login |

Alapvető fogalmak – Tabula Rasa

2006. 10. 17. 09:01 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: fogalmak

A kifejezés eredete erőteljesen latin, és lesmirglizett táblát, vagyis egyszerűen tiszta lapot jelent mai értelemben. Újrakezdésre, újragondolásra utal és most hagyjuk a filozófiai vonulatot, ami alapján az emberi lények nulla tudással és tapasztalással jönnek a világra.

A sorozatos "tabula rasa"-k sokkal érdekesebbek szerintem. Tuti, hogy sok sorozat használt már ilyesmit, címben azonnal beugrik a Lost premier utáni epizódja, vagy a Buffy 6. évados emlékvesztős része. De miért is akarok írni az egészről. A lost kapcsán sokszor felmerült a probléma, most pedig a Heroes-epizódok (2. és 3.) végei miatt jutott ismét eszembe. Arról van szó, amikor a sorozat készítői úgy rángatják ki magukat a kreatív fekáliából, úgy próbálják kibogozni a kibogozhatatlant, hogy azt mondják, hogy "ugorjunk vissza x részt" vagy, hogy "inkább kezdjük újra az egészet". A tabula rasa lehet kétségbeesés szülte megoldás és persze lehet kőkemény koncepció is. A kérdés az, hogy szereti-e a néző, ha hülyének nézik – illetve mi nézők ilyenkor "hülyének nézettnek" tartjuk-e magukat? És, ha igen, akkor az rossz-e?:)

Maga a jelenség szerintem nagyon érdekes és a Dallas-féle (és ide spoiler illene, de gondolom vagy látta valaki vagy nem is fogja látni) "Bobby meghalt, de kiderült, hogy csak a felesége csak álmodta a TELJES ÉVADOT" tipikus példája a fogalom részleges használatának. Nyilván nem így volt eltervezve, csak ugye a rajongói nyomás. Nos, erről jutott eszembe, hogy mint a Bobby-feltámadást, úgy más sorozatokban lévő hasonló húzásokat is nehezen tolerálná a közönség, a rajongók. Vö. a Lost-ról kiderül, hogy álom vagy a Heroes-ban is könnyen meg nem történtté lehet tenni bármit egy kis Hiro-féle időutazással. (És még sorolhatnám a példákat, de nem akarok spoilerezni.)

Én persze szokásos naivitásommal még az ilyesminek is örülnék, hiszen egy tabula rasa, egy tiszta lap, amellett, hogy általában "átugorja a cápát", új lehetőségeket ad egy sorozatnak, felkavarja a felszínt és okés, lehet, hogy kissé becsapva érzi magát a néző, de megint előjövök a szokásos mantrámmal, hogy egy rossz befejező évad nem teszi tönkre az előző szuper évadokat. Illetőleg egy tabula rasa-húzás nem feledteti (akár) egy év izgalmát, várakozását, jó szórakozását és netes találgatásait. Csak én nem érezném magam megvezetve? Vagy csak már mindenre fel vagyok készülve és vastag a bőr a pofámon? Nem tudom… Úgyis csak marionett bábuk vagyunk, a tévés producerek játékszerei, szóval mindegy is.

8 hozzászólás Ne habozz!

Jamesch - 2006. 10. 17. 13:19

mi is volt a lostba a premier után?

winnie - 2006. 10. 17. 13:42

vagy 48 szereplő, akik tiszta lappal indultak. senki sem tudott semmit a másikról (az epizód címe is tabula rasa volt). a jó lehetett rossz és viszont. semmi prekoncepció, hiszen az előző életük is odaveszett a zuhanással.

tibi - 2006. 10. 17. 15:34

winnie, sorry de azt kell mondjam nalad mar nem sima addikciot diagnosztizalna a sorozat-doktor hanem valamifele sorozat-vallasossagot :DD

monana - 2006. 10. 17. 16:04

Én azt utálom amikor mennek a részben a cselekmények,kemény dolgok történek, egy főhös meghal stb. Erre kiderül hogy az egészet a föhös álmodta vagy képzelte.Aki látta a Femme fatal-t vagy a hirtelen 30-t. Tudja mire gondolok. Ilyenkor elgondolkodom, hogy az egésznek volte vmi értelme.

seven - 2006. 10. 17. 16:16

losthoz csak ennyit:

Episode name: Tabula rasa (Latin: “scraped tablet”, though often translated “blank slate”) is the notion that individual human beings are born “blank” (with no built-in mental content), and that their identity is defined entirely by events after birth. Coincidentally, this was thought up by the philosopher John Locke, who shares his name with a character.

Jamesch - 2006. 10. 17. 22:30

ja hogy úgy
ezt én is lereagálhattam volnaa
kösz

ndavid42 - 2006. 10. 18. 01:39

nna, és a Day Break lesz ám igazán tabula rasa :) az egész sorozat egy hatalmas tabula rasa lesz :D:D

Kenny - 2006. 10. 18. 18:09

A Smallville-nál volt még nagy idiótaság, mikor Lana halálakor az az ökör Clark visszament az időben :@.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz