login |

Alias

2006. 09. 14. 11:32 - Írta: zsellerm

43 hozzászólás | kategória: kritika, retró,

Wow, hogyan is lehetne nekiállni a sorozatnak, amelynek számlájára nem kevesebb írható, minthogy újra leültetett a TV elé? 2002 nyarán még az amerikai kontinensen a mozgóképes kábszeradagot főleg a videotékák ritkább csemegéinek mazsolázásával igyekeztem pótolni, de esténként kapcsoltam egy kis tévét is néha. Persze dúlt az ismétlésszezon, egy kis Dawson és a haverok meg az ő meglepően szofisztikált nyelvezete, egy kis kellemetes Jóbarátok, egy kis ez meg az.

Az Alias nevű dolog azonban merőben más oldalról támadt, valóban lesokkolt. Szétszűrőzött kamera, pörgős dramaturg, hathatós és hiteles vagányság, élethű, szélesvászonra készült filmek igényességével kivitelezett akciójelenetek. Nem viccelek: először nem néztem meg a műsorújságban és csakugyan azt hittem hogy mozifilmet látok!!

Talán az utóbbi mondat írja le leginkább az újgenerációs sorozathullám gyermekei által szállítani képes élményt, amelynek több társával együtt (khm..khm…24) az Alias is teljes értékű tagja. Talán ez a rádöbbenés játszódott le sok emberben az utóbbi években, akik változatlanul színvonalas mozgóképes szórakozást szomjaztak, s mégis újra megtanultak bízni a tévéprodukciókban.

J.J. Adams Abrams törvényes leánya, az Alias 2001-2006-ig futott az ABC képernyőjén, négy teljes és egy csonka-seasonnel vonult le végül a pályáról. Nézettsége sosem döntögetett rekordokat, indexei tipikusan a winnie által múltkor szépen felvázolt “fanfavorit sorozatok” állatfajával mutatnak azonosságot. Hatását inkább pszichikai értékelem (magamra mindenképpen): olyan embereket csalt vissza a tévé elé, akiket a Law & Order, vagy ER típusú sorozatokkal finoman szólva nem lehetett ott tartani. Az Alias sem nem volt epizódos, sem nem volt nyomozgatós – egyenes vonalú akciótörténetet kínált igényes kivitelezéssel, (kezdetben) meglepően személyes hangvétellel, és olyan készítői furfanggal, amitől a tv sorozatokban rég elszokott az ember.

A történetről nem írnék sokat, az újhullámos amerikai sorozat szerelmesei úgyis kipipáltak már minden részt, aki pedig nem ismeri, az ebben a szent minutumban hagyja abba a post olvasását és sürgősen kezdjen el ügyködni a sorozat beszerzésén. Rajtam kívül szerintem az oldalon megfordulók 75 százaléka gondolkodás nélkül letenné a nagyesküt, hogy egyszeri (vagyis 105-szöri) és megismételhetetlen élményben lesz része.

(Aki még az alapkoncepció megismerését is a közvetlen élményre bízná, az ugorja át a következő spoilermentes bekezdésben írt szégyenletesen felszínes ismertetőt is)

Az alapsztoriról annyit, hogy történetünk a nemzeti és nemzetközi hírszerzés legmélyebb bugyraiba vezet páratlan szépségű és intelligenciájú főhősnőnk, Sydney Bristow életének nyomon követésével. Messzire elérő szupertitkos szervezetek, vérprofi kémek és kódfejtők világába, ahol a XXI. századi high-tech cuccok a mindennapi élet részesei, ahol az összeesküvés-elméletek ott lapulnak minden sarokban. Sydney-t az egyetemről toborozza az SD6 nevű kormány közeli hírszerző-szervezet egy intelligenciatesztnek álcázott alkalmasságival, s a kiképzésen elért kimagasló eredményeinek köszönhetően a lány hamar a gyakorlati bevetéseken találja magát. Sydney magánélete egyébként szinte tökéletes: szerető vőlegény, törődő barátok, mi kellhet még? Az egész azonban egy szemvillanás alatt rémálomba fordul, amikor a vőlegényének felfedi ügynök kilétét, a fiút pedig az SD6 fegyveresei brutálisan meggyilkolják. Közben szép csendben kiderül, hogy a szervezet mégsem olyan kormány közeli, mint amilyennek látszik, s a lány – akarata ellenére, kollégáival egyetemben – a rossz oldalon áll. Sydney bosszút esküszik a SD6 és annak vezetője, Arvin Sloane ellen; felveszi a kapcsolatot a CIA-val és kettősügynök státuszba lép. S higgyjük el, a dolog még csak most kezd igazán izgalmassá válni. . .(Hú basszus, mennyire nem írtam le az egészről semmit! Na mindegy…)

Az Alias gondoskodik arról, hogy egy adott felállásba soha ne kényelmesedjünk bele: az erőviszonyok végig változnak, Sydney-ék hathatós munkája nyomán hírszerző ügynökségek omlanak össze, hogy megüresedett helyükre a burjánzó nemzetközi terrorizmus újabb trónörökösöket emeljen. A veszteségek azonban a szerettek oldaláról is elkerülhetetlenek látszanak: míg az első széria nagy hangsúlyt helyez Sydney kettős életének és az örök elhallgatás okozta gyötrődésnek a bemutatására, később a lány életéből elfogynak azok, akik előtt ügynöki mivoltával kapcsolatban titkolóznia kellene. Ahogy a lány múltjára lassan fény derül, Sydney tisztába kerül a jövőjével is: a második szériától a kettős élet a látszatát is maga mögött hagyva száll bele két lábbal az ügynökségek elleni reménytelennek és tűnő szélmalomharcba.

A sztorivonal szempontjából érdemes megemlíteni történelmi fikciós ihletésű szálat, amit Milo Rambaldi, a messzivel kora előtt járó feltaláló találmányai utáni hajsza jelent az újkori követők részéről. A rambaldi-vonal a maga különös misztikumán keresztül rendkívüli ötlet-termékenységet hoz a sorozatnak; az ötszáz éve feladott rejtvények és kirakósjátékok megfejtése, az örök élet titka utáni hajsza mindig képes különös ízt adni a naív kislányból csontkeménnyé érett Sydney történetének. Rambaldi misztériuma hol előtűnik, hol a háttérbe húzódva kísérti sötét árnyként az eseményeket, de körülbelül a második évadtól sejthető, hogy a készítők nem csak az aprófát gyűjtik vele a tűzre – kulcsfontosságú pontokat szándékoznak elhelyezni a középkori rejtély-univerzum mentén. A történelmi fikcióból merítkezés trendje (gondoljunk csak Dan Brown könyveinek sikerére vagy a jól teljesítő Nemzet aranyára) a kalandfilm időleges elhalása után valós igényeket lovagolt meg és házasított össze ezzel az ultramodern kémtörténettel (most azért valljuk meg, wow!) és az Aliasban hihetően és szinte végig viszonylag jól működött.

Igazából nem is értem, hogy a készítők hogy a fenébe húzták ilyen sokáig a fenekestül felforgatásokat orbitális jumped the shark nélkül (na jó, volt egy-két határeset), de tény hogy bár néha az ember erőset szív a fogán a belterjesség miatt, a pozitívumok (nekem legalábbis) feledtették a kisebb-nagyobb következetlenségeket. Nem is kezdenék most kitérni az árnyoldalakra, ragadjunk meg inkább a ténynél hogy minden jó elmúlik egyszer, a túlhajtás pedig senkinek sem jó. Kíváncsi vagyok, hogy mi a véleményetek, de az Alias talán egy csonka szériányival szerintem túl is futott a kelleténél, az ötödik évad elejét egyértelmű down-hillként értékelem. Felröppentek itten rémhírek, hogy Jennifer Garner nélkül pörög tovább a motolla, meg azért valljuk meg, kedvenc hímnemű igazságbajnokunk hirtelen és indokolatlan távozása is nagyon büdös volt. Voltak itt felemásra sikerült tisztújítási kísérletek is: személy szerint semmi bajom nem volt Rachel (és Tom) karakterével, de azért Sydney-t ne pótoljuk már vele, durva lett volna. Meg René Rienn-t se sikerült igazán jól elhelyezni a sorozatban bár ez betudható az idő rövidségének is – valamiért a személyét feleslegesnek és pótolhatónak éreztem.

A kardinális változások meglátszottak a nézettségen is, ami eddig se volt túl magas, most azonban kriminálisan lezuhant. Szerencsére azonban nem lett randán vége az 5 éves barátságnak: az Alias 2005 decemberében szép csendben eltűnt a képernyőről, hogy elgondolkozzon magán és áprilisban visszatérjen elvarrni a szálakat. Április közepén előpromó majd duplarész, érezhetően haladtunk az „endgame” felé. Személy szerint az sem elégített volna ki, ha a csillagokat hozzák le az égről végjáték címén, de végül megoldották olyan módon, amire többé-kevésbé rábólinthattunk.

Az egyértelmű downhill után (ezt fájt így leírni) a sorozat szerintem megmentette, ami (még) menthető volt és büszkén távozhatott a játéktérről. Downhill, downhill, waddafak? Az Alias legjobb részei szerintem bármely akciófilmnek becsületére váltak volna és nekem a legnagyobb sorozatos élményeim között voltak. S higgyük el: nem egy és nem kettő volt belőlük…

43 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2006. 09. 14. 14:55

részemről imádtam. tudom, hogy idehaza sokak a necc kategóriába raknák, de az elvitathatatlan, hogy az alias és a 24 lett akkora kult 18-49-ben, hogy egyedüli akciósorozatként maradtak fent az országos tévéken.

5 évig. (itthon egyik 1, a másik 2 évadot ért meg sajnos)

az alias most búcsúzott, de jj abrams nem csak a lost után létezett:)

Richie - 2006. 09. 14. 15:21

Én is a kedvenceim közé sorolom a sorozatot, bár az utolsó két évad szerintem messze elmaradt az első háromtól. Ha már szó volt a jumped the shark-ról, a 4×01 szerintem a jelenség ékes példája volt, főleg mivel utána fél évadon keresztül epizodikussá vált az addig folyamatos cselekmény. Nálam egyértelműen az volt a sorozat mélypontja. Az első két évad azonban kötelező minden akciófannak, és a harmadikat is az ajánlott kategóriába sorolnám, annak ellenére hogy a sorozat jellegében már ott is történtek változások.

HaDes - 2006. 09. 14. 16:50

khmmm… el tetszett írni a nevét a bácsinak: “J.J. Adams törvényes leánya, az Alias”

a sorozat pedig nagyon jó volt. tetszett.

NocadLee - 2006. 09. 14. 17:18

Számomra is a 4. évaddal ért véget a sorozat.
Az első széria hihetetlen jó volt, a második már kevésbé, a harmadik még csak-csak…
Ezután pedig megkezdődött a lejtő.

A sorozat kapcsán megemlítendő még az a perverz dolog is, hogy az első évadokban szinte _minden_ epizód cliffhangerrel végződik.

BlaiSeCT - 2006. 09. 14. 17:29

Alias FOREVER

Emléked szívünkben örökre megőrizzük…

zsellerm - 2006. 09. 14. 17:34

lol, télleg elírtam. :)
Sorry guys, u know what im talking about…

Mario - 2006. 09. 14. 17:55

Teljesen egyetértek az előttem szólókkal!
Bár az tény, hogy a 3.évadtól valóban érezhető volt a változás, minden rész egy élmény volt! Nagyon sajnálom, hogy vége lett az egyik kedvenc sorozatomnak..:(

de így igaz BlaiSeCT
“Emléked szívünkben örökre megőrizzük..”

ALIAS forever

before - 2006. 09. 14. 18:07

Egyszer lehet, hogy belevágok, főleg egy ilyen lelkendezős és nagyon szép, hosszú leírás után. De amit eddig láttam belőle, az nekem nagyon B volt, a történet… izé… az volt?
Sajnos amit eddig láttam hasonló felállású sorozatot az mind egyszerűen mocsoxar (nikita, lea parker), valószínűleg ez is erősen húzza lefelé a megtekintési hajlandóságomat.

zseb - 2006. 09. 14. 18:50

Mondjuk én csak a közszolgálati éterben vetített két évadot láttam (de azt három nyelven, és abból kettőn még csak nem is értek), de furcsa így szembesülni a ténnyel, hogy “csak” egy fanfavorit sorozat volt, amikor annyi módon és irányból mutatott újat!

Nekem, ahogy néztem, végig az “ilyenmégnemvolt” érzésem volt amellett, hogy legnagyobb sorozatszerelmeimet idézte fel a legkülönfélébb mozzanataiban az X-aktáktól kezdve a Byblon 5-ig. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy tényleg hasonlított is, de a kiváltott hatás igen.)

A cselekmény néhol szinte már az abszurddal volt határos (sőt!), és mindemellé jött a zene, a látvány, a szálak keverése/futtatása/ki-, de főleg bebogozása, és a szereplők… Nem hiszem, hogy tudok másik olyan sorozatot mondani, ahol ennyire “szerethető” volt az *egész* stáb az összes “főgonosszal”, az öszes visszatérő epizodistával, és az összes felvillanó sztárvendéggel (illusztris egy lista lenne az is!) együtt, és ráadásul épp amiatt, hogy karaktereinek többsége minden volt, csak nem szerethető. (OK. Ma már ennél nem leszek érthetőbb.)

Ez a sorozat zseniális volt (legalábbis a maga legjobb idejében), és mondom én ezt úgy, hogy a Nikitából maximum háromszor fél epizódot voltam képes végignézni, mert nem volt a zsánerem és pont.

zseb - 2006. 09. 14. 18:53

Akarom mondani: Babylon 5 (Illetve nem akarom mondani, de ez a sorozatcím nem érdemel ilyen durva hubát.)

Jamesch - 2006. 09. 14. 19:08

Télleg ojan jó?
én is úgy vagyok mint before, hogy párat láttam, nem volt rossz de nem az a hubazmeg tipusu. Mondjuk lehet pont rossz részeket láttam. Az utóbbi évben mejik sezont atták az rtlklubbon?

winnie - 2006. 09. 14. 19:50

engem sarck vagy kI:) azért idegesített.

az rtl az s1-2-őt adta és tény, hogy nem jön be mindenkinek. de szerintem is látványos volt, és ilyen pörgő technó vagy milyen zenét nem sok sorozat alá szereztek:)

maniakus - 2006. 09. 14. 21:47

én úgy egy éve hallottam először az aliasról, egy haverom elhozta dvd-n az egész első évadot, amit sikerült megnézem, kb 2 nap alatt. aztán jött a többi és a többi, aztán az 5×17 után eléggé rosszul éreztem magam, hogy sidney bristow nem töri el senki orrát többé. marshall pedig a legjobb karakter volt ebben a sorozatban, úgy gondolom.

BlaiSeCT - 2006. 09. 14. 22:09

Winnie: csak simán Sark

Terry O’Quinn is feltűnik a sorozat pár részében. (a fanoknak kedvcsinálóként)

NocadLee - 2006. 09. 15. 10:17

Azért azt se felejtsük ki, hogy Jennifer Garner sokkal jobb csaj, mint mondjuk Kiefer Sutherland. :)

Showtime - 2006. 09. 15. 12:06

Azzal kezdeném, hogy olvastam olyan kritikai hangokat ahol azzal érveltek az Alias ellen, hogy mekkora kamu és lol az egész. Hát valóban az de aki úgy ül le ez elé a film elé, mint egy dokumentumfilmhez és olyan hitelességet vár el az csak magában keresse a hibát. Hozzáteszem én is nehezen szántal el magam arra, hogy egyáltalán elkezdjem nézi mert engem ugyan nem érdekelt egy olyan sorozat amiben a főszerpet Pamela Andersonra is nyugodtan kioszthatták volna. A bombázó kémnő szarráver pár Ak-val felszerelt kommandóst miközben a sminkje is dögös marad, atombombát hatástalanít a 0. másodpercben, cool beszólások a legmelegebb helyzetekben stb. Erre számítottam, és a vicces az egészben, hogy ez majdnem mind meg is van a sorozatban, ennek ellenére abszolút nem a vérciki kategória, sőt. Szerintem a sorozat erőssége épp az hogy nem próbálja a szórakoztatás kárára erőltetni a hitelességet, mégsem válik karikatúráva és banálissá az egész. Megtalálák az a hihetetlenül vékony határvonalat amit a legtöbb ilyen high-tech akciónek nem sikerül. A többszörösen nyakatekert klasszikus kémsztori feeling megfüszerezve némi miszkikummal és okosan adagolt érzelemmel (itt jegyezném meg azért, hogy nekem néha túl nyálas volt, föleg ami Sydney vs. Sydney anyja kapcsolatát illeti), penge akciójelenetekkel telitalálat. És ne menjünk el szó nélkül a szinészi teljesítmény mellett sem, hiszen például Ron Rofkin (Slone) vagy Bradley Cooper (Tippin) nélkül nem lett volna Alias az Alias.

zseb - 2006. 09. 15. 16:16

Ha mindeáron keresnem kellene benne hibát, akkor néhol csöppet következetlen volt, és tényleg egyensúlyozhatott volna ügyesebben az érzelmekkel, mondom mindezt úgy, hogy ugyanakkor ez a sorozat produkálta az egyik legszebb adag UST-t az X-akták óta. Legalábbis szerintem.

Meg… Spoiler az, ha megemlítek pár vendégszínészt, akire érdemes figyelni? Remélem, nem:
Lista: Quentin Tarantino, Faye Dunaway (bárcsak Glenn Close játszotta volna a szerepét!), Rutger Hauer, Ethan Hawke, Gina Torres, Christian Slater, Roger Moore… Kell még ezt sorolni?

Nme is tudom, merről dícsérjem, így inkább leállok.

Ja, és lőjetek le, de ezt most muszáj:
http://kepfeltoltes.hu/view/060915/AliasCrossover_www.kepfeltoltes.hu_.jpg :-)

randydean - 2006. 09. 15. 22:44

zsellerm köszönet ezért a cikkért!

Alias számomra is kultsorozat, sőt.. annó még szinkronosan kezdtem el, aztán mikor elkezdtek pöcsölni az S2-vel, hát meguntam és szépen, ahogy azt egy addikttól elvárható, letöltöttem mindet.
Érdekes, hogy azt mondjátok, hogy az első 3 szezon a legjobb..
Nálam meg pont az S4 volt überelhetetlen, az S4 finálé pedig felért egy igazi zombi-horror-thrillerrel is. Sidney féltestvére és az anyja akkora színt vitt az egész sorozatba, hogy az hihetetlen. Lena Olin játéka ellenállhatatlan!
S5 sajnos össze volt már csapva, kifejezetten fáj ez a csonka szezonos dolog.

Alias Forever!

retro - 2006. 09. 17. 15:15

Én rajongtam érte. Méga z ismétlés ismétlése is leültetett a TV elé. Az én kedvencem a 3. évad volt, olyan szemtelenül jól sikerült. A harmadik évad negyedik részében van egy dal: Chucho Merchan – Fumba Rumba, ami nagyon odavágott, viszont nem tudtam megszerezni. ha valaki rendelkezik vele, dobjon már rám egy üzenetet. Köszi

Shasha - 2006. 12. 10. 01:14

Alap. Ez egyértelmű. Imádtam és ilyen favoritoknál mindig nehéz beismerni a “downhill”-t. AZ ötödik évad már tényleg eléggé megkérdőjelezhető volt, Irina, Nadia, Jack, Vaughn, Marshall, Eric, Sloane sztem nagyon jók voltak, persze JG nagyot ütött. Sztem a második évad fináléja volt a legnagyobb, bár a 4.-é sem volt rossz:) Úgy látszik a Supernatural is jól zárta egy autóbalesettel a évet:)

Imurai - 2006. 12. 11. 14:37

Kedvet kaptam hozzá, bár, őszintén szólva nem szeretem a kémsztorikat, a 007 vagy a NOLF sem fogott meg.

Imurai - 2007. 01. 02. 00:14

Na, S1 ledarálva… Hu-húú! :D
Nem tudok sokmindent hozzáfűzni, max annyit, hogy mekkora volt már, amikor Tarantino és csapata bevonult az SD-6 székházba, mialatt üvöltött a Rob Zombie?! Már azért az egy jelenetért megérte! És a sztori, és a látvány, és a zene… És a színészi játék! Ahol egy-egy fintorral kifejeztek olyan dolgokat, amit máshol az ember szájába régnak… És mégis érthető volt! Imádom.
Na, azért a personal top5-be sztem nem rakom be, ott olyanok tanyáznak, akik felzaklatnak, megbőgetnek meg ilyenek… Rescue me, Veronica Mars, Dexter…

Ecca - 2007. 01. 18. 12:44

Hahó,

hát én csak 3 részt láttam összvissz 02xutolsó, 03×01,02 de lelkes rajongója lennék, csak épp nem találom az első 2 éveadot, megtenné valaki h segít benne? :) köszi, egy még kezdő addikt :)

Human Insect - 2007. 01. 18. 12:56

olvasd el a gyik-ot a letöltésssel kapcsolatban.

KTamas - 2007. 02. 26. 10:10

KOMOLY SPOILEREK LENTEBB

Nah végigvittem, egész jó volt, ekkora függőséget csak a 24 első 4 évada váltott ki belőlem ezelőtt (meg az Office S2). A csúcs az az S2 és az S3, az első évad kissé nehezen indul (mondjuk Quentin Tarantino, höhö, az király volt). A 4. évadban kissé kezdett csökkenni a minőség, bár szerintem cápát nem ugrottak. A cápa félig átugrása (Vaughn “halála”), majd a cápa felett félúton megállni, megfordulni és elhúzni a francba előle, azaz 11 rész után “ja bocs, mégis él”, na azt azér nem kellett volna, az csúnya volt. Tom Grace nagyon gagyi volt, Rachel Gibsont viszont egész megkedveltem. A legvége, nos, mentették ami menthető, Sloane az stílusos volt, az Isabelle-féle “felépítem de lerombolom” meg egyszerű, de hatásos (az meg poén hogy Marshall mindíg is akart egy lányt erre mondja Dixon hogy jön a 4. fiú). J.J. Abrams rulez, lehet hogy el kéne kezdenem végre Lostot nézni?

KTamas - 2007. 02. 26. 10:15

Jah, és a zenében nagyon ott volt az egész.

Milla - 2007. 06. 25. 12:40

IMÁDOM! SARK RLZ!!!!

mic - 2007. 06. 29. 11:31

ez a sorozat egy nagy fos. unalmas, igenytelen, gyerekes. az elso reszt a felenel toroltem le, amikor a kiscsaj valami kungfujelenetet ad elo egy neger csokaval es az auto antennajaval arcon poccinti. kritikan aluli.

winnie - 2007. 06. 29. 16:33

úgy érted, hogy az első rész első fele nagy fos, gondolom.

mic - 2007. 06. 30. 01:56

ugy ertem, hogy ami mar az 1/1 resz felenel ilyen az nem erdemel meg meg egy eselyt. nem hiszem, hogy ezt a szinvonalat lehetne emelni, az alapokkal van a baj. viszont elkezdtem helyette az eureka-t, abban legalabb vannak jo poenok. most nezem a 11-est es az elejen a rovarirto-helikopter, Apocalypse Now parhuzam hatalmas poen.

Kenny - 2007. 07. 14. 19:23

Lál gyerek, lál. Most daráltam be 2 hét alatt az összes évadot :). Nagyon fanfavorit :).

Egyébként az 1. részben még szó sem esik arról a főszálról ami az egész sorozatot végigkíséri…:D.

winnie - 2007. 07. 14. 19:53

ideje volt:) az a nagy kérdés, hogy miért csak most?:)

Dark Wolf - 2007. 07. 16. 21:43

Az Alias minden idők legjobbjai között van, talán az első sorozat, ami függővé tett. Egyáltalán nem az a típus, hogy a “bombanő mindenkit 2 ujjal lever”, hanem bámulatosan csavaros, hubazzeg történet. Nem értem, hogy lehet nem szeretni. Igaz, h a 4. évad már a lejtő kezdete, de sztem minden sorozat eljut idáig. Sajnos minden jót elkúrnak egyszer. J.J. Abrams nagy névvé vált a szememben ezzel a kultsorozattal, és a Lost már csak hab a tortán. (Mellesleg azt is imádom.)

polgarjeno - 2007. 08. 15. 13:15

Tetszett. Annyit azert hozzatennek, hogy ha ossze kell hasonlitani a 24-et es az Alias-t, akkor szamomra egyertelmuen a 24 a dobogos. Hozza kepest az Alias csak B kategorias, de meg igy is nagyon elvezheto film.

Quantumleap - 2007. 09. 03. 20:03

Élet-halál tekintetében mindenképpen a 24 a realisztikusabb. Sokkalta bátrabbak a rendezői. Az Aliasban kiszámítható, hogy a jók úgyis mindig megússzák, kivéve egy-két esetet. Ahogy egy külföldi topikon olvastam: Sloane és Sark a 24 világában nem éltek volna meg öt évadot. :)

platypus - 2008. 04. 12. 11:42

az en “ismerkedesem” az Aliassal rendhagyo volt: kezdetben szinte semmit nem is tudtam a sorozatrol, csak annyit, hogy valami ugynokos akciosorozat amiben egy jo csaj mindenkit lever, amibol van annyi mint egen a csillag, nem is erdekelt igazan. a fordulatot azt hozta, hogy nehany eve (amikor a RTL Klub adta a 3. evadot) a tv ujsagban rabukkantam az egyik resz ismertetojere (a 3. evad bevezeto epizodjara) es mar az erdekeltte tett, hogy elolvastam: “sydney bristow hongkongban ebred fel, rajon hogy az elmult 2 evben tortentekre nem emlekszik, a szerelme meghazasodott, osi ellensege pedig nemzetkozileg elismert humanitarius lett…” stb, valami ilyesmi :) es gondoltam hogy mar csak azert is belenezek az elso epizodba, mert kivancsi voltam hogy hogy a fenebe tunhet el ugy valaki, hogy nem emlekszik 2 evre az eletebol…? aztan megneztem azt az epizodot, meg a kovetkezot, meg az utana kovetkezot… es csak ugy megtortent: addikt lettem :)

sajnos az igazsaghoz hozzatartozik, hogy kb. 10 honapra a 3. evad utan megneztem a 4.-et, es csalodottsagomban bizony ki akartam hajitani a DVD-dobozt az ablakon… szerencsere az elso 2 evadot sem hagytam ki, azok egyszeruen utanozhatatlanul jok, de a 3. evad mindenkeppen egy kulonleges helyet foglal a szivemben. mar csak azert is, mert raszoktatott az Aliasra, es egy kulonleges sorozatelmenyt nyujtott.

annak ellenere is, hogy a sorozatot keszito amerikai csatorna (abc) bizony ott tett keresztbe az iroknak, ahol tudott: majdnem minden esetben, amikor a sorozat dramai atalakulason ment keresztul (2. evad kozepe, 4. evad eleje, 5. evad eleje) az mind a hulye csatorna producerek szamlajara irhato, mint ahogy az is ha kovetkezetlenne valt a sztori. tudtatok peldaul (nem mintha nehez lenne kitalalni…) hogy az abc ketszer is betiltotta a rambaldi-sztorivonalat? a 4. evad elso fele az epizodikus epizodokkal (na, mondjatok ra egy ertelmesebb kifejezest :)), meg szinte a teljes 5. evad!
SPOILER!!!!!!
aki latta az 5. evadot, annak feltunt, hogy rambaldi neve fel sem tunik az utolso nehany epizodig, holott az egesz evad rola szol (a prophet5 cselekmenyszalon keresztul)!!! hihetetlen, hogy a csatorna ennyire nem fogta fel rambaldi jelentoseget a sorozatban, es csak tovabb rontotta a dolgokat, hogy majdnem az utolso pillanatban csokkentette az epizodok szamat 22-rol 17-re, mindoszze nehany epizodot adva a forgatokonyviroknak arra, hogy kidolgozzak a sztorit! aki csalodott az Alias vegeben (mert szerintem abban csak csalodni lehet…), annak azert jusson eszebe, hogy nem az irok hibaja volt. tudjatok, amerikaban minden jo sorozatot a tv csatornak befolyasa ront el… pont.

kicsialex - 2008. 10. 09. 10:00

Mikorra várható a sorozat 5. évadának magyar premierje?

Lois - 2009. 01. 14. 11:29

Nagyjából február vége környékére, legalábbis én úgy tudom…

bestyen - 2009. 02. 17. 15:25

5.évad magyar premier: 2009. február. 19. 21:00 AXN

Lewis92 - 2009. 08. 14. 22:40

Kedvenc sorozatom.. Bő 1 órája értem a végére. Karácsonykor megleptem magam a 2. évaddal, mert az 1. évad akkor nem volt az áruházban. Hát mondanom sem kell, életem talán legjobb döntése volt, amikor csak úgy hipp-hopp megvettem a 2. évadot. Nyáron letöltöttem a maradék hármat, és hát.. nem igazán okozott csalódást egy rész sem, az 5. évad első fele viszont tényleg elég gáz. De azon kívül minden egyes percet élveztem. A negyedik évad “epizódikussá” válása valóban uncsi volt 1 kicsit. A 3. évad viszont mindent vitt, imádom Lauren Reed karakterét. A 2. is bejött, Lena Olin (Irina) alakítása varázslatos. Az 5. szezon második fele már sokkal jobb volt, bár Tom Grace karakterét roppant feleslegesnek érzem… Rachel jó húzás volt. Az utolsó rész pedig..ááááá… hatalmas! Még most is a hatása alatt vagyok..szóval ALIAS FOREVER.

bestyen - 2010. 05. 16. 18:34

Azt valaki megmondaná, hogy a 2.évad után miért írták ki (spoiler!) will és francie-t???

Vera - 2010. 06. 10. 23:11

Nagyon szerettem.:) Én igazából – az eddigi hozzászólások alapján azt hiszem, ezzel kisebbségben vagyok – a Rambaldi-vonalat éreztem benne némiképp gagyinak. Azt kihagyhatták volna, s úgy még tutibb lehetett volna. De így is nagyon imádtam. Tényleg, az egyik legjobb.
Sydney teljesen hiteles volt és nagyon szép is. Különösen élveztem, hogy a legtöbb esetben hiteles helyszínek, hiteles nyelvek, jól megmunkált karakterek voltak. Budapestet is jól megoldották. S Jennifer Garner nagyon jól megtanulta az idegen nyelvű szövegeket, sinológusként is elmondhatom, a kínai mondatai az ötödik(?) évadban teljesen jók voltak. Le a kalappal.

nicknév - 2014. 06. 23. 00:27

Én személy szerint imádtam ezt a sorozatot. Sőt még imádom most is. Még 2002 körül találkoztam vele az RTL-en és rögtön a szívembe lopta magát. Érdekes, hogy már gyerek fejjel is mennyire lenyyűgözött és ez semmit sem változott azóta. Van ebben a sorozatban valami plusz, az a szikra, ami a többiből valahogyan hiányzik. Nem csak a szerintem igenis jó Rambaldi vonal miatt gondolom ezt, vagy mert az újhullámos sorozatok egyik elsője és etalonja – a Sötét angyal mellett -, hanem mert epizódról-epizódra, évadról-évadra el tudott varázsolni. A hangulat, a történetvezetés, a – jellemzően – mélységeiben kidolgozott karakterek egyszerűen remekek. Akkoriban nagyon eltaláltak valamit az alkotók, mert mind a rendezés, mint a színészi munka egyszerűen nem hogy működött, hanem élt. Vibrált, és nem csak az akciójelenetek miatt, a dráma is legalább akkora hangsúlyt kapott a sorozatban végig. Igaz a végére valóban elfáradt már egy kicsit, de ez törvényszerű az ilyen sorozatoknál. A becsületére legyen mondva, egész jól le tudták zárni az utolsó csonka évadot.
A legkedvesebb sorozat az Alias a számomra. És minden bizonnyal már az is marad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz