login |

Alapvető fogalmak – Midseason

2006. 01. 19. 12:35 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: fogalmak

Egy újszülöttnek minden vicc új alapon, hátha előfordult lejjebb valami nagyfejűként használt szakzsargon, ami esetleg nem volt tiszta. Bár a sorozatok esetében talán a cancel fogalma a legfontosabb, de kezdjük inkább a midseason-nel.

Midszízön.

Ez van most. Az országos tévékben (abban a hatban – és mindig ezekről van szó, ha nem jelzem) a sorozatok általában szeptember-októberben indulnak és ha végigmennek, akkor 22 részt érnek meg általában egy évadban. A midseason sorozat ezzel ellentétben általában 13, de van,hogy csak 8 részes rendelést kapnak, hiszen ezek az új év első negyedében indulnak útnak, vagy egy megbukott sorozat helyén, vagy ahelyett teszik be, hogy egy másik sorozatot ismételjenek (vannak ugyanis olyan sorozatok, melyeket nem lehet jól ismételni.)

A midseason sorozatokra általában jellemző, hogy buknak, hiszen legtöbbször az az oka, hogy nem ősszel indultak, hogy nem ütötték meg azt a szintet, de természetesen az is előfordulhat, hogy produkciós nehézségek adódtak, vagy idő kell bizonyos változtatások kidolgozására,de mondom, általában a csatornák temetnek a midseason-ben – olyan sorozatokat, melyeknek ugyan elfogadták a pilotjukat (vagy csak csókosak a készítők és csak jobban néz az ki, hogy van plusz egy elfogadott pilot-juk, minthogy dobtak egy homályt), de mégsem mutatták be ősszel.

Persze a legszebb az egészben, hogy midseason sorozat is robbanthat bankot, lásd anno a Dallas (hosszú távú nagy siker) vagy a Twin Peaks (rövid távú nagy siker) – ezek második évadja már természetesen az őszi főidőszakban került bemutatásra. Tavaly hasonló midseason siker volt a CSI: Miami-t végre megszorító Medium, vagy az egyenesen a Lost-tól, a tavalyi második legnézettebb új sorozat címet elorzó Grey’s Anatomy, mely elérte azt is nézettségével, hogy a Boston Legal, amely helyére bekerült ideiglenesen, már nem is tért vissza az év folyamán és szokatlan módon csonka évaddal fejezte be az 1. évét. (Persze a nem vetített részeket a második évad elején lenyomták, de már más időpontban.) A Medium alap epizód-rendelését pedig kibővítették az első pár adás nézettségét látva és 16 részes lett így az első évad.

Sajnos az idei midseason egyelőre nem bővelkedik ilyen nagy sikerekben, de remélhetőleg, ami késik, nem múlik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz