login |

Chicago Hope – írta Albi

2006. 08. 16. 10:51 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika, méltatlanul elfeledett,

A Chicago Hope szereplői 1994 igen erős év volt. Ekkor indult útjára a Jóbarátok, a Vészhelyzet, és nem mellesleg egy másik kórházas sorozat: a Chicago Hope. Míg az NBC sürgősségi osztályon játszódó gigavállalkozását a mai napig tartó, bár erősen hullámzó siker jellemzi, a CBS Chicago Hope kórháza csak hat évadot ért meg. Igaz, sokak szerint a Vészhelyzetnek se kellett volna többet: az eredetihez képest már szinte csak új orvosszereplőkkel operáló sorozat jó párszor kifulladt már, de valahogy mégis végignyomta a 12. évadot is, és szeptemberben menthetetlenül jön a 13. kemény év a sürgősségin.

A Chicago Hope David E. Kelley kreálmánya, akinek a nevéhez többek között az Ally McBeal, A Boston Legal, az Ügyvédek (The Practice) és a Kisvárosi rejtélyek (Picket Fences) fűződik. Kelley maga is jogot végzett ember, így érthető a vonzódása a tárgyalótermek világához: a Chicago Hope egyik legnagyobb erőssége épp az volt, hogy a kórházi környezetbe ezt a vonalat is bevitte.

Az első évadokban állandó szereplő Peter MacNicol (Numb3rs – Gyilkos számok, Ally McBeal) a kórház jogászaként szerzett felejthetetlen perceket a tárgyalóteremben, ami legtöbbször úgy végződött, hogy az ügyvédekkel nem túlzottan szimpatizáló bíró felszólítására a közönség felé kellett fordulnia, és saját magát “undorító kis féregnek” kellett titulálnia. A Chicago Hope-ban ugyanis általában hajmeresztő dolgok történnek, merész műtétek, öntörvényű orvosok, meredek műhibák: van dolga bőven jogászunknak, akit ráadásul ehhez képest nem is nagyon becsülnek sokra.

A fővonal azonban (szerencsére) nem ez: akárcsak a Vészhelyzetben, itt is néhány orvos és nővér sorsát ismerhetjük meg, miközben epizódról epizódra a kórház több osztályán vendégeskedő betegek különleges, legtöbbször szokatlan, morbid, humoros, vagy egyszerűen csak drámai kalandjait is követhetjük. De az egész valahogy mégis teljesen más, mint odaát a másik chicagói kórházban Carter dokiéknál.

Kapunk néhány hihetetlenül jól működő karaktert: itt van mindjárt Geiger doktor, aki az első évadokban borzolja a nézők idegeit; Mandy Patinkin (aki mostanában a Gilkos elméket (Criminal minds) kutatja) talán minden idők legzseniálisabb őrült dokija, még bőven Doktor House előtt: érdekes, hogy mindketten megkapták Szakácsi Sándort magyar hangnak, és nem csak ez a közös bennük.

Geiger doktor teljesen öntörvényű, nagypofájú, szenvedélyes, bunkó és elmebeteg, miközben persze ő a világ legjobb mellkassebésze, akinél csak úgy röpködnek a bypass-műtétek, és attól sem riad vissza, hogy egy csimpánzt használjon szívdonornak, vagy pár epés megjegyzés kíséretében ugyan, de beoperáljon egy olyan donorszívet a páciensbe, amit előtte a figyelmetlen főnővér elejtett és végigrúgdosott a folyosón. A Chicago Hope-ban mindig belefér egy-egy kísérleti módszer, extrém szituáció, amivel a szimpatikus személyzeti vezető (Hector Elizondo – már miatta is megéri az egész) idegeire mennek az orvosok, ám ő állja a sarat.

A Chicago Hope figuráinak gyilkos humoruk van, szerethetőek, bár olykor túlontúl szentimentálisak – ez a sorozat is elköveti azokat a hibákat, amelyek miatt nem szeretjük a kórházas-szenvedős történeteket: súlyos lelkifröccsök a menthetetlen betegekkel, magánéleti problémák mind-mind kíméletlenül előjönnek az évadok során. A magam részéről ezeket már nem nagyon tudom igazán feltétel nélkül befogadni, de szerencsére a Chicago Hope-ot mindig megmentette újra és újra fellendülő sodrása. Itt még a folyamatosan beáramló új szereplők is érdekesek, a betegek szerepében időről időre feltűnő kisebb-nagyobb sztárok játéka külön öröm, és a humor mindig a segítségünkre siet, bár ez sem vígjátéksorozat, hanem kimondott dráma. Az igényesebb fajtából.

Mégis, valahogy nem jutott el a tömegekhez ez a sorozat, legalábbis itt Magyarországon biztosan nem. A jóemlékű TV3 kezdte el adni először, ám ez akkoriban az induló új csatornák sorozatdömpingje miatt szinte teljesen elveszett, a későbbi ismétlés ellenére is. A leadott három évadot később, a TV3 brutális meggyilkolása után a Magyar Televízió is leadta, sőt, ők megkockáztatták azt is, hogy a klasszikus szinkronnal folytassák a sorozatot, ám ők is abbahagyták a negyedik évad végeztével: nem csoda, a királyi televízió még a 24-et is haza tudta vágni itthon, két szupertitkos, éjfélkörüli vetítésével, amiről valószínűleg még a Szabadság téren sem tudott mindenki.

Így azonban itthon totális érdektelenségbe fulladt a sorozat vetítése, egy olyan sorozaté, ami ennél biztosan többet érdemelne: a Vészhelyzet árnyékában indult, mégis nagyon is működő önálló stílust alakított ki, amely Amerikában különböző kisebb “tabuk” ledöntésével (is) híressé vált: állítólag itt lehetett országosan először hallani a “shit” szitokszót, illetve emlékezetes volt egy 15 éves lány műtét utáni félmeztelen jelenete is. Ez bár így nem tűnik olyan nagy számnak, állítólag azelőtt nem volt ilyesmi.

Akár így, akár úgy, nekem személy szerint nagyon hiányzik, és már bánom, hogy annak idején nem vettem fel az ismétléseket. Akárcsak azt, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint reménytelen, hogy folytassák a zseniális szinkronnal, vagy esetleg az elejétől leadják az egészet, hogy végre megmutathassam sorozatrajongó barátaimnak, akik csak értetlenül néznek rám, ha párás szemmel azt rebegem: “Bezzeg a Chicago Hope, az milyen jó sorozat volt!”

12 hozzászólás Ne habozz!

hitoshi - 2006. 08. 16. 13:58

24 MTV-n 2100-kor kezdődött :)

petrov - 2006. 08. 16. 15:30

annyira azért nem volt jó sorozat, szerintem ugyanolyan tömegtermék volt, mint bármely más orvosi széria. A jogi szál hamar háttérbe szorult, Patimkin is elment másfél szezon után…

winnie - 2006. 08. 16. 15:56

ebben csak az szúr szemet, hogy “mint bármelyik más orvosi széria”.

igazából miket ismerünk?

vagyis milyen a tipikus orvossorozat? a house-re is sokszor mondják, hogy nem olyan, mint a többi. a med inv sem olyan, mert az inkább egy pörgősebb akciósorozat. A vészhelyzet az vészhelyzet. a GA és az inconceivable azért még friss, hogy bármelyikként hivatkozzunk rájuk:)

csak így eszembe jutott, mert sosem gondoltam bele, nem kötekszem. mindenesetre biztos nem teljes a lista (pl. a presidio med és az MD’s elég hamar cancel lett – lehet, hogy azért, mert tipikusak voltak?:)

én, btw, abszolút CH-fan voltam, nagyon jól vegyült benne a dráma és a humor, szerintem.

redc - 2006. 08. 16. 17:33

Végre találok valakit, aki ismeri és szereti ezt a sorit. Nekem nagyon bejött anno, még kazin meg is van pár rész. A fenti összefoglalóval nagyon egyet tudok érteni, csak még annyit, h nem Peter MacNicolnak kellett magát férgnek neveznie, az egy másik ügyvéd volt :) De ettől függetlenül tényleg nagy jelenetek voltak a tárgyalóteremben, főleg, amikor Geiger tárgyalása ment és a suhogó nadrágjairól beszélt (többek között). Ő amúgy a nagy kedvencem. Bírtam, mikor a műtőben énekelt, amikor az irodában kisvasutat épített, meg amikor – előzetes figyelmeztetéssel – megharapta az egyik kolléga mutatóujját :) Dr. House-on kívül máig nincs méltó párja a figurának.

freelancer - 2006. 08. 16. 18:23

@winnie: Nagyon amerika sorozatokban gondolkodsz. Kifelejtetted a “békebeli” Kórház a város szélén és a Klinika sorozatokat. :)

@Albi: Ez egy nagyon jól megírt ismertető volt, gratulálok hozzá.

albi - 2006. 08. 16. 22:24

Meg kell “védenem” MacNicolt, egy ízben igenis le kellett férgeznie magát, ám valóban nem rendszeresen, ezt félreérthetően fogalmaztam! :)

És még a lenyelt és visszavarrt ujj esetét sem írtam bele… Egy őrült leharapta egy zenész ujját, amit sikeresen kiműtenek a gyomrából, gyorsan visszavarrják, és csak később veszik észre, hogy a futóbolond több ember ujját is leharapta, a zenész ujja már félig emésztetten kerül elő, a jókora ujj pedig, amit rávarrtak, egy hentestől származik, és kb. kétszer akkora, mint a fickó eredeti ujjai :)

Fishi - 2006. 08. 17. 13:21

“a TV3 brutális meggyilkolása után”

Annó nem követtem a hírekben a dolgot, szóval ha van kedve erről valakinek mesélni, az ne fogja vissza magát. :)

Komikaze - 2006. 08. 17. 13:36

Nagyon kellemes kis sorozat volt a CH, kiváncsi lennék, hogy mi lett a vége.
Nagyon jó kis poén volt, mikor valamelyik részben reklámot akart csinálni a kórház magának, és a leforgatott anyagot megnézve a Vészhelyzet intrója lett a végeredmény csak CH-s szereplőkkel. :-)

Peter Wiggin - 2006. 08. 17. 14:28

Szorri az OFF-ért!

@Fishi: Címszavakban a TV3-sztori. 2 koncessziós frekit írtak ki kereskedelmi csatornáknak ’96-’97 táján. 3 komolyabb probálkozó volt [RTL-csoport, MTM-SBS [TV2] és az Irisz néven ismert csoport [ahol állítólag Andy Vajnának is volt némi érdekeltsége], az uccsó hoppon maradt [külön sztori, hogy a legmagasabb koncessziós díjat ajánlották és mégse kaptak frekit]. Elkezdték csinálni a TV3-at, ami akkor a leginkább “korszerű”-nek tekinthető műsorstruktúrát hozott [sorozatok, filmek, sport és hírműsorok eléggé jó színvonalon stb.]. Közben zajlott a per a másik két nyertessel, majd nem sokkal [tényleg napokkal az [nem tudom hanyadfokú] ítélethozatal előtt hip-hop felvásárolta a TV2 és az RTL közösen [!!!!] az Iriszt, megszüntette a csatornát, szélnek eresztette a gárdát és megosztotta az archivumot [ezért ment Magyarországon 2 kereskedelmi csatornán is többek közt a Dawson, a Csillagkapu és ezért nem ment le a mai napig végig a BH90210 és a Melrose Place [utóbbi mondjuk az HBO-n végigment]. Vége a mesének, a tanulságot mindenki vonja le magának, az mondjuk érdekes, hogy egy olyan csatorna, ami 1997-ben olyan műsorstruktúrával jelentkezett, amivel a Viasat, a COOL és az AXN próbálkozik hol tartana most…

albi - 2006. 08. 17. 16:18

Kis kiegészítés: bár nem vagyok jobbos, és nem akarok politikát keverni ide, külön aranyos sztori volt, hogy a nyertesnek kinéző Írisz TV-t figyelve Helmut Kohl a mi Gyulánk vállára tette a kezét, és csendesen megmagyarázta neki, miért nyerjen mégis inkább az RTL csoport tendere, ami ekkor egyszerűen nulla volt, sehol sem tartott, maguk is vesztesnek kezelték magukat, majd amikor ez az érdekes fordulat bekövetkezett, hogy mégis nyertek, fűhöz-fához kapkodtak, talán emlékeztek rá, hogy az első 1-2 hétben még normális műsoruk se volt, régi magyar filmeket vetítettek, a székházban káosz uralkodott, ha hinni lehet Árpa könyvének, akkor ő is úgy került oda, hogy bement és leült egy asztalhoz :)

A TV3 csak töredéke volt mindannak, amit az Írisz TV tervezett: ha akkor országos frekit kapnak, ma nem lenne kérdés, hogy melyik országos csatorna “vezet”, a TV2 sehol nem lenne. Ehhez képest nevetséges pénzért adták a reklámhelyeket, és valóban, a két “nagytestvér” kicsinálta őket. Mai napig haragszom ezért.

A BH 90210 egyébként végigment a TV2-n, asszem éppen tavaly, láttam is az utolsó részt. A Melrose Place valóban nem ment le, ahogy a Chicago Hope se (hogy az végül hogy került az M1-hez, az számomra rejtély)

Anno azt mondtam: az a csatorna lesz a kedvencem, amelyik elhozza nekünk a Simpson családot. A TV3 hozta el, sok mással együtt. Nyugodjon békében!

Galdelin - 2008. 10. 31. 22:46

Sziasztok! Tényleg nem sokan ismerik. Nekem is szemet szúrt anno és az X-akták és Vészhelyzet mellett is leragasztott a tévé elé. :) Nem lehet valahonnan megszerezni magyarul is?

Punkika - 2013. 08. 28. 12:28

Nem tudjátok hol tudnám megszerezni magyarul? Online vagy letöltésben,teljesen mind1..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz