login |

Pilot mustra: Project Blue Book – 1×01

2019. 01. 31. 15:10 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az elmúlt hónapokban két új sorozatra (Chilling Adventues of Sabrina, Nightflyers) hivatkoztam tökéletes viharként, számomra totál értékelhetetlen darabként, amik esetében tisztában voltam, hogy korrekt színészekkel, tisztességesen megvalósított alkotással van dolgom, ami olyan, amilyen akar lenni, és ennek megfelelően lehet bőven elismert, és lesznek rajongói is, azonban mégis elviselhetetlennek éreztem.

Pedig a History új sikersorozata, a kosztümös The X-Files-t ígérő Project Blue Book kifejezetten érdekelt, és tényleg az, ami, és ami akar lenni, egy 50-es években játszódó X-akták. Nem több. Ami valós alapokra épül. Még Mulder és Scully is van benne. Meg összeesküvés. És mégis, a kezdeti érdeklődésem elég hamar kérdőjelekké változott, és idővel képtelen voltam felfogni, hogy mit is akart elérni a készítő ezzel a sorozattal?

PROJECT BLUE BOOK – 1×01 – 2,5/10

Az alapkoncepcióra tényleg nem akarok sok sort pazarolni, hiszen arról van szó, hogy az 50-es években egy ex-katonát (pilótát) összeraknak egy egyetemi tanárral (előbbi szkeptikus, utóbbi már érdeklődőbb), hogy állítólagos ufóészleléseknek járjanak utána, s keressenek rájuk evilági, tudományos magyarázatot.

Kezdem azzal, hogy mivel History a csatorna, ezért az pozitívum, hogy a nemrég Kék Könyv Projekt, aminek keretében dolgoznak, illetve maga a tanár, egy bizonyos Dr. J. Allen Hynek és a kutatásai mind valóságosak, és a sorozat is dokumentált eseményekre építkezik.

A pilotban egy…, ööö, pilóta bocsátkozik légiharcba Fargo fölött egy fényes jelenséggel (ld. Gorman Dogfight), az 1×02 a szörnyről szól, amiben két gyerek lát valami rémet (Flatwoods Monster), az 1×03-ban pedig rejtélyes és be nem azonosítható fényeket látnak az égen (ld. még Lubbock Lights). Ezek nem tudom, hogy mennyire ismert esetek, és történelem-analfabétaként egyikről sem hallottam, cserébe látom a neten, hogy mindnek van bőven irodalma és Wiki-aloldala.

Na már most: itt kellene azt meghatározni, hogy miképp kell kezelni a sorozatot – egy dokus hitelességű darabként vagy totális fikcióként? A gond az, hogy egyik szinten sem működik.

Dokusként azért nem, mert bár látjuk a rejtélyes jelenségeket dramatizált formában, és végigkövetjük a nyomozást, aminek a végén megkapjuk egy magyarázatot, amit annak idején a kormány, a hatóságok vagy a légierő adott az érintetteknek és a sajtónak, azonban ez így rémisztően fapados. Tudom, hogy nem fair valóságos dolgok kapcsán ezt ellőni, de nagyon ócska kliséket látunk – azért, mert épp ezek az 50-es évekbeli kutatások nyomán lettek agyonhasználva a magyarázatok később az ufós sztorikban.

Mondhatni az egyetlen suspense eleme a nyomozásnak a végén a megoldás lenne, amit a Wiki-aloldalak az első bekezdésükben ellőnek egy-két szóban (a SPOILER kijelölve látható): vagy egy meteorológiai léggömb, vagy egy állat, vagy “talán madarak, de inkább természeti jelenség”. Szerintem csak a megoldásokért, arra, hogy mi lesz a magyarázat a laikusnak nem érdemes nézni – aki ismeri a sztorikat, az nyilván tudni fogja, hogy mire futnak ki, így nekik más fog számítani.

Na, de mi más van a sorozatban fikcióként?

Full klisé sötét felöltős és kalapos árnyak az események színhelyén, meg bajuszpödörgetően fondorlatoskodó tábornokok, akik azon aggódnak, hogy kiderül valami, és próbálnak eltussolni dolgokat. Igen, minden, amit a The X-Files-ban szerettünk, szóval itt is szerethetnénk…, ha nem jönne már ki a könyökünkön. És emellett a prof felesége is kap némi magánéletet, hogy lássuk, miképp boldogul a férje távollétében. Nos, új barátnőre tesz szert. Folytassam, vagy mindenki kitalálja?

Szerintem ez így sem fikcióként nem túl érdekes, sem dokusként. Vagy legalábbis totálisan kiszámítható. Nyilván az összeesküvős szálat lehet egy fokkal érdekesebben csűrni és csavarni (húú, jönnek az oroszok! és lehet, hogy vannak földönkívüliek!), de csak ezért a heti ügyeket végigszenvedni nem biztos, hogy érdemes.

Mondjuk számomra már az alapfelállás érthetetlen volt – ez még nem válóok, és nyilván csak lemaradtam valamiről (ráadásul, ha a valóságban így történt, akkor mit lehet tenni?), de valahogy furának tűnt, ahogy katonai vezetők megbízzák a pilótát, hogy szervezze be társaként az egyetemi tanárt. Bár parancsot teljesít, látszólag a pilótának eznincs ellenére, mégis folyton el akarja mismásolni az első random magyarázattal az ügyeket – de akkor miért ment bele a társba?). A katonai vezetők pedig a nyomozgatóknak tesznek keresztbe – de akkor miért adnak utasítást a vizsgálatokra, miért találták ki, hogy segítsen az egyetemi tanár? Mintha a maguk dolgát akarnák nehezíteni. És értem én, hogy minderre PR-célból van szükség, hogy a Hollywood által is sugárzott scifis fenyegetésben meg a hidegháborús környezetben élő lakosságot megnyugtassák, hogy “nincs itt semmi látnivaló”, de ezt elérhették volna kevésbé túlbonyolított eszközökkel is, nem?

Szóval itt az “FBI titkos ügyeiből” nem csak kamu, mint az X-akták esetében, de…, hogy visszautaljak az elejére: mi akar lenni ez a sorozat? Mit akart a készítő, amikor a sok ötlete közül ezzel kezdett el házalni a csatornáknál? Miért olyan fontos neki ez a történet? Nyilván nem csak simán krónikása akart lenni az eseményeknek. De akkor hol a lebilincselő történet, amit meg akart írni? Az a részenkénti nyúlfarknyi átívelés lenne a sorozat lényege? Vagy a közeg, amibe helyezik a rejtélyt? Mert az a megoldás, hogy egy vélt szörny valójában csak valami vadállat, az ma senkit nem fog lázba hozni.

Mint írtam, a pilot végére elkezdtem minden porcikájában utálni a Project Blue Book-ot, mert a biztató start után totális időrablásnak tűnt. És ez az érzésem az 1×02-vel kapcsolatos reakcióimat is igencsak felerősítette, így sokkal jobban feltűntek a klisék és az esetlen megoldások, a második részt már tényleg nehezen tudtam elviselni. De ettől még a sorozat egy The X-Files, szóval aki ilyesmire kíváncsi, annak kötelező, mert megvalósítását és tálalását tekintve szerintem a világon semmi baj nincs vele.

Gondot a fentieken kívül mindössze a klasszikus Mulder/Scully-dinamika hiánya jelenthet, mert ez a Hynek/Quinn-kapcsolat egyelőre nem túl izgalmas, sőt, baromi repetitív, ahogy előbbi folyton az ügy lezárását sürgeti. Pedig a színészeken nem múlik semmi: Aidan Gillen-t nyilván kedveljük, Michael Malarkey-ra pedig elsősorban nem azt mondanám, hogy színészként jó, hanem ez a karakter, a megjelenése és a hangzása totál illik az 50-es évekbeli környezetbe.

De… ez komolyan csak ennyi lenne? Ha csak retró hangulatra vágynék, akkor érdekesebb 50-es évekbeli darabokat találhatnék.

19 hozzászólás Ne habozz!

noinipo - 2019. 01. 17. 12:43

Első két részt megnéztem, nekem tetszik a hangulata.

Sawyer - 2019. 01. 20. 21:21

Amennyire várós volt, akkora csalódás.
Az első rész egy hatalmas időhúzás, ripacskodás és olyan dolog elhúzása 40 percig, amit az X-aktákban 5 perc alatt le tudtak zavarni megfelelően.
Egyébként a pilot egy az egyben X-akták koppintásnak tűnt. Még egyre maradok, de szerintem kasza.

A - 2019. 01. 24. 03:07

Nekem eddig bejövős, bár elég lassan indul be.

noinipo - 2019. 01. 31. 15:31

eddigi négy részt megnéztem, teljesen máshogy gondolom, és értékelem, mint ami a fenti kritikában van
messze nem világ megváltó, de nem is akkora tragédia, és klissé bjnokság ami nekem lejött eddig

ja és nem fog beindulni, mert ez ilyenre lett csinálva, ufó misztikum, fegyverkezési verseny, orosz kémkedés, mindenből van benne, de nagy akció nem lesz (költségvtés mérete azért látszik a kivitelezésen is)
némi jóindulattal 6/10

SpentRocket - 2019. 01. 31. 16:19

Hmmm… Épp tegnap néztem a 2. epizódot, és nem azt mondom, hogy hanyatt dobtam magam, de esti levezetésnek cirka 45 percben jónak tűnik. A pilóta valóban elég gyenge, oké, beleillik a miliőbe, de maga a karakter zavaró. A másik ilyen a feleség, aki eléggé butácskára van hangolva. Azért még maradok, mert érdekel, hogy mit hoznak még.

Ambriel - 2019. 01. 31. 17:01

Michael Malarkey Instagramja nélkül rá sem találtam volna erre a sorozatra, tehát máris elfogult vagyok, és soha nem fogom megtudni, hogy a Vámpírnaplók Enzoja nélkül is érdekelne-e a sorozat. :D
Ami biztos, hogy 3 rész után tetszik ez a magyarázzuk meg tudományosan az UFO-észleléseket. Egy részt sem láttam az X-aktákból, úgyhogy nekem ez az első ilyen sorozatom.

Az igazi Kék Könyv Projektről csak annyit tudok, hogy ekézték, mert túl felületes vizsgálatokat folytattak. Majd jobban utánanézek.

A feleség és a magánélete untat, pedig Ksenia Solót is jó Lost Girl után újra látni, de már rég rájöttem, hogy mire ez a nagy barátkozás.
Egyelőre leköt, elszórakoztat. Kis igényű vagyok sorozatok terén, úgyhogy nekem ennyi elég a boldogsághoz.

Snoopyzit30 - 2019. 01. 31. 17:29

1×03

Alapvetően lehet, hogy van ebben a sorozatban potenciál, de elképesztően lassú. Még az sem feltétlenül zavarna, hogy heti ügyek vannak, de csak a felszínt kapargatják. Annak ellenére, hogy úgy tűnik van egy átívelés is benne, nem elég erős, hogy emiatt végigszenvedjem a többi részt. Lehet, hogy az is a bajom vele, hogy a kor nem tetszik, amiben játszódik (a prof felesége iszonyú idegesítő, az az egész szál nagyon gáz).
A fényképezés túl sötét (azért nem éri el az Ozark 2. évadának szintjét), lehet hogy a stílust a műfajhoz akarták igazítani, de valahogy nem találták el nálam. Még egy rész esélyt kap és akkor nálam kasza.

1×04

A fenti kritikával teljes mértékben egyet értek. Gyakorlatilag mindent leírt winnie, ami nekem is eszembe jutott a sorozat nézése közben. Pedig akartam szeretni ezt a sorozatot, de nem megy. Eddig tartott a türelmem, kasza.

Geza Kovacs - 2019. 01. 31. 18:21

Nagy kedvencem lett. Tényleg x-akták jellegű.

Silver - 2019. 01. 31. 19:55

Egyik, ha nem a legvártabb sorozatom volt mostanában, de nem bírtam végignézni az első részt. Időpocsékolás 2/10

motch - 2019. 01. 31. 20:42

Én mint egy hajthatatlan x-akták rajongó, inkább nézem ezt a sorozatot mint az x-akták 10.-, 11. évadját.

mSO - 2019. 02. 01. 00:41

Hangulatilag teljesen bejövős, nem pörgős, mégis van azért akció benne időnként. A színészek jól alakítják szerepeiket. Messze jobb, mint az X-akták pár évvel ezelőtti visszatérése.

Sajnos nem mennek/mentek nagyon mélyre, de hát nem is várható el, hogy rögtön az elején A feketeruhás-megfigyelős-komcsiügynökös szálak is érdekesek, sokat tesznek hozzá a hangulathoz. Ksenia sajnos a Lost Girl óta még vékonyabbnak tűnik, de továbbra is remekül játszik.

D - 2019. 02. 03. 10:05

szoval erdemes tovabb nezni az elso resz utan? Az annyira vontatott volt es unalmas, hogy vagy 3x belealudtam, pedig varos volt..

winnie - 2019. 02. 03. 10:22

akkor érdemes, ha az bejött. szerintem a folytatásban is ugyanaz van, csak pepitában. mondjuk nekem elég sokáig tetszett az 1×01, de utána réjöttem, hogy semmi értelme, a másodiknál viszont végképp. jelenség, réjönnek, hogy valami totál bagatell, a tábornokok kavarnak 2 jelenetben és van némi feketekalapos rejtélyeskedés 2 jelenetben. ennyi. a 3. ugyanez. nyilván volt, akinek a pilot utáni csalódás után jött be a folytatás, de szerintem nem ez a jellemző.

Zombiebie - 2019. 02. 19. 12:32

Figyelemmel kísérem a sorozatot, amelyre olyan 5 pontot adnék a 10-ből. Több okból is.

Az alaptörténetet ügye a titkosítás feloldása alól közzé tett félinformációk alapján kapjuk, amelyben nagy hangsúlyt kap, a “based on true events.” Ezzel a sorozat már veszített is potenciális értékéből. Alapjában véve egy anno érdekes konteós témából egy leszedált, butított történetet kapunk, amely a szemtanúk állításainak a negligálásában merül ki. Dokumentum filmnek sok, scifinek kevés ez.

A háttérvilágot a hidegháborús, szovjetofób “a falnak is füle van” légkör jellemzi. Ez alapjában véve mélyíthetné az alapsztorit, azonban nem működik rendesen.

A karaktereket, gondolok itt az MJ12-re nem bontják ki eléggé. Eleve James Hardinggal nem foglalkoznak eleget, pedig az nagyot dobna. A többi karakter mind mind a feladatára összpontosít, súlytalanok. Talán a doki felesége, akire több időt szántak, de így minek.

A látványvilág mondjuk úgy, költséghatékony. A 11/22/63-mal ellentétben, (tudom 10 év difi a sztoriban) ez sokkal gyengébb. A környezet látványvilágában egyhangúbb és szegényebb is. A készítők aktívan használják a sötétség adta palástoló hatást. Sok mindent elfed, mégsem mutat többet olyan értelemben, hogy rejtelmes és titokzatos szeretne lenni.

Összességében csupa elszalasztott lehetőséget látok a sorozatban, a hozzávalói alapján ebből finom torta is kisülhetett volna, mégiscsak zserbó lett.

tanaka - 2019. 02. 21. 01:32

szerintem ez a sorozat lassabban is bontakozik ki annál, mint ahogy az elsőre látszik. jó lesz ez, engem megvett

tanaka - 2019. 02. 21. 01:36

igazából nem tudom, hogy írjam úgy, hogy ne legyen spoileres, de nekem az tetszik a sorozatban, hogy a témája nem az, aminek elsőre tűnik. és ha úgy kezeljük, hogy a téma az, ami hét rész után kezd kibontakozni, akkor igazából az sok elsőre hibának tűnő dolgot megmagyaráz…

winnie - 2019. 02. 21. 05:27

persze, törvényszerű, hogy halad. a legtöbb sorozat, akár bejön az embernek, akár nem, a részek előre haladtával kibontakozik, pár óra alatt többet lehet mesélni, mint 80 perc alatt.

és bár nem tudom, hogy milyen hiba volt korábban, nekem az bőven elég volt, hogy az epizodikus sztoriknak nem láttam értelmét. mármint, hogy azért nézzek valamit, hogy egy jelenségről kiderül, hogy egy madár. az első részekben volt pár perc érdekesség fejenként, de a 40-ből az az ideális, ha 40 perc érdekes:) (abban biztos vagyok például, hogy sok kaszált sorozatom sztorija összességében érdekes és izgalmas, hiszen ez az írók célja, épp ezért az a legfontosabb, hogy az adott epizód maradéktalanul élvezetes legyen, és ne csak arra bólintsak rá elismerősen, ha valaki elmeséli pár percben az első évad történetét. mert akkor arra azt a pár percet érdemes szánni, nem 10*40-et.)

egyébként ide nyugodtan lehet írni spoilert. sőt, ez lenne a kibeszélő, ami épp spoileres beszélgetésre szolgál.

noinipo - 2019. 02. 21. 19:03

epizódikus, de több is annál, és tényleg nagyon lassan rakja egymás mellé a kockákat
valóban látszik rajta, hogy ‘költséghatékony’
semmiképpen nem kiemelkedő, de így hetibe mégis élvezhető sorozat szerintem

Geza Kovacs - 2019. 02. 22. 00:04

Nekem nagyon tetszenek benne a felmerülő sztorik, de ugyanakkor egyre idegesítőbb, hogy nem elég az X-aktákban is gyakran jelenlévő furcsa homály, amikor a főszereplők valami totál lehetetlent látnak vagy hallanak vagy történik velük, és mégse reagálnak kb. semmit, hanem mellette az ezekben résztvevő Dr Hynek még magától, külön utasítás nélkül is előáll fedősztorikkal, miközben tombol a légierős társára minden részben, amikor az nem akarja bevenni az aktuális földönkívülis sztorit. A legutóbbi rész is ilyen volt. Egyébként meg úgy “építkeznek”, mintha vagy 10 évadra terveznének, holott szerintem manapság ez nagyon nem reális lehetőség.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz