login |

Boston Legal – írta Albi

2006. 11. 16. 11:26 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: kritika

A Boston Legal cápáiNem is olyan rég írtam a Chicago Hope-ról, és ott a "méltatlanul hanyagolva"-felütéssel indítottam. Nem sokkal később hasonló címmel jelent meg egy másik írás a Scrubs-ról, és majdnem a Boston Legal ismertetőjét is így kezdtem, de aztán elgondolkodtam valamin. A Chicago Hope elég régi sorozat, nem forog a köztudatban; a Scrubs pedig megtalálta a maga rajongói rétegét: jól írta annak az írásnak a szerzője: akinek bejön, annak nagyon bejön, akinek nem, az nem fogja nézni. A Boston Legal-ról viszont úgy érzem, egyszerűen a netes társadalom nem is tud, minimális a honlapok száma, bujkálnak a rajongók. Mármint talán hallották már, hogy létezik egy ilyen sorozat, talán a tájékozottabbak azt is tudják, hogy a 8 évadot megért Ügyvédek (The Practice) című sorozat romjain indult el, de ennél többet most hirtelen ugye nem is tudna róla elmondani az olvasó? Feltéve, hogy nem nézője ennek a sorozatnak. Érthetetlen, miért nincs hype körülötte. Ezt kell most nekem pótolnom.

Amennyire istenítettem a múltkor a Chicago Hope-ot és vele együtt készítőjét, David E. Kelley-t, annyira érthetetlen, hogy magam miért nem fordítottam több figyelmet műveinek. A Kisvárosi történetek (Picket Fences) sosem ragasztott le, az Ally McBeal és az Ügyvédek mellett egyszerűen elsétáltam, a Boston Legalról pedig csak fél füllel hallottam. Méginkább megbocsáthatatlan az a fordulat, hogy kedves jóbarátom, akinek a 24-et és a Lost-ot is köszönhetem, kezembe nyomta az első 12 epizódot, és kis híján könyörgött, hogy nézzek meg belőle két részt, és én mégis majdhogynem fittyet hánytam az egészre. 1-2 hónappal később akadt újra a kezembe, és azt mondtam, rendben, belenézek. Ugye Ti is tudjátok, hogy néz bele ilyenkor az ember egy ismeretlen, agyondicsért sorozatba? Igen, én is úgy kezdtem. Na, lássuk, mire ez a felhajtás. Lement az első rész, és akkor még úgy álltam: "Hm, ez nem is volt rossz, de azért a hajamat nem tettem le tőle". De annyira azért tetszett, hogy megnézzem a másodikat is. Azóta elválaszthatatlanok vagyunk. A Boston Legal és én. A sorozat sok testvéréhez hasonlóan egyre jobb lesz, és ehhez ráadásul nem is kell évadokat vagy hosszú epizódokat kivárni: 2-3 rész alatt már bőven kiderül, fogod-e szeretni. Ha ennyi alapján nem tetszik, akkor már abba is lehet hagyni, nem Neked való! Hogy miért mondom ezt?

A Boston Legal nem más, mint egy szimpla ügyvédes sorozat. Adott egy ügyvédi iroda, pár ügyvéd, epizódonként cirka két eset. Ennyi. És tényleg ennyi: a sorozatot a remekül kidolgozott karakterek és a fergeteges humor viszi előre. David E. Kelley ugyanazt a kicsit gyilkos, cinikus, végtelenül minőségi és igényes humort veszi elő, mint amit a Chicago Hope-ban is használt, csak kicsit felturbózta, és kihúzta belőle a "felesleges" lelkizős részeket, ilyeneket ugyanis a Boston Legalban nem találni. Szerencsére sikerült elszakadni a sémától, miszerint egy sorozat szereplőit csak akkor ismerhetjük meg igazán mélyen, ha mindennapi problémáikat, bonyolult kapcsolataikat bemutatjuk, akkor is, ha közben a néző ásítozik. Nem, az a 3-4 figura, amelyik a vállán viszi a show-t nagyon rövid idő alatt jó ismerősünk lesz, anélkül hogy meg kellene ismernünk a család- és egyéb hasfájásukat; olyannyira megismerjük őket, hogy működik a forgatókönyvírók álma: egy-egy figura felbukkanása, egy-egy szavuk, gesztusuk már elég is, hogy az ember szakadjon a nevetéstől. Nem mintha egyébként lustálkodnának az írók: amellett, hogy dráma létére többet nevetünk egy-egy epizód során, mint egyes szitkomok esetében, az eseményeket is igen érdekesen szövik: brilliáns bírósági záróbeszédek, extrém jogi esetek, vállon lőtt vádlottak, levágott pap-ujjak, és még sorolhatnám… Szóval hogy lehet, hogy ezt nem ismerik az emberek…? A kép alatt kiderül kik szerepelnek benne.

A népes szereplőgárda

A sorozat húzónevei kétségkívül James Spader és a jó öreg William "Kirk kapitány" Shatner, akik az eddigi két évadért, valamint ex-Ügyvédek-beli szereplésük miatt már fejenként 2 Emmy-díjat sepertek be szép csendben szerepeikért. Megérdemelten, ezt túlzás nélkül állíthatom. James Spader kissé elhízott, arrogáns csúcsragadozó-ügyvédként szerez felejthetetlen perceket, míg Shatner az önimádó vén trotty szerepéban lubickol igen nagy élvezettel: úgy csinál hülyét magából, hogy muszáj imádni érte, nem is beszélve a rengeteg kikacsintásról, többek között a Star Trek-utalásokról.

A többi szereplő is megkapja a maga lehetőségét: míg egyesek kinövik magukat (pl. a keménykezű Candice Bergen – Murphy Brown, Law and Order), mások egyszerűen kikopnak a sorozatból (Rhona Mitra – Kés/alatt, Monica Potter – A pók hálójában), miközben feltűnik pár nagyágyú vendégszereplő is (Tom Selleck, Michael J. Fox, Freddie Prinze Jr.). Maga Kelley a legtöbb epizód írója, így a színvonal folyamatosan magas, sőt, nyugodtan mondhatom, hogy epizódról epizódra még növekszik is. Az "értelmiségibb" réteg is megtalálja a számítását: gyakran bukkan fel az amerikai közélet, sőt, a politika egy-egy kérdése; az Iraki háború, Bush, a demokraták és republikánusok szembenállása, ám mielőtt bárki megijedne, ezek a témák sosem fogják túlzottan megfeküdni a gyomrunkat: a helyenként kegyetlen őszinteséget mindig feloldja a sorozat ellenállhatatlan humora. Persze szép nőkben sincs hiány, ha valakit az ültet le egy sorozat elé, ám a megszokott sikerrecept kellékeiből, azaz gyerekből és kutyából viszonylag keveset kapunk. :)

S hogy miért szeretném, hogy nézzétek? Van esetleg bevételem abból, ha megveszitek vagy beszerzitekl? A Boston Legal producerei nézőszám után bónuszt küldenek nekem? Nem, nem… Ez a sorozat egyszerűen nagyon jó. És én jót akarok Nektek. :) Keressétek, és kóstoljatok bele: nem érdemes kihagyni!

33 hozzászólás Ne habozz!

Tomalak - 2006. 11. 16. 12:49

Most hogy megnéztem a 2 évadot és 3. első részét és nincs untánpótlás elvonási tüneteim vannak. Iszonyatosan jó sorozat ilyet még talán nem is láttam soha. Nézzétek!!!!

RoadLee - 2006. 11. 16. 13:13

Hm… kissé fanyalogva vágtam bele a rivjúba (“bah, egy ügyvédes sori… na és, mit tudhat egy ilyen?”), de végére érve valahogy mégis szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy bele kéne vágni… Asszem átjött valami. ;)
Grats, Albi! :sör:

etiop - 2006. 11. 16. 14:08

William Shatner nagyon cool
http://youtube.com/watch?v=NN3MGN899yE
ezt Stewie is tudja :)
http://youtube.com/watch?v=kE3ImT3rzL0

Platschu - 2006. 11. 16. 14:13

Érdekességként elmesélném, hogy David E. Kelley egyébként Michelle Pfeiffer színésznő férje. Én is kedvelem a sorozatait és jópofa, ahogy cross-overeket is írkál. :D

Én legjobban az Ally McBeal sorozattal ismerkedtem meg. Nem véletlenül kapott ennyi Emmy-díjat. Valami elképesztő a sorozat. Remek karakterek, kiváló humor és csodálatos zene. 2.évadban megérkezik állandó szereplőnek Lucy Liu, akit igazán az a sorozatot futatott fel a legnagyobb hollywoodi csillagok közzé. Én sajnos csak a 2.évadig láttam az Ally McBealt, ami utána a többi rajongó szerint már vesztett a varázsából.

Úgyhogy ezen korábbi tapasztalatok alapján is felkeltette az érdeklődésem Albi cikke a Boston Legal iránt. :)

Alice - 2006. 11. 16. 14:23

Remek írás, Alibi! :) Bevallom, abszolút előítéleteim voltak a címből kiindulva és semmit, de semmit nem tudtam a sorozatról, kerültem is teljes erőbedobással eddig. Azt főleg nem hittem volna, hogy humort találnék benne… Most éppen nincs szabad kapacitásom, de felkerült a listámra, asszem nagyon szívesen összebarátkznék velük én is!

Human Insect - 2006. 11. 16. 14:33

naa albi, én szoktam emelgetni Bostont, meg írtam si már róla :P

Toymao - 2006. 11. 16. 15:03

Na, pont ezért vagyok régóta rajongója. Már kétszer végignéztem ezt is. Mellesleg nem viccesebb, mint egyes szitkomok, hanem konkrétan (a most futók közül)a legviccesebb.

Amúgy Tomalak, a 3. szezonból már 7 rész lement, volt közte két 100%-os, most két hete nincs, és sajna csak 26-án (és nem kedden, vasárnap) lesz újból (duplarész eklső fele, gondolom, utána menetrendszerűen kedden a második, az fincsi lenne).

api - 2006. 11. 16. 15:13

BL alap, es nagyon igaz a mondas hogy a legtobb most futo sitcomnal joval viccesebb. Eleg ha visszagondolok Shatnerre ahogy a puskat tartja a hona alatt, mar rohogok. Es a fej, amit vag mikozben kimondja “Denny Crane” elkepesztoen kurvanagy kiralysag. Uhh, eszembe jutott a lazacos jelenes is kanadaban(?), ahogy mergeben kifogta a halat. hat igen igen jo. meg mikor bementek az ottani birosagra parokaban. na nem folytatom

albi99 - 2006. 11. 16. 15:31

Örülök, ha új rajongók születnek! Kicsit belegondolva, azért el kell ismernem, hogy igazán ütni a második évadban kezd, de bőven jó az első is. Remélem, hamarosan újabb lelkes rajongók csatlakoznak hozzánk :) Denny Crane!

eFiCi - 2006. 11. 16. 15:32

Human valóban írt róla valamikor egy 4 soros gyors kedvcsinálót, ennek köszönhetem, hogy belefogtam, és nem bántam meg, sőt! House után a 2. helyen áll nálam. Emiatt szereztem meg az Ügyvédek 8. évadát is, ami tulajdonképpen egy Boston Legal nulladik évadnak is betudható, minden BL rajongónak kötelező!! Nyugodtan neki lehet fogni, annyira nem kapcsolódik az előző évadokhoz, és itt jelennek meg a színen a legendás sztárok, akikről szó volt: James Spader és William Shatner.
Néhány napja is megjelent még egy leírás a BL-ről.
Lelkesedésem nem apad, sőt, ahogy haladnak a részek, egyre jobban tetszenek. Aki szereti az intelligens humort, nem bárnja meg, ha belefog.

Human Insect - 2006. 11. 16. 15:39
Tomalak - 2006. 11. 16. 15:48

2. évadból hiányzik nekem Rhona Mitra azaz Tara bár érthető hogy menni kellet Alan Shore nak bekötni a fejét nem lenne túl jó..

Toymao: köszi már szedem is :D

api - 2006. 11. 16. 16:17

azam, a filmbuzis omlenges csinalt nekem is kedvet hozza anno. meg meg sokminden mashoz (rescue me, scrubs …)

kihaeennem - 2006. 11. 16. 17:05

Nagyon örülök ennek a kis kedvcsinálónak, mert most amúgy is Boston Legal-lázban égek! :)

A BL mellett nem lehet szó nélkül elmenni! Spader és Shatner zseniális párost alkot együtt, és az egész sorozat egy humorbomba! Nagyszerűen működnek az apró visszautalások, pl: kergemarhakór, bohóc, ruhatár ;), és a kikacsintások is!
Rhona Mitra-t én is sajnálom, de szerencsére a szöszi is ment, aki engem kurvára idegesített!

Sajnos most le kellett állnom a 2×17-nél, várom az utánpótlást…

Nézze mindenki a BL-t, aki jót akar magának! :)

Ja, és még valami!
http://www.boston-legal.org/
A link másik végén lévő oldalon a ‘Trek’ menüpontban fel vannak sorolva az egyes BL részeken feltűnő Star Trek-színészel, és egyéb Trek-es kapcsolódási pontok.

Human Insect - 2006. 11. 16. 17:08

nemc sak trek kikacsintással van tele.

Phoebe Buffay - 2006. 11. 16. 17:33

kevés az a sorozat ami kihozza belőlem, hogy egyedül ülöve a tv előtt hangosan visongjak és mint Pavlov kutyája, csak elindítom és már vigyorgok ész nélkül, mellesleg Human filmbuzis postja hatására kezdtem nézni, ÖRÖK HÁLA :)

Gordon - 2006. 11. 16. 17:47

Még nem ismerem a sorit, de vsz Windows újrarakás után elkezem.

Amúgy nem csak Shatner a trek-es alak. Rene Auberjonois a Star Trek – Deep Space Nine egyik főszereplője, Odo volt az alakváltó.
Spaderről meg a legtöbben tudják, hogy ő volt eredetileg Daniel Jacson a Csillagkapuban.
Már csak a sci-fis nevek miatt is megnézem :D

Tomalak - 2006. 11. 16. 17:48

Én megnéztem miben játszik mostanság a Shatner á mondom egy sorozat ami tuti nem érdekelne de rákerestem, a filmbuzis oldalon elolvastam leszedtem belőle egy részt pont amikor lövöldözött paintballal na mondom ez kell nekem.

Az hülye szőke távozásának én is örülök, szerencsére Rhona Mitra-t pótolja Julie Bowen akit még az Ed ben szerettem meg nagyon ugyhogy most kitünő. :D

Amugy az is óriási amikor Rene Aberjonois (izé Odo) mondja egymásután 50x hogy Crane Poole and Schmidt :D

skar - 2006. 11. 16. 20:29

Boston Legal nekem is all-time favoritom, rögtön a Scrubs és az Arrested Development mellett (bamba fülig vigyor már az első két képkocka után).

Egyébként Trekkből még van itt Armin Shimerman (Quark a DS9ból), Ethan Phillips (Neelix, Voyager) és még valahány név a naptárban.

Amit eddig talán még nem mondtak el a BL-ról: a zenéje hihetetlenül jó és rengeteget dob a hangulaton. Sajna sehol sem találtam még soundtracket :(

Gordon - 2006. 11. 16. 20:50
Tomalak - 2006. 11. 16. 23:01

Nem tud valaki kanadai ügyvédes sorzatot nagyon bejön ez a my lord :D Meg különbenis Oh Canada!

Mann - 2006. 11. 17. 00:26

Engem is ez az aljas weblap “kényszerített” rá nyáron h belekezdjek, de nem figyelmeztettek rá, hogy maximálisan addictív anyag! Még az uncsi The Practice utsó évadát is megnéztem miatta (nagyon megéri! pld a bárpulton táncolós részért is). Kötelező! :)

etxx - 2006. 11. 17. 13:44

Legkirályabb, valóban!
Remélem, sokáig fut majd.

Ami a főcímzenét illeti:

Én Brad Chase oldaláról húztam le. Kiváló csengőhang!

http://www.boston-legal.org/audio/cure-justlikeheaven.mp3

toszi - 2006. 11. 19. 23:48

Elolvasta Albi az írásodat és mondhatom…annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy a hétvégén…ledaráltam az első szériát!

Köszi a tippet! Jöjjön a többi!

köszi toszi

ff22 - 2006. 11. 20. 14:43

Messze a legjobb sorozat ami jelen pillanatban fut, kategóriáktól függetlenül – legalábbis számomra. Egyszerűen képtelenség megunni míg egy-egy Lostot, PB-t, akármit, azért néha vontatottnak érzek, ezt sohasem! Ajánlom minden flamingónak és nem flamingónak egyaránt!!!:))

albi99 - 2006. 11. 20. 16:50

Toszi, nagyon örülök. Már csak azért is, mert a második évad nagyságrendekkel jobb is lesz, mint az első :)))

kilo - 2006. 12. 12. 23:12

Nnna
Ledarálva, csak annyit mondhatok:
Denny Crane ! :)))

Ja és THX!

toszi - 2006. 12. 20. 15:11

A 2. évadot most daráltam le…a végén a kiszólás fenomenális:

Danny Crane: To next season, my friend.
Alan Shore: Same night?
Danny Crane: God, I hope.

Hodito - 2007. 01. 29. 21:17

Boston Legal – ott van nagyon a pályán…
Van egy ismerősöm, tökre “Alan Shore”, de még stílusban is sok van benne, neki mutatom meg a sorozatot a hétvégén. Durranás lesz nála, az tuti!

Hodito - 2007. 01. 29. 21:27

Most már csak a The Practice-t kellene fellelnem valahol…

grrgrr - 2007. 08. 14. 20:47

Advanced_Zsuzsinak pedig, hatalmas köszönet.

xadusx - 2011. 05. 29. 10:17

Alap sorozat nekem nagyon tetszett!

JimmyL - 2012. 03. 10. 23:50

Best ever ügyvédes sorozat…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz