login |

Alapvető fogalmak – Évad és részek

2006. 11. 05. 13:57 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: fogalmak, insider

Igen, tudom, volt már szó a témáról, de ismétlés a tudás anyja és még mindig kapunk olyan kérdéseket, hogy akkor hogy is van ez meg miért van ismétlés a héten a kedvenc sorozatból meg miért a 2 hónapos szünet a Lost-ban vagy a Prison Break-ben, stb.

Egy évad általában meghatározott számú részből áll. Az amerikai országos sorozatok esetében ez 22 alapfelállásban. Ha egy sorozat jól megy, akkor a csatorna rendelhet további epizódokat, már ha van arra kapacitásuk az íróknak. Lásd tavaly a Grace klinika 27 részt tudott le, idén pedig a Vészhelyzet 22-es rendelését 25-re bővítették ki, de az alapállapot szerint mindig gondolkozzunk 22-ben. Ismétlem, ha országos tévén, ún. network-ön (ABC, FOX, CBS, NBC, CW) megy a sorozat. A friss sorozatoknál és egyes nem friss sorozatoknál, melyk teljesítményében kevésbé bíznak 13 részt szokás megrendelni és, ha jól hoz a sorozat, akkor ezt a 13 epizódot szokták kibővíteni egy teljes évadra. Az ideiek közül ezt kapta meg eddig a Heroes, a Jericho, a Brothes & Sisters, a The Game, az Ugly Betty.

Ha amerikai kábeladóról van szó, akkor 6-13 rész kerül adásba egy évadban, míg az angol sorozatoknál általában csak 6 – előbbi köszönhető annak, hogy általában a nyári és téli holtidényben támadnak a kábelsorik, utóbbi pedig annak, hogy az angolok a minőségre mennek rá, nem akarnak filler részeket. Persze kivételek vannak – például a SciFi Channel egyes scifi-sorozatai (20 rész), vagy az USA elnevezésű csatornán is akadnak olyan sorozatok (Monk, Psych), melyek kér részben adnak le 8-8 epizódot.

Az ismétlésekről meg legyen elég annyi, hogy azt a bizonyos 22 részt el kell osztani 52 hétre. Ez azt jelenti, hogy az év 30 hetén nem lesz új epizód. Szinte biztos, hogy nem lesz nyáron (mínusz három hónap) és szinte biztos, hogy csak új részek lesznek novemberben, februárban és májusban plusz 10-14 rész), mert ezek a legfontosabb időszakok a reklámszerzés szempontjából. A maradék részeket (8-12) pedig a maradék sok hétre kell elosztani, ami elég masszív mennyiségű ismétlést fog eredményetni.

Mostanában indul be az a tendencia, hogy sorozatokat ismétlés nélkül adnak le, kvázi 20 hét alatt az egész évadot. (lásd: 24, Alias). Igaz, hogy tobbet kell várni így 2 évad között, de legalább minden héten kapunk egy adagot. Persze általában azokat a sorozatokat adják így, melyek kevéssé ismételhetőek és erősen szerializáltak, így az ismétlésekre szánt időben akár egy másik sorozatot is fel lehet futtatni. Mostanában alakult ki még a tömbösített vetítés is (Lost, Prison Break az idei példa), amikor is sok részt kapunk egyhuzamban, majd hosszabb szünet, majd megint kapunk sok részt egyhuzamban.

Nem tudom, hogy melyik szeressem jobban. Megvan az előnye és a hátránya az ismétlésekkel tűzdelt heti vetítéseknek is, mint az egyhuzamban lenyomott részeknek. Egy biztos. Ismétlések mindig lesznek. Pláne amíg egyes sorozatot ismétlései ilyen jól hoznak.

11 hozzászólás Ne habozz!

ogRemanO - 2006. 11. 05. 15:19

épp most akartam nektek az ismétlésekkel kapcsolatban írni, hogy az hogyn megy. elkezdik az egyik évadot hétről-hétre ismételni, majd amikor új részek jönnek szüneteltetnek? v ha olyan sorozatról van szó ahol a részek önmagukban is megállnak csak random módra, az egykoron nagy nézettségű részeket vetítik? v a leguztóbbi új részeket ismétlik?

azért is vok kiváncsi mert egy law and order esetén nehezn tom elképzelni amint egy 91-es részt ismételnek a vadiúj után (aztán lehet csak én vok szűk látókörű)

earl - 2006. 11. 05. 15:31

Szerintem a Grey’s Anatomyval az lehetett a helyzet, hogy az első évadra megrendeltek 13 részt, amit le is forgattak, de csak 9 ment le, mert eleve midseason volt. Aztán onnan folytatták és plusz még a 23 rész, amit a második évadhoz megrendeltek. (A produkció számokból következtetek.)
Hasonló lehetett a Boston Legalnál is, ahol az első évad talán csak 15 részes volt. És Részeket toltak át a 2. évadba, ami így vagy 27 részes lett.

winnie - 2006. 11. 05. 15:34

igen, azok ilyen áttolulásos részek voltak, de említhetem az oc 27 részes évadát is.

ismételni mindig az aktuális évadból szoktak. vagyis általában és általában elég random módon, bár egy új rész előtt és hosszabb szünet után szívesen adják az éppen utoljára leadott részt

Amon87 - 2006. 11. 05. 16:16

igen alap a 22, ha meg több rész van az általában megláccik az adott évad minőségén( pl visszatekintéseket raknak a részeken belül), h több pénz maradjon és igy több rész legyen!

Toymao - 2006. 11. 05. 18:39

Ja, a Boston Legal első évada csak 17 rész lett, viszont a 2. 27, amit ha összeadsz 44 (=2×22), és látszott is a második évad első 5 részén, hogy valójában az az erlső évad utolsó 5 része, csak valamilyen oknál fogva (winnie-ék biztos tudják) nem adták le tavasszal és átcsúszott.

Szóval ilyen is van.

A Friends, az standard 23 rész volt / évad, de volt 25 részes évad is.

Szóval ilyen is van.

:-)

Bala - 2006. 11. 05. 18:56

Toymao, lécci magyarázd meg h látszik már egy részen h hányadik évados? :)

winnie - 2006. 11. 05. 19:01

az okot greys anatomy-nak nevezték:)

ogRemanO - 2006. 11. 05. 19:42

onnan látszódott h abba az 5 részbe még szereplet két olyan szereplő akik az első évadban regularok voltak oszt ottan már igen összvetetten kiírták őket (legalábbis a szőkét)

ogRemanO - 2006. 11. 05. 19:43

na, ez egy igen értelmes komment volt részemről. elnézést érte

nolan - 2006. 11. 06. 12:49

oszinten szolva nekem bejon a lost fele tombosites. kis cliffhanger evad kozben, nagyobb szunet es igy legalabb nem azzal toltom a penteket a meloban hogy clue-ra vadaszok a neten ;)

friendsfan - 2007. 03. 13. 12:58

Toymao, a Friends standard epizód száma 24 volt, nem 23. Volt két 25-ös évad (3., 6.) és egy klasszikus rövidített utolsó (17 rész).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz