login |

Alapvető fogalmak – Eyecandy

2006. 09. 15. 14:53 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: fogalmak

Ejtsd: 'ájkendi'. A szem és a cukorka szóból összerakott kifejezés logikusan lebontva azt jelenti indiánul, hogy "az, min a szem szívesen legel, amit szívesen szopogat". Eyecandy lehet egy jó csaj (lányok esetében: jó pasi) – és mivel sorozatokról van szó egy jó csajokkal teletömött sorozat is az eyecandy kategóriába sorolható. Felületes dolog csak jó csajok vagy jó pasik miatt nézni egy sorozatot, de hát minket is emberből faragtak. (Tipikus példa az L vagy a Fiúk a klubból, melyek erősen eyecandy-jellegűek a sok egynemű miatt, de aki nem rest, az azért átlát a vizuális pajzson és észreveszi, hogy mindkét sorozat azért többről szól, mint ami első látásra lejön.)

Persze nem csak ilyen eyecandy létezik, még Jerry Bruckheimer-nél említhettem volna a fogalmat, hiszen az ő sorozataira és filmjeire abszolút jellemző a látványosság, a látványorgia, a tobzódás a vizualitásban. És természetesen nem csak robbanásokra és egyéb nagyköltségvetésű effektekre gondolok, hanem más techdemóba illő momentumokra, mint például a klasszikus CSI-s "belemegy a kamera a testbe" vagy "a kulcslyukon keresztül jutunk be a házba" mutatványok. (És, igen. Tudom, hogy nem a CSI-ben indult a dolog, de a sorozatok között főleg a CSI tűnik ki ezzel.) A frissek közül, bár a 3. részre csak visszafogottam volt igaz, de a Justice tipikusan ilyen sorozat.

22 hozzászólás Ne habozz!

Human Insect - 2006. 09. 15. 18:38

a csi lópikula eyecandy egy supernatural vagy egy las vegashoz képest. bár tudom h neked jerry az isten, meglepő módon csak az ő sorijait említetted most is (a l meg a queer szexualitás miatt eyecandyjei mellett) :/

winnie - 2006. 09. 15. 19:06

nem istenem jerry, szerinted mikor láttam utoljára csi-t:)

a supnatnak köze nincs az execandy fogalmamhoz. nem is értem. supnat? az odaát?:) szerintem valamivel kevered, az túl olcsó sorozat ahhoz:)

a las vegas sem hinném, vagyis, amire emlékszek részekre semmi nem volt. a kerge kamera, meg a suhogás az nem pálya. a house-t sem írtam, mert ott is hiába “megy bele” a kamera. (és ott sem a supnatra, sem a las vegasra célzott a jó nép, hanem a csi-re – a justice-nál is. a wat-nál is.)

nem véletlenül van mindig a csi-re hivatkozás, elég csak megnézni a mostani s7 promót is. nagyságrendekkel több pénz jut nekik, mint a wb-nek, mondjuk.

igazából a gimmickekre gondoltam, amivel fincher is élvezetesebbé teszi a pánikszobát,

Mor Tuadh - 2006. 09. 15. 19:08

eyecandy
nálátaok hallottam először pár hónapja ezt a kifejezést, és nagyon tetszik :D

számomra eyecandy pl. egy How I Met Your Mother rész vagy mondjuk Daisy Adair (Laura Harris) a Dead Like Me-ből

Human Insect - 2006. 09. 15. 19:12

hogyne lenne a supnat eyecandy! hisz csak azért nézhető, amilyen büntető a vizuál (a szem szívesen szopogatja, hogy a szavaiddal éljek, persze nem az rtl klub minőségében..). Las vegas is belemászik meg kimászik, végigrohan a vezetékeken, és mellesleg csaj szempontból is eyecandy minimum.

Szal vagy nem jól magyarzátad el (előfordulhat), vagy te is félreértelmezed, vagy jerry az isten és más nem tud ilyet. És látod én sem valami nagy kedvencemmel jövök mert csak, bár las vegas ok ok, nyilván a rescue me nem eyecandy, se a pb, se a lost stb

Human Insect - 2006. 09. 15. 19:14

how i met tipikusan semmi eyecandy nincs benne

@kos - 2006. 09. 15. 21:38

hát Las Vegas sztem épp hogy eyecandy csajok meg tt s vannak iylen nagy zoomolások stb… hát csi-t és house-ts e azmaitt nézek hogy belemegyünk a testbe amúgy lol dead like me eyecandy én 6 részig bírtam aztán töröltem az első évadot bakker miylen szereplők vannak benne ráaádsul pont a főszereplőnek miylen feje van meg a többinek is én azért cancaleztem mert így nem élvezet hogy fáj nézni őket, pláne mikor a földi énjét mutatják… törtetők is eyecandy de az is a csajok maitt

maniakus - 2006. 09. 15. 21:38

Alapvető fogalmak – Számomra az Eyecandy ;)

winnie - 2006. 09. 15. 21:45

” nézhető, amilyen büntető a vizuál”

sry, de az ha jó a film minősége, ügyes az operatőr, attól még nem lesz nekem az. ilyen alapon a sírhant művek is lehetne, mert ott is szépek a képek:) most komolyan. az odaát?

“égigrohan a vezetékeken, és mellesleg csaj szempontból is eyecandy minimum.”

csaj szempontból nincs is gond, a másik aspektusnál szóltál, de mint írtam ott belefér.

“vagy te is félreértelmezed”

nem értelmeztem félre, mert azt azért tudom, hogy mire gondolok. nem azt írtam le, hogy neked mi az eyecandy:)

“jerry az isten és más nem tud ilyet.”

direkt írtam, hogy talán a csi hozta be megint ezt a vizuál nézőpontot (és persze, hogy másoknak is megtetszett), de persze nem nem jb-találmány (úgyse tudjuk meg, hogy mennyire folyik bele egy sorozatba – nxilván minimálisan. a justice szereplői újságolták, hogy az egyik napon elment a forgatásra:). ő mozikban azért inkább a nagy durranásokra ment rá, a látványra.

de hát, ízlések és pofonok. én is eldöntöm mi az eyecandy, mor tuadh is, te is:)

Human Insect - 2006. 09. 15. 21:59

winnie: mégis a mozifilmeket hozza, de csomót még veri is a tinihorror kategóriából. Az hogy te az rtlen nézed, az sajnálatos. Próbálj be egy hrhdtv ripet, csak kiváncsiságból.

És tényleg, ez a szerinted az eyecandy, de ez így nem alapvető fogalom akkor, mert bizony a Supernatural nagyon az. elhiheted h nem véletlenül jövök vele. Én csak a vizuál miatt néztem. Pedig sok sorozatot és filmet nézek. És tessék ott a Smith (black donellys, akármi mégmozisabb mint az eddigiek), kurvajó operatőrrel, full filmesen, mégsem azzal jövök, mert van különbség.

ÉS a las vegas sem csak a csajok miatt, például amikor látunk egy jelenetet és mitn a mátrixban a tervezőnél az lesz így a képernyő ami mellett más szereplők dumálnak. kimegy a kamera a képből, leírni nehéz, de tipikusan olyasmi mint ami példákat hoztál. Meg amikor belemegy a képernyőbe. vagy amikor felnéznek és átszalad a dróton a vezérlőbe. Mennyi lasvegast néztél te? :D (persze az is eyecandy amikor a drámát megszakítják 2 percen át bikinis csajokat mutogatva, full lazán, haha)

Elismerem h a CSI is odaver, de tényleg nem csak az létezik, mégha szerinted pl az a csúcs ilyen szempontból.

Desperate HOUSEwife - 2006. 09. 15. 22:49

Nekem tetszik ez a fogalom, és gyakran használom is, szerintem winnie teljesen jól írta le, de azért ehhez hozzátartozik egy jó nagy adag szubjektivitás is. Mert hogy kinek mi tetszik, az egyénenként nagyon eltérő…
Számomra pl. a House a legnagyobb eyecandy. Miért? Mert az összes pasi tetszik benne. ;-) Vagy hogy specifikusabb legyek, a House All In c. epizódja, mert ott még a szerkókkal is rátesznek egy lapáttal az előnyös külsőségekre.

Fiúk a klubból is tökéletes példa, főleg azzal a kiegészítéssel, hogy a jópasikon kívül nagyon jó gondolatok is előfordultak abban a soriban.

exx - 2006. 09. 16. 19:54

SZVSZ a leginkább eyecandy sorozat a Baywatch (volt). Emlékszem, hogy a csajok (Pamela rulz:) és a szépen fotózott naplementék miatt néztem. És mostanában láttam egy dokufilmet a Baywatch készítőivel, és elmondták, hogy a soriban x számú nagymellű csajnak kellett lennie, hiszen ez volt a sorozat mozgatórugója. :))))))))))

Joe-ker - 2006. 09. 17. 00:57

Winnie: egy szubjektíven definiált fogalom hogy lehet alapvető? :]

Amúgy ha eyecandy, akkor nyilván Jessica Alba :D Ha sorozat, akkor meg Entourage és Las Vegas. A CSI-k meg kimondhatatlanul nem érdekelnek, akár látvány, akár nem… Karakterorientált nyomozósok rúlz!

winnie - 2006. 09. 17. 10:48

úgy, hogy nem akartam változtani a megszokott címen?:)

nem. a fogalom alapvető, de a definíció természetesen már szubjektív. mint eddig már ol y sokszor. ahány ember.

Joe-ker - 2006. 09. 18. 05:40

Még mindig vitatkozom :D A definíció nem lehet szubjektív (nem szabad szubjektívnek lennie), hiszen pont az a lényege, hogy kimondod vele, x dolog/fogalom/akármi pontosan ezt és ezt jelenti (mindenki számára és minden körülmények között – vagy ha mégsem, akkor arra ott vannak a kivételek :D), se nem többet, se nem kevesebbet. Ha szubjektív, akkor az már csak vélemény lehet, amivel nyilván nincs is semmi bajom, nehogy félre :)

winnie - 2006. 09. 18. 09:14

definiálom, hogy nekem mit jelent. nem hiszem, hogy ilyesminél lehet objektíven ítélkezni. nekem más az eyeacndy és neked is. nekem máshol ugrik cápát és neked is. nekem más a jó sorozat, mint neked. (a példákat persze, hogy embere válogatja.)

dragon1986 - 2006. 09. 18. 10:14

ebbe a kategoriába tortozik szerintem a Criminal Minds, Medical Inves. effectjei és Numb3rs magyarázos effectjei.

zseb - 2006. 09. 18. 12:03

Ezek szerint leginkább kétféle eyecandy van: az egyik azért, amit (akit) megjelenítenek; a másik pedig azért, ahogyan megjelenítik.

Érdekes. A CSI-ről eszembe sem jutna, hogy eyecandy (aranyos szó), pedig nagyon szeretem szegény sorozatot. Úgy értem, hogy a Pánikszobában (és a Harcsosok klubja elején talán) ezek a “nanovideók” egyértelműen az eyecandy kategóriájába tartoztak számomra, de most ez már kicsit sok belőlük, és nem annyira érdekesek. Nekem kicsiny magán-filmtörténetem maradandó pillanata volt az a villanás a gázzal, és nem feltétlenül jó hétről-hétre, három szólamban viszontlátni.

Viszont nagyritkán, amikor a Lostban a tájat mutatják: Na az… annak muszáj ebbe a kategóriába esni.

Ha meg a szereplőket nézzük: a Supernatural egyáltalán nem egy rossz választás. A Baywatch Hawaii-t egyedül ez teszi *majdnem* majdnem-nézhetővé, és különbenis, innentől teljesen szubjektív a dolog: ízlések és pofonok.

Human Insect - 2006. 09. 18. 14:11

de a cápaugrás az fogalom, az hoyg melyik sorozat hol ugrott az meg nem

winnie - 2006. 09. 18. 14:39

ezt mondom. az eyecandy is fogalom, de hogy kinek mi fogja meg a szemét (képzavar ruley) az már nem.

bewitched - 2008. 03. 14. 17:13

Hát a Qaf-ban szerintem a fő eyecandy az Brian aka Gale Harold…:D

simonmelinda - 2008. 03. 25. 00:15

Hát valóban az L és a QF.
De ha belegondolok, hogy a Született feleségekben ott van/volt Jesse Metcalfe vagy a 4400-ból Kyle szerepét játszó srác… woow

cat - 2008. 08. 12. 18:25

A Supernatural a szereplők miatt lehet eyecandy (nekem konkrétan Dean a főcukorka :)) De azért a sorozat sem rossz, főleg a 2. évadtól. A CSI “bemegy a testbe” trükkjei pedig sztem is nagyon látványosak tudnak lenni, asszem annak idején én is ezért kezdtem nézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz