login |

Def Poetry Jam – írta Alonzo

2006. 08. 08. 12:41 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: méltatlanul elfeledett

Mos Def a Def Poetry Jam-bőlAz HBO késő esti sorozata nevében is vállalja, hogy a 90-es évek közepén népszerűvé vált Def Comedy Jam spinoffja.Az eredeti sorozat olyan komikusokat tett ismertté, mint Dave Chappelle, Chris Tucker vagy Bernie Mac, de gyakran megfordult a színpadon Martin Lawrence és Chris Rock is. A 2002-ben indult Def Poetry Jam formájában és alkotógárdájában (Stan Lathan, Russell Simmons) is sokat kölcsönzött a sikeres elődtől, de itt a viccek helyét komolyabb témák vették át.

A koncepció rendkívül egyszerű és talán pont ezért hatásos: a kiválogatott művészek egymást követik a kevés díszlettel megvalósított színpadon, ahol néhány percben elmondhatják gondolataikat a zenebizniszről, az iraki háborúról, vagy bármilyen aktuális témáról. A nézők aktívan reagálnak is az elhangzottakra, a spontán taps és a bekiabálások még természetesebbé teszik ezt az amúgy is közvetlen műfajt.Bár a műsor nevében a költészet szó szerepel, ez sokkal inkább előadóművészet, márcsak azért is, mert a szereplők nagy része egyáltalán nem hagyományos költő. Többségük a tengerentúlon egyre népszerűbb slam műfajt űzi, mely a hiphop hétköznapi szókimondását ötvözi a szónoklattal és a költészettel.

Felirat hiányában az szövegek megértéséhez stabil angol nyelvtudás szükséges, de cserébe bravúros rímeket és remek gondolatokat kapunk az utca emberétől.A válogatás során alapvető szempont volt, hogy minél többféle személyiség megforduljon a színpadon, így kerülhetett a képbe fehér középiskolai tanár, kínai komikus, fekete aktivista és mexikói diáklány is. Megnevettetnek, elgondolkodtatnak, vagy meghökkentenek, de minden esetben nyomot hagynak a nézőben.A műsort Mos Def színész-rapper-énekes vezeti, aki korábban gyakran szerepelt slam rendezvényeken, így teljesen hiteles arca a produkciónak.

Persze ebből nem lenne megfelelő nézettség (és akkor sorozat sem), így az amatőrök mellett minden epizódban felbukkan néhány sztárvendég is. Így került a műsorba a tudatos szövegvilággal rendelkező zenészek nagy része, mint Ani DeFranco, Alicia Keys, Common, Kanye West, KRS-One vagy a Fugees tagjai.A másik sztárvendéggel általában az idősebb értelmiséget célozza meg a csatorna. Ők korosodó tudósok, írók, színészek, akik több évtizedes életművükkel kiérdemelték az emberek figyelmét. Ezzel a változatos felállással minden epizód széles közönséget tud megszólítani, de a hangsúly a fiatal, feltörekvő előadókon van.

Eddig 5 évadot (38 részt) sugárzott az HBO, melyek mind ki is jöttek DVD-n. A 6. évad felvételei várhatóan idén ősszel kezdődnek és jövő nyáron kerülnek adásba. Addig is innen letölthettek 7 korábbi epizódot.Sok dicsérő jelzőt mondhatnék még, de az elrontaná a bejegyzés többé-kevésbé objektív hangulatát, így azokat álnéven fogom beírogatni a kommentek közé. Aki elég erősnek érzi az angol tudását, annak mindenképp javaslom, hogy próbálja ki ezt a sorozatot. Érdemes a fenti linkről is letölthető s04e01 és s04e04 epizóddal kezdeni. Aki pedig szeretne hasonlót hallani magyar nyelven, az látogasson ki a Sziget Fesztiválra augusztus 11-én, ahol a slam műfaj egyik első hazai szárnypróbálgatását kísérheti figyelemmel.

1 hozzászólás Ne habozz!

Keihun - 2006. 08. 09. 11:20

Köszönöm a cikket!

Tegnap kíváncsiságból megnéztem az első részt és nagyon megfogott. Nem mondom, hogy tökéletesen értem, sőt a Deadwood óta nem hegyeztem így a fülem ( a vadnyugati beszéd kikészít ), de tényleg tehetségesek a fellépők és van, aki eltalált egy-egy szép gondolatot. Például a hölgy, aki a vershez írt egy… verset.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz