login |

A Justice vonalvezetése – még néhány gondolat az 01×02 kapcsán…

2006. 09. 10. 09:10 - Írta: zsellerm

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha nekem a pilot-season elején valaki aszondja, hogy mégegy ügyvédes sorozat, akkor valszeg elküldöm hogy nézze meg tollas-e a hátam… “De ez nem úgy ügyvédes” – folytatnák erősködve, én pedig visszakérdeznék hogy akkor hogy?

A Justice megnézése után “a hogyan” megválaszolásra is került: a privát pilot-listámon Trotték law-firmje a Traveler és The Nine után a harmadik helyen végzett. Belopta hát magát, a szeretteivel pedig mindig kritikusabb az ember, így hát a 2. rész előtt több kérdést is feltettem magamnak a sorozat jövőjével kapcsolatban.

1. Fenn tudja-e tartani az érdeklődést, ha kizárólag epizódos jelleggel dolgozik? Tudvalevő ugyanis, hogy a nyomozati és büntetőeljárás nem nagyon szokott percről percre változni az USÁban se, s ha sok a kötelező sablonelem, minden banánra rá lehet unni.

2. A másik pedig, hogy a színészekben (Victor Garber-ben és Kerr Smith-ben legalábbis) láthatóan van akkora kurázsi, hogy személyiséget is rájuk lehessen húzni, ne csak csak az epizódos bérmunkát. Van-e tehát relevanciája az esetleges egyenes vonalú szálaknak az epizódosság mellett?

ad1. A második rész ráerősít az epizódos jellegre, a koncepció immár egyértelmű és kiszámítható, mégsem mondanám, hogy unalmas lenne. Unalmaaaas? Miii? A 01×02 is úgy pörög mint egy motolla, néhány mozifilmnek az előzetesét se képesek olyan ütősre összevágni, mint a Justice akár időben-térben egymástól távol eső eseményeket is remekül kezelni képes, gyors vágásait. Ha sok is a kötelező elem, (például tuti hogy a verdikt előtti ügyvédi moralizálás két perce állandó elem lesz – nem mintha nem lenne jó) a feszes forgatókönyv most más részeit domboratja ki a procedúrának. Ehhez a fejezethez ezek kellettek ugyanis, s az csak pörgeti a tempót, ha a tárgyalási szak előtti párbeszédről egy lezser vágással rögtön a tárgyalás kellős közepén találjuk magunkat. Ráununk-e későbbiekben? Nem tudom, de minden esetre jobb ha fejben tartja, hogy a Human által is említett fasza védőbeszédeken túl több patron is lesz itt, amire építeni lehet.

ad2. Bárhonnan is nézzük, a tempót sajna egyértelműen visszavetnék az egyenes vonalú szálak (lehet hogy rosszul látom – lehet velem vitatkozni.) S az is lehet hogy a személyiségesdi is belemagyarázás; Ron Trott karaktere csak akkor működhet az überfasza beszólásaival egyetemben, ha nem látjuk, amint a nap végén fáradtan hazamegy és ledobja a táskát, majd sörrel a kezében kinyújtózik a kanapén. Egy Ally McBeal-esítés tehát ennek a koncepciónak semmiképp se lenne üdvös; viszont valahol marad a tüske, hogy ezt a csontkemény bandát tényleg soha nem fogjuk megismerni jobban?

A megoldás az 01×02-ban látottak alapján talán az lesz, ami sok más epizódos sorozatban is működik – változó sikerrel. Az adott epizódok (itt az ügyek) felvetnek majd bizonyos kérdéseket, amelyhez egy-egy szereplő érzelmileg, egy múltban megélt esemény miatt kapcsolódik. Az epizód lezárul, a felvetésre került érzelmi kötődést, s így egy személyiség-morzsát viszont engednek nekünk elcsípni a készítők az adott szereplőből. A Justice állandó(?) “tetőjelenete” a verdikt előtti hatásszüneten túl talán pont ez a célt szolgálja majd. A készítőknek viszont figyelniük kell rá, a múlt-morzsák ne csak az adott rész kiszolgálói legyenek, hanem személyiségépítőleg is hassanak. A bénán patch-workölt múltak mentén ugyanis felüti a figyelmét a hiteltelenség, és azt mi nagyon nem szeretnénk. Nem, amikor dekára megvettek minket ezekkel a karakterekkel…

3 hozzászólás Ne habozz!

Human Insect - 2006. 09. 10. 13:30

én pont azt mondtam h a záróbeszéd gagyi :P

Ansell - 2006. 09. 10. 14:32

Végre egy sorozat, ami dokumentarista jelleggel bemutatja szakmánk szépségeit. Hajrá ügyészek! ;)

Human Insect - 2006. 09. 10. 19:36

mivel a védőügyvédekről szól, és nem hiszem h MO-n van ilyen csapat ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz