login |

Alapvető fogalmak – Teaser

2006. 09. 23. 16:27 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: fogalmak

(’tízör’ vagy angolmagyarul: „tízer”. )

A mozisok már ismerhetik ezt a fogalmat, a filmszínházakban a teaser és a trailer együtt jár – a filmek előzeteseit jelenti mindkét szó, annyi a különbség köztük, hogy a teaser a korai előzetes, amikor még a sztoriról nem tudunk meg sokat, amit csak vészjósló hangon narrálnak, sőt olykor külön forgatnak kisfilmeket, szinte poénból, vagy csak némi számítógépes grafikát kapunk és egy betűkészletet a szereplők nevével és a címmel. A trailer-ben már van történeti szál és beszélgetés is.

Viszont a sorozatok esetében a teaser (ami szó szerint kedvcsinálót jelent, kvázi az elhúzott mézesmadzagot) az a főcím (ha van) előtti filmrészlet, az a pár perc, ami mondjuk nyomozós sorozatoknál feldobja a témát, hogy lássuk ma milyen esetet láthatunk vagy egyéb sorozatoknál esetleg utal arra, hogy milyen szálon fog folytatódni a komplexebb cselekmény. Ez Amerika-centrikus húzás, természetesen, hiszen odaát fel kell csigázni a nézők kíváncsiságát, mert a teaser-t követően (általában) azonnal jön a reklám és az a cél, hogy minél többen ragadjanak le az aznapi epizódnál. (Persze nem minden csatorna él a lehetőséggel – az HBO-n nincs reklám, így nem sz*roznak holmi teaser-ekkel, rögtön a főcímmel nyitnak.)

Nyilván a teaser általában 2-3 perces (akad 1 és 8 perces is, persze) és sokszor egy bonmot-val, egy jó beszólással (pl. Grissom okossága) vagy valami mini cliffhanger-rel tér véget, hogy a néző felcsigázottsági foka az egekben legyen. A teaser-témához még annyi megjegyzés, hogy általában egy amerikai sorozat 4 különböz hosszúságú 'act'-ből, avagy felvonásból épül fel (némelyiknél van epilógus is, de pl. a Bűbájos boszorkák 8. évada azt hiszem 5 act-es részekből állt), amelyek a teaser-höz hasonlóan szépen fel vannak futtatva egy csúcspontig, hogy akkor hirtelen az arcunkba nyomják az éppen aktuális mosópor-reklámot.

10 hozzászólás Ne habozz!

seven - 2006. 09. 23. 20:17

house látványos példa erre :) első pár percben derül ki, hogy ki lesz a páciens.

defjam - 2006. 09. 23. 20:39

nem is tudtam h egy teaser-ben is lehet cliffhanger:)
hová jutottunk???:)

be-rci - 2006. 09. 23. 20:45

Vicces,hogy pont erről írtok: apukám tegnap azon idegeskedett minek kellenek ezek… mert régen nem volt és akkor is megvoltunk. Szóval azt tudjátok mióta terjedt el ennyire,hogy nekem is csak hbo-s sorozat jut eszembe,amiben nincs?

winnie - 2006. 09. 23. 20:50

house-ban jó az, amikor nem tudni, hogy ki lesz beteg.

hbo-ról meg a sírhant művek jut eszembe, amikor lehet tippelni, hogy ki és hogyan fog meghalni.

Solymr - 2006. 09. 23. 21:12

House-ban mikor nem derül ki az első pár percből, hogy ki lesz a beteg? 3×03-ban talán a fehéregérre tippeltél volna? :-)

Desperate HOUSEwife - 2006. 09. 23. 22:34

House-ban mikor nem derül ki az első pár percből, hogy ki lesz a beteg?

A Three Stories-ban. ;-)

Jamesch - 2006. 09. 23. 23:27

most hogy igy emlitetted eszembe jutott hogy vajon az HBO mibol él, mer az előfizetési dijak közel se járnak ahhoz amit egy reklám hozna monnyuk?

Donnie - 2006. 09. 24. 11:52

kövezzetek meg, de nekem tetszik ez a struktúra (persze csak reklámok nélkül:), kábeles sorozatoknál hiányolom is kicsit.

Mandy - 2006. 09. 24. 15:22

Jó, de Háuzban csinálnak néha olyat, hogy mégse az lesz a beteg, akire elsőnek számítottá. Legalábbis nálam…

óbálvány - 2006. 09. 25. 12:17

Kis plusz okosítás: a teasert nevezik még “cold open”-nek is, főképp forgatókönyvekben. Cliffhangernek csak a sorozat végi függő kérdést hívják, a cold open (vagy teaser), és a felvonások (actek) végén “hook”-nak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz