login |

Pilot mustra: Friday Night Lights – 1×00 (2006/07)

2006. 07. 27. 21:00 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: pilot-mustra,

Egy újabb sorozat mozifilm alapján. Volt, hogy bejött a kombináció (Stargate, mondjuk) és volt, hogy kudarcot vallott (Bazi nagy görög lagzi) – ezúttal egy (itthon) baromira réteg témát dolgoz fel a film sorozat, a középiskolai amerikai focit. Akinek volt szerencséje a Péntek esti fények című filmhez, az tudja, hogy miről beszélek.

FRIDAY NIGHT LIGHTS – 1×00 – 5.5/10

Sportsorozatba baromi nehéz belekezdeni – készítői szempontból. Hirtelen a The Hoop Life (kosárlabda) és a The Clubhouse (baseball) jut eszembe az utóbbi évek áldozatai közül, de biztosan akadt még pár rajtuk kívül is. A műfaj hasonló, mint a klasszikus ügyvédes dráma, hiszen abban is szinte mindig a főhős nyeri meg a pert. Sportsorozat esetében sem egyszerű, hogy az évad végére a csapat ne jusson el a döntőig – és akkor még nem is beszéltünk a 2. évadról.

Rövid leírás, szereplőkkel – a Junkie-ról

Mivel a sportsorozatok többsége fiatalos környezetben játszódik, ezért Mark Schwahn (One Tree Hill – Tuti gimi) jött rá megint arra, hogy nem a sportsorozatot kell tinik közt forgatni, hanem tinisorozatot sportkörülmények között. Az eredmény meg is látszik, hiszen az eleinte erős kosárlabdás behatással rendelkező széria idén lép a 4. évadába. A Friday Night Lights viszont mindent a sportnak rendel alá – legalábbis a pilot. Új edző, kis város, nagy remények és szezonnynitó.

Előzetes: Íme a trailer. Minden benne van. Az NBC oldalán az őszi előzetesek között még akad pár zenére összevágott, sokkal feszesebb trailer is.

Pozitívum: A filmszerűség. Az, hogy nagyon profin van összerakva, szerintem igényes munka (bár a kamerarángatás-ellenesek most biztos megdobálnak). Remek a kisvárosi fíling, nagyon jól átjön, hogy ennek a településnek (Dillon, Texas) és lakóinak a focicsapat a mindene, az egyetlen esélye a kitörésre. És Kyle Chandler is jó a főszerepben. (A giccsfaktort meg elfogadom, mert tudom, hogy hasonló a hozzáállása a fiataloknak az egyetemi sporthoz.) A kölyökcsapat pedig mindent ütött.

Negatívum: Ellenben tudjuk, hogy mégis csak sorozatról van szó, szóval fel is merül a szokásos nagy kérdés: hogyan lesz ebből széria? Mik lesznek a sport-tini-felnőtt konfliktusok arányai? (Nyilván az edzőé a fő-főszerep) Mindenesetre a viszonyok többségéről csak halvány skiccet kaptunk, mert minden a nagy napnak volt alárendelve. Sajnos a filmszerűségből adódóan kiszámítható is volt a nyitóepizód, minden fordulat, de ezt még el lehet nézni.

Verdikt: 5.5/10 – Nem volt rossz az első rész, de semmi olyan tényező nem volt benne, amire azt mondanám, hogy ez kell nekem, hogy vesztenék valamit, ha kimaradok belőle. A második rész után ki fog derülni, hogy mennyire képes megfogni az embert a FNL. (Ja, és bár szerintem nem lesz hazai tévében a téma miatt, de előre is sajnálom azt a fordítót, akinek szinkront kell írnia rá. És nem csak a szakkifejezések miatt.)

Ajánlás: Na, mégis kinek? Az amerikai foci rajongóinak. Én csak koca Superbowl-néző vagyok, ezért nem számít magam fannek (sajnos nem visz rá a lélek a magyar és az NFL-es csoportmeccsek nézésére).

Jóslat: Baromi kétesélyes a dolog. Egyrészt az NBC baromi jól tudja promotálni, hiszen ősszel minden vasárnap amerikai foci közvetítéseket fognak nyomni, melyek a heti legnézettebb adások között lesznek. S bár a sportos sorozatok bucskáztak mostanában, de ki tudja, talán az amerikai focira rá fog szállni a nép. A vetélytársak között ott lesz a felnőtt központú NCIS, az ABC népszerű táncos reality-je, a CW Gilmore Gilrs-e és a House. Négy top20-as sorozat. Hiába a kritikusok kedvence ez a pilot, így nem sok esélyt látok a túlélésre.

5 hozzászólás Ne habozz!

csucsu52 - 2006. 07. 28. 12:00

Hogy lehet nem szeretni az NFL-t????
A magyar liga az már kicsit más tészta…

winnie - 2006. 07. 28. 12:20

szeretem én az nfl-t, csak LIVE baromi hosszú egy meccs és arra nincs sok időm.

anno azt csináltam, hogy gyűjtögettem a zanzásított összefoglalókat, amikor kivágtak minden felesleget és 30-40 percben leadták a tiszta játékidőt, de úgyis, ha minden meccset megnézem, akkor heti 10 sorozattól vettem el az időt.

döntenem kellett. maradt a superbowl és 1-2 hype-os meccs:)

csucsu52 - 2006. 07. 28. 13:19

Ja, bocs elfelejtettem, hogy 1 igazi addiktnak a 42percnél hosszabb cuccok nem játszanak :))

Anabolic - 2006. 11. 12. 10:31

Vagyunk már pár százan itthon is akik játszuk ezt a sportot, és nekünk sokat jelent ez a sorozat. Tényleg ilyen feszültségek vannak a meccsek és néha a játékosok között mint ebben a sorozatban. Remélem befut a sorozat és szép hosszú élete lesz.

Renegate - 2006. 11. 18. 11:59

Hali amerikai focit művelők, szeretők!

Na én is megnéztem a pilot-ot, nekem nagy kedvenc a mozifilm amúgy.

Véleményem, hogy ez egy nagyon állat és hiteles amerikai film. AMERIKAI. Ez amerika, ahol valóban ezt jelenti a futball. Ahol örökre megjegyzik vagy elfeledik a neved az első szereplésednél, ahol óriási a nyomás. Ahol, “ha te vagy a legjobb, csak veszítened lehet”…ez a sport az USA büszkesége, és full átjön, hogy ilyenkor még a nagymamik is abbahagynak mindent és mecset néznek :)

Ergo senki ne várjon itt csendes drámázást, ami a mi európai kritikus szívünknek való. Dráma az van, de AMERIKAI sztájl. ha ez a sorozat ilyen marad, akkor ez lesz az egyik legjobb sportsorozat és bármikor bátran felvállalhatják a készítők, remélem így lesz…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz