login |

Újra felszáll a Firefly?

2006. 01. 28. 10:26 - Írta: Joe-ker

1 hozzászólás | kategória: hírek,

Az egész ugye onnan indult, hogy a New York Magazine-ban megjelent egy eszmefuttatá a tévézés jövőjéről. Ebben felvetették, hogy ha a sorozatkészítők függetlenedni tudnának a stúdióktól és a megkötéseiktől, akkor beköszönthetne a Kánaán, végre mindenki úgy valósíthatná meg az álmát, ahogy ő akarja. Ebben az összefüggésben hozták fel példának a főállású zsenit és tévés istenséget, Joss Whedont, akinek minden idők legjobb sorozatát köszönhetjük.

A Firefly volt a FOX mostohagyermeke, a vezetőség kezdettől fogva ferde szemmel nézett rá, minden lehetséges módon próbálták ellehetetleníteni (a lehető legrosszabb időben sugározták, felülbírálták az alkotókat, felborították a részek sorrendjét, stb.), és végül el is érték a céljukat. Ugyan üzleti szempontból jogos volt a cancel az alacsony nézettség miatt, viszont az alacsony nézettség az előbb említett okoknak köszönhető. Hiszen nyilván nem véletlen, hogy a a 2002-es dvd-megjelenés óta gyakorlatilag folyamatosan a top 10-ben van az amazonon a sorozat (bár jelenleg a Firefly 12. a tavaly, a sorozat folytatásaként/lezárásaként készült Serenity pedig a 8. helyen áll az összesítőben, sci-fi kategóriában viszont mindkettő a top 5-ben trónol). Ez a több millió eladott dvd már talán okot adhatna a FOX vezetőségének az elgondolkodásra, de mégsem teszik. Sőt, hogy teljes legyen a bűnlajstromuk, a jogokat sem adják el, így más csatornán sem folytatódhatott a sorozat. A FOX-nak amúgy utána is volt egy másik ilyen húzása, a Family Guy című rajzfilmsorozatot szintén cancellálták, de ez is kult lett dvd-n. Viszont itt már volt annyi esze a vezetőségnek, hogy ne hagyják elúszni a lehetőséget, így feltámasztották a halálból.

Szóval, ebből az alaphelyzetből kiindulva végzett gondolatkisérletet az újságíró, hogy vajon mi lenne, ha Whedon azt mondaná a rajongóknak: “Figyeljetek skacok, adjatok nekem fejenként 40 dolcsit, én meg csinálok nektek sorozatot, rögtön dvd-re, szarok a stúdióvezetők fejére.” 40 dollár nem egy hatalmas összeg, így ha találna egymillió rajongót világszerte (és miért ne találna?), akkor máris lenne 40 milliója, amből tényleg azt forgatna, amit csak akar, nem szólhatna bele senki.

Az ötlet megtetszett a rajongóknak, és létrehoztak egy weboldalt, a fireflyseason2.com-ot, ahol várják a rajongók felajánlásait. Sajnos ki kell hangsúlyoznom, hogy ez egy rajongói kezdeményezés, ennél fogva kicsi az esély, hogy bármilyen hatása is lenne a második évad elkészültére. Ráadásul Joss Whedon nyilatkozatai szerint már ő is belefáradt a szélmalomharcba… Persze ha esetleg mégis összejönne a 40-50 millió, és nem szabna neki senki gátat, gondolom azért szivesen megcsinálná a folytatást.

De ha mégsem lesz belőle semmi, a sorozatot akkor sem kell temetni. A rajongók szívében úgyis örökké fog élni.

Simon: You had the Alliance on you… criminals and savages. Half the people on this ship havebeen shot or wounded, including yourself… and you’re harboring known fugitives.
Mal: Well, we’re still flying.
Simon: That’s not much.
Mal: It’s enough.

1 hozzászólás Ne habozz!

Serrin - 2017. 10. 25. 16:15

Csak nemrég láttam először a sorozatot és a filmet, de rögtön top10-es lett…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz