login |

Studio 60 – Aaron is back – írta Mr. Double B

2006. 07. 30. 18:39 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: pilot-mustra,

Szinte hihetetlen hogy egy már az indulása előtt hónapokkal ennyire agyonhype-olt sorozat ilyen szinten nyit. Ez lett volna tipikusan az az eset amikor borítékolni lehetett volna, hogy képtelenség lesz a várakozásoknak megfelelni. Aaron és Tom meg sem próbálkoztak vele. Inkább túlszárnyalták azokat.

Komolyan mondom, az első percekben még vártam, hogy besétál CJ meg minden idők legjobb amerikai elnöke. “Ez tisztára a West Wing” – ez volt az első reakcióm. Abból is az arany évek. Intelligens, sziporkázó, vibráló párbeszédek és teljesen “spot on”, se nem túljátszott se nem alul-castolt színészi alakítások – “élvezni is fogjuk mind a 13 epizódot“, hogy egy klasszikust idézzek. Minden, amit vártunk és még több. Az amerikai televíziózás fenegyereke visszatért és ötvözte önéletrajzát a szokásos kendőzetlen társadalomkritikájával. Mert csak a vak nem látja, hogy Sorkin (idealizált) önmagát rakta a főszerepbe – de ezzel el is érkeztünk a legviccesebb aspektushoz: ez nem is egy “film a filmben”, hanem egy tükör. Egy picit nagyít, egy picit torzít, de a kép elég éles ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen, Sorkin a valóságot filmesítette meg.

Adott Aaron Sorkin a nagyágyú, generációja legjobbja aki hihetetlen kritikai és nézettségi sikert ér el új “The West Wing” című sorozatával, amit barátjával Thomas Schalmmével csinálnak ketten. Sorkin elkezd drogozni, lecsúszik és egyre jobban konfrontálódik a stúdióval/csatornával, az NBC-vel, míg nem kiteszik a szűrét. Pár évet ugrunk előre. A sorozat, mára már megkopott, be is fejezik, de a csatorna sem áll sokkal jobban, nem hogy A 3 Nagy közül az utolsó helyre csúszik, évek óta a Fox is megveri. A világ is nagyot változik. Megszűnnek az élő adások, minden 7 másodperces késleltetéssel megy Janet “nipplegate”-je óta. Az öncenzúra pedig keményebb mint valaha – a kikritikát esetleg kétségeket fogalmaz meg a vezetők döntései felé, az hazaáruló, már már kommunista. Egy olyan világban élünk, ahol as ketch-eket a csatornák jogászai írják, a “nyomozó riporterek” csontig benyalnak a Bush kormánynak, és a háborúknak ahol katonák és civilek ezrei halnak meg “logojuk és főcímzenéjük van”. Mit tesz “The Network” ebben a kiélezett, kényes és szomorú helyzetben?! 19-re lapot kér és visszahívja a bukott csillagot, összerakja a Dream Team-et (Sorkin+Schlamme) és kb szabad kezet ad nekik. (Sőt: még abba is belemegy, hogy a sorozat képzeletbeli csatornáját NBS-nek, azaz National Broadcasting System-nek nevezzék, amit tényleg csak egy hajszál választ el az NBC-től.)

És, hogy erre mit lép hősünk? Ír egy borotvaéles média/társadalomkritikát ami kendőzetlenül beolvas az iparágnak, az országnak, a világnak. A helyszín egy egykor nagyhírű, de a cenzúra és a sok jogászkodás miatt megkopott szatirikus heti élő sketch show, az NBS zászlóshajója. A sztori: a kompromisszumokat és a kiherélt politikai szatírát megunva, a show producere élő adásban küldi el melegebb éghajlatra a csatornát, az egész corporate media világot az NBC Universal GE-t…. ööö akarom mondani, a képzeletbeli vállalat-birodalmat, a tulajdonost, a kormányt, az egész tarthatatlan helyzetet. Miután kirúgják, a csatorna új elnöke mindent egy lapra tesz fel és visszahívja a pár éve elküldött zseniális író/producer párost és szabad kezet ad nekik. Az már csak a hab a tortán, hogy a duo egyike éppen drog problémák miatt került ki egy produkcióból…

Az analógiák annyira egyértelműek, hogy senkinek nem kell feliratozás, hogy levágja ki kicsoda a való életben és miről is szól ez az egész. Normál esetben ez kritika lenne, de itt éppen emiatt ilyen lélegzetelállító a hatás. Sorkin elemében van, szinte látom, amint 4 és fél perc alatt egyhuzamban megírja Judd Hirsch monológját, ahogy kiírja magából minden dühét, frusztrációját. Gyanítom, ezzel az elképesztő pár mondattal kezdődött az egész, talán ez volt az első pár sor amiből megszületett a sorozat.

De nem csak a forgatókönyv brilliáns, a színészek, a casting is telitalálat. Nekem még Amanda Peet játéka is tetszett, sőt a mellékszereplők is egytől egyig kiválóak. Mégis, Matthew Perry és Bradley Whitford játéka és Judd Hirsch alakítása az, ami miatt szószerint lélegzetvisszafojtva ültem a képernyő előtt.

Legyen azért egy pici kritika is. Én ennél egy hajszállal tempósabbra vettem volna a pilotot. Nem is Sorkin pattogós, puskatűzszerű párbeszédeivel van a gond – ó, nem, Sorkin is back, baby. Viszont a jelenetek, akár egy színdarabban, picit túlzottan elválnak egymástól, talán néha kicsit szorosabb vágással, ütemesebbé, folyamatosabbá tehetnék még a premierig. Meg nem ártana majd egy ütős főcím sem – remélem az a “place holder” láma zene tényleg nem végleges.

Mindent összevetve, le a kalappal a színészek, Sorkin és Schlamme és nem utolsó sorban az NBC előtt, hogy ennyire bevállalósan, őszintén mer (görbe) tükröt tartani a világ és saját maga elé is. Az értékelés pedig számomra nem kérdés. Azt hiszem Human barátom egy picit szőrös szívű volt. Ez bizony nálam 10/10, pedig ennyit talán még soha nem adtam semmire.

7 hozzászólás Ne habozz!

Platschu - 2006. 07. 30. 22:22

Wow. Ezt nevezem lelkesítő beszédnek! A West Winget is imádtam, de ezzel a hatásos szöveggel teljesen sikerült a kételyeimet eloszlatnod. :)

Human Insect - 2006. 07. 30. 22:29

jó sorozatnak is kell a hype

Human Insect - 2006. 07. 30. 22:42

ja és szőrös szívű vagyok a 9/10-es értékeléssel :D

ice - 2006. 07. 30. 22:52

mondjuk az NBS a CBS-től is csak 1 betűre van.

de az igaz, h az NBC-nél már biztos eléggé nyomás alatt voltak, ugyanis az utóbbi 1 év összes GE-s gyorsjelentésében benne volt, hogy gáz van az NBC primetime-mal, amit nem lehetett eltakargatni, h így Telemundo meg úgy Olimpia, amikor az NBC-s égés már lehúzta a teljes NBCU számait.

ásárló - 2006. 07. 31. 00:28

ms. peet nem fiatal egy ilyen durva egzekjutiv szerepere? (bar nem tudom, hogy milyenek a durva egzekjutivok odaat…)

ja igen: ez a vegleges, leadott verzio volt?

winnie - 2006. 07. 31. 00:31

34, meg hát üdvöskékkel, üstökösökkel tele a média. szó van a showban a pályájáról, szóval szerintem belefér.

a verzió véglegességét kétlem. több mint 45 perc volt – ezt 3-4 perccel (ha lesz már a pilotban is főcím) le fogják még faragni. de nem lesz szereplő vagy egyéb csere, szóval, aki ezt nmézi meg többet kap, mint a nyilván feszesebbre sorjázott végeredmény.

drumlin - 2006. 07. 31. 00:55

34? en siman boven 30 alattinak mondtam volna. btw osszel jon ki zach “jd” braffal egy kozos movie-juk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz