login |

Terápia – nekünk

2006. 09. 28. 20:48 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: könyv

Hogy mik vannak? Talán életemben először kattintottam Goodle AdDense-hirdetésre és jé. (Ellen tudott volna valaki állni ennek?TV sorozatok – Nem tudja kihagyni a kedvenc sorozatát? Hallgassa meg miért!” – Pedig az ilyen hirdetéseket eleve szűröm szemmértékkel, de valahogy a sorozat szó belemászott a perifériámba.)

Szóval megint csukott szemmel jártam és nem is tudtam, hogy létezik Krigler Gábornak a Sorozatfüggőség hangoskönyve című hangoskönyve. Gondolom, van írott verzióban is (vagy nem), de az biztos, hogy az alexandra.hu-n a hangoskönyv mellett csak Krigler másik könyve a (Folyt. Köv) rendelhető be kedvezményesen is alig 3.000 forintért (a hangoskönyv 1500 – m4b formátumban letöltve csak 1200.).

Így elolvasva a tartalmat, meg miegymást, még érdekelne is a téma, de nem hiszem, hogy ennyi pénzért – viszont én lennék a wannabe addikt, hogy nem is hallottam erről és minden olvasónak ott van a könyv a mellényzsebében, a hangoskönyv az mp3-lejátszójában vagy tényleg nem figyeltek oda a marketingre?)

És nem, nem reklám, nem fizetnek, nem én írtam, nem tudom, hogy ki az a KG, de remélem olvassa a blogot, mert tényleg érdekel minden, ami a szakmába vág.)

Sorozatfüggőség hangoskönyve:

Szerző: Krigler Gábor
Előadó: Koffler Gizi

Ismertető:

A könyv elsősorban arra az egyszerűnek tűnő kérdésre próbál válaszokat megfogalmazni, miszerint miért szeretünk bizonyos sorozatokat, és miért ráz ki a hideg másik szériák címének hallatán. Lazább, kötetlenebb stílusban, közérthetőbben mutatja be, mi tesz egy sorozatot minőségivé, és nem utolsósorban, mi teszi a nézőit „függővé”.

A könyv a különféle aspektusokat Magyarországon játszott, illetve DVD-n elérhető tévésorozatok példáival illusztrálja. Lesz néhány sorozat, amire következetesen utal, így például természetesen a Barátok közt, mint az egyetlen valóban sikeres magyar széria, aztán a Jóbarátok, a Vészhelyzet, a Helyszínelők, a 24, szó esik a dél-amerikai szappanoperákról, mint a Rabszolgasors vagy a Vad angyal, illetve régi hazai kedvencekről, mint a Szomszédok, a Linda vagy a Família Kft., nem utolsósorban pedig klasszikusokról mint a Waczak szálló vagy akár Derrick.

Tartalom:

A könyv röviden bemutatja a televíziós sorozatok legfőbb jellemzőit, típusait, a szériák készítésének hierarchiáját. Ki kicsoda a szakmán belül, és mi a feladata? Mitől jó egy sorozat? A sikeres tévés szériák közös jellemzői.

Rávilágít a sorozatok készítésének műhelytitkaira, a konkrét napi feladatokra, amivel egy írócsapatnak meg kell birkóznia.

Az ötlet. Milyen ötletből lehet jó tévésorozatot készíteni? Mit várnak a nézők egy sorozattól, melyek azok a szempontok, amiknek muszáj megfelelnie egy szériának? Mitől bukik meg egy széria rögtön az elején, és mi az, amitől rászoknak az emberek egy másikra rögtön a legelső epizódtól fogva?

A Szereplők teszik az igazán jó sorozatokat elsősorban eladhatóvá. Róluk szól a negyedik fejezet. A szereplők fogják meg a nézőket, értük rajonganak millióan. Lényeges, hogy olyan szereplőkről szóljon a sorozat, akikért ilyen sokan hajlandók bekapcsolni a tévét akár minden este. Mi a titka egy bálvány megteremtésének?

A jól megalkotott szereplők persze önmagukban mit sem érnek, ha a Történet csapnivaló. Mi érdekli a nézőket? A jó író pontosan tisztában van vele, hogy miként kell olyan történeteket szőni, amik a fotelhez szegezik az embereket. Az ötödik fejezet a történetmesélési eszközöket és fogásokat taglalja, amik ha nem is garantálják, de feltétlenül közelebb hozzák a sikert.

A Komikum a legjobb drámának is része. Műfajtól függetlenül elvárják a nézők, hogy megnevettessék őket. És persze ott vannak azok a műfajok, amik kifejezetten a komédiára építenek. Mitől lesz vicces egy sorozat, vagy akár egy jelenet? Miért nevetünk bizonyos karaktereken, akár már akkor is, ha meglátjuk őket? A hatodik fejezetben ezeket a kérdéseket feszegetem, és próbálok érthető, világos választ nyújtani.

Legvégül a kész Forgatókönyv kerül górcső alá. Hogy néz ki, mi szerepel benne, mitől jó vagy rossz? Hogyan beszélnek a tévésorozatokban? Mitől fülsértő egy dialógus, és mitől tűnik olyannak, mintha valódi élőbeszédet hallanánk? Ennek taglalása zárja a könyvet.

Játékidő: 80 perc (1 audio CD)

—–

Folyt. Köv – hogyan írjunk tévésorozatot

Szerző: Krigler Gábor

A dráma- és komédiasorozatok a világtelevíziózásában következetesen a legmagasabb nézettséget elérőműfajok. Hazánkban is milliók kísérik figyelemmel a különféle szappanoperákat, krimisorozatokat, kórházi szériákat, szituációs komédiákat. Ez a könyv átfogóan mutatja be a tévésorozatok születésének legfontosabb állomását: az írói, kreatív folyamatot. Közérthető, könnyed stílusának köszönhetően egyszerre forgathatják élvezettel és haszonnal mindazok, akik tévénézőként kíváncsiak kedvenc sorozataik trükkjeire, titkaira, hatásmechanizmusára, de azok a leendő, illetőleg jelenlegi filmes szakemberek is, akik a televíziós és nagyjátékfilmes forgatókönyvírás, dramaturgia szakmai háttere iránt érdeklődnek. A kötetben bemutatott és részletezett, megtanulható szakmai szabályok elsajátításával ugyanis bárki magas szintre fejlesztheti forgatókönyvírói képességeit. A könyv egyedülálló, gyakorlatias megközelítésben tárgyalja a professzionális forgatókönyvírás alapelveit, szakmai kellékeit, eszköztárát. A (folyt. köv.)az első magyar nyelvű kalauz a televíziós sorozatok és nagyjátékfilmek írásához, mely részletesen tárgyalja a külföldi és hazai szakmai viszonyokat, lehetőségeket, emellett lépésről lépésre megismertet egy forgatókönyv elkészítésének műhelytitkaival. Számos példán – így a jelenleg is futó, legnépszerűbb tévésorozatok elemzésén – keresztülmutatja be, mi láncolja nézők millióit a készülékek elé nap mint nap.

8 hozzászólás Ne habozz!

drobee - 2006. 09. 29. 00:11

Na ez nem olyan hangoskönyv, hogy csak akkor veszi meg az ember ha csomagolnak mellé Ipodot.

Adam Pierson - 2006. 09. 29. 00:35

A láttuk, olvastuk, ejtünk róla pár szót után itt a nem láttuk, nem olvastuk, de ejtünk róla pár szót. Ja az egy másik blog… :-/

Jamesch - 2006. 09. 29. 02:45

azé kíváncsi lennék rá, aszem kérem “betonon” hátha:)

ábor - 2006. 09. 29. 09:35

Olvasom a blogot, és hízelgő az ajánló. Nagy köszönet érte. Ha szabad annyit – vélhetően nem szubjektíven, de – megjegyeznem, nem hiszem, hogy ez ennyiben reklámnak minősülne (nem egy multicég sokszázerzer példányban eladott termékéről van szó). Legalább betalálja a célközönség egy részét ez a könyv, ami uszkve két és fél éve kapható, de sok bénázásnak hála mindvégig a radar alatt maradt. A (folyt. köv.) egyébként tankönyv a Színház- és Filmművészetin, tartalmilag a mai napig teljesen vállalhatónak érzem (bár a megírástól eltelt több mint 3 évben rengeteget tanultam a sorozatdramaturgiáról, és vannak benne túlhaladott dolgok, álláspontok). A hangoskönyv annak egy nagyon zanzásított verziója sokkal kötetlenebb stílusban előadva. Kritikailag a könyv siker volt, több igen pozitív recenzió jelent meg róla, szakmailag is lendített a szekeremen – ennek folyományaként vendégtaníthattam az egyetemen is, pl. – eladásilag viszont távolról sem egy Da Vinci kód. A szakkönyv.hu-n ezer forint alatt beszerezhető egyébként, ami azt mutatja, hogy az akadémiai kiadó igyekszik megszabadulni a fölös raklapnyi készletektől.
Szóval köszi mégegyszer a figyelmet, meg az ajánlást.

Gaines - 2006. 09. 29. 10:10

Nekem megvan a Folyt.köv., jó kis könyv.

sixx - 2006. 09. 29. 10:26

Csatlakozom, nagyon jó a könyv, én már rojtosra olvastam (már amennyire ez lehetséges egy keménytáblásnál), csak ajánlani tudom.

winnie - 2006. 09. 29. 12:22

human: ha elolvasom, akkor tudok nem csak tartalomról beszélni:)

annyiban javítanék, hogy szakkonyv.hu és nem “szakkönyv”, mivel az ékezetes valami angol dumás oldalra visz tovább.

köszi a reakciót.

Syvola - 2008. 10. 11. 16:47

Sziasztok!
Az ügyvédes sorozatokból írom a szakdogámat,így máris nagy segítség,hogy ráakadtam erre a két könyvre.A konzulens tanárom említette,hogy létezik szakirodalom sorozatos témában,de nem sok és csak angolul.Az,hogy angolul van,nem számít,viszont sehogy sem találok rájuk a neten.Ha valakinek ötlete vagy konkrét címe van,legyen szíves,dobjon meg egy íméllel(syvola@freemail.hu)!Nagyon hálás lennék!Köszönöm!:D:D:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz