login |

Pilot-mustra: Raines – 1×00 (2006/07)

2006. 08. 18. 11:05 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nagy-nagy elvárásokkal vártam a Raines-t. A Boomtown készítőitől (anno itt írtam a sorozatról, hogy mekkora alap), A remény rabjai rendezőjétől és Jeff Goldblum a főszereplő? Ide nekem.

RAINES – 1×00 – 4.5/10

A sorozat NBC-s lesz és valamikor télen-tavasszal fog indulni a nem egyszerű vasárnapi időpontban, amikor már amúgy is akad pár nyomozós sorozat. Nem tudom, hogy mennyire jó húzás egy csöppet sem kommersz sorit oda benyomni.

Rövid leírás, szereplőkkel – a Junkie-ról

A történet alapját a linken lehet olvasni, a szereplőket is látjuk, ha felületesek akarnánk lenni, akkor klasszikus halottal beszélős-nyomozós sémára lehetne gyanakodni, mint a Médiumnál Patricia Arquette-tel vagy a Ghost Whisperer-nél Jennifer Love Hewitt-tal – csak Jeff Goldblum tényleg nem néz ki olyan jól. És van egy csavar is a halottal beszélésben.

Előzetes: Hááát, a nyúlfarok ehhez képest… Innen a ‘watch video’-ra klikkelve nézhető, de csak egy gagyi minőségű 45 másodperces részlet a sorozatból.

Pozitívum: Hát Goldblum atyánk, aki bár kissé megilletődöttnek tűnhet első látásra, mégis annyi apróságot hozzátesz a karakterhez, hogy nem tudom ostorozni őt. Valóban furcsa őt látni és nem tudom eldönteni, hogy tipikus Goldblum-karkatert alakít-e vagy sem, de a lényeg, hogy ő bejön. És bejön az a csavar is, hogy a halottak nem kötnek semmit a nyomozó orrára, hiszen igazából nem is a halottakkal beszél, hanem csak hallucinál, így a halottak is csak azt tudják, amit ő. Nem tudják ki a gyilkos, nem súgnak az álmában – egyszerűen csak elcseveg velük és ez adja a show sava-borsát. A noiros hangulat, az olykor füstös jazz-tene nekem bejött, de igazából nem értettem, hogy miért, hogy minek használták.

Negatívum: Nyilván sehol sincs az elvárásaimhoz képest, de a bizalmat megszavazom Yost-nak. Nagyon statikus a sorozat, szerintem nulla a kommersz faktor és igazából Goldblum-on kívül nincs is más karakter a sorozatban, csak nagyon mellékesen. Oké, Luis Guzman a társa szerepében mindig oltás, de ő is inkább csak kvázi mentorként van jelen. Az ügy bár érdekes is lehetett volna, de a végső megoldás sajnos elég banális volt – a kevés szereplős nyomozós sztorik átka ez.

Verdikt: 4.5/10 – Mégsem untam szét magam. Igaz, az ügy nem volt annyira penge, tempó sem volt különösebben gyors és éreztem, hogy ez tipikusan közepes sorozat az ízlésem szerint. Még bevárok 2-3 részt és eldöntöm, hogy mennyire kap el, de egyelőre még bőven nincs azon a szinten a sorozat, hogy hetente rászánjak 45 percet. Egynek jó volt a pilot, de többnek már nem biztos, hogy jó lesz. Erre szokták mondani, hogy “igényes, de…”. Nem tudom. Megfogni szerintem keveseket fog.

Ajánlás: Akinek eleve van a CSI-szerű hitech nyomozásokból és visszasírják az intuíció hatalmát. És persze, akik kíváncsiak egy elcseszett karakterre.

Jóslat: Vasárnap este 10-kor lesz, miután véget ér az amerikai focis évad, méghozzá a Nyomtalanul ellen plusz az ABC Született feleségei által feltuningolt drámájával szemben. Hááát, az igazat megvallva nagyon minimális esélyt látok a megragadásra – bár a Nyomtalanult inkább idősebbek nézik, de a Raines sem feltétlenül az ifjoncok fogják zabálni.

4 hozzászólás Ne habozz!

Mr Double B - 2006. 08. 18. 21:00

Azt hiszem winnie most nagyon nagylelkű voltál a pontozással.

Goldblumot én is kedvelem sőt a fő-epizódszereplő Alexa Davalos volt aki, ugye, Reunionos nekem meg szívem csücske onnan az egész cast és kötelező csekkolnom ha valamit csinálnak, de… ez volt a legunalmasabb pilot amit valaha láttam. (Nem nézek CSI-t, nem ahhoz mérem).

Maga a történet is eléggé nulla volt, a tempó nem lassú, hanem egyszerűen nincs, csak J. G. motyog végig, ahogyan szokott, de a legbosszantóbb az, hogy még csak meg sem próbálták kidolgozni a szálakat, a folyamatot ahogyan rájön Goldblum. Hirtelen, minden ok nélkül világosodik meg többször is – pl. mi csak annyit tudunk, Alexa első kísérlete nem sikerült, erre Goldblum kiegészíti a történetet a bűnös pedig bevallja tettét. A második gyilkosságot pedig nem is tudjuk mi alapján bizonyították rá az illetőre. (Ez így eléggé ködös, de nem akarok spoilerezni).

Ezt hogy a fenébe rendelhették be?

winnie - 2006. 08. 18. 23:08

volt valami benne, ami felvitte a pontot, nem tudom. de, mint írtam, éreztem, hogy ez nem az a sorozat lesz, amitől padlóznak, viszont ez a csikicsuki a halott lánnyal nekem bejött, még akkor is, ha se füle se farka.

Sage - 2007. 03. 19. 21:53

Nekem valami miatt tetszett. Talán azért, mert már tényleg elegem volt egy kissé a high-tech nyomozósdiból, és imádom a régi típusú, noir krimit. Tényleg nem látni sok esélyt a megmaradásra, de nekem ez is olyan lesz, mint anno a Vengeance Unlimited volt. Annak is ronggyá néztem mind a 16 részét. Ha jól tudom, azt a Jóbarátok miatt vették le, pedig bazi jó volt. Drukkolok, hogy itt is legalább egy fél évad kijöjjön.

Mammut - 2007. 03. 19. 22:26

hmm… winnienél csak 4.5 volt? ejha :)
nálam simán egy 7/10 volt a pilot, ha jól emlékszem

és Sage: sztem semmi okod azt hinni, hogy semmi esélye a megmaradásra, hiszen elég jó nézettséggel nyitott, persze a döntő dolog majd a holnapi rész és a jövő hét pénteki lesz, az igaz

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz