login |

Alapvető fogalmak – Cancel

2006. 08. 30. 07:48 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: fogalmak

(Ajánlott olvasmány: Mit ér a sorozat, ha cancel? Érdemes-e belekezdeni olyan sorozatba, amit cancel-öztek?)

A kaszás, bár az amcsiknál az ’axe’ szót használják, ami főnévként baltát jelent, ami jól hangzik, de természetesen igeként van inkább értelme esetünkben. A cancel (ejtsd: kenszöl, vagy póriasan cancel) a sorozathalálra utal. Egytől egyig minden sorozatra ez a sors vár (bár a Law & Order és a The Simpsons tizensokadik évadukkal kezdenek már-már rácáfolni erre a tényre), még a legsikeresebbek is véget érnek egyszer.

Általában a cancel-t a gyenge nézettség váltja ki, de ha visszagondolunk, akkor a Jóbarátok (Friends) esetében szó sem volt semmiféle törvényszerű gyengülésről, egyszerűen a színészek unták meg a 10 éves skatulyát és már a részenként egy millió sem hatotta meg őket – akár csak Ray Romano-t a Szeretünk, Raymond-ban (Everybody Loves Raymond) a részenként keresett 2 millió dollár. (Belegondoltatok? Egy hét próbálásért és egy 20 perces műsor színpadi felvételéért heti 400 millió forint?)

Persze a nézettségből fakadó cancel nem csak az abszolút számok gyengeségét jelentheti, hanem a relatívokét is. Értsd: lehet egy sorozat nézett, de cancel, ha az ugyanabban az időpontban sugárzott sorozat egykori nézettségét nem éri el, vagy ha az előtte menő sorozat nézőiből keveset tart meg. Hiába nézték több, mint tízmillióan anno a Páran párban (Coupling) amerikai verzióját, ez a majd 20 milliós Jóbarátok mellett még így is kevés volt, ezért pár rész után le is kaszálták a sorozatot.

Csak szemléltetésképpen, hogy egy új idény előtt miben kell gondolkodni. 43 új sorozat indult, ha jól számoltam a 2005/06-is idényben. Ebből 14 kapott megrendelést a 2. évadra és 29 szűnt meg – vagyis uszkve az új sorozatok 2/3-a kap cancel-t. A 29 cancel-sorozatból 18-at még sorozat közben, kvázi idő előtt küldtek a bitóra, míg 11 megérhette, hogy rendben lemenjen az 1. évad és csak utána köszönték meg a részvételt. Ez utóbbi egyébként a legrosszabb szegény színészeknek, mivel így az áprilisban forgatott új sorozatokra nem válogathatják be őket (mivel bizonytalan még aktuális sorozatuk sorsa), így nagy valószínűséggel egy tétlen, max vendégszereplésekkel teli év elé néznek.

Az idei sorozatok zömére is ez a sors vár, de szerintem ez senkit ne tartson vissza, hogy heti 1-2 vagy 22 kellemes 45 percet szerezzen magának. Ez nem film, a sorozatnak elvileg nincs vége – a folyamat a lényeg, nem a megérkezés.

8 hozzászólás Ne habozz!

Human Insect - 2006. 08. 30. 13:04

tudom nem írtad még ezt? pedig rémlik axestül

Lewis - 2006. 08. 30. 14:16

Miért van az, hogy a nagyobb tévécsatornák cancel-es sorozatokat vásárolnak meg? Talán ezek olcsóbbak? Mennyibe kerül egy sorozat? Lehetne ezekről valami információt kapni??? A közeljövőben milyen új cancel-es sorozatokat láthatunk?

AMYA - 2006. 08. 30. 14:25

szegény kitchen confidential:(

Alice - 2006. 08. 30. 15:04

Hmmm ebbe sokan nem gondoltak még bele (én se), pedig mennyire igaz, hogy minden sorozat végetér egyszer! Épp ezért szvsz is butaság lenne csak azért nem belekezdeni vmibe, mert úgyis cancel lesz, ilyen hozzáállással az elmúlt években rengeteg élménytől fosztottam volna meg magamat.

És igen, a színészektől sem várható el, hogy akár egy évtizedig is ugyanazt a szerepet jáccák, ezzel mindenki így lenne a helyükben, legyen szó bármekkora gázsiról. Meg a sztoriból sokszor nincs is mit kihozni már egy idő után, szvsz egy gyenge folytatás, kiábrándulás rosszabb, mint a cancel.

Azon filóztam, hogy végül is a legyilkolt sorozatokat is két részre lehet osztani, a normálisan lezárt (befejezett) és a hirtelen végetért (abbahagyott) sorozatokra. Utóbbival sokkal nehezebb kibékülni természetesen, főleg ha van cliffhanger is.

Horsee - 2006. 08. 30. 21:56

Lehet, hogy szőrszálhasogatás, de winnie “The Simpsons” és nem “The Simpson”. Azért nem teljesen ugyanaz…

Imurai - 2006. 08. 31. 00:48

Abba kéne hagynotok a cancel, mint “unom a sorozatot, abbahagyom” és a cancel, mint “a csatornánál lelőtték a sorozatot” ugyanazzal a szóval való jellemzését.

winnie - 2006. 08. 31. 01:34

köszi. az ilyeneket a legnehezebb észrevenni átolvasásnál:)

Raven Seldon - 2006. 08. 31. 14:37

Hát én szeretem ha egy történetet szépen befejeznek, talán ezért is nem néztem sorozatokat korábban… Habár az olyan sorozatoknál amikben lényegében minden rész új történet és alig van több részen átívelő betét, azoknál nem olyan fájdalmas a vég. Amúgy tudom hogy pénz meg minden, de ha a TV csatorna látja hogy nem megy jól a sorozatnak, akkor miért nem csinálnak egy lezáró részt? Tudom naív vagyok :)
PS: a Szeretünk Raymondot ki az isten képes nézi?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz