login |

Alapvető fogalmak – Crossover

2006. 03. 12. 12:17 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: fogalmak

Mi is az a crossover? A válasz egyszerű. Az, amikor egy sorozat „átmegy” a másikba, vagyis amikor az egyik sorozat szereplői a másik sorozat díszleteibe és szereplői közé csöppennek valamilyen úton-módon. Ez egyrészt kis ajándék, kedveskedés a hűséges nézőknek, másrészt nézőszerzés is motiválhatja a crossovert, hiszen, ha egy néző rá van kényszerítve, hogy belenézzen egy másik sorozatba, akkor lehet, hogy ott is fog ragadni.

A leggyakoribb crossover a rokonsorozatok, vagyis a spinoffok között fordul, bár gyakran előfordul, hogy a spinoff csak az anyasorozat halálával jön létre (ld. Jóbarátok – Joey, Cheers – Frasier). Ilyen spinoffos crossover volt tipikusan például az Angel-Buffy párosban (egy univerzum, egy kreátor, hát persze, hogy) – amúgy meg a szereplők e két sorozat eseténe szívesen látogattak át a másikba. A Law and Order sorozat szereplői is szívesen jártak-keltek az egyik spinoffból a másikba (az egyik karakter, Munch nyomozó csúcsot jelentő 6 sorozatban is megfordult.) De persze a Stargate is tud crossoverelni.

A crossoverek között is van persze többféle. Általában úgy szokás crossoverezni, hogy az egyik sorozatban kezdődik el egy történet a másik sorozat szereplőivel, majd a sztori a másik sorozat soron következő epizódjának leadásával ér véget. Ilyen volt a Harmadik műszak és a Vészhelyzet között, a Harmadik műszak és a Medical Ivestigation között vagy az Ally McBeal és az Ügyvédek között.

Mostanában egyre ritkább a crossover, de nem is olyan régen megtörtént a második Las Vegas – Nyughatatlan Jordan találkozás is, és áprilisban (dobpergés) a George Lopez fog crossoverezni as Freddie-vel. (Azok meg kik, szakad fel az obligát kérdés, tudom. human szerdai sitcomjai. Majd ő talán beszél róluk.)

Másik oldalról vannak kamu crossoverek is, amelyek azok is meg nem is. Annak inkább promó céljai voltak, hogy a CSI-ben még a sorozat indulása előtt feltűntek a Miami helyszínelők, majd a Miami helyszínelők közül az egyik átment a New York-i bandával nyomozni. Akár csak az NCIS – Tengerészeti helyszínelők, akik a spinoff JAG-be ruccantak át.

Így elgondolkozva, hogy vajon mely sorozatok között volt mág crossover, hirtelen leblokkolok és elkezdem sajnálni, hogy Alias – Lost találkozásra elég minimális az esély, és persze mi magyarok leginkább azon sírhatunk, ha crossover esete forog fenn, akkor szinte nullával egyenlő az esély, hogy megkapjuk a történetét elejét vagy végét, hiszen ritka, hogy a kérdéses másik sorozat is az adott csatornánál van. (Remek ellenpélda volt a Harmadik műszak – Vészhelyzet crossover, ahol az RTL Klub leadott egy soron kívüli Harmadik műszak epizódot.)

5 hozzászólás Ne habozz!

dortimcsi - 2008. 04. 06. 21:52

Nem a NCIS volt a JAG spinoff-ja?;)

winnie - 2008. 04. 06. 22:04

egymásnak spinoffjai – ncis ruccant át a jag-be.

charlie - 2008. 11. 09. 19:49

Melyik Harmadik műszak rész kapcsolódik a Vészhelyzetes részhez?

tonyrulez - 2011. 10. 03. 20:11

A legrégebbi amit én láttam az a Magnum – Murder, she wrote

Nomád - 2011. 10. 28. 00:05

Hercules – Xena crossover
2 dögös amazon – 2 görög macsó
Fiatalkori tévézésem egyik meghatározó eseménye :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz