login |

Felicity – írta Alice

2006. 08. 30. 11:01 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika, retró,

A Felicity szereplőiEsmeralda és társai óta valószínűleg felettébb gyanús lehet egy női keresztnevet viselő sorozat, sietek is mindenkit megnyugtatni, hogy ez egy tetszetős, ráadásul jó családból (WB) való alkotás, amit igazán érdemes megismerni! Volt, hogy szóba került már, méghozzá J.J. Abrams produceri munkásságánál, amit leggyakrabban a „Felicity–Alias–Lost” hármassal szokás körvonalazni. Nálunk ezt a Matt Reeves íróval és rendezővel közösen jegyzett legfiatalabb tagot ismerik a legkevesebben, de ezen rögvest segítünk.

A Felicity 1998 őszén indult a WB adón, egy évben Dawsonékkal. Kicsit kilóg a sorból, mivel (végre!) nem egy kisvárosi középiskolában játszódik és nem is mondható tinisorozatnak, hiszen a szereplők egyetemisták. A helyszín a pezsgő nagyváros, New York, a négy évad pedig négy egyetemi tanévet mutat be, nem is akárhogyan, hiszen több, mint 20 jelölést gyűjtött be az évek során és még Golden Globe-ot és Emmy-t is kapott.

A történet kezdetekor főhősnőnk a kaliforniai Stanford helyett többezer mérföldnyire otthonról, Manhattan-ben köt ki. Felicity jó fej, bár első ránézésre amolyan nebáncsvirágnak tűnik, nem igazán vannak barátai, a szülei a széltől is óvják, mégis fejest ugrik és nekivág a nagyvilágnak. Mindezt egy fiú kedvéért, akit valójában nem is ismer. Ahogy ő maga is mondja, néha tényleg a legapróbb döntések változtatják meg az ember életét.

Az „in medias res” kezdés után lassan kibontakozik a történet, remek megoldás a narráció (voiceover) a diktafonra mondott hanglevelekkel. A lánnyal együtt ismerjük meg a számára teljesen idegen nagyvárost, az egyetemet, a kollégiumot és a többi szereplőt. És őt magát. Valóságos felüdülés nézni a részeket, az egész annyira gördülékeny és ötletes. Úgy beszippant a történet, hogy észre sem vesszük, mennyi idő telik el közben, a drámai elemek és a szerelmi szálak szépen elkeverednek a kedves és humoros részekkel.

A kedvencem az igazán hangulatosra sikerült kollégiumi élet bemutatása, ahol a lakók problémáit tanácsadók (R.A. = resident advisor) segítik megoldani, ők amolyan kortárssegítők. Izé, de nehéz nem spoilerezni. Emlékezetes események bőven vannak, például: tanácsadó meetingek, az egyik srác életében először ruhát mos, első saját pulyka megsütése-főzése az ünnepekre, sorbanállás a Star Wars–Episode 1 mozijegyekért, egyeseket elkap egy videojáték (a legutóbbit a hozzám hasonló WOW függőknek ajánlom figyelmébe hehe) stb. stb. Jót lehet vigyorogni a furcsa fazonokon és azt sem haszontalan látni, hogyan igyekeznek kijönni a szobatársakkal, akik a sors szeszélye révén nekik jutottak.

A szereplők között sok az ismerős:

Keri Russell (Felicity): Na, ki emlékszik az „Always” c. Bon Jovi videóklipre, ahol Carla Gugino szívszerelme féltékenységében sikerrel felgyújtja a festő srác műtermét? Keri a lány a derékig érő aranyszőke hajzuhataggal, lehetetlen eltéveszteni. Itthon többek között láthattuk a 10 részt megélt Malibu Shores c. khmmm eléggé limonádé Spelling sorozatban és a Hetedik mennyországban is. Abrams kedvéért egy számára új műfajba is belevágott: a legújabb filmje a Mission Impossible 3, amiről nem tudok nyilatkozni, mivel nem láttam. Felicity megformálásáért 1999-ben Golden Globe-ot kapott, teljesen megérdemelten.

Scott Speedman (Ben): Szintén ismert arc manapság, mind emlékszünk rá mindkét Underworld filmből, bár szegény ott szvsz nem igazán tudott kibontakozni, hiába volt a két világot összekötő láncszem.

Scott Foley (Noel) sportolóként nemrégiben Dr. House barátunk kezei között gyógyulgatott kadmium-mérgezéssel ill. a „The Unit”-ból lehet ismerős, bár a legtöbbünknek inkább a Dawson’s Creek első évadjából.

Amy Jo Johnson (Julie) nálunk ismeretlen, pedig tök jó poén, hogy ő volt a rózsaszín Power Ranger.

Greg Grunberg (Sean): Sok-sok-sok sorozatban játszott, pl. Aliasban, a legtöbbször amolyan „sidekick” szerepben, akárcsak itt, legalábbis eleinte. Utoljára őt is a House-ban láttam.

Tangi Miller-t (Elena) és Amanda Foreman-t (Meghan) én sem ismertem a sorozat előtt, viszont ne feledkezzünk el az ismertebb mellékszereplőkről: Jennifer Garner (Alias), Lisa Edelstein (Dr. House), Simon Rex (Jack és Jill), Teri Polo, Amy Smart. Kiemelném még Janeane Garofalo-t, aki a hanglevelek címzettjének, Sally-nek a hangja.

Érdemes alaposan szemügyre venni a tetszetős, fekete-fehér, lágy zenéjű főcímet és az is egyből feltűnik, milyen ütősek a részekben elhangzó zenék. Vigyázat, sajna a DVD kiadáson rengeteg számot kicseréltek a szokásos jogdíjproblémák miatt.

Ha a Pilotot megnézitek, az alapján hamar eldönthető, bejön-e ez a stílus, érdemes-e belevágni – talán a Jack és Jillhez és a DC-hez áll a legközelebb. Én magam rendesen elvarázsolva egyelőre a 2. évad végén járok, kíváncsian várom, megmarad-e a színvonal és hogy a legvégén milyen beharangozott természetfeletti (!) szálat tudtak beleírni ebbe a kimondottan valóságos történetbe.

8 hozzászólás Ne habozz!

goldlion - 2006. 08. 30. 17:10

Kellett már ez az írás, nem hiszem, hogy sokaknak van a Felicityről tapasztalata.
Egy évadon túl vagyok, és kifejezetten tetszett. Az elmélyülős, gondolkodtatós, olykor depressziós részek ügyesen vannak keverve a remek humorral. A párbeszédek is nagyon jól meg lettek írva. Jó zene jó zene hátán.
Nem az a mindenki által könnyen fogyasztható fajta, de ha valakinek bejön, az biztos, hogy a képernyő elé lesz szögezve egy darabig.
Angol felirat hiányában egyelőre még nem mertem a 2. évadba kezdeni, de most újra kedvet kaptam, lehet belekezdek. Köszi :)

Human Insect - 2006. 08. 30. 17:22

én is az első évad végén tartok, már fél éve. bazi cliffhanger pedig. mondjuk nem a felirat akadályoz, hanem nem tudom mi, de valahogy nincs kedvem folytatni igazán, aztán ha meg mégis megtenném akkor tuti marhára bejönne megint, mivel az első évad nagyon tetszett.

jessy - 2006. 08. 31. 17:39

Én az első 2 évadot láttam belőle még régebben aztán valahogy elfelejtettem hogy ez a sorozat is létezik.Pedig tényleg jó kis sori.

Csabeee - 2008. 10. 24. 12:08

Én nemrég szereztem be az első 3 évadot, de útban van a 4. is. Az első évad 2. részénél járok még csak, de már most érzem, hogy nincs lelkem ezt a sorozatot darálni, szerintem maradok a heti 1-2 rész adagnál… hosszú és kíméletlen szenvedés ér rám, de még az internet előtti időkben épp ez volt benne a szép, hogy az életed részévé váltak a részek, ahogy szépen vártad őket hétről- hétre és még talán együtt is fejlődtél a szereplőkkel…

szilviaroti - 2009. 01. 14. 12:39

Hát én egyszerre néztem meg az összes részt, és tényleg függővé váltam, mint az Ally McBeal-nél, vagy még sorolhatnám. A lényeg, hogy köszönöm egy bizonyos fordítónak, hogy már a 3. évadot is befejezi lassan, mivel Ben és a főnökük Havier a sorozatban számomra kicsit nehézkesen fordíthatón beszél angolul!

mama_gold - 2009. 02. 05. 22:43

Nagyon tetszik a sori:) Folyamatában nézem, ahogy készülnek a feliratok. “Sajnos” már a 3. évad 17. résznél járunk, ami azt jelenti, hogy már csak 1 évad van hátra és vége:(
Jók a szereplők, kellemes a történet, bár hiányolom, hogy sokáig elmaradtak a Sallynak készülő magnókazik. Most ebben a részben volt ismét utalás, amikor Noel lediplomázott.
Mindent egybevetve ötös:-D

ptkb - 2010. 01. 26. 18:44

Szeretem a sorozatokat, de megválogatom, hogy mit nézek…
A Felicity-t véletlenül találtam, de az első három-négy rész után már függő lettem. Nem vagyok már fiatal, de a feeling, a humor, a cselekményvezetés megragadott, és úgy éreztem megint egyetemista vagyok… :)
Alig két hét alatt végignéztem mind a négy évadot (!), volt úgy, hogy egész éjjel zsinórban, nem bírtam abbahagyni. Úgy izgultam értük, mintha a gyerekeim lennének:)
Nagyon jó sorozat, megható, izgalmas, vicces, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Cservék Zita - 2011. 09. 08. 13:31

Siasztok-
véletlenül találtam rá erre az oldalra és örömmel töltött el.hogy M.o-on is vannak F.rajongók.Én az USA-ban éltem néhány évig és akkor ment pont a F. Ott csak másfél évadot láttam,mert 2000-ben jöttünk haza,de 1-2 éve láttam a többit is.
Sokszor gondolom,hogy annyi gagyi sorozatot megveszünk,és a F-t pedig vhogy nem.Gondoltam,kellene írni vmelyik csatornának,hátha rákapnak …Nem tudom,ez mennyire lehet hatékony.
A mai napig a kedvencem,akárhányszor megnézem!!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz