login |

Akik blogolnak – Joe-ker

2006. 07. 22. 16:30 - Írta: Joe-ker

16 hozzászólás | kategória: nem besorolt

A comeback utáni másfél hetes hallgatást megtörve (még jó ideig ilyen ökörhugyozás lesz a jelenlétem) itt vagyok újra, hogy ejtsek pár keresett szót a legkedvencebb témámról – magamról.

Sorozatokkal már egészen kicsi korom óta lövöm magam. Persze eleinte még csak az enyhébb anyagokat próbálgattam (Sebaj Tóbiás, Hupikék törpikék, Praclifalva lakói, Walt Disney bemutatja), de aztán – ahogy lenni szokott – megrészegültem az érzéstől, és elkezdtem válogatás nélkül magamba injektálni mindent a Nájkrádertől a Guldenburgok örökségéig… Sokáig én sem tudtam magamról, hogy függő vagyok, de aztán egy szembesítés alkalmával kiderült. A családban tombolt a Telebingó-láz, én viszont mindenképpen a Vészhelyzet pilótáját akartam nézni. Valakitől elhangzott a nevetséges felvetés, miszerint "Majd megnézed a következő részt!", én pedig hisztérikus nevetések közepette válaszoltam: "De hogy nézném meg, ha egyszer ez az első rész??" Végül persze a család belátta, hogy nekem jobb a szerrel – és így nekik is jobb – így egy kistévén megnézhettem Greene doki és a többiek első vértocsogós műszakját.

A következő évek aránylag csendesen teltek, míg 97-ben egy költözés, az akkor éppen megújuló tv3 (RIP) és az elinduló kereskedelmi tévék révén beköszöntött a sorozat-kánaán. Ekkor végre megértettem, hogy mindent nem lehet megnézni, és a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség. Nagyjából innentől kezdtem el a "kedvenc" cimkéket is aggatni (persze már a mindent faló korszakomból is kerültek ki, mint a Váratlan utazás és a Brooklyn-híd). Ebből az időszakból a Buffy (a világ második legjobb sorozata), a Millennium (a "wait – worry – who cares" szlogen akkoriban minden füzetemben és könyvemben ott virított, a saját farkába harapó kígyóval együtt), a Hegylakó (már a film is alap volt), a Profiler vagy a Kaméleon örök kedvenceim maradtak, máig nem veszítettek értékükből, míg a csak "szeretem" sorozatok (Vészhelyzet, X-akták) mostanra teljesen érdektelenné váltak.

Az első eredeti nyelvű epizódom egy Narancsvidék volt (évad közepén bazi cliffhanger, nem tudtam várni egy hetet a folytatásra), ami magával hozta a felismerést, hogy nem feltétlenül kell várni a magyar tévékre. Ez olyasféle érzés volt, mint amikor egy kisgyerek rájön, hogy a bejárati ajtón túl ott a világ… Közben a 24 kapcsán megalkottam magamnak a "tömbösítés" (aka. "majd egyben") fogalmát, ami alapvetően meg is változtatta a sorozatnézési szokásaimat. Manapság már oda jutottam, hogy alig pár sorozatot követek figyelemmel heti rendszerességgel.

Közben megtaláltam az igazit is. Valóban szerelem volt első látásra, és azóta az érzés minden találkozáskor csak erősödik. Természetesen Whedon mester zseniális űrwesternjéről van szó, de aki ezt nem tudta, az nem is hithű junkie-olvasó.

Aztán megtörtént az elképzelhetetlen. Több évnyi ellenszegülés után kénytelen voltam fejet hajtani önnön gyengeségem előtt, és rákattintottam a "Proceed to Checkout" gombra… Azt persze mindig tudtam, hogy a birtokolni vágyás veszélyes dolog, de kiderült, hogy egy sorozatfüggőnek ráadásul drága mulatság is. Először csak egy One Tree Hill, mert éppen akciós, aztán egy Gilmore Girls, mert miért ne, majd a Firefly, mert szégyen, hogy még nem volt meg… Eleinte nem is tűnt veszélyesnek a dolog, de amikor a Dawson's Creek dvd-re ránézve eszembe jutott, hogy milyen jól mutatna a polcon, kicsit megijedtem magamtól…

Jelenleg egyébként minden sorozatfüggő rémálmát élem át, ugyanis egy másik országba költözés óta (íme hát a junkie-olvasókat hónapok óta leginkább foglalkoztató rejtély megoldása, ide tűnt Joe-ker) nem tudok sorozatokat nézni, max. az itteni Virgin Megastore-ban a dvd-tokokat. Bár lassan már azt sem, mert a vezetőség fontolgatja a kitiltásomat arra hivatkozva, hogy mindig összenyálazok mindent…

Winnie-vel ellentétben nekem nincsenek magasztos eszméim, sőt. Kifejezetten zavarbaejtőnek találom, hogy olyanok is megnézhetik a kedvenc sorozataimat, akik szerint az eredeti Star Wars-trilógia szar, mert nincs benne Jar-Jar Binks… Szóval elitista kirekesztés rúlzik.

Zárszóként pedig csak annyit, hogy dögöljön meg, aki kitalálta a Will és Grace-t.

16 hozzászólás Ne habozz!

Mor Tuadh - 2006. 07. 22. 19:58

Köszi ezt a kis bemutatkozást.

És most elárulom neked, hogy nekem is Ő az igazi :) A Firefly engem is berántott. Jó kis szerelmi sokszög ez :)

Azt meg lehet tudni, melyik országban kötöttél ki?

drobee - 2006. 07. 22. 20:39

Te jó ég! Romániában nincsenek sorozatok? ;)

Joe-ker - 2006. 07. 22. 21:10

Mor: Írországban.

Mollum - 2006. 07. 22. 22:56

Nehogy elhigyjetek akar csak egy szavat is, valojaban a nagy szivevel egyutt szegeny arvagyerekeket segit Bangladesh-ben.. most mar tenyleg. :D

Imurai - 2006. 07. 23. 00:43

Mint kezdő függő, csak azt szeretném kérdezni: itt senki nem kezdte junkie-életét animékkel? Felfoghatatlan!

Mor Tuadh - 2006. 07. 23. 00:54

már vagy 15 éve folyamatosan függő vagyok, a fejlődési irány ez volt: sci-fi/fantasy könyvek – képregények – szerepjátékok – sorozatok…. kétségtelenül ez utóbbi a legsúlyosabb állapot, ehhez kell a legtöbb idő :)

az anime szerencsére kimaradt belőle
pedig próbálkoztam azzal is :)

Joe-ker - 2006. 07. 23. 01:00

Hát, mi a tévés generáció vagyunk, és a tévében elég kevés animét adtak fiatalkorunkban :]

De pl. Humannak és nekem a Cowboy Bebop kibaszott alap, Winnie-nek viszont nagyon nem jött be.

Human Insect - 2006. 07. 23. 01:13
Monana - 2006. 07. 23. 13:42

Mostantól lesz aki közvetít az ír sorozatokról is :))

haha - 2006. 07. 24. 08:37

jolvan joeker latom te is ilyen nyalas sorozat kedvelo vagy…. one tree hill, the oc… omfgrofllol.

HB - 2006. 07. 24. 13:54

Praclifalva lakói –> végre valaki, aki még emlékszik ilyesmire! :):)

Owen - 2006. 07. 24. 15:46

“akik szerint az eredeti Star Wars-trilógia szar, mert nincs benne Jar-Jar Binks” – ezen most nagyon jót mulattam :) Ennél jobban szerintem meg sem fogalmazhattad volna.

Joe-ker - 2006. 07. 24. 19:22

Ja, inkább pár nyálas sorozat, mint az agyonsztárolt fostaliga prizönbrék…

Alneven - 2006. 07. 24. 23:38

“Kifejezetten zavarbaejtőnek találom, hogy olyanok is megnézhetik a kedvenc sorozataimat, akik szerint az eredeti Star Wars-trilógia szar, mert nincs benne Jar-Jar Binks..”

Ez isten!!!

Startmenu - 2006. 07. 26. 12:44

Váratlan utazás az táp. A Millennium meg abszolút, kár hogy nem tudtam megnézni eddig még. Akkor nem eléggé voltam függő, mikor ment. AAbiiztoss, hogy Firefly a legjobb. Az a hangulat. Nekem még bejövős a tömbös jóbarátok, és talán ez volt ez első angol nyelvű sorozat, ha nem a Monty Python’s Flying Circus. Gilmore Girls is állat, bár az nem nagyonnevetős, hanem fílgúd. Will és Grace: jaja, monnyon le ! Írországban viszont van sorozat helyett vannak jó piák. Talán ez segít kicsit leszokni :)

Oziris - 2007. 03. 23. 03:13

Hát a Firefly max azt nem rántja be aki nem látta:)
Whedon meg fantörpikus:)
És igen a Buffy tényleg a világ 2.legjobb sorozata az én listámon is!Ezt tudnám ragozni ,de nemteszem!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz