login |

Star Trek: Discovery: kezdett a 2. évad

2019. 01. 18. 22:01 - Írta: human

105 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy dolog biztos, ebben a premierben a látvánnyal nem spóroltak. Simán ütötte az előző évad kezdését ilyet szempontból. Mondjuk a fő sztorit kisebb lendülettel rúgta be.

Tényleg, nem is írtam összegzést az első szezonról, szóval kontextusnak azért ide helyezném, hogy nekem eléggé bejött. A finálé is. De főleg előtte az, hogy megettem a red herringet, mert a tényleges fordulat olyasmi volt, amit ilyen “tipikus” popcorn sorozattól ritkán szívok be. Ezekkel a pozitív érzésekkel ültem most a premier elé.

És azt kell mondanom, hogy továbbra is tetszik a Discovery. Bár tény, hogy az átívelő szálat lassan alapozzák, viszont ez a mentőakciós “heti küldetés” tök szórakoztató volt. Pár napja próbáltam a nálam nagyobb, vagyis tényleges Trek-rajongó barátomat rávenni egy podcastes beszélgetésre, amibe nem ment bele, viszont tök meglepett, hogy neki tetszik ez a sötétebb hangulat, pedig úgy vettem észre ez a kisebbségnek jön csak be az ősrajongók között.

Teljesen igaz az, hogy el kell fogadni: ez az új Trek. A The Orville a hülyülések mellett inkább a nosztalgia húrjait pengeti, de maga a franchise a mozifilmekkel is oda ment, ahova ez a sorozat. És itt jobban elfér a komorság, a BSG reboot felidézése, mint mondjuk a Stargate Universe-ben.

És ha ilyen szórakoztató a megvalósítás, akkor pedig még inkább maradok majd. Mármint nyilván a JJ Abrams által rendezett első Treket nem tudja megugrani, ott a hangtalan zuhanás valami eszméletlen, de azért ez az aszteroidára szállás (sokaknak persze ez a Dead Space-t idézte) is gyönyörű volt. A pilottal ellentétben most az arányok is stimmeltek.

Amúgy a Star Trek: Discovery egyike azoknak a sorozatoknak, ahol valahogy nem bírom a főszereplőt, és még ennek ellenére is képes vagyok nézni. Gondolom, idén még több régi rajongó fog kiakadni, hiszen jó pár legendás figurát láthatunk majd viszont új megközelítésben.

Viszont némi funt is beígértek az új co-kapitány szájából a néző felé idézve. Amúgy a red shirt poénért csak azért nem kapnak pontot, mert túl szemet szúróan erőltették, az lett volna furcsa, ha mégis ő hal meg.

105 hozzászólás Ne habozz!

Flambeur - 2019. 01. 18. 23:45

Nem akarok túlságosan bunkónak tűnni, de nekem már annyira elegem van abból, hogy mindenki úttörőnek tekinti ezt a sorozatot a Trek Franchise-ban a háborús mivoltával és az ebből fakadó sötétebb, komorabb hangulattal. A Deep Space Nine mindezt már az 1993-as Pilot-ban hozta, nem beszélve a későbbi háborús story arc-ról. Vagy ott van az Enterprise 3. évada, ami sötét is volt, meg komor is, volt benne háború bőven, meg összefuggő történet is. Szóval ezen már mind túl vagyunk.

De nem kell visszamenni ehhez a múltba, itt a The Expanse, amihez képest a Discovery a kanyarban sincs, sem a történet, sem a karakterek, sem a mondanivaló terén. Számomra ez a széria nem több egy újabb popcorn-akció Star Trek produkciónál, ami feltúrbózta és felpörgette mindazt, amit már korrábban láthattunk és maximum a Voyager-hez képest tűnik sötétebbnek vagy komorabbnak.

karesz - 2019. 01. 18. 23:52

Látványosnak látványos, de borzasztó céltalan is. Pár évvel ezelőtt nem hittem volna el, hogy ilyen látványelemeket fognak egy televíziós sorozatba pakolni, de most, hogy látom, valami mégis hiányzik.

human - 2019. 01. 19. 01:44

” ez a széria nem több egy újabb popcorn-akció Star Trek produkciónál”

de hát ezt írom én is? szerintem egyértelmű a BSG reboot ihletés emögött, viszont a popcornt kiemeltem, a mozifilmes vonalat és a látványt is. plusz semmiféle koraszakalkotást nem állítok, csak h ez már nem az a trek, mint a régi, ahogy a barátom fogalmazott “kivették belőle az agyat”, viszont egyértelműen ez a Trek JJ filmje óta, ide változott.

karesz - 2019. 01. 19. 04:06

Emlékszem, hogy annak idején a filmes rebootokat is sokan már látatlanban utálták, de 3 film után én sokkal kevesebb panaszt tudnék mondani, mint az új sorozat esetében. Tudom, hogy esélytelen, de tök jó lenne, ha inkább azt a stábot hoznák át a televízióba. Én nagyobb örömmel nézném, mint ezt. Az évadnyitóra visszatértem, de nem érzem magamban a késztetést, hogy tovább folytassam. Inkább megvárom, hogy az Amazon végre kihozza az Expanse következő évadját. Az baba lesz.

Dave - 2019. 01. 19. 08:48

Én nagy élveztem, sajnálom, hogy lehúzzátok.
Burnham mondjuk kicsit idegesít. Kis hazánk Linda – jára emlékeztet viszonyt egyre jobban.Ő is mindenkinél mindenhez jobban ért. 😀
Valamint SPOILER feminista túltolás volt nagyon, hogy a frissen behozott férfi tudományos tiszt ennyire nagyképű lett és meg is murdelt.

TheAndrasBognar - 2019. 01. 19. 09:53

Nekem nagyon bejött a kezdés. Legyen 8/10.

Amúgy ahogy az előző évadnál, úgy most is voltak (és gondolom még lesznek is később) kisebb utalások a régi sorozatokra (még TAS-es is volt, pedig az nem canon) és filmekre.
Ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy egy hozzám hasonló Trekkie számára ezek a momentumok mennyit tudnak dobni egy-egy részen, vagy legalábbis érdekessé teszi azokat, viszont egy új néző nem veszi észre vagy nem érti az ilyesmiket. Bárcsak mindenki látta volna az összes sorozat összes részét és mindegyik filmet…

Vincent Vega - 2019. 01. 19. 12:30

Hozta az előző évad és a JJ féle filmek szintjét. Engem megvettek, jöhet a folytatás :). SPOILER:
Bírom, hogy ilyen átlátszó burkolatú vackokkal mentek egy aszteroidamezőben :D tök logikus

Annatar - 2019. 01. 19. 13:04

Vincent Vega:

Nyilván azért, hogy minden irányban kilássanak, ha manuálisan kell navigálni ;) De az tény, hogy építhették volna őket erősebbre. Az átlátszó alumíniumnak nem kellett volna kibírnia egy ilyen ütközést pl.? :)

DonMaros - 2019. 01. 19. 14:17

El kell ismerni, hogy a készítők fejlődnek. Ez a rész már sokkal jobban hasonlított egy rendes Trek részre, mint az első évadban bármi. De ez nem lesz sokáig “új Trek”. A filmek megbuktak, a CBS All Accessnek 1 millió előfizetője sincs, ha jól emlékszem a számokra. Szerintem ez a lufi ki fog durranni, amikor a Picard sorozatot bemutatják. Azt meg végképp nem értem, hogy a Star Trekhez miért passzolna jobban a sötét hangulat, mint a SGA-hoz? Mert itt több az űrcsata meg van vér? Mindkettő totál elüt az alapanyagtól, ott a földbe döngölték itt meg el kéne fogadni? Az Orville e heti része jobb Star Trek volt, mint bármi az első évadban. Milyen érdekes, hogy azt teljesen lehúzták a kritikusok, ezt meg éltetik.

winnie - 2019. 01. 19. 15:21

donmaros: gőzöm sincs, hogy mit fog hozni a jövő, mi lesz siker és mi nem, ezért nem vitatkozni akarok, vagy azt mondani, hogy nem úgy lesz, ahogy írod, de pár jelenkori tény és adat, mert a kommentedben van pár tévedés.

1. a filmek csak annyira buktak meg, hogy minden idők legsikeresebb star trekje volt az első újkori, az into the darkness meg még annál is sikeresebb volt összességében, bár amerikában csökkent egy keveset a bevétele. viszont a harmadik bevételei valóban visszaestek – vagy azért, mert kevésbé volt jó, de valószínűbb azért, mert az into the darkness annyira nem jött be a nézőknek. akárhogy is, lesz 4. film (és lehet, hogy 5. is, mert ott a tarantinós projekt is), csak eléggé megrágják, hogy lehet elejét venni a további csökkenésnek.

2. a cbs all access-nek augusztusban 2,5 millió előfizetője volt, csak az idei első fél évben 25%-kal nőtt a számuk. és mindez a star trek discovery-mentes időszakban, amikor lehet pihentetni a star trek-rajongók részéről az előfizetést. (nem tény, de az a terv, hogy 2019-re 8M-t elérik és 2022-re 16 milliót.)

3. a cbs all access tavaly elindult kanadában ausztráliában is. ez azért beszédes. és a good fight mellett a star trek discovery a kirakat sorozat.

4. miután látták, hogy milyen jól teljesít az STD (nem tény, de a streaming szolgáltatások nézettségeit becslő parrot több tavaszi héten is ezt a sorozatot hozta ki a legnézettebbnek amerikában és a világ több országában is) az std mellett két új ST-sorozat már biztos, hogy elindul (plusz ott s short treks), illetve kettő spinoff még tervbe van véve. mint mondták, az a terv, hogy MINDEN HÉTEN legyen új star trek-rész. (az okokat ld. fent, hogy ne csak a star trekre fizessenek elő sokan.)

mondom, nem tudom, hogy siker-e vagy nem, de az látszik, hogy igencsak erre alapozzák az egész szolgáltatásukat, ami beszédes.

5. ha már star trek. a globális (és megújított!) netflix-dealnek köszönhetően, mondhatni fizetnek nekik, hogy csinálják a sorozatot. némi túlzással, szóval meg tudnák csinálni, hogy nyerjenek vele, de ők inkább drágát csinálnak. mert ambíció?

(egy kiegészítés: a készítők nem fejlődnek, mert showrunner-váltás volt ismét, tehát más a készítő, de nyilván arra céloztál, hogy a két évad készítése között van fejlődés a végeredmény tekintetében.)

BÓNUSZ:

“Azt meg végképp nem értem, hogy a Star Trekhez miért passzolna jobban a sötét hangulat, mint a SGA-hoz?”

istenem, aki írta, annak jobban passzol – gondolom azért, mert itt bejött neki, ott meg nem, de ez már tényleg szubjektív.

“Milyen érdekes, hogy azt teljesen lehúzták a kritikusok, ezt meg éltetik.”

szerintem kevés érdekesebb dolog van ennél. mármint ez az alapvetés, hogy vannak különböző vélemények. nincs olyan, hogy “kritikusok”. mert az egyfajta véleményt tételez fel. ha olvasol epizodikus orville-kritikákat újságíróktól, akkor egészségedre (sosem tennék ilyet:), de szerintem maximum uservéleményekbe botlik az ember. és akkor is max arról van szó, hogy több negatívat látni, mint pozitívat. vagy fordítva. nincs Egy Nagy Vélemény. mindig csak egy ember véleménye van. az sosem jó, ha bezzegezik valaki érv közben, ezért szerintem felesleges más sorozatot idecitálni. az biztos, hogy az imdb-n is eléggé lehúzták a rajongók az első két orville-t idén, de a második kettőt már szerették. én 2 rész után kaszáltam, szerinted az a jobb – mindkettő vélemény megállja a helyét, nem hiszem, hogy máskor ne találkoztál volna eltérő véleményekkel, vagy azzal, hogy neked tetszik, ami sokaknak nem, vagy fordítva, sokaknak tetszik, ami neked nem.

DonMaros - 2019. 01. 19. 17:10

winnie: a kulturált vitával semmi baj nincs, sőt, kimondottan hiányzik, elnézve néhány poszt kommentjeit (főleg filmeknél). Próbálom követni a filmes és sorozatos világot is, de ez nagyon nehéz mélyrehatóan. Így biztos, hogy vannak téves információim.

1. Sokszor láttam már ezt a “minden idők legsikeresebb Star Trek filmje” dolgot. Ez így leírva baromi jól is hangzik és technikailag igaz is, de árnyalni kéne.

Star Trek (2009): 150 millió/385 millió

Star Trek Into Darkness: 190 millió/467 millió

Star Trek Beyond: 185 millió/343 millió

Minden film megtérülése más, mert egyedi szerződéseket kötnek a mozikkal, hogy ki mekkora összeget tarthat meg hétről hétre. Legjobb tudomásom szerint Amerikában kb. 60% körül, nemzetközileg 40% körül kapnak a stúdiók, ezért a leegyszerűsített és legáltalánosabban használt szám amit láttam az a kb 50% összességében. Ha ezt veszem alapul akkor 192,5 millió/233 millió/171,5 millió dollárt termeltek. Figyelembe véve a gyártási költségeket ez nem túl acélos, főleg ha beleszámoljuk a marketinget. Ezen a dvd/blu-ray eladások dobnak még ugyan, de egy ekkora befektetéstől egy ilyen névvel biztos nem ezt várták.
Negyedik film nem lesz. A Beyond után beszartak a befektetők és nem akartak ennyit kifizetni. Pine és Hemsworth ki is szált, mert nem fogadták el a kevesebb fizetést. A stúdió 80 millió körül tudott összekalapolni, de ebből nem lehet leforgatni, így kukázták. Ezek az utolsó infóim. Tarantino féle még szóba jöhet, de a bejelentése óta semmit nem hallottam róla, a mester is éppen mást forgat, szóval nem venném még biztosra.

2. A CBS All Accsess előfizetőiről valóban nem volt friss infóm, így ott teljesen igazad van. Nem tudom, hogy ez a 2,5 millió mennyire számít jónak a streaming versenyben vagy mennyire elégedettek vele a cbs-nél.

3. Nem tudom, hogy itt mennyire játszik be a Star Trek. Gondolom akkor is próbálnának terjeszkedni, ha más lenne a zászlós hajó.

4. Na itt nehezebb a kérdés. Jelenleg a CBSnek nincs más ütőkártyája (legalábbis nemzetközi szinten), mint a Star Trek. Logikus, hogy ki akarják préselni belőle a legtöbbet. Persze lehet a siker miatt teszik, de ez nem feltétlen igaz. Viszont itt tényleg nem tudok jósolni. Fogalmam sincs, hogy az animációs forma mennyire fogja elkapni a közönséget. Picard eléggé szent tehén, ott nagyon visszaüthet, ha elcseszik a karaktert. Hogy Michelle Yeoh mennyire állja meg a helyét önállóan, arról végképp lövésem sincs, de jó sztorikkal szerintem van esélye. Plusz a Good Fightról is csomó jót hallottam, ki tudja mennyien iratkoztak fel miatta.

5. Az biztos, hogy a Netflix deal sokat segített, főleg hogy a Short Trekset nem volt hajlandó nyomott áron sem megvenni. (Az új dealben benne van már?) De az is igaz, hogy a Netflix egy kis gömböc, bekebelez mindent, amivel növelheti a kínálatát. És a Star Trek még mindig jól cseng. Azt tudtam, hogy volt showrunner váltás, de az ötleteikre nyilván a fejeseknek is igent kellett mondaniuk, rájuk (is) értettem a fejlődést.

Az SGU hasonlítást (nem SGA, bocsánat) Human írta a cikkben, ez valóban az Ő szubjektív véleménye. Csak már máshol is olvastam ezt az összehasonlítást de nem nagyon magyarázták meg. Mivel én szerettem az SGU-t ezért kicsit lehet túlreagáltam.

Igen a “kritikusok” dolog tényleg érdekes. Tudom, ők is csak emberek véleményekkel. De mivel abból élnek, hogy véleményt írnak (a jobbak ráadásul objektívet próbálnak) felkapott helyekre, így nem tudok rájuk sima emberként gondolni. Itt csak arra az ellentmondásra akartam utalni, hogy RT-n az STD 87%-on áll a kritikusoknál és 53%-on a rajongóknál. Míg az Orville, ami sokak szerint jobb Star Trek, 28%-on állt a kritikusoknál és 94%-on a rajongóknál. Ez mostanra változott a 2. évad miatt, de ott még alig van értékelés. Figyelembe véve, hogy hasonlóan politikailag túlfűtött filmeknél (Last Jedi, Ghostbusters 2016) hasonló szembenállás volt, így szerintem elég beszédes a két sorozat ilyesfajta viszonya. Azt is tudom, hogy sokan agybajt kapnak az RT és az IMDB említése miatt is, de valahova csak muszáj menni, ha a tömeg véleményére kíváncsi az ember.

karesz - 2019. 01. 19. 17:50

Ja, még valami. Tényleg nem akarom a korábbiaknál is jobban lehúzni a cuccot, de ez még kikívánkozik: a vörös hajú csaj valami iszonyatosan irritáló jelenség. Nemes egyszerűen nem hiszem el, hogy bárki ilyen furcsa viselkedéssel be tudna kerülni egy hadihajó legénységébe. A korábbi sorozatokban látható, szellemi értelemben jócskán kiegyensúlyozott kadétokhoz képest ő kissé… nos… kiegyensúlyozatlannak hat. Olvastam olyan teóriákat, miszerint autista, de ezt is nehezen hiszem, mert akkor kizárt, hogy egy ilyen hajón szolgálhatna. Konkrétan falra tudnék mászni az összes jelenetétől, olyan cukiskodó sitcomos hangulatotot árasztanak. Tavaly ilyenkor nagyon hiányoltam a humort, de valahogy nem tudtam jót derülni azon a jeleneten se, amikor a liftben az a vicc forrása, hogy egy földönkívüli szörny lecsulázza a mellette állót. Egészen pontosan a Baljós árnyak hasonló jelenete ugrott be, szinte vártam, hogy a háttérben Anakin felkiált, hogy „Jipppííí”. Na, szóval szörnyű.

Brynden Rivers - 2019. 01. 19. 18:13

Hozzászülnék a számokhoz:

“Star Trek (2009): 150 millió/385 millió

Star Trek Into Darkness: 190 millió/467 millió

Star Trek Beyond: 185 millió/343 millió”

Mivel a marketing költség tudomásom szerint a gyártási költség 50%a vagy több is lehet ez alapján bizony a Star Trek Bayond eléggé bukásnak tűnik.

Egyébként én sem értem hogy miért húzzák le az Orville-t az a sorozat nem tesz nagy vállalásokat (Family Guy készítője készíti) de azokat teljesíti vagy felülmúlja

A STD meg nem rossz de nem csak az agyat vették szerintem ki a Star Trekből hanem a szívet is.
Mindenknek ajánlom amit Flambeur is írt a Deep Space 9 háborús átívelő szálát – különösen a “In the Pale Moonlight” című részt (6×19) https://www.hollywoodreporter.com/lists/star-trek-deep-space-nine-930878/item/pale-moonlight-star-trek-100-925095

Ja és ha már BSG volt emlegetve:

a DS9 is Ronald D. Moore-hoz kötődik ahogy a most futó Outlander is (ami ugyan kosztümös de ha a karakter az írás, a színészek meg a dráma jó akkor egy sorozat jó). Részmeről az Outlander a TOP10 jelenleg az STD meg talán a TOP50ben sincs benne.

a_n_d_r_e_w - 2019. 01. 19. 18:19

@winnie:
ezt javaslom megnezesre, kicsit arnyalja a dolgokat
https://www.youtube.com/watch?v=IuMyfI_WM7E

winnie - 2019. 01. 19. 18:21

a_n_d_r_e_w: :) nincs szükségem árnyalásra vagy mások gondolataira, eléggé képben vagyok a dolgokkal (túl sokat olvasok a témáról és tippre a videó is sajtóban látott dolgokon alapszik), és a neten elég sok a félreinformálás. (nekem 20 perces videó túl sok lenne.)

winnie - 2019. 01. 19. 18:25

donmaros: igazából nem vitát akartam nyitni, csak leírtam pár helyesbítést vagy tényt, mert aki elfogult, azt félreviheti a szíve, még akkor is, ha abszolút igazat mond, csak épp a saját érveit igazoló következtetéseket von le. de az tény marad, hogy még sosem volt ilyen sikeres a franchise, amit, aki ellendrukker (én nem vagyok semmilyen drukker, sosem láttam star treket) árnyalhat dolgokkal, de ettől még tény marad. mint ahogy a is, hogy nemsokára elmondhatjuk, hogy még sosem volt annyi star trek sorozat egyszerre képernyőn, ami most.

az “igen, de…”-reakciók mindig jöhetnek erre, semmi sem fehér és fekete, mindennek több oldala van, de ettől még a tények tények maradnak. az, hogy mi áll mindemögött, az más kérdés. az viszont biztos, hogy a film után újabb filmek készültek (tehát megéri nekik – plusz ugye a legnagyobb dolog itt az, hogy a régi, “kis”, mozis tévéfilmek helyett ma már A+-osok jönnek), a sorozat után újabb sorozatok jönnek (tehát megéri nekik), hogy sosem néztek annyian star treket moziban és tévében egyaránt, mint ma.

tisztában vagyok, hogy van, akinek ez nem tetszik, van, aki visszasírja a régi időket és a klasszikust megközelítést, és szerintem olyan rajongó is van, aki inkább holtan látná a franchise-t, a föld alatt, mintsem a totál mainstreamben, miközben annyian szeretik, mint még soha.

pár újabb helyesbítés:

“főleg hogy a Short Trekset nem volt hajlandó nyomott áron sem megvenni. ”

megvették, csak nem akarták haviban adni, most adták ki a premierre.

“Negyedik film nem lesz.”

minden, ismétlem minden egyes infó a filmekkel kapcsolatban nem tény, csak sajtóértesülés, ergó nem érdemes citálni tényként. egy biztos: lesz negyedik film. lehet, hogy 10-20 év múlva, lehet, hogy nemsokára, de lesz. amit eredetileg, sőt, amit utána fejlesztettek, ment kukába de ez csak azt jelenti, hogy fejlesztenek újat.

a cbs all access kapcsán: a terjeszkedés és a portfolió komoly mértékű növelése elégedettséget jelent. és az is, hogy 2022-es tervek vannak.

“Jelenleg a CBSnek nincs más ütőkártyája”

star trek: globális netflix deal.
good fight: globális amazon deal.
tell me a story: globális hbo deal.

“politikailag túlfűtött filmeknél (Last Jedi, Ghostbusters 2016) ”

ez az, amikor valaki egy zajos kisebbség mögé látni akar valami jelentőset:

last jedi: imdb 7,2/10, a szavazók 2/3-a szerint 7/10 vagy jobb. (megint csak: nem vagyok elfogult, nem nézem star wars-t)
a szellemirtók mögött pedig végképp nem volt semmi politikai túlfütöttség, csak a casting bejelentésétől számítva kreált és gerjesztett trollharag egy elég érzékeny réteg részéről. aminek a film minőségéhez meg a kritikusokhoz nem volt köze. és a film minden platformon csalódás lett.

Dark Energy - 2019. 01. 19. 20:42

Én nagyon jót szórakoztam, nekem tetszett, tuti nézős, az előző évad is tetszett. Pont úgy vagyok a Star Trek-kel, ahogyan a Star Wars-szal, minden sorozatot, filmet, animációt láttam és minden videojátékkal játszottam az elmúlt 30 év alatt, szóval már megedződtem és a legkevésbé sem vagyok kritikus, azon már rég túlléptem.

schray - 2019. 01. 19. 20:47

Az a helyzet, hogy van egy tucat sorozat, egy csomó film, csak Star Trek témában, és még több sci-fi, amikkel óhatatlanul lesz áthallása bármilyen új dologgal. Volt már háború más ST-ben is, van komolyabb, komorabb sorozat, stb stb stb. Elképesztő a “teherrel” indul neki az STD és szerintem totál tisztelendő, hogy nem próbál meg egy olyan rajongó tábornak megfelelni, amelyik még önmagával is vérre menő vitákba tud keveredni. :)

Inkább azt nézzük, hogy önmagában milyen a széria: a helyzet az, hogy egész remek. Az első évadban is voltak fantasztikus pillanatok és a mostani kezdés minden tekintetben jó volt. Nem volt különleges, de jó volt a tempója, szórakoztató volt a történet, látványos volt, izgalmas, kellően rejtélyes, elég kérdést vetett fel egy új évadhoz, lazább volt és több volt a humor, és érdekesek, kedvelhetőek az új karakterek. Vannak fura dolgai, vagy pillanatok, amikor valahogy nem működik, elveszti a ritmusát, az első évad eleje, legvége és egy-két rész is ilyen volt, de ez édeskevés, hogy lerontsa az összképet.

DJackson - 2019. 01. 19. 20:49

Az első évad után alacsonyak voltak az elvárásaim, így ez most kivételesen nagyot ütött nálam! Végre tényleg megvolt a Star Trek érezés! Ha nem is a feltétlen a régi sorozatoké, de a mozifilmek hangulatát simán hozta, a látványvilágukkal együtt! Talán a karakterek is kedvelhetőbbek lettek. Ígéretesnek igézkezik az új szál, sokat ki lehet még hozni belőle! Amúgy ha már SGU, annak a főszála is elég hasonló volt. Bár aztán lehet csak Q szórakozott egyet a háttérben.

schray - 2019. 01. 19. 20:50

Amúgy nem értem ezt az “agyat és szívet” kivenni témát sem. A 2×01 pont egy olyan rész volt, ahol egyszer sem sült el fegyver, maga az alapfeltevés is érdekes volt, becsatolva az előző évados mitológiát, meg az a rész nem barionikus anyaggal. A szív meg szerintem Tilly összes jelenetében ott volt, vagy pl amikor Pike beszél arról, hogy milyen érzés volt kimaradni a háborúból (pacsi a színészi játékhoz amúgy). Szerintem nincs ezzel semmi gond. Más a hangulata, mint a korábbi ST-knek, de hát a világ is más…

flimo - 2019. 01. 20. 07:17

Hullámvasút ez a sorozat. Első évad első fele nem jött be különösebben, a fordulat utáni részek remekek voltak, hogy az utolsóval fullba tolják a kretént. És sajnos a második évad eddig ott folytatja, ahol abbahagyta. Nem akarom egyesével elemezni, hogy mi volt a bajom, de többször majdnem kifolyt az agyam. Remélem a folytatás jobb lesz, sokakkal ellentétben még Michaelt is bírom.

Platschu - 2019. 01. 21. 00:20

Ilyennek kell lennie egy scifi sorozatnak 2019-ben. Az egész gyönyörű: a díszletek, a jelmezek, az effektek. Jók a színészek, a történet is halad, tehát így kell ezt csinálni. Bravó.

Ace - 2019. 01. 21. 08:43

Ezt az agyat és a szívet kivették csak a maradi rajongók puffogtatják még mindíg.

Érdekes én is régi rajongó vagyok mégis el tudom fogadni hogy haladni kell a korral.

A Star Trek Discoverynek valahogy szerintem igen csak sikerül jól egyensúlyozni a régi dolgok és az új látványos eszmék között. Ráadásúl erre az évadnyitóra szerintem baromira nem mondható ,hogy csak lövöldöztek össze vissza agyatlanúl mivelhogy egy ilyen jelenet sem volt. Viszatérve az első évadhoz: DS9-ban volt háború aha csak nagyon nem így volt ábrázolva hanem egy globális öszképet láttunk részről részre Disc-ben pedig egy háború egy legénység szemszögéből volt ábrázolva. Ent-nél meg nem is volt igazi háború csak első csapás és aztán egy elkeseredett öngyilkos küldetés egy szem hajóval. Szóval mindhárom elég egyedi meközelítése egy háborúnak csak kicsit tovább kéne láttni a görcsös támadásokon mert ,hogy divat fanyalogni a Disc-re.

Ami Burnham-et illeti kár utálni Marting-Green valóban nem egy színész órjás de tűrhetően hozza a karaktert ezzel kb mindenki egyet ért és a mellette lévők hozzák a kiemelkedő szintet is.

Na majd késöbb írok a 2×01-ről is azért :)

Blobov - 2019. 01. 21. 10:05

Én Flimoval értek egyet: ritka lapos, semmitmondó rész volt, nekem alapvetően gagyi szállal. Oké, látványos volt, meg színes, szinte szagos, de amolyan hidegen hagyott az egész történet.

mSO - 2019. 01. 21. 14:56

Nekem sem Star Trek hangulat ez már, viszont élvezem mint remek scifi mozit (a látvány bőven túlszárnyal bármely tévésorozatot meg sok mozit is akár) startrek szereplőkkel.

Viktor - 2019. 01. 21. 18:20

Igen, a voros haju kiscsaj az STD Neelix-e!

Platschu - 2019. 01. 21. 18:57

Bár én egyáltalán nem vagyok trekkie, azért ez nem rossz, hogy ilyen sok apróságra is figyeltek :

http://trekcore.com/blog/2019/01/star-trek-discovery-canon-connections-brother/

1. When Discovery first encounters the Enterprise, they note that sensors detect 203 lifesigns, the ship’s full complement. This matches Captain Pike’s line in the TOS pilot “The Cage,” where he states that he is responsible for 203 lives.

2. Sarek tells Burnham that he hasn’t seen Spock in “years.” This tracks with Sarek’s appearance in the TOS episode “Journey to Babel,” where we learn that Sarek and Spock haven’t spoken in years, and Sarek was not expecting to see him ever again.

3. Discovery’s transporter officer is wearing a device over his eyes that bears a resemblance to a VISOR. While not strictly a reference, it does appear to at least be a nod to TNG.

4. When Pike is taking command of Discovery, he says “back in Mojave, I learned the best way to get in a cold stream was to jump right in.” In the TOS pilot “The Cage,” we learned that Pike was born in Mojave.

5. Commander Nhan (the female officer who comes to Discovery with Pike) is wearing headgear that identifies her as a Barzan, a species first depicted in the TNG episode “The Price.”

6. When Pike’s acting science officer, Connolly, acts jealous about Discovery, Pike points out that ‘at least we get the new uniforms,’ indicating that the TOS uniforms are out there, but aren’t yet fully deployed across Starfleet.

7. (Not-quite canon reference): The space suits that they wear in the asteroid field have division colours, which matches up with what was depicted in the Kelvin timeline, rather than the Prime timeline.

* * *

1. Enterprise Crew Complement – 203

“The vessel’s entire complement is alive,” Burnham says as the Discovery struggles to make contact with the Enterprise. In the original Star Trek pilot “The Cage,” Captain Christopher Pike states that he is responsible for the safety of 203 lives.

2. Sarek and Spock

Sarek indicates that he and Spock have not spoken in years, and that he was not expecting to see Spock ever again. This tracks what we know of their relationship, from Sarek’s first appearance in “Journey to Babel,” through his description of Spock’s childhood and their often contentious relationship in “Unification.”

3. An Early VISOR?

The Discovery’s transporter operator (seen at the top of this article) wears a device over his eyes which appears to be quite similar to Geordi La Forge’s VISOR, which allows that engineer to see after being born blind in the time of “Star Trek: The Next Generation.”

4. Mojave

“Back in Mojave, I learned the best way to get in a cold stream was to jump right in,” Pike says as he steps of the captain’s chair. It is established in “The Cage” that Pike was born there, though canon is still unclear where on Earth the city of Mojave is located.

5. Commander Nhan, Barzan

Captain Pike beams aboard with two crew members – his temporary science officer, Lt. Connelly, and a female officer in a red uniform identified as Commander Nhan. “I see where the Federation puts its pennies,” she says admiringly of Discovery, as Pike heads to the bridge.

Based on the facial makeup, cheek appliances, and interest in commerce, Nhan is likely to be a Barzan – first seen in The Next Generation episode “The Price.”

6. Colorful New Uniforms

“We got the new uniforms, though,” Pike says in response to Nhan’s jealousy about Discovery. The change in uniforms is a step towards the uniform color palette of the Original Series, set several years after the current era of “Discovery.”

7. That Goes for Spacesuits, Too

The Enterprise team of Pike, Connelly, and Nhan land on the asteroid in landing pods wearing EV suits coordinated with the colors of their divisions, while Burnham wears a neutral silver design. This mirrors the Kelvin Timeline orbital jumpsuits that Kirk, Sulu, and Olson wore on their way to land on Nero’s mining platform in Star Trek 2009.

8. When Pike’s service record shows up on Discovery’s viewscreen, it shows he is the recipient of:
– the Star Cross, first referenced in TNG “The Measure of a Man”
– the Legion of Honor, first referenced in TNG “The Measure of a Man”
– the Carrington Award, first referenced in DS9 “Prophet Motive”
– the Okuda Award, first referenced in TNG “Eye of the Beholder”, and a reference to longtime Trek visual designers Mike & Denise Okuda
– the Legate’s Crest of Valor, first referenced in VOY “Nothing Human” (curiously, this is a Cardassian award)

Pike’s service record also indicates he had been on medical leave due to laceration, which may be a reference to injuries he took just prior to “The Cage” (why he was in such a funk when that episode started).

9. The Hiawatha isn’t the first time we’ve heard of dedicated Starfleet medical ships. The most obvious is the USS Pasteur in the possible future seen in the TNG finale “All Good Things…” Also, we learn that the Hiawatha was en route to Starbase 36, which was first referenced in the TNG episode “The Mind’s Eye.”

10. Right before Connolly dies, he says his Academy roommate was a Caitian. Caitians would be the catlike species who debuted in The Animated Series (Lt M’Ress) and have only been seen in live-action briefly in The Voyage Home. Tig Notaro’s character also mentions Tellarites (who have been seen many times, particularly in TOS) and Bolians (who made lots of appearances in TNG and VOY). Also, that lizard dude in the turbolift? He was a Saurian. Saurians are often referenced in relation to Saurian brandy in TOS, and one made a brief appearance in The Motion Picture.

11. Transport pattern enhancers, of course, turned up lots of times in TNG.

12. The “flux coupler” that Tilly asks about shortly before capturing the asteroid (which Stamets, arriving in the shuttle bay, hands to Airiam), is not a new technobabble tool. It previously appeared in DS9’s “Empok Nor” and ENT’s “E².”

13. Spock’s quarters are labeled 3F, the same number they were given in TOS. Shown inside his quarters are a 3D chess set (we often saw Kirk and Spock playing 3D chess in TOS), as well as that harp he liked playing in TOS.

14. Tig Notaro’s character disgustedly mentions blood wine when Pike and Burnham tell her that the war is over. Blood wine is, of course, well-known from TNG and DS9.

punyapapa - 2019. 01. 22. 00:41

Szerintem fasza rész volt. Az első évad us nagyon bejött, ha tartják annak a színvonalát, akkor elégedett leszek. Most már csak a Stargate-nek kéne egy jó sorozat.
A mozifilmhez 1-2 megjegyzés.
Az egy dolog, hogy mennyi a bevétel, de azért trükköznek a stúdiók nagyon, hogy minél kevesebbet kelljen adózni, de erről rengeteg cikk van a neten.
Az, hogy lesz-e a közeli jövőben új Star Trek film az nagy kérdés. S ha lesz, akkor kikkel. Az tök mindegy, hogy mit mondanak, lehet fél év múlva bejelentik, hogy lesz Star Trek film de vadiúj karakterekkel.
Az ilyen teszetoszaságra jó példa a BvS. Már 2002-ben volt rendezője Wolgang Petersen, aztán mi lett belőle. S attól, hogy bukik egy film az még nem jelent semmit. Amúgy tudtommal a Beyond világszinten nullszaldós lett. Ergo van potenciál a folytatásban, de mivel a nézőknek nem jött be, ezért át kell gondolni a következő részt.
Na befogom a számat 😁😁😁
Jöhet a következő rész

winnie - 2019. 01. 22. 05:04

“Az egy dolog, hogy mennyi a bevétel”

egy és az egyetlen dolog. pont azért, mert ez az egyetlen mérhető dolog. ahhoz nekünk nincs közünk, hogy mi és mennyi a profit és mi nem. irreleváns. (az adózás, amit te írsz, az teljesen más, a bevétel kapcsán más miatt szoktak “trükközni”, de az ST egyébként sem az a film, ahol részesedéseket kéne osztani.)

” Az tök mindegy, hogy mit mondanak,”

ez pedig nagyon nem mindegy. mert, ha mondanak valamit, akkor az nagy jelentőséggel bír – már, ha a stúdiótól érkezik. az st-s meg egyébként is a filmes infók kapcsán meg kell különböztetni azt, amikor sajtóértesülésről van szó (szinte minden egyes további st-filmekről infó, azaz, hogy fejlesztik a filmeket, csak értesülés, azaz nem hivatalos infó. amint lesz hivatalos infó, akkor arra oda kell figyelni.) jelen esetben az biztosnak tűnik, hogy fejlesztenek több filmes forgatókönyvet, ami csak szándékot jelent. pont, mint a sorozatoknál, ahol a 3 biztos sorozatterv mellett van 2 fejlesztés alatt lévő, nem biztos.

“Az ilyen teszetoszaságra jó példa a BvS.”

ez nem annyira teszetoszaság, hanem a forgatókönyv fejlesztésének hosszas, színfalak mögött zajló folyamata, ami során az idő tényező miatt is rendezők jönnek-mennek, és az új rendező általában új szkriptet is jelent, stb. ez egy elég pénz- és időigényes műfaj, nagyon sok filmet hosszú évek előkészítő munkája előz meg, sok-sok iteráción keresztül.

“S attól, hogy bukik egy film az még nem jelent semmit.”

megint csak: a bukás per definitionem mindent jelent. azt, hogy mínuszos (ilyen nagyon kevés van) vagy a tervek alatti bevételt hozó filmet. sokan ugye csak megnézik a bevételeket, lefelezik őket (bár a nemzetközi bevételek esetében még csak nem is felezni kéne), a kiadást pedig megnövelik egy hatalmas, marketingösszeggel, és összevetik, hogy melyik oldal a nagyobb, pedig azért pluszos a legtöbb film, mert közel sem csak a mozis forgalmazásból van bevételük. más kérdés, hogy nem azért fektetnek beléjük, hogy 3 év múlva egy kis profitot lássanak, hanem minél hamarabb, minél nagyobbat szeretnének, hogy a pénzből újabb profitábilis tevékenységeket finanszírozhassanak.

heidfeld - 2019. 01. 22. 06:25

Tetszett a kezdés.
Sorozatos szinten, látvány remek. Történet érdekes, és izgalmas szálakat lengettek be. Erős 7.5/10, simán jár érte így reggel 5-kor megnézve..
Sonequa Martin Green nem jó színésznő. Most, amikor zuhantak, amit művelt.. Egyszerűen hiteltelen.
Karaktere eleve sótlan, semmilyen. Talán ezért nem tűnt fel ez ennyire, hamarabb. Shalad Latif /Tyler/ még tőle is rosszabb. Többiek rendben vannak.
Óriási potenciál van a Star Treck világában. Nem véletlen, hogy jönnek még sorozatok, fejlesztenek továbbiakat is. Filmek is lesznek, előbb-utóbb. Jöhet egy új, színészi gárda. Gázsin megspórolt pénzt, látványra is költhetik.
Stúdiók trükköznek, kétségtelen. De megtehetik, rengeteg a kiskapu, lehetőséget ad rá a rendszer… A jelenlegi, amerikai elnök pont ezért nem hozza nyilvánosságra adóbevallását..
Igen. Csillagkapu, vagy Csillagközi Romboló-sorozat nagyon hiányzik.

Ace - 2019. 01. 22. 10:25

Na akkor kicsit hosszabban a 2×01-ről.

Szinte mindenben egyet értek Human-el. Nekem is a Kelvin filmek folytatásának érződött a rész. És igen ez a modern Star Trek.

Nekem tetszett a rendezés végig az elején a bevezető nagyon jól nézet ki és az “Űr a legvégső határ” újragondolása is pozitív érzéseket keltett bennem. Az átkötések is jól megvoltak oldva jelentváltásoknál elösször pl csak a zene kúszik be majd a képpel is trüközött Kurtzman. És akárki akármit mond teljessen mozis látványt varázsolt a szemünk elé. A kapszulás rész egyértelműen egy akció csúcspont volt illetve a Hiawatha oldalán való mászkálás is profin mozisan volt kivitelezve.
Az biztos ,hogy az első évad borús hangulatán sokat javítottak és most valóban a felfedezésen lehet a hangsúly. Szóval remek beszálló pont lehet a 2×01 az új nézőknek és azoknak is akik kaszálták az első évadnál érdemes visszanézni.
Pike a fedélzeten nehéz nem észrevenni mennyire más mint Lorca volt egy igazi “Cowboy kapitány” a jó értelemben mint Kirk vagy Georgiou ami nagyon jelemző a Trek ezen szakaszában a kapitányokra. Mount jónak tűnik nagyon a szerepben meg van benne Greenwood tekintélyt parancsoló személyisége és lazasága is szóval inkább arra a Pike kapitányra hasonlít nem a Jeffrey Hunter féle peszimistára és az a vigyor mikor becsukódott a sisakja őszintének tűnt. Szóval más mint Lorca és nem csak azért mert mondja hanem például meg akarja is merni a legénységet még a tetteik elött, Lorca csak irányítani akarta őket és feltétlen engedelmességet.
James Frain kiváló Sarek még mindíg jó volt viszont látni.
A másik új karakter Reno aki kicsit Scotti-ra emlékeztet és valószínüleg kicsit a lazább humorosabb oldalt fogja erősíteni ha marad még jó páros lehet Stamets-el is.

Remekül elindították a szálakat több rejtélyt is kapunk vannak itt angyalok, tértorzulások amik eltűnnek, mi van Spock-al, mi van Burnhamés Spock között? és mintha Pike is titkolna valamit…

Jó kis évadnak nézünk elébe és ez az első rész meggyőzőre sikerült. Nagyon várom a következőt amit ismét Jonathan Frakes rendezett!!!

Joe - 2019. 01. 22. 23:12

Vártam, mint a messiást aztán csalódtam egy nagyot.

Szép, szép de ennyi?
Burnham és Tilly kiakaszt. Elnézve a rész vegi infómorzsákat felmerült bennem egy kérdés, egy színészt hányszor használnak fel? :D

A remény hal meg utoljára, azért nézni fogom.

Mrs Broccoli - 2019. 01. 23. 09:35

Én “ősrajongónak” számítok (ahogy fogalmaztál), bár nem időben, inkább “térben”: mind a 6 sorozatot és 10 mozit láttam többször, gyűjtő is lettem közben, és furán hangzik, de fontos része lett az életemnek. Igaz, mindezt csak úgy 15 éve.

A reboot filmek közül az első kiverte nálam a biztosítékot – nem volt rosszabb film a többinél, csak hát a történet, meg a szereplők… a 2-3. reboot filmet már csak kötelességből néztem meg (egyáltalán nem tetszettek), és ugyanígy “kötelességből”, de még eléggé reménykedve kezdtem el nézni a Discovery-t. Mire a végére értem, rájöttem, hogy nagyjából ugyanaz a problémám vele, mint a reboot-mozikkal: színészcserék, sötétség (itt képileg és hangulatilag is), és mindenféle érzelmi hatást nélkülöző történet. A készítőket már nem “az ügy” érdekli, hanem hogy megfeleljenek a kor szellemének, a fogyasztóknak. Nagyon lent van a léc.

Amikor kijöttek az első hírek a 2. szezonról, egy adott ponton elhatároztam, hogy nem fogom nézni, mert sérül szeretett trek-világom. Nem a valóságban, hanem magamban. Ezt elkerülendő…

És ez volt az első-utolsó hozzászólásom a DSC 2. szezonjához, mert eddig is túl sokat kritizáltam, nem keserítem magam tovább. Inkább megnézek egy régi epizódot. Meg az Orville-t.

Agent Coulson - 2019. 01. 23. 10:42

Sajnos még mindig túl gyors a tempója az epizódoknak a régi sorozatokhoz képest (ami számomra nagyon zavaró) de ezt az évadot még megvárom mert mégis csak ST-ről van szó.

winnie - 2019. 01. 23. 11:24

Mrs Broccoli: mivel új a showrunner, lehet, hogy a te ízlésed irányába tereli most a hajót:)

Platschu - 2019. 01. 23. 13:51

Pedig volt itt érzelem bőven. Stamets gyásza, Burnham családja, a leesett tiszti morál Lorca miatt, a tapintatos Pike bemutatkozása, majd a Csillagflottás irányelvek hangoztatása. Nekem nagyon tetszik ez a mozifilmeket idéző design, látszik az igényesség minden percen. A trailer alapján még egy csomó jó dolog várható és megfogadtak pár rajongói kritikát is, tehát én biztosan maradok.

winnie - 2019. 01. 24. 05:08

a fenti polémiához: a star trek discovery 2. évados premierje egy hétvége alatt annyi felhasználót hozott a cbs all access-nek, mint még soha. az előző hétvégi rekordot 72%-kal múlta felül.

a számokat ne ismerjük, de ezt a fentihez azért fűzöm hozzá, hogy látni lehessen, mennyire fontos a szolgáltatónak a start trek. utaltam arra, hogy vannak olyanok, akik csak az ST miatt fizetnek elő. és amikor vége, akkor lemondják. ergó konkrétan fizetnek 1 dollár 50 centet a heti egy epizódért. ezért érveltem amellett, hogy a star trek hosszú évekre bebetonozódhat. és ezért akarják, hogy minden héten legyen új star trek epizód. hogy ne legyen ok lemondani az előfizetést.

heidfeld - 2019. 01. 24. 06:22

Jól mondja, Winnie. Star Trek nagyon sok embert érdekel.
Gondolom, idén még nem, de jövőre több, új sorozat is érkezik.

Ace - 2019. 01. 24. 08:30

Ennek az Érának is fel kell építenie a rajongói bázisát régiekkel és újakkal egyaránt és ha tényleg folyamatosan tudnak Trek tartalmakat szolgáltatni akkor nagyon jó irányba tartanak hiszen sok sorozatot, tervet bejelentettek mostanában.

Platschu-val értek egyet szerintem is van bőven érzelem a Discovery-ben ráadásul még csak most kezdenek majd bele igazán a karakterek valódi bemutatásába.

Tyberius06 - 2019. 01. 25. 02:05

Megvolt az első rész, majd mindjá jön ki a következő is. Egyszerre nézek három ST sorozatot jelenleg, csak módjával. Fut a Voyager 5-dik évada meg a DS9 4-dik évada és most jött hozzájuk a Discovery 2-dik évad.

Valóban ez modern Star Trek, amikor kijött a 2009 reboot totál beszippantott, hogy aztán az Into Darkness totál kizökkentsen, majd első megnézésre a Beyond még jobban beszippantott (másodiknál már kopott kicsit). Egyszerűen sok mindenben sokkal részletgazdagabb volt (kicsit idekeverve az új Star Warsokat ezt éreztem a TFA-nál is, hogy hiába kaptam meg az Új Reményt újrahasznosítva betömte azokat a kis hézagokat, amik fájtak a régi filmeknél.)
A Discovery kevesebbet időzik azokon a morális és mai szemmel már vitatható gondolatokon (némely esetekben), amikkel a TNG vagy a Voy foglalkozott. Persze vannak általános kérdések, de épp a minap néztem a DS9 egyik maqui vonatkozású részét, 4×21 – For the Cause -, amiben a fő antagonista (Eddington) kifejti véleményét a Föderációról. És ugyan az csak egy vélemény és szembe helyezkedik a nagy “STAR TREK eszmével” és hőseinkkel, szóval alap, hogy fúj-fúj gonosz gondolat, nincs igaza (igen ez szarkazmus volt), de végig gondolva, simán el lehet fogadni a véleményét és kritikáját a Föderációról. Ugyanakkor rengeteg olyan moralizálós kérdés volt a régi sorozatokban, amik valahogy baromira nem hiányoznak N+1-dik alkalommal itt a Discoveryben is. Szóval nekem tetszik ez a megközelítés.
Ahogy fentebb írták a DS9, az ENT és a Discovery is másképp közelítette meg a háború kérdését, nekem egyébként nem volt azzal gondom, szerintem a kicsit gyengébb kezdés után (bár összességében jobban bejött mint a Voy, az ENT vagy akár a DS9 kezdése – nem, a TNG-t nem említem ide, mert az a kezdés Q-val nekem baromira nem tetszett) eléggé jó szezont hozott.
Nah de akkor a 2×01-ről.
Látvány, azt tudom rá mondani, hogy részletgazdag. Ez úgy lefedi nagyjából.
Mini drámák voltak, meg régi titkok, régi sérelmek stb… Szerintem szépen fel lesz egy része göngyölítve és ahogy látom visszakapjuk a spore-drive-ot is, megint mehet majd rajta az értelmetlen vita (már készítem a popcornt meg a kólát). Tilly valóban fura, de nekem sokkal hitelesebb, mint pl. Harry Kim. Tilly karaktere az Orville-re emlékeztet, sokkal hihetőbbek és emberközelibbek a karakterek ott mint pl a Voy-ban vagy a TNG-ben. Senki sem tökéletes. Én bírom a karaktert.
Végre (lehet ezért kellett plusz 15 perc a részhez, de akkor jöhet máskor is ennyi) a híd többi tagja is kapott szerepet (Saru mellett) meg szöveget, meg nevet. Eskü az első évad után se tudtam, hogy ki kicsoda a hídon annyira nem volt semmi szerepük. Nem azt mondom, hogy totál full részeket szenteljenek nekik, de jobban megismerhetnénk őket. Legalább már van nevük.
Kíváncsian várom a folytatást…

Platschu - 2019. 01. 25. 23:02

2×02 New Eden

Ez is remek rész volt. Vallás kontra tudomány. Szépen fejlesztették a karaktereket, mert tovább mélyítették Sarut, Tillyt, Pikeot és még Owe is nagyobb szerepet kapott. Szóba kerültek megint a Csillagflotta alapelvei és jó volt látni egy kisebb összeütközést Pike és Burnham között. Részemről ez talán még jobb is volt, mint az első rész, mert nagyon szépen összerakták. Pláne az a jelenet tetszett, hogy a templomban felkapcsolta a világítást, mert ez átvitt értelemben is jó ötlet volt.

Tyberius06 - 2019. 01. 26. 03:33

2×02

Ez azért idézte picit a régi sorozatok hangulatát, mármint téma alapján. Rég elveszett kolónia stb… Viszont ahogy részéve tették a főszálnak, eléggé érdekes. Tilly húzott egy “I see dead people”-t, gyanus is volt kicsit ez a karakter így hirtelen. Tetszik a csapat dinamika, és eddig összeszedettebbnek tűnik két rész után ez az évad. És juhé ugráltak benne ismét! :)

Malachi - 2019. 01. 26. 20:51

Hú, ez a 2×02 nagyon jó rész volt. A vége különösen tetszett, amikor Pike visszament a tudóshoz. De az egész témafelvetés is a gyengém (tudomány vs. vallás) és még a fő sztoriba is nagyon jól illeszkedett.

Valami nagyon komoly dologra utal ez az angyalosdi, tippem sincs mire futtatják ki. Bár a többi rész is maradna ezen a szinten az évadban!

Platschu - 2019. 01. 26. 22:13

Most akkor nem lesz heti kibeszélő?

Az angyalos téma kapcsán nem értem, hogy a térképen már eleve bejelöltek pár talán hét eseményt, de mire odaérnek, akkor még csak éppen történik. Most akkor ezek új jelenségek voltak? Lehet újra kellene néznem, mert kicsit összezavarodtam.

SPOILER veszély?!
Ami egyértelműnek tűnik, hogy a Discovery végzi az “angyalok” munkáját. Megmentették az első részben a legénységet, most a másodikban a bolygót. Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy a másvilág lépett kapcsolatba a spórákon át velük. Stamets látta a párját, míg most Tilly a halott barátját. Valószínűleg Spock is átélhetett valamit, ami miatt kiemelten előre látta illetve látja az eseményeket. Esetleg Burnham pillanatnyi sérülése is kapocs lehetett a látomáshoz a 2×01-ben.

Aztán még arra is gondoltam, hogy esetleg kapocs lesz a Mirror Universe között megint, tehát valójában a lelkek mozgathatóak a spórákon át. Lehet így akarják a meghalt dokit visszahozni / letölteni az írók, míg akár a gonosz-Lorcára is lehetne esély a napba zuhanás miatt. A mi valóságbelinkről sem egyértelmű még, hogy hol van.

Vagy ha nem a túlvilág és nem is a Mirror Universe kavar, akkor esetleg a sztori kifuthatna a két idősík összemosására is. Mi van akkor, ha az ST:D Spock már előre látja a Vulcan pusztulását és ezért lett kiválasztva? Esetleg a törlődött idővonal túlélői is lehetnének az angyalszerű lények, akik a sorsuk elől menekülnek. Egy scifiben bármi megtörténhet.

winnie - 2019. 01. 27. 06:24

Platschu: nem volt tervbe véve, csak akkor, ha vendégkritikát kapunk.

Ace - 2019. 01. 28. 08:25

Sziasztok, Én igyekszem írni róla hetiben ha minden jól megy holnap el tudom küldeni.

Blobov - 2019. 01. 28. 09:27

@Platschu: az angyalokra megkaptuk a választ a Clarke féle törvény átírásával.

Agent Coulson - 2019. 01. 29. 15:36

2×02 – Most először éreztem azt a Discoverynél hogy tényleg Star Trek sorozatot nézek (persze még nagyon sok dolgon csiszolni kellene),remélem a továbbiakban is megmarad ez a lendület és nem csak Jonathan Frakes jelenléte okozta egy napos csodáról volt szó.

mSO - 2019. 02. 01. 07:35

Ez tényleg kezd Star Trekesebb lenni, határozottan a legjobb rész volt az eddigiek közül a 2×02. Hiába, tényleg Jonathan Frakes érti a dolgát. Ugyanakkor tetszik, hogy átívelős. Remélem klingonokból nem lesz több, mint amennyit a 3. részben mutattak, mert az első évadban bőven elég volt a vartyogásból.

Tibitron - 2019. 02. 01. 19:24

Egy kis agymenés. Szerintem az aszteroida talált mérnöknő nem más mit a leendő borg királynő. A fajáról annyit tudni hogy a 125-ö humanoid faj, tehát emberszerű. Pontos képeket nem találtam mindig a bor királynő jött be a 125. fajnál a borg királynőnél a 125.faj jött be. Elég meredek megoldásokkal mentette meg a sérülteket, fejlett technológiai ismeretek, robotkészítés stb. A borg királynő eredetéről szinte semmit nem tudunk, tehát simán lehet egy eredet story és egy új főellenség megalkotása.

polovcev - 2019. 02. 02. 00:13

Tibitron: Nem hiszem, bár ez attól is függ, hogy mennyire kánon jelenleg a Star Trek irodalom. Azt hiszem a Legacy trilógia az ami leírja a borg “kialakulását”. Ráadásul szerintem túl korai lenne behozni a borgot, ami még csak nem is a kvadránsban él. Sokkal valószínűbb a romulánok felbukkanása a 3-4. évadban- ha a sorozat elél addig.

zolij - 2019. 02. 02. 12:41

asszem a 2×03-at nevezhetjük backdoor pilotnak is a Section 31 sorozathoz.

Platschu - 2019. 02. 02. 21:06

2×03
Már akkor éreztem, hogy jó rész lesz, amikor klingon nyelven mondták be a “previously on Star Trek Discovery” mondatot.

zolij: Pont ezt akartam én is írni, hogy olyan érzésem
volt, mint a köv. spinoff pilotját is felvillantották volna az új hajóval és legénységgel.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 02. 21:42

Nekem eddig tetszik a 2. évad (a kritikán aluli évadzáró után főleg), Pike teljesen jó, Michael még mindig semmilyen és baromira örültem, hogy Tyler nem szerepel többet – egészen a 3. részig, ahol megint Klingon vartyogást meg romantikát kellett bámulnom…

Mindegy, nézős ez nagyon nekem :)

Melkon - 2019. 02. 03. 19:50

Nem néztem túlzottan utána, de elkezdtek olyan pletykák terjedni, hogy kaszálják a Discoveryt. :(

Remélem nem.

https://boundingintocomics.com/2019/02/01/rumor-cbs-to-cancel-star-trek-discovery/

Platschu - 2019. 02. 03. 20:48

Én is hallottam róla, de kétlem, hogy elkaszálnák, ha egyszer ez a CBS egyik legkeresettebb sorozata, mint ahogy korábban írtátok. Majd csak sikerül a gyártási költségeket lejjebb szorítani és a showrunnerrel megegyezni, mert úgy tudom, hogy a Netflixen is elég sikeres a széria.

Ha pedig mégis kaszát kapna, akkor a 2×03 történései alapján simán áttehetik a hangsúlyt a Section 31-re, csak akkor simán átnevezik a sorozatot.

Ám mivel arról volt szó, hogy a lehető legtöbb hetet le akarnak fedni új ST anyagokkal, így kétlem, hogy kisiklana a Discovery.

winnie - 2019. 02. 03. 20:53

de hogy lyukad ki az ember ilyen hírekhez?:) éppen ezért érdemes utána nézni. nem hivatalosan már múlt héten be lett rendelve a 3. évad, meglátjuk, hogy mikor és mi lesz, de nem hiszem, hogy ilyesmivel foglalkozni kéne, főleg, hogy jön 4 új ST-sorozat, és ugye az a terv, hogy minden héten legyen egy epizód.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 03. 21:52

akkor különböző ST sorozatok jönnének egymás után közvetlenül, hogy meglegyen a heti epizód? vagy esetleg több sorozat egyszerre futna, heti rotációban? (ez mondjuk elég fura lenne)

Platschu - 2019. 02. 04. 00:41

Ha jól hallottam a Picard sorozat 10 részes lesz, de a többivel is simán le tudnak fedni 30-40 hetet, ami azért nagyon derék lépés lenne az egész évhez képest.

Őszintén szólva még mindig hiányzik a lelkemnek Zachary Quinto, kár, hogy nem ő lesz Spock, de talán winnie írta, hogy nem lehet a reboot ST filmes színészeket tévében látni, mert más a jogtulajdonos. Így is van egy olyan érzésem, hogy mivel Spock is kult karakter, hogy alig-alig lesz az évad során, nehogy az ősrajongók piciny lelke megsérüljön és inkább csak a promóció miatt kellett. Most legalább szép lassan elkezdték kifejteni, hogy vajon miért nem beszélt sohasem Spock a mostohatesójáról.

Más. A poén kedvéért rákerestem pár reaction videóra a YouTubeon. Rég nem láttam ekkora izzó gyűlöletet olyan emberektől, akik rajongóknak tartják magukat. Az új részeket végig szidják és erről tesznek fel videót, amire az összes többi csalódott rajongó kiélheti a frusztráltságát.

Pedig ez a sorozat szépen alakul és tényleg jó. :S

Tyberius06 - 2019. 02. 04. 01:17

Szerintem jó volt ez a klingonos sztori, Ash átkerült a Section 31-hez, ott elfér majd Yeoh mellett simán. Jó rész volt a harmadik is. Egyébként én facebookon futottam bele a fenti “hírbe” a kaszáról vmelyik ST csoportban. Persze páran egyből pánikolni kezdtek, mások meg örömködni én csak tovább lapoztam :D :D

Melkon - 2019. 02. 04. 06:46

winnie

Valamilyen érthetetlen oknál fogva a Youtube ajánlott egy ilyen videót, rágoogliztam, volt pár ilyen hír.

Persze egyik sem official és feltételezem, hogy nem az évad elején kaszálnak el egy sorozatot, de azért belinkeltem, hátha valaki tájékozottabb. :)

winnie - 2019. 02. 04. 06:58

klikkbééééjt! oké, persze nem zárok ki semmit, volt már nagyobb meglepetés, és a haraszt sem zörög, ha nem fújja semmi, szóval várjuk a hivatalos infókat.

Ace - 2019. 02. 04. 08:49

Srácok esze ágában sincs kaszálni a CBS-nek a Discovery-t hiszen sikeres. Pont az a baja ,hogy kevés és mégtöbb Trek-et akar az All Access-re mert nagyon jól muzsikál a Star Trek-el a platform.

Más: Majd igyekszem a 2×03 kritikáját megírni amint lehet.

Melkon - 2019. 02. 04. 09:52

Ace

Nem tudjuk megmondani, hogy mennyire sikeres. Nekem tetszik, sokaknak nem, nézettségi adatokat nem találtam. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy valószínűleg a nézettség nem nagyon fog emelkedni, max csökkenni.

Nem érdemes abból kiindulni, hogy heti szinten mennyivel regisztrálnak többen emiatt. Valahol talán 70%-ot olvastam, ami egy friss streaming szolgáltató zászlóshajójától nekem nem tűnik soknak (szóval ez gondolom nem több százezer usert jelent :) ), főleg ha utána nem maradnak.

A végső kérdés az, hogy hány $-ba kerül egy új user és ők megmaradnak-e vagy elvándorolnak, de erről tudtommal nincs adatunk. Ha előfizet pár ezer ember arra a pár hónapra, amíg fut az évad, majd elmennek, az nekem masszív bukónak tűnik.

Ace - 2019. 02. 04. 10:07

Melkon:

Nem is merjük a számokat de Winnie fentebb már leírta mire lehet következtetni:

“a star trek discovery 2. évados premierje egy hétvége alatt annyi felhasználót hozott a cbs all access-nek, mint még soha. az előző hétvégi rekordot 72%-kal múlta felül.

a számokat ne ismerjük, de ezt a fentihez azért fűzöm hozzá, hogy látni lehessen, mennyire fontos a szolgáltatónak a start trek. utaltam arra, hogy vannak olyanok, akik csak az ST miatt fizetnek elő. és amikor vége, akkor lemondják. ergó konkrétan fizetnek 1 dollár 50 centet a heti egy epizódért. ezért érveltem amellett, hogy a star trek hosszú évekre bebetonozódhat. és ezért akarják, hogy minden héten legyen új star trek epizód. hogy ne legyen ok lemondani az előfizetést.”

Ha valóban így van (és szerintem is) hiszem a sok bejelentett ST tartalmo erre utal nem hiszem ,hogy felmerülne a kasza hamarosan be fogják jelenteni a következő évadot ez szinte borítékolható.

Melkon - 2019. 02. 04. 10:55

“ergó konkrétan fizetnek 1 dollár 50 centet a heti egy epizódért.”

Ami ha csak nem több százezer ember fizeti nevetséges összeg és jó eséllyel bukás.

Konkrét számok ismerete nélkül szerintem nem lehet kijelenteni, hogy ez egy sikersztori-e, de azt is tegyük hozzá, hogy iszonyú költséges egy streaming servicet fejleszteni és fent tartani, még a Netflix jövője is kérdéses, pedig már ~60%-os lefedettségük van az USA-ban.

1 Brandre nem hiszem, hogy lehet egy streaming servicet építeni.

Platschu - 2019. 02. 04. 16:33
Brynden Rivers - 2019. 02. 04. 21:28

Továbbra sem a legjobb sorozatok egyike a Discovery (a főszereplő színész mondjuk komoly teher ebben) de most határozottan javult a 3. résszel meg a Section 31

Ész: mindemellett azért még nem egy “okos” sci-fi, de látszik hogy törekszik erre meg van amikor sikerül is lásd a Clarke törvény a 2. részben sokat dobott rajta. Szív: bár érzelmi szálakat írnak a tempó valahogy túl gyors, túl sok szál fut egyszerre nincs idő elmélyedni/érzelmleg azonosulni.

Szóval nem egy 9/10-es sci-fi dráma, hanem egy jó kaland-sci-fi

Apropó BSG: a zene alapvetően nem rossz de átlagos, nem pl. hallgatnám meg többször a főcímdalt.

Agent Coulson - 2019. 02. 04. 22:56

2×03 – Két jónak mondható rész után megint kezdik a kánon rombolást,plusz milyen jogon veszik be ezt a Georgiou-t a 31-es szekcióba? Ilyen kétes alaknak játékpisztolyt nem adnék a kezébe nemhogy fézert..szerintem ezt a sorozatot már elengedték a készítők és már nem is veszik komolyan az egészet sajnos.

Melkon - 2019. 02. 05. 06:38

Agent Coulson

Emlékeim szerint a Section 31 nem az erkölcsös embereiről volt híres. :)

Joco1114 - 2019. 02. 05. 09:44

Olyan jól kezdődött ez a 3. rész! Klingon nyelven az előző részek tartalmából. Aztán átment olyan szappanoperába az egész, hogy csorgott a vászonból a nyál. Michael és anyuci kettőse minősíthetetlen és értelmetlen volt számomra.
A Vörös Angyal látomás örökre megváltoztatta, elveszti a bizalmát mások felé. Ja nem, azt én okoztam, mert a logikafanatikusok csak rajta keresztül tudtak eljutni hozzám, amiért az én kis árnyékommá vált, ezért csak úgy tudtam megoldani, hogy eltaszítottam magamtól úgy, hogy helyrehozhatatlanul megbántottam…

MI? Remélem, ez csak valami átmeneti észvesztés volt… :( Pedig már úgy kezdtem örülni, hogy végre, Star Trek!

winnie - 2019. 02. 05. 17:12

“Itt is van egy hosszabb cikk a nézettségről :”

ezt írtam én is hírben, az adatot, de ez nem szól a nézettségről semmit:) arról senki sem tud, nem kötik az orrunkra, sőt, még abszolút számot sem írtak, csak annyit, hogy mennyivel többen csatlakoztak és használták a szolgáltatást egy korábbi, kezdeti időszaknál. amikor lehet, hogy nagyon alacsony volt az adat. szóval helyén kell kezelni, de mindenképp pozitív a dolog.

heidfeld - 2019. 02. 05. 19:55

Hullámzott a rész, kétségtelen.
“Jenny”/L-World/ jó színésznő. De ez a drámázás, egy kifejezetten gyenge színésznővel megspékelve..Michael alakítója, casting iskolák legelső óráján szóba fog kerülni, de nem jó példaként.
Klingon-ember párosunk már jobb volt, de tényleg, miért kellett szegény kicsit ennyit mutogatni? Oké, Klingonokat lenyűgözte, értettem az üzenetet. De a rész megtekintői között relatíve kevés lehet a klingon, gondolom..
21-es, császárnő nagyon rendben van. Nem válogatnak eszközökben, ügynökökben. Már nézném is a szériát!
Tily szála is jó volt. Egy erős 7/10.

heidfeld - 2019. 02. 05. 19:58

31-es szekciót akartam írni..

Ace - 2019. 02. 05. 20:53
zolij - 2019. 02. 08. 21:22

2×04:

Hát ez egy megafiller epizód volt.
A végén még kiderül hogy a Kelpien és a Ba’ul valójában egyazon faj és az egész Vaharai valójában egy felnőtté válási rítus.
Szegény Tilly meg be lett szippantva a spóraűrbe?

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 09. 00:49

Nekem ez most nem jött be… Egyszerűen annyira feszültséggel meg érzelmi drámával akarták megtölteni, hogy ha nem is parodisztikus lett, de valahogy nagyon nem volt ok.

Komolyan, Vöröske szívása trutymóbával izgalmas volt a fedélközben, míg az összes többi meg egy totál semmilyen valami.

Miközben a mondanivalója tetszett az egésznek.

Tyberius06 - 2019. 02. 09. 01:20

A rész nagyrésze bejött, pacsi Jett Reno-ért, meg ahogy osztotta Stametset meg a spore-drive-ot, pedig én baromi érdekesnek találom a technológiát meg amire képes. Be is küldtem a hét idézetébe a nő szövegét. Gondolom a spore-drive fanyalgók élveztek egyet rá… Én csak jót röhögtem.

Viszont Saru és Michael drámája a végén eléggé vérszegény volt és valóban leginkább a színésznő nem-játékán bukik az egész. Viszont pacsi a maszkért, amit Doug Jones-ra aggattak, szépen/részlet gazdagon ki volt dolgozva (technikailag) a mutatott felső test része. Látszik, hogy már nem a 80-90-es években vagyunk és van itt pénz.

Egyébként ismét van egy fura párhuzam. Ugye a TNG végén kiderült, hogy a WARP 5 fölötti sebesség károsítja a szubteret (én azt is erőltetettnek éreztem), itt meg ugye a spore-drive-val folyamatosan szopóágra kerülnek, hol a génmanipuláció, hol a medveállatkák használata, most meg hálózattal kapcsolatban álló egyéb élőlények miatt. Valahol persze kellenek ezek a korlátok, hogy eljussunk oda, miért nincs spore-drive a jövőben, de ez eddig is köztudott volt, csak sokan sírtak rajta, mert képtelenek voltak belegondolni.
Ahogy nézem azért a következő részben még ugrálgatnak picit.

Nem volt rossz rész, de Michael miatt mínusz pár pont…

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 09. 02:02

Michael Burnham a STD James Holdenje (expanse)… najó, annyira nem rossz, de elég sokat árt a jelen(nem)létével

Platschu - 2019. 02. 09. 07:58

Michael ilyen pszeudo-Vulcan, tehat ezert nem mutat semmi erzelmet a szineszno es nem azert mert nem tud jatszani, mert el kell fojtania. Saru halalakor meg ugyancsak megtort es remekul alakitott.

Dob - 2019. 02. 09. 08:26

zolij: ez honann jött le, hogy ugyanaz a két faj?

Brynden Rivers - 2019. 02. 10. 17:19

“Michael Burnham a STD James Holdenje”

Saru pedig az STD Millerje :-)
De komolyan Doug Jones mérföldekkel jobb színész mint Sonequa Martin-Green.

Nekem amúgy pont a trutymós szál nem jött be, mert bár ott egyenletesebb volt a színészi játék – köszönhetően a Jett Reno-t játszó Tig Notaronak – a történetben több volt a logikai bukfenc

– van egy veszélyes, nagyon kockázatos, ám stratégiailag hihetetlenül fontos kísérleti technológiád (spore-drive)
– béna biztonsági protokolokkal
– több balesettel
– csak és kizárólag 2 nagyon labilis ember dolgozik rajta, minimális felügyelettel, nem bevonva a Starfleetből mondjuk még 20 embert
– és amikor nem meglepő módon valami megint balul sül el, mert a technológiához kötődő alien trutymó megszállja az ott dolgozók 50%-át (mármint annak a 2 főnek az 50%-át), akkor nem hirdetsz full stopot és teljes karantént meg hívod a Starfleetet segítségért hanem ugyanazt a balesetveszélyes felállást követed

zolij - 2019. 02. 10. 20:34

Dob: csak megérzés.

Tulazon - 2019. 02. 10. 21:51

Ez is nagyon fasza rész volt, ezzel az évaddal eddig nálam első helyen van a ST sorozatok között, beelőzte a DS9-t.
Zolij:nem hinném hogy ugyanazon faj lennének. Nekem inkább az jött le, hogy a Baul legyilkoja Saru faját, mielőtt megtörténik az átalakulás, sőt azt is elérték, gondom valamilyen propagandával, hogy a kelpienek maguk akarjanak meghalni. (úgy tűnik az átalakulás után a baul megszünik csúcsragadozó lenni, de gondolom az évadban ez is ki fog derülni)

gravedigger - 2019. 02. 11. 16:18

Azért túlzásokba ne essünk. A DS9 bármelyik epizódja hátrakötött kézzel is 1000 x jobb mint ez a….Továbbra is teljesen érdektelen az egész sorozat. Látvány ide -látvány oda szinte egyetlen karakter se igazán érdekel, talán Pike kapitány jó lenne, ha az egész gárdát lecserélnék mellőle. Sajnos abszolút nem tud lekötni, a 4 . rész kifejezetten unalmas volt. Michael és Saru drámájára tök fölösleges volt ennyi időt áldozni, mivel a Burnhamet játszó hölgy teljes repertoárja ennyi: “sírós hangon beszélek, bociszemeket meresztek és közben jobbra-balra forgatom a fejem” . Kár érte.. Mármint a sorozatért.

heidfeld - 2019. 02. 11. 19:06

Saru száéa felesleges drámázás volt. Michael színésznőjének akkor vannak megoldhatatlan gondjai, amikor érzelmeket kellene JÁTSZANIA.
Tilly szála jó volt. De legizgalmasabb, a kapitány és Egyes.
Jóval többet belőle!

sancho pansa - 2019. 02. 11. 19:52

gravedigger: Nem hiszem, hogy kár lenne a sorozatért, ha ennyien szeretik. Azért viszont kár lenne, legalábbis ezt érezném a helyedben, hogy olyasmit nézek, ami érdektelen. Tudom, hogy aki nagy Trek-rajongó, az mindent megnéz, de az ember élete jobbá válik, ha nem stresszeli magát negatív élményekkel csak a kompletizmus miatt.

Agent Coulson - 2019. 02. 11. 21:37

2×04 – Hiába hozza ebben az évadban egyre jobban a ST érzést a sorozat, ez a rész nagyon összecsapottra sikeredett most és tele volt olyan logikai bakikkal amivel percről percre mondtak maguknak ellent a készítők, ezért is mondom hogy kicsit lassítani kellene az egyes részek tempóján és visszatérni a régi útra.

Tulazon - 2019. 02. 11. 22:24

Gravedigger:az első mondatodnak az összes többivel ellentmondtál.
Tetszik, hogy egyre inkább kezdenek a legénység tagjai is neveket, karaktereket kapni, remélem idővel még többet fogunk kapni belőlük.

Tyberius06 - 2019. 02. 15. 15:34

2×05

Hu vazze, nagyon építik a Section 31-et… Kéne folytatnom a DS9-t, hogy elérjek a Section 31-es részekig. Mert ott nekem úgy tűnt jóval kevesebben tudnak róla, sokkal kisebb és titkosabb, bár azt is el tudom képzelni, hogy idővel (115 évvel a dominium háború előtt vagyunk) történt egy arculat váltás a szervezeten belül. Egyébként amit megfogalmazott az admirális az teljesen helyén való, szóval nem igazán lehetett belekötni, a katonai vezetésnek és ezzel együtt a hírszerzésnek, jelen korunkban is másabb elképzelési vannak általában, mint a politikusoknak, hogyan is kéne működnie a dolgoknak. A rész egyébként érdekes volt, a doki visszahozása hát bassz… Ott picit elvesztettem a fonalat, hogy is mondjam eléggé a plotot kiszolgáló ötletek jöttek itt és másodjára/sokadjára eljátszani ezt a majdnem nem jön össze, de aztán az isteni szikra izé… Ez rontott a végén nálam.
Burnhamnek most nem nagyon voltak rossz pillanatai, viszont Yeoh baromi jól hozza a karakterét.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 15. 21:20

S02E05

jaj, hát ez az epizód…

nekem ez egyszerre volt tök izgi és irtó béna – rájöttem, hogy egyszerűen nem tudnak érzelmeket bemutatni – valahogy nagyon félremegy az egész, erőtlen, rossz ütemű

érzékelem, hogy mit szeretnének elérni, de baromi bénán oldják meg – stamets és a doki amikor rájönnek, hogy nem tud átmenni a falon egy remek érzelmi csúcs lehetett volna, és nem – vagy akár tilly-may búcsúja, de az is erőtlen

a látványt meg bírják csinálni, de a drámával hadi lábon állnak szvsz

Platschu - 2019. 02. 15. 23:03

Várható volt, hogy mire, illetve kire fut ki a történet, de ennek ellenére szépen és ötletesen megoldották. A Stargate óta tudjuk, hogy egy scifiben senki nem hal meg igazán.

Az ide-oda eső stáb is kicsit röhejesnek tűnt, de biztos egy élmény lehetett a színészeknek ezt forgatni.

Az elején és a végén lévő monológ egy kicsit erőltetettnek tűnt, mintha hirtelen a Született feleségeket néztem volna.

Szóval azt kell, hogy mondjam, hogy bár ez tűnt a 2. évad eddigi leggyengébb részének, ennek ellenére ugyancsak magasra tették a lécet.

Yooha - 2019. 02. 17. 12:02

Nekem az a kicsit fura – de lehet ezzel csak én vagyok így- hogy vannak a hídon egy csomóan, de alig ismerjük őket. Amikor jött Pike akkor elsorolták őket, de basszus nem emlékszem a nevükre, pláne hogy mit csinálnak.
Oké, a rasztahajú kormányos csaj lement az all-in vallásos bolygóra, meg az implantált szemű csaj a másik kormányos (miért van kettő?), de ennyi. Van egy kiborg(?) nő, egy fura fogszabályzós, egy fekete fickó. Én szeretném ha ők kapnának több szerepet. Lehet hogy úgy sokan lennének, de pl. a DS9-ban is volt sok mellékszereplő, és nem is szerepelt mindig mindenki, ott is működött.

Brynden Rivers - 2019. 02. 17. 20:05

Yooha: ráadásul kevesebb Tilly meg Burnham időnként jót tenne. Simán el tudnék képzelni egy részt amiben Saru akciózik 1-2 mellékszereplővel.

Melkon - 2019. 02. 17. 20:09

KiváncsiFáncsi2019

Jahm, akkor lett volna erős a jelenet, ha amikor rájuk szólnak ott hagyják.
Vagy amikor kézenfogva megpróbálta átvinni magával eltűnhetett volna az egész teste és vége.

Amúgy bírom a dokit, nem bánom hogy visszajött.

Egyébként azt hittem, hogy 1-2 évtizede kiment a divatból, hogy a “lejárt az idő” felszólításra még 10 percet pampogjanak az emberek. Másodperceken belül át kellett volna ugraniuk.

Ezeket leszámítva szerintem ez is jó rész volt, csak azt furcsállom, hogy a Section 31-ről mindenki tud. Emlékeim szerint ez egy szupertitkos társaság akikről gyakorlatilag senkinek nem kéne tudnia.

heidfeld - 2019. 02. 17. 22:23

Holnap bemegyek a piacra, lángosért, azzal fogadnak:” Szia! Itt voltak, a 31-szekciótól. A ügynök magyarosat, a másik káposztás-túrós vitt..De mindjárt jönnek vissza…”
Hát, azt még nem tudjuk, 31-es szekcióról, ki-milyen fogkrémet használ…Fogtam a fejemet, ekkora butaságtól. De Yeoh, minden perce, aranyat ér!
Tilly-szála viszont tetszett. Bár, kicsit ijesztő gondolat, ha meghalok, majd Idegenek rakják újra össze a molekuláimat:D

Platschu - 2019. 02. 17. 22:27

Szerintem az egész hajó és a legénység át fog állni a Section 31-be és ez lesz a magyarázat.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 18. 19:48

@Melkon

szerintem még csak máshogy se kellett volna történnie a dolgoknak – egyszerűen, ahogy megvalósítják, az rém gyenge, rettenetesen erőtlenek az érzelmek – ezt az előző részben azzal magyaráztam, hogy michael csinálta és hát nála ez nem meglepő, de a mostani résznél esett le, hogy nem csak az ő esetében, hanem konkrétan mindenhol gyenge a dráma és az érzelmek, nem találják el a ritmusát a dolgoknak

lehet, néha 2 levegővétellel tovább kitartott csend ütne mint állat, így meg csak egy ehhh a vége

Zombiebie - 2019. 02. 19. 11:02

Ezek a túljátszott pátoszos monológgal övezett mű-érzelmek… Meg kell ütnöm egy medvét, hogy férfinek érezzem magam. Semmi noname vagy redshirt mellékjelenet, vagy egy szerethető nem katonai személyzeti tag, csakis a fix kettő, vagy három szálon zajló történet, ami néha már sok is. Nem azt mondom, hogy tegyenek bele egy Ferengi bárost, de háborúban is vannak civilek, nem hiszem el, hogy nem férne bele valami ilyesmi. A régiekben mindben volt. Nem konkrét filler epizódokra gondolok, hanem csak egy pár vágójelenetre ímmel-ámmal, csak hogy maradjon valami a régi feelingből… És ahogy előttem is írták, a hídon szolgálatot teljesítő személyzetből egy csomót nem is ismerünk még.

Zombiebie - 2019. 02. 19. 11:20

*Lemaradt: A Tachion sugarakból ítélve még a temporális hatóság is felbukkanhat, na az viszont érdekes lenne. Ha már az S31-et így szét szpojlerezték…

Platschu - 2019. 02. 19. 13:04

Az angol feliraton rajta volt az 1. évadban is, hogy kinek mi a neve a hídon amikor megszólaltak, még ha nem is hangzott el direkt párbeszédekben.

Ace - 2019. 02. 20. 06:49
KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 22. 20:05

S01E06

végre nem azon gondolkodtam, miért ilyen rosszak a színészek/a rendezés :)

lekötött a történet, bár a végkifejlet annyira nem tetszett, mert értem, hogy a baul ragadozó volt és “felszabadítják” szegény kelpian faj-t, de szerintem ezzel nem egyensúly keletkezik, hanem kilengés a másik irányba

mindegy, ennél sokkal érdekesebb dologra figyeltem fel, tilly terhes? :) asszem az évad folyamán mostantól csak asztal mögött állva fogjuk látni :)

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 22. 20:05

mármint, S02E06

Tyberius06 - 2019. 02. 22. 21:46

S02e06

Remélem a gömböt nem használják túl. Eléggé fos lenne. Mármint jó kis plot-device, ha elakadna a sztori akkor kérdezzük meg a gömböt.
A “fordulat”, hogy a kelpian vált a ragadozó fajjá anno érdekes. Mondjuk így hogy a Föderáció is érintetté vált kordában lehet tartani a dolgokat. Ha az emberi természetből indulunk ki akkor esélytelen az egyensúly, de lehet a kelpian értelmesebb faj lesz.

Köv részben jön Spock, juhéé. Pont nem érdekel az ő szála.
Egyébként jó rész volt. Van olyan érzésem hogy a doki nem teljesen van egészben. Ott még lesznek bajok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz