login |

Pilot: Dexter

2006. 10. 02. 17:42 - Írta: human

30 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Tegnap olyat lépett a Showtime, hogy remélem bejön nekik nézettségileg. Mármint sajátmagukhoz viszonyítva, nyilván nem fogja azonnal az HBO számait sem karcolni. Amúgy ingyenes hétvége volt, szóval sok amerikai nézhette, ha kíváncsi volt. Ilyen sorozatot csak kábelcsatorna merhet bevállalni sőt, nekik muszáj, hogy a kevés felnőttet elkapják. Ezért nem értem a TNT-t néha, bár nézik, az tény. Na de ezt hagyjuk, a sorozatra térek.

Kezdjük ott, hogy egy sorozatgyilkos a főszereplő. Nem, nem arról fog szólni, hogy önmarcangol, mivel arra képtelen. Hogy miért? Mert kib*szottul nincsenek érzelmei (Just like me, empty inside). Na, nem ártatlan embereket gyilkol, hanem olyan sorozatgyilkosokat akiket a rendőrség nem tud elkapni, vagy felment a bíróság. Dexter, mint mondtam képtelen az érzésekre, így maximum az intellektusát lehet felizgatni, például azzal, hogy egy gyilkos, aki nemrég tűnt fel Miamiban aki az összes vért kiszedi az áldozataiból, aztán mértani pontossággal feldarabolja őket.

Hűsünk munkája is nyilván az erőszakhoz kapcsolódik. Ténylegesen meg törvényszéki szakértő, azt hiszem, így van magyarul. Gyilkosokat vadásznak le az útmutatásával.

Tehát adott egy szocipata főhős, Miami, mint helyszín, és sok vér, még úgy is, hogy a már túlzottan brutális részeknél előzékenyen elfordulnak a kamerával. Most mondjátok, hogy nem hangzik jól? Erre még rájön a belső monológ. Poénok is akadnak, meg más is, amit még nem akarok elárulni, hogy maradjon elég felfedezni való, mivel megnézitek. Ez a vége ez kijelentés, direkt.

Persze negatívumok is akadnak, hiszen még ha nem is érez, azért van amit észrevehetne az embereken, mert így tényleg akadozik a kommunikáció. Bár lehet csak nem érdekli, például amikor a csaj combját fogdossa. Az biztos, hogy nem egy Hannibal Lecter, mielőtt valaki a Bárányok hallgatnak-kal jön, mert ahhoz kevesebb köze talán nem is lehetne a sorozatnak.

Egy 9/10, ez most levert nekem minden őszi premiert. A Studio 60-t is, bár tudom, hogy nem is ugyanaz a kategória. Mikor lesz már jövő vasárnap? Még 6 nap? Showtime most enyhített pussy-ságán nálam, még ha ez nem is kemény horror, de 12 részt már berendeltek, szóval az első évad végigmegy. Amúgy egy könyvből csinálták, amit lehet be kéne szerezni. See you at the next bloodbath.

30 hozzászólás Ne habozz!

quentar - 2006. 10. 02. 21:12

ez nem david fisher a sírhant művekből?

skar - 2006. 10. 02. 21:22

Tényleg az eddigi legjobb és legmerészebb pilot/alapötlet. Csak tartson ki. Két regényből készült, ha jól tudom, Darkly Dreaming Dexter és Dearly Devoted Dexter, író Jeff Lindsay.

Dohi - 2006. 10. 02. 21:42

jeff lindsay konyvei ihlettek a sorozatot. sajna meg nem volt hozzajuk szerencsem, igy a sorozatot is kihagyom egyelore, de erdekesnek tunnek. bovebb info:

http://www.fantasticfiction.co.uk/l/jeff-lindsay/

Imurai - 2006. 10. 02. 22:28

KELLKELLKELLKELL!!!!!!!!!!

Huhúúúú, man! Végre egy rendes őrült, Dennis Leary lassan már átlagossá alacsonyítja Tommy-t :morc:

Pi-Tec - 2006. 10. 02. 22:58

Felettébb érdekes. Azt hiszem, ezzel a sorozat(gyilkos)karakterrel is képes leszek úgy azonosulni, mint Lucy-vel az Elfen Lied-ből. };D

quentar - 2006. 10. 02. 23:36

ja bocsi, ugy látszik aludtam délelőtt:)

evilous - 2006. 10. 03. 01:13

egyetértek, tényleg a legjobb pilot. szerintem inkább érdekes, hogy nem érti a többi embert, bár néha tényleg kicsit túlzásba viszik.

off:
Showtime pussysága?
dead like me, queer as folk, the l word, weeds.
szerintem kifejezetten ballsy.

Human Insect - 2006. 10. 03. 01:22
evilous - 2006. 10. 03. 01:29

jah, így már érthető.

Gaines - 2006. 10. 03. 11:04

Volt szerencsém olvasni az első könyvet, a Darkly Dreaming Dextert, úgyhogy huhúú, mi minden lesz itt még. :-) Ajánlom a könyvet mindenkinek. Emellett hatalmas kudos az alkotóknak, amiért sikerült szinte egy az egyben átvinni mindazt (nem csak sztorit; hangulatot, stílust, sőt, az E/1-et is) a képernyőre, amit olvastam.

Félelmetesen jó a színészválasztás is, Michael C. Hall maga Dexter, az író is odáig volt érte; de az apját is remekül castingolták.

Egyszóval, eddig az év legjobbja.

Imurai - 2006. 10. 04. 00:45

Brrr, libabőr rula! Most láttam, Human, hova lettt az az egy pont? Tízpertíz, TÍZPERTÍÍÍÍZ!!!!

Vagy legalábbis 9,x/10, ahol x>5

Gaben - 2006. 10. 04. 01:30

örülök h előttem már ennyien, de azért had csatlakozzam: tényleg ez eddig az év csúcspontja… remélem nem az lesz mint annyinál (pl. Psych), hogy a csúcs pilot után leül a dolog.. de mivel itt irodalmi a háttér, ezért asszem nincs ok izgulni. de amúgy azt észrevettétek, hogy ez a Psych(O) paródiájaként is felfogható?:P pl. flashback-ekben apuka tanítgatja a kissrácot a tudás tökéletesítésére :P (najó, asszem túl késő van.)

Calver - 2006. 10. 10. 22:17

Gaines, esetleg meg tudod mondani honnan lehet beszerezni ezt a könyvet? érdekelne erősen, ehhe :D

raoul - 2006. 10. 12. 15:08

hihetetlenül felizgatott ez az alapötlet(no nem úgy, te kisz huncut…), és bár nem akarok elhamarkodottan nyilatkozni, asszem egy újabb kedvenc sorozatom van.:)
ami azért is furcsa, mert nem vagyok egy tisztességes sorozat junkie, a mostani sorozat felhozataltól vagy sugárban hányok vagy érdektelen számomra, a Maffiózók és a Doktor House az össz amitől nem hányok és még tetszenek is.:)
na szal, valaki egy fórumon áradozott a vitatott sorozatról, egy eléggé sokatmondó monológgal.azt mondják, az a film(nyugodtan foghatjuk szerintem sorzatokra is) aminek a történetét nem lehet egy mondatban összefoglalni, az nem lehet jó.hát ha utánnanéznénk biztosan találnánk kivételeket, de a Dexternél ez bevált.
természetesen itt is mint a sorozatokban általában, szükség van a következő részek alapanyagát, az új húst(ha már sorozatgyilkos-sorozatról mesélünk:) biztosító sémára, vagyis amíg Dexter törvényszéki szakértőként(?) munkálkodik(de még akár azután is!), lesz kit kinyírnia, ergó lesz miről következő részt csinálni.továbbá felfedezni véltem enyhe Amerikai Psycho párhuzamokat, talán utalásokat, mindenesetre a szociapata, nem érző emberi lény karaktere majdnemhogy egy és ugyanaz, itt és a Psychoban.
egy aprócska problémám van az egésszel: kicsit aggódok hogy nem fullad e bele később a sorozat a saját koncepciójába?persze marhajó az alapkoncepció, de nem lehet hogy a fősz. lélektelensége és érdektelensége átragad a sorozat minőségére, aztán a nézőre?
de most leállok, és higgyétek el ritkán esik meg hogy egy sorozat így meg szófosat engem!:)
különleges lesz ez a Dexter széria no, az már szentigaz.végre itt jön egy igazi antihős…

ÉS MÉGCSAK 10 PERCET LÁTTAM AZ ELSŐ RÉSZBŐL, WÁÁÁ!!!:D

Startmenu - 2006. 11. 06. 10:07

Na ez tényleg nagyon ott van. Simán 9/10 igazad van. És ez utsó mondatra a válasz se rossz: (see you…) “Never miss a party.” hehe.

úzmara - 2006. 11. 17. 01:13

Calver, ha beszerezted átpasszolhatod, nem sértődöm meg:|:D:D Michael C Hall már Sírhant művekben is favos volt -.-

SpockCooper - 2007. 05. 27. 21:12

Van ötleted magyarországon angol nyelven meg lehet venni valahol a könyveket?

maniac - 2007. 11. 03. 12:15

WWwwááá ez a sorozat … ímádom, asszem függővé válltam :D Még csak az 1. évadot láttam de már alig várom a 2.at ! A ShowTime naon nagyot alkotott … =) Eléggé őrült és elvont ez a sorozat nekem készült … :)

NoF - 2007. 11. 03. 13:12

Nem nézek sorozatokat, mert nem szeretem a filmes-rétest. ;)
A Dexter-nek még csak az ajánlója ment, arra kaptam fel a fejem.Tudjátok, hogy semmit más nem hangzott el, csak annyi, hogy “Dexter vagyok.Sorozatgyilkos.Hamarosan találkozunk.” Nem volt még rá példa, hogy egy ajánlótól felálljon a pihe a hátamon; természetesen alig vártam, hogy lássam ki ez; mi ez; mit csinál; mit akar?! (legalább olyan izgatott voltam, mint Dexter a hűtőkocsis miatt hehe)
Az a lényeg, hogy nem csalódtam az előérzetemben. :) És az a kár, hogy Dexter nem a szomszédom. :)

Shorty - 2007. 12. 21. 09:30

Nagyszerű karakterek, izgalmas, kihagyhatatlan sorozat.Egy imádnivaló serial killer.Nézzétek meg.Én már a második évadon is túl vagyok, ami izgalmasabb volt, mint az első.De azt hiszem nem is lesz több évad.:(

Seraphine - 2008. 01. 03. 19:13

Szerintem egyszerűen szuper…. nem volt még sorozat, ami annyira felcsigázta volna az érdeklődésem, hogy leüljek úgy megnézni, hogy nem tudok addig felkelni, amíg végig nem néztem az egész évadot..
Amikor az ember már azt hihetné, hogy nem lehet tovább fokozni a történetet, megint jön valami új, ami csak még izgalmasabbá teszi a történetet…
Sajnos a könyvet még nem olvastam, de már itt van előttem. Én magam magyarul vettem meg a Libri-ből..
Ajánlom mindenki figyelmébe ezt a sorozatot és nézze meg, ha még nem tette, mert veszíteni nem lehet vele.

vasemberke - 2008. 01. 16. 14:12

Helló Mindenkinek!
Tud valaki valamit a Dexter harmadik évadjáról?

bazil - 2008. 01. 23. 14:12
gozsi - 2008. 01. 31. 16:11

első két évadot láttamhatalmas sorozat

Ge - 2008. 02. 11. 02:54

harmadik évadot a népnek!

Iván - 2008. 02. 26. 19:56

Nekem marhára tetszett, mert szerintem én is szeretnék egy kicsit Dexter lenni néha… Sőt! Itt Magyarországon mindannyian szeretnénk egy kicsit Dexterek lenni. Persze nem a szadizmus, hanem az igazságérzet, tisztaság és érzelemmentesség miatt.
Az első évadot dvd-n néztem, és a 6. rész után ellaposodott kicsit. A szinkron, a humor kiváló.
Hamarosan nézem a második évadot is, feliratozva :)

Zoe - 2008. 03. 12. 19:16

Oltári..Dexter sokban hasonlít Rám.(Az előttem szólókhoz hasonlóan az igazságérzettel kapcs.ban.)Lenyűgözött… Alig várom már a 3. évadot:)A Könyv linkek nagyon hasznosak voltak, köszönöm.

Zara - 2008. 06. 04. 08:53

Nos, én tegnap a viasaton láttam először a Dextert….elképesztő. Nekem a gyilkos, az gyilkos…tök mindegy, hogy ártatlanokat, vagy bűnözőket írt. Épp elég brutalitás van az életben….szerintem az ilyen filmek is ösztönzőleg hatnak azokra az emberekre, akik már elkövettek ilyet, vagy csak hajlamuk van rá…naponta hallani valamilyen bűncselekményt, ahol az agresszió áll a középpontban..és akkor itt van ez a Dexter…..Tényleg ez kell az amúgy is beteg világnak? Gerjesszük csak a rosszat….

szotyila - 2008. 08. 13. 11:46

Kedves Zara!
Nézd meg a statisztikákat, hogy hányan halnak meg egy évben balesetben, és hányan sorozatgyilkosok keze által. Nem hinném hogy egy épeszű embert gyilkosságra ösztönözne a sorozat. Aki kettyós vérengzős hajlamú, az nem Dexter jellemétől fog bekattanni, inkább azért, mert a vegyesboltban a pénztáros nem volt kedves.

Igazán jó, szuper, hatalmas sorozat! Teljesen új, és különleges hangulattal, és hát a főszereplő…!!! A legjobb választás volt.

Victoria - 2009. 02. 08. 03:01

Szerintem DEXTER visz mindent!!! Komolyan mondom a Maffiozók után azt hittem, hogy több normális sorozatot nem találok magamnak… de még szerencse, hogy itt van már jó ideje Dexter :D Annyira pszichopatikus és elvont és egyszerre megdöbbentő és egyben humoros is… komolyan mondom iszonyat odavagyok érte!!! NÁLAM 11-es, mert mindenen túl tesz :D én IMÁDOM :D

A főszereplő pedig a legjobb választás volt, annyira komolyan adja elő Dexter karakterét, hogy az már naggyon durva… semmi érzelem nincs az arcán! Imádom őt :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz