login |

Atomot a bestiáknak

2006. 09. 22. 20:04 - Írta: Snake Plissken

26 hozzászólás | kategória: Snake olt!,

A nyolcvanas években a kissé felerősödő hidegháborús fegyverkezési verseny és Carl Sagan nukleáris tél teóriája miatt rettegő világ sorra szülte az atomtámadásos filmeket. Ezek többsége általában azzal foglalkozott, hogy a nukleáris csapás milyen hatással van egy kisebb közösségre. A Testament például egy San Fransisco-közeli kisváros szemszögéből mutatta be az eseményeket, felettébb depresszív módon, (jó, ez hülye fogalmazás, létezik “nem depresszív” film ebben a kategóriában?) főként egy családra koncentrálva. A másik hírhedt atomos film a The Day After, ami talán a legkommerszebb módon dolgozta fel a témát, nem is túl jól, egyedül Steve Guttenberg kopasz búrája emlékezetes belőle. Emlékezetes darab a When the Wind Blows is: ez ugyanis egy rajzfilm, de tévedés ne essék: teljesen komoly darab, egy öreg angol házaspár csendes elsorvadását mutatja be a lehető legszívszorítóbb módon. Persze poszt-nukleáris filmeket a ruszkik (Piszma mjortvogo cseloveka) és az atombombák miatt már kissé szétzilált japánok (Kuroi ame) is készítettek. A leghatásosabb mű talán mégis egy angol tévéfilm, a Threads, ami Sheffield városát képzelte el poszt-apokaliptikus környezetben, a lehető legzordabb módon. Kannibalizmus, éhezés, sugárzás okozta betegségek és egyéb szívmelengető hobbik, javallott valami vicces alkotást is megnézni utána, mondjuk egy Prison Break-részt. Ezért a Jericho alapötlete nem nevezhető eredetinek, ugyanúgy egy kisváros szemszögéből mutatja be az eseményeket. A lakosok meglátnak a távolban egy cuki kis gombafelhőt és tanakodnak, hogy most mi a fasz legyen.

Persze itt nem lehet emberevés, meg tömegmészárlás, CBS, este nyolc óra, ne vicceljünk már. Az itteni lakók csendes “wtf?”-módba kapcsolnak, de nem is szabad tőlük többet várnunk: akkora klisékből épülnek fel, hogy a néző el se tud vetődni előlük. A tékozló fiú (Skeet “Johnny Depp elbaszott klónja” Ulrich), aki évek után hazatér, és titkolózik a múltját illetően, az apja természetesen mérges rá, Spielberg sem írhatna ennél közhelyesebb apa-fiú viszályt. Van aztán elnyomott, de fullrendes geek (valaki találjon már ki rá egy magyar szót! activate the Kazinczy-sign!), akinek a menő picsák beszólogatnak, szerepel egy kopasz, szürke öltönyös pacák is, aki brahiból hergeli a népet, meg egy csomó kisebb egydimenziós senki, akikről nyilvánvalóan majd később kiderül, hogy valójában tök nagy egydimenziós senkik. Van egy szőke cica is, aki a végén egy megdöbbentőnek szánt jelenet során olyan pofát vág, amiért egy magyar filmnél is üvöltve rúgnák ki a forgatásról. Ne üljetek közel a tévéhez, mert magába szippant a színészi vákuum.

Azonban Klisé City nem unatkozik. Eltűnik egy gyerekekkel teli busz a környéken (SPOILER: persze a megoldás egy percig sem kérdéses, tékozló fiú megtalálja őket, természetesen megment közben egy kislányt is, mert úgy illik, majd haza is kormányozza a buszt, miközben néha drámaian a majdnem üres tankra pillant. héló, miféle gyökér indul el kirándulni majdnem üres tankkal? SPOILER VÉGE), találnak egy balesetet szenvedett rabszállítót, hajjaj, bűnöző keveredett a kis közösségbe! Ezt már eljátszották a Lostban, köszönjük. Milyen fantasztikusan eredeti húzások, lehet, hogy a következő részekben megkeresnek egy elveszett kiskutyát is. Az emberek összebalhéznak a benzin miatt (érdekes amúgy, az áruházakat meg békén hagyják. a lényeg, hogy a kocsi jól lakjon, mi éhezünk.), aztán jön a derék polgármester, és nyom egy olyan szöveget az összefogásról, hogy egy törülközőt kellett tennem a képernyő alá, ami felszívta a kicsorgó nyálat. Hihetetlenül bugyuta és kiszámítható a történet menete.

A Jericho technikailag se tud felmutatni semmit. A rendezés tökéletesen átlagos, amit egy tökéletesen átlagos rendezőnek (Jon Turteltaub) köszönhetünk, semmi kiemelkedő rész, semmi olyan jelenet, amitől magunk alá hugyoznánk, legfeljebb azok számára lehet értékelhető, akik teljesen újoncok a poszt-nukleáris alkotások terén és még egyszer sem láttak gombafelhőt. (Mármint filmben, nem élőben. Akik élőben láttak, hát… azokat köszöntöm a Sorozatjunkie Braille-írásos változatán.) Amit viszont nem tudok eleget szidni, az a zene. Még az indító betétdal elmegy, de a film alatti teljesen szürke, Trevor Rabin legprimitívebb pillanatait felidéző aláfestő zenének köze nem volt a filmhez, inkább passzolt volna egy kémthrillerhez. A záró softrock-nóta a már emlegetett “megdöbbentő” jelenetnél pedig az abszolút mélypont.

Sajnálom egy kicsit a sorozatot, mert azért egy ilyen alapötletben nagy potenciál rejtőzik. Még annyi minden történhet a városkával: radioaktív felhő, nukleáris tél, az étel-italtartalékok kiürülése, aggódás a világ miatt, háború van, vagy csak néhány terrorista marhul, szcientológus-támadás, satöbbi. De akár azt az utat is választhatják, hogy Lost-módra mindenkit szarrá flesbekkelnek, ami azért nem előnyös, mivel a Jericho még annál a sorozatnál is nehézkesebbnek és szappanosabbnak tűnik. Csakhogy amíg a város ilyen sekélyes, szappanoperákból kivagdosott kartonfigurákból épül fel, addig tőlem rájuk is dobhatják a következő atomot. És igazából egy ilyen történetet nem lehet ennyire nyálasan, trehányan, mégis beszari módon elmesélni, a CBS erre egész egyszerűen alkalmatlan. Komolyabb feldolgozást igényel egy kábeles, bevállalósabb csatornán. Amíg vannak értelmesebb, normálisabb művek ebben a témában, érdemes azokat választani a Jericho helyett. Miért igyunk vizezett sört, amikor ihatunk rendeset is?

26 hozzászólás Ne habozz!

Gaines - 2006. 09. 23. 00:23

Jó szöveg! :-) Bár én egész jól elvoltam a pilot alatt, nagyjából mindenben egyet kell értenem.

Taranis - 2006. 09. 23. 06:10

Elkezdem olvasni ezt a jellemzést, anélkül, hogy megnézném a címét, vagy hogy ki írta.
Az elbaszott Johnny Depp-nél valami megfordult a fejemben, de igazából amikor ezt “Milyen fantasztikusan eredeti húzások, lehet, hogy a következő részekben megkeresnek egy elveszett kiskutyát is.” olvastam, kopp…
… leesett, ami addig csak motoszkált.áhháá, ezt tuti Snake írta. Felscrollolzok a lap tetejére, hogy megnézzem, ráhibáztam-e. Hát mit ad Isten. :)

fromdtod - 2006. 09. 23. 10:54

Javaslom nézd meg mégegyszer… nemcsak a benzinkutat, a boltokat is kipakolják…
Bele kellett kötni…

lobster - 2006. 09. 23. 12:57

A Prison Break kritikádat szerintem ne nagyon emlegesd:) Enyhén szólva nem aratott nagy sikert, kár hogy nem tanultál belőle.

v3g374 - 2006. 09. 23. 13:29

Nagy vagy Snake! ^^

bateman - 2006. 09. 23. 14:40

Hát ezen is átpörögtem! Jó a szöveg és egyetértek!
Gó Snake!

flexbvilit - 2006. 09. 23. 15:20

én is csak a felénél jöttem rá hogy most mi is ez (jericho és snake váh :D)

szerintem titokban még tetszik is neki a sori

mtoma73 - 2006. 09. 23. 19:24

Ez az irás egész tetszett, bár én nem láttam ezt a sorozatot, és nem is tervezem, hogy megnézem. Meggondolva Snake kritikája után végleg kiverném a fejemből, hogy megnézzem. :-) Viszont egy Dr. House kritikára igazán kiváncsi lennék.

Solmyr - 2006. 09. 23. 21:10

csatlakozom mtoma73-hoz: House-kritikát akarunk! House-kritikát akarunk! House-kritikát a népnek, Snake! Hátha találsz magadnak egy sorozatot.

Lui - 2006. 09. 24. 01:54

Érdekes volt.. :) Egész visszavett a “stílusából”.. Majdnem tetszett is, jókat röhögtem :)
Sztem ez a kedvenc sorija, ha a lost és PB “kritikáját” nézzük.. Ilyenek jöhetnek még. :D

House kritikának én is örülnék, na meg egy The Wire-nek is. Utóbbi sztem borzalmas, szal azt szidhatod mint a gép :D

v3g374 - 2006. 09. 24. 01:58

Lehet pont a House-t nezi Snake. :D

yaze - 2006. 09. 24. 14:51

Hmm a “van benne potenciál” kifejezést már két helyen is olvastam a sorozattal kapcsolatban. Az egyszerű ember már csak kombinál. :)

nolan - 2006. 10. 04. 11:44

hát most nagy az egyetértés. télleg nem egy nagy eresztés. house jöhet, bár minek, izzadságszagú lenne. wire-be meg úgyse tudna belekötni :)

anyad - 2006. 10. 11. 03:32

Suttyo Snake ugy latszik kezd bedepizni, hogy mindenki utalja es valt normalisabb stilusra.

Ez mar egy majdnem ertelmes kritika, akkor is ha egy beteg ember fejeböl pattant ki (mert ugye mi a fasznak nez valaki sorozatokat, ha ugysem tetszik neki egyik sem, es raadasul meg arra is vegye a faradsagot, hogy az agyi fosadekat a nep ele tarja).

A Johnny Depp elbaszott klonjan jot röhögtem. Nekem ugyanez jart a fejemben a szinesszel kapcsolatban, miota meglattam az As Good As It Gets-ben.

Szoval a kritika elsö fele jo lett volna, ha Snake nem akarna folyton a sajat velt elitsegenek fenyeben fürödni, mialtal folyton azt hangoztatja, mennyire szar a Lost es a Prison Break, meg ugy egyaltalan minden mas sorozat.

A masodik reszben ujra hozta önmagat, mivel a teljes tajekozatlansag tanubizonyitekat nyujtja.

Az ilyen faszokbol lesznek azok a sznob kritikusok, akik ugy irnak kritikat, hogy a film elsö 10 percet nezik meg es azt hiszik, ök a mindentudo aszok.

Fazit: Akkor is, ha nekem tetszik a sorozat, egyet kell ertenem valamennyire Snakkel (hova süllyedtem), de szerintem akkor is izgalmas a cucc es az uj reszek bizony lenyegesen többet nyujtottak, mint a pilot. Talan azokat is meg kene nezni es ugy alkotni velemenyt…

Ha Snake ezen a stilusan finomitana meg egy kicsit, meg azt is mondanam, hogy jo arc. Viszont ahhoz meg sokat kell meloznia es bizonyitania. Addig is maradok annal az allaspontnal, hogy egy köcsög balfasz es menjen inkabb vissza az anyjaba.

renato - 2006. 10. 13. 23:45

első két részt láttam, de olyan kiszámítható, mint a szar. és unalmas, a 2. résznél a lövöldözős akciójelenetnél már röhögnöm kellett :D
az a kemény zene, és úgy az egész….
vicc. klisék. télleg. meg nyál. nagyon.
nem fogjuk nézni.
és hol van itt izgalom? látvány sincs, pedig lehetett volna igazán durva, de nem. ennyi…

> - 2006. 11. 03. 21:17

Heroes lehúzó kritikát a népnek !!

firsh - 2006. 11. 03. 22:45

hehe:D jo az iras de attol független nekem bejön a sori nincs kedvem ennél komolyabb alkotásokat nezni jolesz ez nekem

seven - 2006. 11. 08. 17:05

snake, heroes kritikát, most!

winnie - 2006. 11. 08. 17:31

á, nem jó ötlet:)

nem olyan, hogy beszólásra csinálja:)

day break-et ígér most.

de kizárt, hogy idővel ne legyen heroes.

Human Insect - 2006. 11. 08. 18:00

de akkor mégis beszólásra ha idővel ír.

a meglepetés erejét meg mindig elveszed tőle.

Justy - 2006. 12. 09. 13:21

Snake úrfi látta a teljes eureka évadot? mert ha így is hány én is hányok…rá :) bocs, de ez kikívánkozott ;)

Fanyuvo - 2006. 12. 10. 17:22

Snake: ebben a kritikaban minden szavad igaz.

egyetértek - 2006. 12. 11. 00:33

de nem snake-el. Hanem anyad-al. Ez egy egész jó kis sorozat esti kikapcsolódásképp. Snake ez a snake meg egy depressziós gyík.

Fragohol1C - 2006. 12. 11. 04:10

“A lakosok meglátnak a távolban egy cuki kis gombafelhőt és tanakodnak, hogy most mi a fasz legyen.”
Ez jóó :D
Az írás is jó, néhol még egyet is értek ;-)

bbalint85 - 2007. 01. 04. 01:43

én most sorozatvakáción lenyomtam a jericho-t, és kb én is ezekre a következtetésekre jutottam. Nem hiszem hogy az évad másik felét hétről hétre nézem, de majd talán nyáron. tényleg nem rossz, csak valóban fel van vizezve..

johnnyjoker - 2007. 02. 27. 11:58

nem biztos, hogy már valaki is olvassa ezt, de…
valamiért én még csak most kezdtem el nézni, utólag most már mondhatom, hogy szerencsére… addig volt jó, míg nem tudtam erről a soriról, pedig beszereztem első 10 részt, gondoltam egy jó hosszú hétvégén túlleszek rajta… nálam másfél rész után cancel, annyira vontatott, annyira gyenge és annyira CBS-es, hogy ennyire enyhének rég találtam Snake kritikáját… itthon biztos nagy siker lesz…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz