login |

Blőd

2006. 06. 30. 00:03 - Írta: Snake Plissken

26 hozzászólás | kategória: Snake olt!,

Igen, sikerült túltennem magam a Blade, azaz a Penge sorozat nyitórészén, amit nyilván csak azért terveztek kilencven percesre, hogy ha már egyszer szar, akkor legyen rögtön kétszer olyan hosszú. Persze az egyértelmű volt, hogy a filmek közül a legjobb részt (a Guillermo del Toro rendezte másodikat, amely sokkal pergőbb, stílusosabb volt az első résznél, továbbá lenyűgöző képi világgal rendelkezett) nem szárnyalhatja túl, de a harmadik rész volt olyan siralmas, hogy azt még a szűkre szabott kábeles költségvetéssel is be lehetne alázni, csak egy kis tehetség kellett volna hozzá. Ja, hogy az nem volt?

A legszembetűnőbb változás természetesen Wesley Snipes lecserélése, aki nem vállalta a sorozatban a főszerepet. Bár Snipes nem egy színészfenomén (háh!), de megfelelően életre tudta kelteni a kardforgató vámpírmészáros karakterét, mert van benne karizma. Ráadásul képzett harcművész a csórikám, márpedig ha egy szerepben sokat kell rugdosódni, akkor nem árt, ha az életben is jól megy a balettozás. Csakhogy ő kiszállt és a szerepét Kirk Jones kapta meg, rapper művésznevén Sticky Fingaz. Hangsúly a "rapper"-en.

Igen, egy újabb zenei világból átvándorolt színész-utánzat. Jó, Kirk barátunk már feltűnt itt-ott a kamera előtt, a Kemény zsaruk-ban, az Over There-ben, de Pengének… hát, nem elég penge. A film legviccesebb pillanatai közé tartoznak azok a részek, amikor rappercsókánk a vállát a feje mellé felhúzva lassítva dzsal, hogy minél zömökebbnek tűnjön. Természetesen verekedni se tud, miért pont azt tanulta volna meg? Az elképesztően darabos és lassú verekedős jelenetek koreográfiája leginkább egy másik képregény-sorozat, a hatvanas évek második felében készült Batman bunyóihoz mérhető, már-már hiányoltam a felvillanó PUFF! és BAMM! feliratokat. Valamint az is eléggé csalódást keltő, hogy Pengénk jócskán legyengült a filmek után: néha egyetlen slapaj vámpírral is alaposan meggyűlik a baja, ami nem kicsit árt a legyőzhetetlen imidzsének.

A történettől természetesen nem vártam súlyos mondanivalókkal átitatott társadalomkritikát, de örültem volna, ha le tud kötni. Csakhogy az első rész főként egy új szereplővel foglalkozott, a testvére halálának az ügyében nyomozó nővel, aki miatt a rész első felében Pengénk csúnyán a háttérbe szorult, csupán néhány kemény nézésre, egy-két vészjósló elsuhanásra a háttérben és pár "tűnj már el a rákba a városból, baszki!" beszólásra kárhoztatott. Én balga meg azt hittem, hogy a sorozat Pengéről szól. Egyébként ha már így kidolgozták a hölgyeményt, akkor Penge új társa is kaphatott volna némi hátteret, hiszen olyan sok fölösleges helykitöltő jelenet is bekerült, mint a moszkvai nyitás, a metáldiszkó, vagy a korrupt zsaru kurvázásai. Így sajnos elég halványkának tűnik, pláne egy olyan előd után, mint a húszfilléres beszólásairól híres Whistler. A jellemek is elég hiteltelenek, az egyik pillanatban hőseink még el akarják küldeni a csajt, pár perc múlva pedig simán rábólintanak a magánakciójára. A főgonoszok még annál is jelentéktelenebbek, van egy szőke juppi ficsúr, és egy szőke, álnok cicababa, vajon a készítők milyen vicceket szeretnek? Ja, Randy Quaid is cameózik egy őrült, piás vámpírtudós szerepében, ő kábé ennyi szót érdemel.

A rendező valószínűleg szerelmes a lassításokba, ez olyan béna pillanatokat idéz elő, mint amikor Penge becsámpázik az első verekedéshez, a hölgy visszatér a családi otthonba és mosolyogva végigszédeleg a családtagok között (pfúj!), vagy amikor a verekedések közben jönnek a lassítgatások, hogy abszolút öreguras sebességre csökkentsék le a hepajt.

Összefoglalva, kaptunk egy hiteltelen főhőst, néhány szürke mellékszereplőt, unalmas, lebutított történetet, gyenge rendezést. De ha legalább lennének pergő jelenetek, amiben gyönyörködhetnénk! Ehelyett olyan pofonosztásokhoz van szerencsénk, amelyekhez az öregek otthonából is szerződhettek volna kaszkadőröket és olyan akciójeleneteket láthatunk… Várjunk csak, nincsenek is akciójelenetek. A filmek után ez a sorozat olyan, mint az alkoholmentes sör. Kisebb képzavarral élve: a Penge egy vérszegény vámpírsorozatnak néz ki.

26 hozzászólás Ne habozz!

goldlion - 2006. 06. 30. 03:22

Snake kedvencünk újra itt:)
Most biztos kevesebb anyázást fog kapni, nemsok blade sorozat fan van még…

Így, hogy nem láttam a sorozatot Snake szavainak nagyrésze egész hiteles volt…
Az viszont elég baj, hogy ha ez így volt a 24, PB és Lost “kritikáival” is. Még szerencse, hogy mindhármat láttam az írás előtt és így leszűrhettem, amit azt hiszem mindenki más is…

Mostmár csakazértis megnézem a blade-et is…

winnie - 2006. 06. 30. 03:30

Ehh, be lettünk előzve, de majd jön a többi kritika is, hátha árnyalja a képet – vagy nem:)

kisqqcs - 2006. 06. 30. 08:55

Szinte mindenben egyetértek Snake-kel, ami érdekes, ugyanis a 24-et, meg a PB-t szeretem és ez ebben a cikkben úgy tűnik, mintha sokkal kesztyűsebb kézzel bánt volna a Blade-del, mint azokkal. Ott mintha még a “nyelvezet” is erősebb lett volna :). De lehet, hogy csak azért, mert ez nekem sem jött be annyira. Még egy rész esélyt kap, aztán meglátjuk.

seven - 2006. 06. 30. 10:00

Nocsak, milyen higgadt hanvételű kritika Snaketől :)

Human Insect - 2006. 06. 30. 12:10

ugyanolyan leszólós, csak annyi a különbség, hogy ez a sorozat max neked sem tetszik

Ordel - 2006. 06. 30. 12:20

Ezt azért nem mondanám, olvasd el az előbb említett “kritikákat”, utána pedig ezt, szerintem, igen szembetűnő a különbség, főleg nyelvezetében.

Mammut - 2006. 06. 30. 12:22

Jaja, mert ott mindenki személyes támadásnak vélte a beszólást, lostnál és pbnél, azért tűnt súlyosabbnak, pedig ez ugyanolyan, tény, kevesebb káromkodással, de legalább több célzott alázással :D

yaze - 2006. 06. 30. 13:11

A fő különbség, hogy ezt úgy tűnik tényleg látta is, nem csak a tv.com-on olvasta a tartalmát, és nézte meg a szereplők fotóját.

Human Insect - 2006. 06. 30. 13:23

a biztonság kedvéért olvasd el újra a 24 írását, és utána mondd, hogy nem látta

Mx - 2006. 06. 30. 13:30

Mammut:

Nem, mert az ott divatfika volt. S bár a PB-t már én sem szeretem és nagyot csalódtam benne, szvsz az a kritika még mindig kritikán aluli :D Ráadásul hülyeségeket írt a sorozattal kapcsolatban. Bár úgy érzem, most sem teljesen 100 neki az epizód, de jórészt egyetértek. Nagyon gyenge lett ez a sorozat. Egyébként ez a kritika valóban kritika. Tele van jó példával alátámasztott állításokkal.

winnie - 2006. 06. 30. 13:35

eddig mindet látta. a pb-ből az első 2 részt, a lostból 13-at, a 24-ből meg szerintem az egész 1. évadot.

(és nem, tényleg nem divatf*ka, mert szerintem bármilyen fórumon vannak negatív vélemények a sorozatokról (és persze ott van a többi snake-kritika is: az emily’s why not, az evidence, a what about brian vagy a get this party started)

yaze - 2006. 06. 30. 14:58

Köszönöm az infot, újra elolvasva valósnak tűnnek az adatok. Viszont akkor igen közel jártam az igazsághoz. :)
Valahogy olyanok a kritikái mint a főcímek, az első pár részből összevágják a jeleneteket, (hiszen azok vannak készen) de azért aki érdemben nyilatkozhat az nem csak a gumiemberig látta az x-aktákat.

vki - 2006. 06. 30. 16:46

nem lehetne 1szer snake-t is oltani,
pl. “oltásképp” kötelezően megnézhetné az egész PB 1. évadot :)

goldlion - 2006. 06. 30. 17:12

Valaki adja már oda neki a House-t!!

Mx - 2006. 06. 30. 18:00

Nézessétek meg vele a House-t. Ha az bejön neki, akkor elismerem, hogy talán nem divatfikáról van szó :)

Human Insect - 2006. 06. 30. 18:19

ez hülyeség MX, mert ha a rescue me jön be neki, akkor rendben van a gyerek. A house az fullkommerz :P
:D

ogRemanO - 2006. 06. 30. 18:58

én is nagyjából egyetértek, főleg amit arról írt h a “nagyon árnyalt” Penge karakterét sem sikerült átvinnie Sticky színészóriásnak, nem mondom h David Boreneaz egy Latinovits, de hasonlóan komoly Angel karakterét sokkal hitlesebben adja. az üres sztorit és a társa gyenge poénjait már nem is említve.
aki jó vámpírost akar nézem buffyt

Mammut - 2006. 06. 30. 18:59

Mx: Hmm… house… nálam pl. cancel 3 rész után… most akkor divatfikázok én is? Ez hülyeség, van, akinek bejön vmi, van, akinek nem.
A pb iszonyú buta egy sorozat, a lost második évad túlmegy minden határon, a 24 momentán bejön, de a kivétel meg erősíti a szabályt.
Nem tudom, lehet, én értelmezem félre a divatfikát, de logikus, hogy olyanokat néz meg vki, és ír kritikát, amiket néznek az emberek. Vajon miért nézik? Hát ezért? És paff.
Ugyanakkor, meg mint alattam winnie mondta, írt más sorikról is, nem csak a mindenki által istenítettekről.
Szóval én csak azt mondom, hogy ez a blade ugyanolyan, mint a többi írás, még mindig nem találtuk meg a Snakenek való sorozatot :D

@kos - 2006. 06. 30. 22:45

Barátok köztöt Snake-nek…

alibi - 2006. 07. 01. 13:11

Már tényleg nagyon unalmas ez a csávó. Aki alkotni nem tud (vagy netán írt egész szánalmas életében akár egy epizódnyi sorozatforgatókönyvet is? Ja nem, csak mások munkáját fikázza vég és értelem nélkül), és olyan kicsi és jelentéktelen senki, az mindig nagyon hangosan gyalázkodik. Szegény, szegény snake, egy kínszenvedés lehet neki az élet, hiszen még nem született sorozat, ami tetszene neki. 24? Lost? Prison Break? Erről beszélnek az emberek? Hű, akkor gyorsan lefikázom, attól aztán valaki leszek. S nem csak a sorozatot, hanem annak nézőit is porrá alázom, becsmérlem az IQ-jukat, hadd érezzék, én mennyivel több vagyok náluk, hogy nekem aztán semmi sem tetszik.

Remélem, eltűnik innen a sorozatjunkie-ról, mert csak ő rontja el ezt a jó oldalt. Saját blogot snake-nek, tudtommal ide sorozatRAJONGÓK szeretnek járni, a sorozat (és általában minden-)UTÁLÓK menjenek snakeblogra. Tényleg nem illik erre az oldalra.

Bala - 2006. 07. 01. 16:18

Akinek nem tetszik a stílusa ne olvassa… ennyi. Én se szeretem, és nem is olvasom :P :)

Mx - 2006. 07. 02. 13:47

Mammut:

A house-t azért hoztam fel példának, mert szvsz messze a legjobb sori, és eddig igen kevés embert találtam, akinek nem tetszett. Persze mindenkinek nem tetszett.

És igen, egészen addig, amíg egy pozitív kritikát nem olvasunk snake-től, ő divatfikázó marad(mert ő az is) és kész :)

Human is hány olyan sorit lefikázott, ami nekem tetszett és soha nem hívtam divatfikázónak (és szerintem senki más sem). Ennek azért van vmi oka nem?

ád - 2006. 07. 21. 18:51

Rohadtul nem olvastam el, mert rohadtul nem érdekel. Csak úgy megszokásból: Snake, baszd meg az anyád!

Casillas - 2006. 08. 11. 14:59

itt a hozzászólók közül néhányan annyira segghülyék, hogy az már fáj :\

(persze lehet, hogy csak a humorérzékük egyenlő az angolokéval [mr. bean kivétel :D])

Beck - 2006. 09. 03. 16:34

sztem az a baj, h itt jópáran az életük, és a “személyes jóízlésük” elleni támadásnak veszik ezeket a kritikákat. mi a fenéért más döntse el helyettem h mit szeressek? attól h vki lefikázza, nekem még nem fog kevésbé tetszeni. elolvasom Snake-t, megnézem a sorozatot, és majd ÉN DÖNTÖK! ha ettől egyes emberek szemében divatb*zi vagyok, akkor sem érdekel! “oszt jónapot”…

ja és ami az írásait illeti: néha tényleg picit túlzásokba esik, de be kell vallanom, h sokszor kell elismerően bólogatnom a kritikái olvasása közben. ő realistán nézi a sorozatokat, nem elvakult fan-ként. ennyi…

AdamIL - 2007. 01. 07. 18:05

Én sem értem azokat akik idejönnek beszólogatni, egy olyan cikkírónak akinek (ha jól tudom) az a dolga, hogy belekössön ahol és amibe csak tud. Nézzétek már meg a kategoriát Snake OLT, ha nem bírod a negatív kritikát ne olvasd el.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz