login |

Pilot-mustra – Stuntdawgs – 1×01

2006. 01. 20. 11:27 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Hogy ez miért nem jutott eddig senkinek az eszébe?. A (nevezzük így) gadget-reality-dokuk mindig is népszerűek voltak, leginkább a Discovery jeleskedik bennük, gondoljunk csak a Mythbusters-re (mítoszokat cáfolnak meg) vagy az American Chopper-re (őrült motorokat építenek), vagy a nálunk kevésbé ismert Big-re (hétköznapi tárgyak hatalmas verzióit készítik el). Az emberek barkács énje valszeg szeret belátni a színfalak mögé és szívesen nézik végig, hogy egy szerelési és/vagy megvalósítási folyamat hogyan zajlik le. A különböző ház-átalakítóshow-k is ezért népszerűek.

STUNTDAWGS – 1×01 – 5.5/10

Nos, a Stuntdawgs kivételesen egy kanadai sorozat lenne, amelyben kaszkadőrök rekonstruálnak filmjeleneteket. Az ötlet pofonegyszerű ésvalóban megvalósításért kiált.

Alapszitu: Van pár nagyfejű kaszkadőristen, köztük is Schwarzenegger volt dublőre zézsé (igénytelen állat vagyok, nem nézek utána a nevének, de nem Piroch Gábor), aki a moderátora a műsornak és őa legnagyobb Stuntdawg. Emberünk pár öreg kutyával keres egy fiatal Stunt Puppie-t (aki esetünkben egy gördeszkás, extrém figura), valamint egy filmet, melynek rekonstruálják egyik érdekesebb kaszkadőrjelenetét. Az ötlet remek, a film az első részben pedig a Hellboy lett, annak is egy repülős-lezuhanós jelenete.

Hogy milyen lett a megvalósítás? No, ez már neccesebb téma. A sorozatot, mivel csak fél órás (vagy 25 perc, passz) jó nézni és tényleg baromi érdekes, csak éppen nincs benne 25 percnyi anyag, így a maradékot ki kell tölteni valamivel. Emiatt kapunk sok beszélgetést, pár gyengén megírt poént, és ahogy az ilyen reality-kben (Mythbusters, American Chopper) konfliktust is írnak a történetben, vagyis olyan nehezítéseket, akadályokat, melyekre nem gondoltak a kaszkadőr-koordinátorok (hogyne gondoltak volna, csak az ilyen műsorokat is meg kell dramatizálni, hogy még érdekesebbek legyenek). A lényeg, hogy táblán megtervezik a dolgot, aztán végrehajtják, stb.

Hogy még semmitmondóbb legyen ez a kritika, nem is nagyon írok többet, hiszen az egész sztori arról szól, hogy egy repülős-lezuhanós jelenetet hogyan hoznak össze a profik – és a végén jutalmul még egy rövid filmet is kerítenek a stunt köré, hogy jól megnézhessük magunknak, hogy filmen, a zsinórok és a gumimatracok eltüntetése után hogyan is nézne ki maga a forgatott jelenet.

Egyértelműen érdekes a koncepció, talán legközelebb pörgősebb is lesz és kevesebb öntelt és gagyi poént hallunk – aki szereti az ilyen “hogy készült” típusú műsorokat, az feltétlenül kukkantson bele aStuntdawgs-ba. Még akkor is, ha kanadai.

ui: Ez a kaszkadőrös bohóckodás tipikusan az a műfaj, aminek a Discovery-n lenne a helye, gondoltam, amikor először megnéztem a Stuntdawgs-ot. Nem szívesen tetszelgek a fake próféta szerepében és bár nyomon követem, hogy milyen premierek várhatóak a közeljövőben, de engem is meglepett és tonnányi egófröccsel öntött el, amikor másnap megláttam, hogy a Discovery is elindított egy kaszkadőr how-to sorozatot, Stunt Junkies címmel. Erről legközelebb.

ui2: Akit érdekel a sorozat, az letöltheti a főcímet, ami elég sokat elárul. És ugyancsak itt van az 1×01 előzetese valamint az 1×02 előzetese .mov formátumban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz