login |

Alapvető fogalmak – sitcom

2006. 06. 16. 15:04 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: fogalmak

Mivel valaki kérdezte, így fussunk át rajta – és próbálok új dolgokat is írni. A sitcom az magyarul szitkom, vagyis SZITuációs KOMédia. Hülye név, szó mi szó, a lényeg, hogy általában 20 perces röhögős, ami vicces élethelyzetekkel és ebből adódó poénokkal nevettet. (Ellentéte a 40 perces, ami drama, általában, de mostanában egyre több a dramedy, ami a komédia és dráma szerelemgyereke (ld. Született feleségek, mondjuk), sőt idén a a Betty, the Ugly 40 perces komédiaként vagyon reklámozva és persze vannak kevésbé besorolható cuccok, hiszen a Weeds-re human nem szívesen mondja, hogy sitcom, mert nem is az.

Sitcom kétféle van – egykamerás és többkamerás (amellett, hogy van aláröhögős és nem röhögős). Az egykamerás az kvázi filmjellegű, úgy veszik fel, mint bármelyik hosszabb sorozatot vagy filmet, ilyen-olyan helyszíneken, vagy állandó díszletekben, napi 3-4 percet forgatnak belőle, szóval tipikus mozgókép jellege van. Mostanában egyre több ilyen fordul elő (Scrubs, The Loop, Everybody Hates Chris), mégsem ez a megszokott, hanem a többkamerás.

A többkamerások általában színpadon játszódnak, közönség előtt veszik fel (szóval sokszor nem konzervkacaj (laugh track) van, hanem az eredeti, live röhögés). Ilyenekre példa a Jóbarátok, a Joey vagy a Rém rendes család és majdnem mindegyik klasszikus sorozat, melyek kevés, fix díszletben játszódik és ezek esetében a jeleneteket egyszerre több kamera veszi, s így a vágások általában nem jelenetek összefűzéséből adódnak, hanem a kameranézőpontok előre megkreált váltogatásából.

(Van hibrid cucc is, hiszen a How I Met Your Mother sok helyszínen játszódik, túl sok jelenete van és ezért nem megoldható a közönség előtti játék, de cserébe aláröhögtetik.)

A többkamerás sitcomok éppen ezért úgy készülnek, hogy a 6-8 napos forgatási hét elején olvasópróbák vannak, amikor is az írók csekkolják, hogy hol jók a poénok és mi szorul újraírásra, majd elkezdődnek a díszletben való próbák, sokszor próbaközönség előtt, mely során ismét csekkolják, hogy egyes poénok, végszavak, punchline-ok stimmelnek-e, majd egész hetes gyakorlás után nekiesnek, ha minden igaz a végső felvételnek, amit persze meg szokás szakítani, mert baki mindig adódhat. (Ami azért jó, mert a közönség szívesen röhögi el a javítást, minek hatására a színész soha a b* életbe nem megy át azon a kérdéses mondaton. Ilyenkor jöhet a pótfelvétel).

Ma egyre divatosabb az egykamerás műfaj, hiszen az sokkal kötetlenebb, lehet játszani a kamerával, bárhol forgatni, időben ugrálni, kvázi mindent csinálni. Míg egy többkamerás jóval kötöttebb – és talán ez a klasszikus jelleg is lehet a vonzereje. Ami még fontos, hogy az egykamerás természetesebbnek hathat, az ember nem tudja, hol a poén, bármikor lecsaphat rá valami jó duma, míg a többkamerásoknál mondatvégekre kell hagyni a poént, hogy a közönség ne nevesse szét a mondat többi részét, ráadásul ekkor a párbeszédek is más jellegűek, hiszen az a cél, hogy minden mondat végén nevetés legyen, míg egy egykamerásnál normális beszélhetnek a szereplők, nem kell kötelező jelleggel poénkodniuk.

UPDATE: Egyik olvasónk beszámolója a The Big Bang Theory egyik epizódjának forgatásáról, a közönség soraiból.

8 hozzászólás Ne habozz!

dragon1986 - 2006. 06. 16. 18:38

tök jó leírás!
minek kell a sitcomhoz konzerv kacaj,hogy tudjam mikor kell nevetni?

Andor - 2006. 06. 16. 19:24

Ha röhögnek, tudod, hogy poén volt, és ha elsőre nem is, nagy eséllyel utólag felfogod, mi volt vicces :)

loryb - 2006. 06. 16. 19:35

Aláröhögésnél nem mindig hallható az élő közönség, mert ha hangosan röhögnek, akkor nem lehet hallani, amit a színész mond. Ilyenkor szokták a vágószobában korigálni(műröhögéssel). De ez már vágási probléma. Amúgy jó kis leírás. Gratu hozzá.

Toymao - 2006. 06. 16. 23:35

loryb: Nem teljesen igaz, külön miksikkel veszik fel a közönséget, és utána alárakják a megvágott anyaghoz, a színész hangba elég kevés hallatszik be belőle, azt lehet még simán voiceoverelni a nevetés hangsávjával (ez egy Friends making ofban jól benne is volt még anno 1997-8 körül). Ha jól emlékszem, (ebben nem vagyok teljesen biztos) a The Class trailereinél még hallható is, hogy van röhögés, de nagyon halk, mert ez még egy nagyon nyers változat (Human biztos tudja a részleteket) (és nagyon kaksamaksa is btw, Andrea Anders ide vagy oda).

loryb - 2006. 06. 16. 23:54

Toymao: Ja, azt tudom, Én is pont a Friends, “Hogyan készült…”-ben láttam. De azt hiszem azt mondták, hogy ha passzol az eredeti nevetés és hallani mindent, akkor nem cserélik le.

Toymao - 2006. 06. 17. 02:48

loryb: Hehe… Lehet egyébként, régen volt, de én továbbra is azt hiszem, hogy csak tényleg SOS esetben raknak alá konzerv kacajt, inkább az élőt használják, max. lehet, hogy nem pont az odavalót rakják be.

De azt hiszem, végül is lényegtelen dolog, (meg kissé OFF talán) azt hiszem megállapodhatunk abban, hogy élő nevetés kis utómunkával. :-)

Lényeg, hogy nem ilyen Família Kft.-s nagyon ócska laugh track. Abban azt bírtam, hogy van benne egy (1!) visítva röhögő nőszemély, akit mindig kihallani belőle. :-D (gondolom őt a sampling készítőjének lehetett az anyósa, és őt pluszban felvették a színházteremnyi ember röhögéséhez) Emlékszem, mindig ugyanúgy nevettek, csak hol hosszabb-hol rövidebb ideig (gondolom jó hosszú sampling volt, aztán csak el kellett engedni a gombot). Ha jól emlékszem ott pl. azt élőben vették fel, azaz ült valaki evvel az ipari lift távirányítószerű kütyüvel és poén esetén a mgnyomta és a poén kívánt frenetikusságának mértékével arányosan hosszú ideig tartotta nyomva.

Na, befejezem kis akadémiai székfoglalómat, mert gyanítom, hogy rajtam kívül senkit sem érdekel, engem se nagyon, csak szeretek szakérteni. ;-)

Lui - 2006. 06. 18. 02:31

Végülis tök logikus a jelentése.. Erre nem gondoltam :)

Én kérdeztem, köszi a minden szempontot kielégítő választ :-)

supy - 2009. 07. 17. 21:11

annyira azért nem egyértelmű mert az egykamerás is gondolom több kamerás felvétel:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz