akkor fokozatosan belerázódnék, bár nem tudom, hogy mennyire kerülnék képbe, azonban így tényleg komolyan megszenvedtem a kezdéssel, miközben találgattam, hogy X-et vagy Y-t láttam-e már korábban vagy új szereplő. Ettől még élveztem, amit láttam, de csak nagyon visszafogottan.

Érdemes is egyébként az első két epizódot egymás után lenyomni, ugyanis a 2×01 az egyik, a 2×02 pedig a másik világgal foglalkozik, mindkettő oldalról felvezetik az idei sztorikat és felelevenítik a karaktereket, és rendben is volt a kezdés, de a fentiek miatt nagyon messze voltam attól, hogy lenyűgözzön, amit látok.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nyilván feledékenység terén nem mindenki jár a cipőmben, míg a feleségem egy CSI-ismétlés láttán 5 év elteltével is megmondja, hogy ki volt a gyilkos, én vagyok az, aki évente újra tud nézni krimiepizódokat anélkül, hogy bármire is emlékeznék.

Hogy konkrétabb dolgokra is utaljak: például gőzöm sem volt arról, hogy az KémHoward még sosem találkozott Quayle feleségével, ergó, hogy jelentős volt kettejük összefutása. Dettó nem tudtam átérezni a 2×02-es cliffhangert, miszerint az ExKómásEmily már járt a túloldalon (értem, hogy nagy dolog, de nem tudtam, hogy az). És valahogy azt sem tudtam pontosan dekódolni, hogy Mira milyen győzelemről beszél, ami közel van.

Természetesen fokozatosan rázódtam vissza a Counterpart retrós, oldszkúl világába, ami nagyon jó érzés volt, tele volt az első két rész olyan pillanatokkal, amiért imádni lehet a sorozatot, de közben kissé esetlen megoldásokkal sem fukarkodtak, nem tudtam, hogy az az Eli (aki vagy szerepelt már, vagy nem) miért nem bírt magával, miért kellett berúgnia az ajtót.

Ehh, bosszantó dolgok ezek. Idővel persze szerencsére az Indigo is meglett (pedig hogy utálom a kódneves szervezeteket!), azt viszont magam sem tudom, hogy miképp viszonyuljak a menedzsmentes homályhoz, mert eleinte jópofa volt ez az egész, de már kezd valahol fárasztó lenni a titokzatoskodás. Annyiban persze jár a plusz pont, hogy most végre egy (vagy két) lépéssel közelebb kerültünk hozzá. Bár arra kíváncsi leszek, hogy van-e kincs a szivárvány tövében, hogy terveznek-e valami nagy dolgot, amikor fény derül mindenre a menedzsment kapcsán, vagy csak simán lehull a lepel róluk?

Az Indigo mellé kaptunk még blacksite-okat és echo-t szegény JoviálisHoward kapcsán, és ismét csak lenyűgözött, hogy J.K. Simmons mennyire jó, mennyire nem okoz gondot elválasztani a két karakterét – majd akkor fog beindulni a muri, amikor megint az egyik Howard-nak a másikat kell alakítania, az valamint zseniális volt/lesz.

Mentségére szóljon a sorozatnak, hogy ha a történet apró részleteiben nem is mindig tudok elmerülni, a gondolatisága még így is abszolút leköt, az egésznek a pszichológiája, az identitás kérdése, és van egy olyan érzésem, hogy a folytatásban még bőven fogunk ennek kapcsán is újabb rétegeket kapni. A folytatás kapcsán, amit még a botladozásaim ellenére is nagyon várok.

11 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2018. 12. 17. 20:50

Baromi jó volt az évadkezdés.

sorozat/gyilkos - 2018. 12. 22. 12:45

Most daráltam le az elejétől, és összességében csalódás. Amolyan kihagyott zicceres csalódás ez, ahol van egy iszonyat érdekes és rengeteg felé kifuttatható alapkoncepció, saját, felismerhető stílus, elképesztően jó hangulat, minőségi megvalósítás, kiváló színészek, a táblára alapvetően jól felrakott karakterek és a végén mégis szétfolyik az egész.

Egy rakás dologba bele lehetne kötni, a menedzsment teljesen értelmetlen, és semmivel sem indokolt működésétől, az erősen larpourlar német helyszínig (az erre szánt kb 3 percnél több lenne az igényem, és szerintem lenne is fantázia a kibontásában), de a legnagyobb baj az, hogy úgy fest, az alkotók fejében vagy világos kifutása nincs a történetnek, vagy az idővel nem tudnak gazdálkodni. A történetnek nincs kohéziója, az események öncélúan, helyenként teljesen logikátlanul zökkennek egyet, csaponganak, a karaktereket nem a saját súlya, logikája viszi előre, hanem az esetleges és átgondolatlan alkotói cél. A végeredmény pedig egy már már szappanos, kilógó lólábbal generált konfliktusok gyűjteménye.

Feltűnő, hogy a fő karakter kettősségét milyen árnyaltan, bravúrosan oldja meg Simmons az elején (nagy összeg arra, hogy ezért vállalta el) és mennyire elveszíti a fonalat a karakterfejlődés közben. Nem gondolnám, hogy elfelejtett játszani, valószínűleg csak rossz a karaktervezetés, nincs tisztázva melyik merre halad.

Nagy kár, mert ebből egy Lost-os összefogottsággal instant klasszikus is lehetett volna. Így viszont egyre többet látom a hibáit, és egyre kevésbé élvezem azt a világot, amit remekül felrajzoltak.

panav3 - 2018. 12. 23. 22:34

Tényleg, én se emlékeztem sok mindenre, de nagyon tetszik egyébként a hangulata a sorozatnak. Aki nagyon hiányzik nekem (még) az a bérgyilkos csaj, nem is emlékszem mi lett vele. Kicsit nekem túl lassú lett így az egész, és mindig van benne valami egészen amatőr húzás (most ugrott be az utolsó részes támadás is az össze vissza rohangáló őrökkel :P ).

noinipo - 2018. 12. 25. 16:07

@panav3 Bérgyilkos csaj érkezik nyugi.

Tényleg nem kapkodós, de nekem nagyon tetszik, jó ez a ritmus a sztorihoz, egy percig sem unalmas, csak alaposan végig gondolt szerintem. Eddig bejön a második évad is!!

leila - 2018. 12. 25. 16:29

2×03

Lassan, de alakul a cselekmény, viszont én már azt sem tudom, ki melyik oldalon áll és “kiben lehet bízni”, ki mit akar.

heidfeld - 2018. 12. 26. 18:30

Megmondom őszintén, nem kedvencem a műfaj, de a Condor kedvet adott, illetve Leonie Benesch, de főleg Liv Lisa Fries volt a fő motiváció. Egyébként Lisa az utóbbi évek, talán legtermészetesebben játszó színésznője, Leonie amit a Babylon Berlin 2×07-ben lejátszott arra kevés dicsérő jelző van a szótárban…
Színészek terén nagyon el vagyunk kényeztetve, itt is. Felsorolni is nehéz a jobbnál-jobbakat, még kisebb szerepekben is. Mirla Bruke, de különösen Lotte Verbenk.
Egyedüld Baldvin alakítója tűnik halványabbnak. Talán csak a karakter elcseszettsége teszi, de Sara Serraiocco alakítása nem győzött meg.
Történet nagyon fordulatos, leköt, így ez is megy a heti programba. Tényleg későbbre volt tervezve megtekintése, de néha/ sokszor/ barátnőm kedvében is kell járnom. Ő nagy Lost-rajongó.
És itt jegyezném meg, hogy ebben a 13 részben több választ kaptunk rejtélyek magyarázatára, mint amennyit a Lost-féle, bődületes zagyvaság, akár 47 évadában kapnánk…
Egyébként a sorozat tempója nekem tökéletesen megfelel.
8/10 Kellemes karácsonyi meglepetés.

leila - 2019. 01. 02. 12:58

Nincs egy üres pillanat sem, de remélem, a végén kapunk egy lezárást, ahol a szálak összefutnak.

Másik gondom: JK Simmons-ot szeretném többet látni, kezd nagyon sokrétű lenni, sok szereplővel.

heidfeld - 2019. 01. 09. 10:40

Sorozat leggyengébb részét láttuk, tegnap este.
Egyik főszereplő teljesen feleslegessé vált, de nem elég tökösek, nem szabadulnak meg tőle. Ez nem volt jellemző, eddig..
És egy dolog, hogy felesleges, roppant idegesítő is.
Kár. Nagyon magasan volt a színvonal. Ők is tévedhetnek.

noinipo - 2019. 01. 10. 16:00

Nem gondolom, hogy ez lett volna a leggyengébb epizód, de tény, hogy a kicsit idegesítő volt. Érdekes lesz, hogy hova fogják kifuttatni, és kit hajlandóak beáldozni. Lesz valamilyen lezárás, vagy ugyanezzel a fő szállal terveznek tovább (már ha lesz tovább, mert nézettség amúgy is erősen tart a zéró felé).

leila - 2019. 01. 10. 16:15

Nekem is már érett, hogy Quayle bevégezze. Kicsit erőltetetté vált a megoldás.

Jó lenne már végre azt is tudni, mivel fenyeget a másik világ, mert mindig csak utalgatnak rá.

Shred - 2019. 01. 16. 08:56

Nekem a két évad nagyon egyben van, mármint a második nem ad olyan nagy hűha-élményt eddig – inkább szerves folytatásnak érzem. A kedvencem egyértelműen Quayle, a Trónok harca-beli ripacskodás után elképesztő, amit nyújt a képernyőn, főleg hogy már ő is két példányban szerepel.
Megértem, hogy nem lesz a Képmás felkapott sikersorozat: nagyon visszafogott, szürke (noir) hangulat, alapvetően öreg vagy erősen középkorú főbb karakterekkel, ami elég szerencsétlen kombináció.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz