login |

Pilot-mustra – Ugly Betty – 1×01

2006. 09. 29. 08:58 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: pilot-mustra

Nesze, neked. Lehet-e egy ilyen sorozatot prekoncepciók nélkül értékelni. Adva van egy dél-amerikai telenovella-alap, amelyet már elég sok országba transzformálta (pl. Lisa csak egy van) – és most Amerika is megkapja a maga adagját, csak hogy sorozat formájában.

UGLY BETTY – 1×01 – 2/10

Lehet, hogy Amerika nem nagyon néz telenovellákat és ennek is köszönhető, hogy a sajtó hihetetlen nagy lelkesedéssel fogadta és még a legelismertebb kritikusok is az év egyik legjobb pilot-jaként harangozták be a Csúnya Betty nyitányát. Részemről nincs bajom a telenovellákkal, mindössze nem nézem őket, mint ahogy a Csúnya Betty-t sem néztem.

Rövid leírás, szereplőkkel – a Junkie-ról

Azt viszont tökéletesen el tudom képzelni, hogy szinte ugyanígy állt össze ott is két rész, mert az amerikai verzió is igazából panelekből építkezik és elég sok benne a szappanopera-szerű mozzanat. Egy rút kiskacsa-meséről van szó – hiszem, hogy ebben nehéz lesz meglepetéseket okozni a nézőnek.

Előzetes: Íme az előzetes, amiből könnyen el lehet dönteni, hogy kit érdekel a sorozat.

Pozitívum: A főszereplő, a csúnya lányt alakító America Ferrara tényleg nagyon jó. Hihetetlenül aranyos, ahogy olykor burleszk-szerűen csetlik-botlik, felhúzza az orrát vagy örül a kisdolgoknak, de rajta kívül a többiek csak papírmasék. Oké, jó csajok akadnak a sorozatban, de miattuk nem fogom nézni.

Negatívum: Egyrészről a felskiccelt karakterek, másrészről a totális kiszámíthatóság miatti érdektelenségem, harmadrészt pedig az erőltetett rejtély szál. Nem tudom, hogy direkt parodisztikus a dolog, hiszen rengeteg a kikacsintás, az önirónia, még a telenovelláknak is odaszólnak. Mégis valahol mintha komolyan vennék a Betty-t az alkotók. Meglepően erős és ismert színészek tűnnek fel a sorozatban (Alan Dale, Gina Gershon, Salma Hayek, Eric Mabius, Vanessa Williams), bár pár ripacs oldallépésen ők sem tesznek hozzá sokat a pilot-hoz. A végen, az utolsó pár másodperc a címkiírással, nagggyon durva…

Verdikt: 2/10. Egyszerűen csak hidegen hagyott, pedig nem derogált volna 10/10-es értékelést írni, ha tényleg felvillanyoz a sorozat. Túlságosan tanmese volt, a végén a giccses jelenetről sem jött le, hogy poén-e vagy tényleg igazi érzelmek húrjain próbálnak zongorázni – talán a 2. résztől okosabb leszek, hátha ott kevesebb lesz a panel. Mindenesetre, ha az ember nem táplál negatív érzelmeket, akkor biztos szerethetőnek fogja találni. Egy biztos – nem ciki a sorozat, csak nekem nem jött be. Pont.

Ajánlás: A telenovellák rajongóinak mindenféleképpen, plusz azoknak, akiknek tényleg jól jön egy kis habkönnyű mulatság. Az önbizalomhiányban szenvedőknek meg egyenesen a himnusza lehet.

Jóslat: Enigma. Csütörtök 8 óra, még a Grace klinikának sem egy rossz felvezetés, és így a Survivor és az NBC-s szitkomok ellen is korrekt felvezetés lehet. Este kiderül, hogy a közönség Amerikában vajon mennyire bukott rá a szemüveges, fogszabályzós leányra.

6 hozzászólás Ne habozz!

Lewis - 2006. 09. 29. 12:45

A szerdai nézettség mikor lesz fent?

Roll - 2006. 09. 29. 14:33

Ez a műfaj az, aminek a kitalálóját is lelőném.
És most már az amerikaiak is elkezdik. :(

TTT - 2006. 09. 29. 17:08

Tök vicces hogy olyan dolgokhoz hasonlítjátok ami tökre nem erről szól… vaz

Sylvie - 2006. 09. 29. 18:53

Lehet, hogy a történet bugyuta, de a rút kiskacsa meséjét újra és újra kell mesélni, más tájakon, új generációknak. A plázacicák agyacskáiba kell néha egy kis könnyen érthető tanulságot csöpögtetni…

Betty, hódítsd meg Amerikát!

Letta - 2007. 03. 06. 20:18

Teljesen negatívok vagy(tok) a sorozattal kapcsolatban. Szerintem jó lesz és én biztos fogom nézni, nem azért mert sorozatmániás vagyok, de már láttam egy pár amerikai részt és télleg jó! Érdemes lenne megnézned(megnéznetek) az első részt és utána kritikákat irni…

winnie - 2007. 03. 06. 20:46

én megnéztem és írtam. de nem véletlen, hogy ekkora siker a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz