login |

A nézettségmérésről

2006. 09. 03. 18:14 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: fogalmak

Megígértem, hát szólok róla. Tudom, sok a szkeptikus (mindig is lesznek), de amíg ez a módszer dönt arról, hogy reklámmilliók és -milliárdok hova kerülnek, addig nincs mit tenni. A tévék is jól tudják, hogy – és ezért nem érdemes holmi megbízhatatlanságra hivatkozni – a feladatuk (kint) olyan sorozatokat gyártani és (itthon) olyan sorozatokat vetíteni, ami megfelel a kiválasztott nézőknek – ha ez nem jön be, nem a minta a hibás, hanem a tévék mérték fel rosszul a minta alapján becsült nézettségi szokásokat. Én sem vagyok csőlátású nézettségfüggő, de kénytelenek vagyunk ezekbe a számokba temetkezni, hiszen sorozatok sorsa dől el rajtuk.

Igen, a kiválasztottak, hiszen a fő (itthon és külföldön is) elterjedt módszert az AGB-Nielsen produkálja. Adott 840 háztartás, mely egy 2200-2300 főből álló reprezentatív mintát jelenít meg és ezen mintatagoknak egy speciális dekódert kötnek a tévékészülékükbe, melyet mindenki a távirányító őt jelképező gombjával izzíthat be és ezzel jelzi, hogy ő éppen nézi az adott műsort. (Nyilván, ha többen nézik a műsort, akkor többen jelzik ezt a dekódernek.) Éjszakánként ezeket az adatokat összesítik, majd jól kiküldik a tévéknek, akik szépen elemezhetik, hogy ki mikor váltott csatornát, vagy hogy geográfiailag, esetleg korosztályok szerint elosztva milyen volt a nézettsége az adott műsornak.

A statisztika természetesen nem a pontos számokat adja meg, hanem (ha reprezentatív mintáról van szó(!)) akkor egy hibahatáron belüli eredményt. És persze az eredményt nem csak felszorozzák, hanem különféle tényezőkkel még módosíthatják is, de erről talán legközelebb. Mindenesetre a hazai minta, tűnjék bármennyire is aprónak, nem kicsi, hiszen például a pártpreferenciákat 1500 fős mintán mérik és a 100 millió háztartással rendelkező, többtucatszoros nagyságú USA nézettségét is tízezres mintán. (Persze ott vannak különböző kontrollmérések.)

A módszer és annak pontossága mellett rengeteg minden szól(hat). Maga a statisztika tudománya, a reprezentatív minta, a folyton cserélődő kiválasztottak, az amerikai TiVo-adatok (ezek konkrét számok) és a rotálódás ellenére is általában hasonló tendenciát mutató nézettség (a heti műsorok sokáig változatlan vagy egy irányba haladó folytonos adatai, a két tévé megegyező sorrendje) – másik oldaról csak azt halljuk vissza, hogy kicsi és megbízhatatlan a minta, de hát ezt nem a nézettségmérőkön, hanem magán a statisztika tudományán kellene számon kérni, hiszen ilyen alapon minden statisztikai mérés “rossz” – és mégis általában csak a nézettséget éri ostorozás és persze, hogy csak akkor, ha valami kedvenc sorozat lekerül a műsorról. (És, igen. Hiszem, hogy a DVD-vásárlás vagy a letöltési mutatók csak egy adott korosztály tévénézési szokásaira világíthatnak rá.)

És a szkeptikusok persze a kedvencnek mindig nagyobb virtuális nézettséget tulajdonítanánk, mi rajongók, sosem azt mondjuk, hogy “Rossz a mérés, ilyen sokan tuti nem néznék…” – ilyet csak az általunk utált sorozatokra mondunk. Hát nem furcsa? Tipikus hiba (szerintem) egy-egy igényesebb vagy intellektuálisabb sorozatnak biztos befutást jósolni, azt feltételezni, hogy a magyar lakosságnak, mely (konkrét számok) a Blikket és a Sztori magazint olvassa a napi- és hetilapok közül a legnagyobb számban, annyira kifinomult ízlése lenne.

Ha valami kimaradt, jelezzétek és legközelebb írok róla. Vitatkozni meg lehet, sőt kötelező.

23 hozzászólás

Zombie - 2006. 09. 03. 21:35

Kedves Winnie!

Én nem csodálkozom semmin (úgy látom Te sem “Blikket és a Sztori magazint olvassa a napi- és hetilapok közül a legnagyobb számban annyira kifinomult ízlése lenne.” Ez nem minden.

Olyan országban élünk ahol A Csacska angyal etalon. Natalia Oreiro az Isten. Mc Hawer, Matyi és a hegedűs listavezetők a Mahaszon,
Fekete Pákó és Győzike médiakirályok, Piedónét minden héten megnézzük másfélmillióan.

Szomorú vagyok de nem csodálkozom semmin!

armus - 2006. 09. 03. 22:04

winnie,

Lehet tudni, hogy ti honnan nézitek a hazai nézettségi adatokat? Csak mert engem más műsorok nézettsége is érdekelne a sorozatokon kívül.

winnie - 2006. 09. 03. 22:30

igazából ez nem magyar-specifikus dolog. mindehol a helyi sztárokra kíváncsi az ember – mi annyiban még előrébb is vagyunk a németeknél, hogy itthon nem tudta a lábát megvetni egy sztármagazin a tévében, szóval vetélkedő van a bulvármagazin után.

anno, pár éve bécsben én is néztem, hogy miért ez a sok mulatós zene, de nincs mese. a letöltős réteg letölt, a nem letöltősök meg vásárolnak – és mit? mulatós zenéket. (azért, ha fairek vagyunk: ruzsa magdolna a no1 a listán, a 3. ch. aguilera, a 4. rihanna)

fodi - 2006. 09. 03. 22:37

Winnie,
Én is kíváncsi lennék arra amire armus!

fromdtod - 2006. 09. 03. 23:06

Hát Zombie én is úgy gondolom, hogy ez nem országspecifikus. Szerintem a ház, a kerület, a város, az ország, a világ 90%-a hűlye, befolyásolható, tömegkultúrát fogyaszt… És remélem, hogy én nem ebbe a 90%-ba tartozom…
winnie gart, nagyon jó volt amit írtál… Én is fel vagyok háborodva hogy senki nem jön rá, hogy hetente 150 milliós nézettsége lenne a Firefly-nak és mégsem indítják újra… :)

winnie - 2006. 09. 03. 23:10

még a szövegben is benne van, de szerintem egyértelmű:)

winnie - 2006. 09. 03. 23:17

ez fodinak ment

Angelus - 2006. 09. 03. 23:45

Én keresztapámmal tudnék példálózni, aki hallani se akart a Prison Breakről, mert biztos hülyeség, nem volt hajlandó megnézni, pedig mondtam h neki tetszene. Lement két rész, és lám csodát lejött h töltsem már le a SZökést feliratosan. Közöltem vele, h nem kell, ezt ajánlottam fél éve. Nem akarta elhinni. Ugye nem mindegy mit ajánl egy keresztfiú és mit nyomat az emberek arcába tv. És amíg a Győzike promót heti 1000szer vetítik le, addig sokan fogják megnézni. Sztem ha azt reklámoznák h nézzünk egy óráig egy kupac szart (szó szerint), leadnának 4 fajta promót, elemeznék művészi szempontokból, majd jönne egy riport műsor a fókuszba a szar életre gyakorolt hatásáról, majd a találkozások mutatna egy könnyezős riportot a szar készítőjéről, milyen nehéz volt szegénynek megválnia tőle stb., majd este még a Barátok Köztbe benyomnák, h Magdi Nénit senki ne zavarja mert épp az új műsort, a Szart nézi, akkor nézőcsúcsot döntene, és kikerülne Győzike a TVből. Úristen… Ötleteket adok…

zozo23 - 2006. 09. 04. 01:06

Ez erős volt Angelus. De sajna azt kell, hogy mondjam, valószínűleg igazad van.

Jamesch - 2006. 09. 04. 01:50

Ezaz bakker, sok köcsög blikkolvasó.
Az agyam az bassza fel: villanykarra járok BME, és lehet bármijen előítélet ezzel szemben, de azt hiszem azér csak értelmiség :)
Legalábbis egy része: haverom, gyakvezér a legdurvább tanszéken és bazmeg Blikket olvas és Szomszédokat néz. Amikor ezt benyomta aszittem lehalok(olyan tdk-t ír hogy a profok se fogják érteni sztem). És akkor elvárjuk a buta néptől hogy Győzikénél jobbat nézzen.
ez nagyon felbasz
(ne figyeljétek a nyelvezetet, tudok értelmiségibbül is:) csak kissé ittas vok:)

Paulusz - 2006. 09. 04. 09:52

magát a statisztikát kell szidni? szerintem viccnek szántad de ha tanultál egyetemen valószínűségszámítást, akkor tudhatnád, hogy szidja is mindenki a profon kívül. :)

Biztos vagyok benne, mint ahogy te is, hogy ezek a minták megalapozottak, de azért ne felejtsük el, hogy ezeknek meg kell felelniük bizonyos feltételeknek. x% 18-49; x%-18; x% 49-; x%fekete; x% fehér; x%nő; x%meleg; x%macska és x%pedofil. ezen kívül ezek keveréke.
ha most ez mind van benne, akkor a magyar 2500 fős mintában van mondjuk 500 18-49 közötti fehér nő. és máris csalókább a stat.

ahogy Kirk is mondja a Gilmore Girlsben:
“közvéleménykutatást tartottam. Stars Hollowban 5000en lakunk, az amerikai közvéleménykutatásnak megfelelően 0,00045 embert kell megkérdeznem, hogy ki fog győzni a választáson. én ezt felkerekítettem 1 főre, tehát megkérdeztem magamat. Jackson fog győzni.”

vape - 2006. 09. 04. 10:01

Angelus :D :D :D

v3g374 - 2006. 09. 04. 14:43

Korrekt iras

*df - 2007. 02. 11. 12:45

Kedves Winnie, kaphatnék egy linket, ahonnan ezek a nézettségek jönnek? Nekem nem sikerült kiderítenem a szövegből:)

winnie - 2007. 02. 11. 14:11

a nézettségek az AGB Nielsen Médiakutatótól jönnek.

Tina - 2007. 08. 28. 11:40

akármennyire is lehet szidni ezeket a statisztikákat, azt azért megmutatják, hogy a sorozatok egymáshoz képest hogy teljesítenek

mercenary - 2007. 09. 03. 20:08

nekem inkabb azt magyarazza meg valaki, hogy hol van benne a patternban az, hogy en, sok mas 18-49 ferfihoz hasonloan egyeltalan nem nezek tevet, es eme remek szokasomon a jovoben sem kivanok valtoztatni. vagy erre van a mondas, hogy a dvd kiadasok meg a warez torzitjak az eredmenyeket? gondolom a milliokhoz kepest elhanyagolhato a hozzam hasonlo kuloncok szama, amit nyugodt szivvel 0-ra lehet kerekiteni.
ami viszont sztem baj, hiszen ezaltal semmi sem motivalja a hazai tv tarsasagokat abban, hogy elgondolkozzanak azon, miert nem nez manapsag valaki tv-t, es milyen varazslatot kene elkovetkeniuk annak erdekeben, hogy engem pl. ravegyenek arra, hogy ujbol a kepernyo ele uljek. ergo az ilyen emberek igenyei szarba sincsenek veve, de mondjuk en is szintugy leszarom, megoldom a sorozatfuggest magamtol okosba’ :)

zorrobomber - 2007. 09. 04. 22:53

Zombie, kikérem magamnak, Piedone egy kultikus figura, hogy mered egy lapon említeni Győzikével?? :D

geo - 2008. 03. 11. 11:42

Nem torzítja a mintát az, hogy a csoport tudatában van annak, hogy mérik? Tudat alatt az ember általában meg akar felelni az elvárásoknak.

gret - 2008. 05. 16. 20:15

Kétlem, hacsak nincs valakiben benne tudatalatt, hogy tv2takaromakaaromszeretem.

w00f3r - 2008. 10. 23. 04:29

Statisztika így, statisztika úgy – ez idáig kóser, nade honnan veszik, hogy összesen hány néző ül a tévék előtt?

slidfan - 2009. 04. 11. 03:25

Ha díjat lehetne osztani a legintellektuálisabb sorozatnak, akkor a Sliders vinné a pálmát. Természetesen az 5. évad, és pár gyengébb rész kivételével. Aki nem hiszi, az nézze már meg az angol verziót.

stryker - 2009. 04. 26. 16:03

és mi van, ha valaki nem is nézi a tv-t, csak úgy, mint a mai pazarló népesség, a sz.géphez hasonlóan “lusták” kikapcsolni, mikor elmennek enni, sétálni, pihenni v. akármi mást… gondolom, ezt sehogy nem tudják mérni, pedig hányan vannak, akik nem is foglalkoznak azzal hová vezet pl. környezetvédelmi szempontból a túlzott/felesleges áramfogyasztás..:S