login |

Alapvető fogalmak – Filler és bottle epizód

2006. 05. 10. 12:59 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: fogalmak, insider

Tovább barangolva a sorozatzsargonok útvesztőibe érdekes fogalomra akadhatunk, a filler epizódra (és, ha már a filler-t megemlítjük, akkor a bottle epizódra is ki lehet kérni.)

A filler rész röviden általában egy olyan epizód, amely kilép a sorozat medréből, amely önmagában is megállja mondjuk a helyét (akár előtudás nélkül), amely mondjuk egy karakterrel foglalkozik csak (Ross doki apuhoz autózik a Vészhelyzetben) és a többiek alig tűnnek fel, vagyis kvázi egy rendhagyó epizód. Egy olyan rész, amely kilóg a szériából, és ez a kilógás nem minőségi ismérv, hiszen lehet pozitív is és negatív is. Persze filler lehet egy a részben szereplő mellékszál is, ha nem tudják a főszállal kitölteni a műsoridőt. Ha egy sorozat íróinak nincs ötlete egy újabb részre, akkor bizony a legkönnyebb egy fillert írni. (Hasonlóképpen fillerek lehetnek az álom-epizódok, félig filler lehet, ha a nyomozós sorozatokban esküdt lesz a főszereplő vagy akár a Tabula Rasa epizódok is.)

A bottle epizód pedig olyan részre utal, melyet jóval kevesebb pénzből készítettek el. Sokszor fordul elő, hogyelfogy az évadra szánt pénz és ezért egy epizódot olcsóbban kell legyártani (ld. Alias, nem is olyan régen). A bottle epizódok nagy része flashback-es jellegű, illetve a sorozat meglévő díszleteiben játszódik, vagyis nem kívánja meg új díszletek építését vagy egyéb külső felvételeket. És bizony, elég sok bottle epizód filler is egyben.

5 hozzászólás Ne habozz!

albi - 2006. 06. 28. 01:56

Mondanál példát Tabula Rasa epizódra? Tök bosszant, hogy értem a kifejezést, de elképzelni sem tudom, milyen szituban jöhet elő egy sorozatban…

Filler-re példa a Kés/alatt harmadik évadjában szinte egy egész epizód csak arról szól, hogy a főszereplők egy katonai sátorban egy lezuhant repülőgép utasait mentik. Jól kidomborítja a filler epizód lényegét, hogy közben a karakterek “napi”, epizódokon átívelő problémái szünetelnek, és azok egy tapodtat sem mozdulnak előre. Utána onnan lehet folytatni, ahol annak előtte abbahagyták… :)

Szóval… Tiszta lap epizód? Hogy értsem?

winnie - 2007. 05. 07. 22:23

filler-rajongó vagyok, mese nincs és filler =/= töltelék.

kérem kapcsolja ki.

chexum - 2007. 05. 23. 23:35

Tabula rasa (kicsit késõn :)

Konkrétan, tisztán, nekem is nehéz elképzelni (Bobbyn kívül, de bármilyen hihetetlen, nem néztem :). Beleférhet az, hogy valami (általában kívülrõl gázosnak látszó) trükkel az eddig megismertek egy része kidobásra (esetleg újragondolásra) kerül?

Praktikusabban; Trekben van mondjuk olyan rész, amiben kiderül, hogy sokáig velük volt egy másik tag, de senki sem emlékszik rá, és az adott epizódban magyarázzák meg, hogy hogyan is van ez. De nem is szerepel korábbi epizódban.. Az már igen gyakran köszön vissza, hogy az epizód maga nem is történik meg idõutazás, alternatív univerzum, gonosz idegenek miatt.

Talán ez a TR igazi “értelme”? Egy olyan epizód(-ív), amiben mást akarunk csinálni a szereplõkkel, mint általában, de a végére ez nem fog számítani?

A 4400-ban, amit (természetesen :) csak a tv-ben követek, nemrég volt egy olyan rész, amivel bevezetnek a fõszereplõ mellé egy olyan feleséget, aki gyakorlatilag évek óta vele van, de mégsem tudhat róla senki korábban, mert akkor nem volt. Ez szerintem ügyes volt..

Persze lehet, hogy attól rajongó valaki, hogy az ilyen “trükköket” is tudja pozitívan értékelni; illetve a fillerek végén se sóhajt fel, hogy ezt most minek kellett? :)

djdanif - 2008. 09. 30. 19:19

Én is egy kicsit később… :)
Szóval Tabula Rasa például az a (2) Farscape-rész, amikor John visszajut a Földre, aztán a végén kiderül (spoiler?), hogy az egész csak benne játszódott le?

tonyrulez - 2011. 10. 03. 20:26

A legolcsóbb kölcségvetésű bottle epizódot a Magnumban láttam. Arról szól, hogy elmegy kirándulni csak úgy, majd rádől egy repülőgéproncs. Az elején és a végén a lakásán van, fele időben visszaemlékezik (értsd jelenetek előző epizódokból), felében pedig valami bogárhoz beszél nem messze tőle :)
Mondanom sem kell, elég tré. 2-szeres gyorsítás mellett néztem végig, különben elaludtam volna alatta.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz