login |

Thank you, Mr. President – írta Mr. DoubleB

2006. 05. 20. 19:31 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: kritika,

Vége. Vasárnap este leköszönt az Amerikai Egyesült Államok legnagyszerűbb elnöke. Persze, valljuk be, nem volt túl nehéz kiváló munkát végezni, hiszen az egész csak fikció volt, egy amolyan alternatív univerzum.

Kevés dolog van amit tényleg megköszönhetünk az RTL Klub-nak, de az “elnök embereinek” hazai bemutatása ilyen. Az amúgy “gagyi klub”-ra is nyugodt szívvel keresztelhető adó döntése már csak azért is meglepő volt, mert az IMDB-n fellelhető adatok szerint mindössze 16 országban játszották a fehérházi drámát az USA-n kívül. Kétség kívül, az átlag európai embernek nehezen érthető az amerikai politika mélyvize, pláne Sorkin és társai pörgős, kulturális referenciáktól hemzsegő, igen nehezen fordítható előadásmódjában.

Ez a 7 évad – igen még “az” a fránya ötödik is – egy rendkívül intellektuális, sokszor elgondolkodtató, értékes munka, amelyet olyan szinten műveltek a producerek, az írók, a színészek, hogy tényleg párját ritkítja. Körülbelül annyira passzol a magyar RTL műsorstruktúrájába, mintha a párizsi Louvre falára, a világ leghíresebb festményei közé, kiraknának egy Britney Spears posztert a Bravóból. Soha nem fogjuk megtudni miért is adják immár 5 éve – de sebaj. Köszönjük, RTL.

De vissza Amerikába. Az utolsó másfél év végi pörgött. Demokrata előválasztások, az elnökválasztás, 2 teljes kampány, Leo… és már meg is érkeztünk: az új elnök beiktatása. A sorozat egyértelműen kijött a mélypontról, és a végére, ha a nézettségben nem is, de a minőségben mindenképpen visszatért a régi dicső múlt. Ezzel még Sorkin is láthatóan egyetértett… de nem is mondok többet, majd meglátjátok.

24 Emmy díj, 155 epizód és végleg elköszönt kedvenc elnökünk. Az utolsó rész méltó volt. Persze kicsit pátoszos, kicsit érzelgős, de nagyon emberi, nagyon West Wing. A történettel nagyon sokat nem tudtak operálni, hiszen nyilvánvaló volt miről fog szólni. De megint sikerült remekül összefonni a politikai oktatást (lépésről lépésre megtudjuk, hogyan működök az átadás-átvétel az USA-ban) és az igazi charcater driven drámát, megkapó, torokszorító pillanatokkal. Az epizód alatt folyamatosan ürültek a polcok, az asztalok a háttérben, csomagolták a holmit. Istenemre mondom kész lettem volna újabb 2 terminust végigizgulni a sorozattal.

De azért valami, valaki hiányzott volna… Mr. President, it’s been a pleasure.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz