login |

Heartbreak High – írta Wilson

2006. 11. 30. 13:02 - Írta: vendegblogger

43 hozzászólás | kategória: kritika,

1994 piszok jó év volt, főleg Hollywood számára – ott volt a bombonzabáló Forest Gump, ott volt a szavannák királya, két idióta akkor száguldott végig észak-amerika legkedveltebb síparadicsomán, egy zöld maszkot viselő arc átmulatta a teljes játékidőt, nem mellesleg egy Tarantino nevű figura valami kultfilmszerűséget tett le az asztalra. Erre mit lépett az ausztrál filmgyártás? Nos, elkészítette minden idők egyik legjobb tinisorozatát.

heartbreakhigh_3.jpg

A Heartbreak High – kishazánkban “Szívtipró gimi” néven keresendő – durván egy generáció fejlődését és szabadidejének felhasználását határozta meg. Az egy évvel korábbra datálható egészestés mozifilm (The Heartbreak Kid) spinoffja úgy tűnt, nem ér meg egy évadot sem, aztán valahogy úgy hozta a sors, hogy 5 éven át, egészen az ezredfordulóig adásban volt, összesen hat szezonon át. Sikerének kulcsa a kimondatlan témákban keresendő, amelyek nem csak az akkori ifjúságot, de az őket patronáló szülőket is foglalkoztatta, csak épp nem tudták, hogy hogyan is dolgozzák fel és bírkózzanak meg velük: az ausztrál gimi nebulói ebben segédkeztek. Olyan kényes dolgokkal foglalkoztak, mint a homoszexualitás, az alkoholizmus vagy épp a rasszizmus, mindezt a jellemző szájbarágós demagóg szövegek nélkül.

A szkript nem mutatott túl a szokásos sablonokon, de nem is ez vitte a hátán az egészet, hanem a karakterek egész garmadája, hiszen a hat szezonban lényegében mindig lecserélődött az egész gárda, egy-két kivételtől eltekintve (ráadásul az ausztrál hagyományoktól eltérően egyiket sem hívták Bruce-nak). Remekül felépített, több síkon mozgó és nem furnérlemezből kivágott szereplők, hanem kidolgozott és logikusan felépített háttérrel rendelkező élő és lélegző diákok – a széles skálán mozgó szereplőgárda gyakorlatilag a teljes társadalmi spektrumot lefedte, hiszen jellemzően bevándorlókból, második generációs ausztrálokból, szegényekből, gazdagokból, középosztálybeliekből állt a grupp. A közöttük zajló beszélgetés mentes volt minden sallangtól, a remekül megszerkesztett dialógusok tökéletesen visszaadták a nem idillizált világ viszontagságait, valamint a spontán és így reálisnak ható párbeszédek hangulatát.

Mégis, a legnagyobb érdeme talán az, hogy mind a mondanivalója, mind a megvalósítása univerzális, nem érződik rajta semmiféle ausztrál nacionalizmus vagy felesleges körítés, talán a legjobb bizonyíték erre, hogy Közép- és Nyugat Európa legtöbb országa mind leadta teljes sorozatot, sőt, nem csak itthon, de külhönban is immáron évek óta minden nyáron műsoron van. Manapság az M1-en fut, a hét négy napján délután négy órai kezdettel – aki még nem látta, mindenképp kapcsolódjon be, hiszen egy félig-meddig kultsorozatnak lehet a szemtanúja, aki meg már ismeri, úgy is megnézi, hiszen ez pontosan olyan sorozat, ami bármikor, bármennyiszer megtekinthető.

heartbreakhigh_2.jpg

43 hozzászólás Ne habozz!

Road Lee - 2006. 11. 30. 13:43

Addig láttam a sorit, amíg Nick (Alex Dimitriades) meg nem halt a bunyóban – azaz emlékeim szerint az első két évadot végignéztem.
Nekem kifejezetten tetszett – de a kedvenc főkarakterem elvesztése után azonnal dobtam az egészet a francba… :/

evenor - 2006. 11. 30. 13:44

A film pedig meg egy színdarabból született. :)

CG - 2006. 11. 30. 14:08

szeretném mondani hogy szuper sorozat volt és nagyon tetszett de félek hogy csak a nosztalgikus, “bezzegrégenmégtudtak….” énem mondaná ezt illetve lehet hogy csak azért érezném igy mert annak idején valljuk be nemigen volt sok normális sorozat és mindenbe “kapaszkodtunk”.
ettől függetlenül az biztos hogy egy nézhető és kedvelhető sorozat volt.
Köszi az élmény felfrissitését :)

Mor Tuadh - 2006. 11. 30. 14:09

én is szerettem nagyon

Goku2000 - 2006. 11. 30. 15:08

Idén láttam először a 4. évadtól, de amikor feltűnt benne May (méj, nem tom h. kell írni), nem tudtam több részt megnézni, utálom a csajt, egyébként Drazic a legjobb arc. :)

Goku2000 - 2006. 11. 30. 15:16

Az imdb szerint 7 évados.

Mr Chanandler Bong - 2006. 11. 30. 15:19

De jó is volt…

Dohi - 2006. 11. 30. 15:23

imadtam :)

rio - 2006. 11. 30. 16:41

tényleg jó volt, bár szemét módon bántak a karakterekekkel, kicsit sokan murdáltak meg közülük. én is emlékszem a bunyós srácra, egy másik meg fényképezés közben zuhant le…

Desperate HOUSEwife - 2006. 11. 30. 18:34

Én mindig is szerettem a Szívtipró gimit, sőt ma is néztem, nézem az ismétléseket is. Ami nekem a legnagyobb pozitívuma, az az, hogy egyáltalán nincs rajta a tinisorozatokra jellemző cukormáz és sterilitás, helyenként nyers is volt, de ez teljesen rendben volt, valamint az operatőri munkát szerettem nagyon, ötletes és újszerű képeket használtak mindg, és ettől volt olyan fiatalos, tinis a képi világ. Illet hozzá ez a dolog.
De ami azt illeti, én nem merném ennyire bátran állítani, hogy minden közhelytől mentes volt a sorozat. Amikor először ment nálunk, én is gimis voltam, szóval teljesen át tudtam élni, érezni, stb, vitt magával a lendülete, de most már azért képes vagyok némi kritikával is nézni. Szerintem az kifejezetten baj volt, hogy a sorozat frissességét kizárólag a karakterek folyamatos cserélgetésével tudták fenntartani, és én ugyan megnéztem az egészet, az összes részt, de az utolsó évadban pl. már egyetlen érdekes karaktert nem tudtak felmutatni, addigra már ellőtték az összes töltényüket, és totál fölösleges figurákat hoztak be. Ez magánvélemény, de szerintem a végére már elveszetette a varázsát a folytonos szereplőváltogatás miatt, én egyszerűen besokalltam. Mert ezekkel a cserékkel eljutottak oda egy idő után, hogy ugyanazokat a problémákat és sztorikat ismételték újra és újra, csak másik karakterekkel: kábítószer, válás, probléma az alkoholista szülővel, család szétesése, gyerek elköltözése, bűnözés, hűtlenség, karriercsinálás miatt a suli félbehagyása, és még elég sok ilyet fel lehetne sorolni. Nekem leginkább az első évadok tetszettek, később is jöttek ugyan jó karakterek (én még azokat a részeket is szeretem, amik most mennek az ismétlésben), de azért egy Con Bordino vagy Peter Rivers klasszikus.

M - 2006. 11. 30. 20:54

lehet vissza kéne gondolni hogy hol is kezdődött a sorozatfüggőségem. a szívtipró gimivel? ausztrál expressel? Jessevel ( :) )? vagy esetleg mazsola és a tökházikóval?

na de vissza a gimihez. azért a tanárok is megérnek egy misét. kiváló alakítások. mind színészi mind tanári és emberi. nicely done.

efg - 2006. 11. 30. 22:18

Utoljára akkor flesseltem rá erre a sorra, amikor a fekete csajszi (Katerina volt tán a neve?) betipegett Neo ajtaján fehér nyúllal a vállán :)))
Köszi a nosztalgiát, nem is tudtam, hogy megy vhol most is.

Fishi - 2006. 12. 01. 01:48

Nehéz napok a Föld nevű bolygón …
M, ez tényleg ott volt! :-D
Még fekete-fehér tv-n néztem… :-DD

Alice - 2006. 12. 01. 14:21

Bocs, ez asszem hosszú lesz :)

Tudom, hogy eredetiben is ez a címe, ráadásul viccből nevezték el így a tanarak, de akkor is gáz a cím, még a Szívek szállodájánál is jobban! Ugye?

A lényeg: én is nagyon bírtam a sorozatot, persze leginkább az első évadokat az eredeti bandával! Mikor hozzájutottam első fájlcserélő szoftveremhez, az első között kerestem rá a Abi Tucker (Jodie) zenéire, aki az életben is énekesnő, a mai napig hallgatom ezeket, mer jók.
A Nick halála utáni hullámvölgynek nagyon jót tett Drazic figurája, ott megint beindult pár jó téma egy darabig. Az utolsó évadokat már nem nagyon néztem az új szereplőkkel (elvesztettem az érdeklődésemet), a többit rengetegszer, van is videón pár rész :)
És igen, ahogy mások is írták, az, hogy a sorozat nem amerikai, hanem ausztrál, rengeteget hozzáadott!

Más filmes referenciák:

– bizony, “Katherina” volt a HBH-ból a Mátrixban a fehér nyúllal a vállán. Az afrofrizurás tanárnő, Ronnie pedig uott az Orákulumhoz vezette be Neo-t.
– még jobb poén, hogy a SW-New Hope filmben felfedeztem a HBH egyik igazgatóját egy mellékszerepben, Darth Vader egyik tisztjét alakította fiatal korában! Haha

ui. szegény Mai Hem (haha) leányzó tényleg roppantul idegesítő volt, nem utolsósorban a magyar hangjának köszönhetően.

Alice - 2006. 12. 01. 14:25

“de azért egy Con Bordino vagy Peter Rivers klasszikus.”

Naná!
*nagyon bólogat*

Shaikon - 2006. 12. 01. 18:16

JAJA ez nagyon jó kis sorozat volt.Lehet,hogy én vagyok beteges de ahogy a fő karaktereket fogytak ugy fogyott az én érdeklődésem is.(A Melrose Placeval is igy voltam.)Addig néztem amir Rivers elment a tanárnövel.Ö meg a tornatanár volt a legjobb arc. A függöség a Tau bácsival kezdödik,meg a legnagyobb Magyar sorozatokkal pl:Utánam srácok,Öregbánya titka stb amikért képes voltam felkelni reggel 7kor.

Desperate HOUSEwife - 2006. 12. 02. 01:13

Ahogy mondod, ha valakit Bíró Anikó szinkronizál, abból már sok jó nem származhat…kivétel nélkül, csak irritáló női karakterek hangját adja. De tény és való, hogy fájdalom a fülnek.

Tünde - 2007. 02. 09. 21:35

Szerintem ez az egyetlen olyan sorozat, ami igazán bemutatja a fiatalok gondjait, érzéseit életét.Közel álla valósághoz, de szórakoztató és tanulni is lehet belőle.Ez az egyetlen ami közben tényleg nem tudtam unni magam, mert fenntartja az ember figyelmét. Szóval szuper, fenomenális. Kár hogy nem nagyon lehet megszerezni DVD-n.Jó tudni, hogy mások is osztják a véleményemet, és odavannak ezért a sorozatért!

BILL - 2007. 04. 04. 12:12

en is nagyon imadtam a gimit,Drezic volt a kedvencem.Kitono szinesz.Csajok kozul Katerina volt a kedvencem.GYONYORU SZEP

BILL - 2007. 04. 04. 12:14

Ja, es nem ertek veled eggyet GOKU 2000- szerintem me is jo csaj es szinesz.nem tudom miert nem tetszett neked

ana - 2007. 06. 08. 11:21

nem tudja valaki véletlenül honnan tudnám megszerezni az utolsó szériákat?nagyon szeretem, főleg Drazt:P

Fodor Andrea - 2007. 06. 12. 09:51

Tok szuper volt.nekem nagyon tetsztett.es most h itt van a vakacio haza utazom Kolozsvarrol es ujra fogom nezni hiszen ez volt a kedvenc filmem es ez iis marad…(remelem)

Lair - 2007. 08. 26. 19:25

Nagyon jó filmsorozat. Bolton és Rivers a két kedvenc.

kornél - 2007. 09. 12. 16:57

a leg tutibb sorozat volt amit valaha is láttam,nagyon jol kidolgozott volt az egész sori.minden szereplönek illet a maga szerepe söt a szinkron hang is király volt.voltak kedvenc figuráim de szerettem mindenkit a sorozatba.jo lenne ha teljesen az elejétöl ujbol leadnák.

Rena - 2007. 09. 17. 14:29

NAGYON KIRÁLY A SOROZAT, NEKEM ANITA A KEDVENCEM! Nagyon jo még Drez is!

soybonita13 - 2007. 10. 06. 10:12

szuper a film.Anita a kedvencem.Mindenkinek ajanlom ;).drez tenyleg nagyon talal vele.IMADOM!!!!!

csilla - 2007. 10. 21. 11:37

nagyon jó csak soha nem tudom mikor kezdődik.amúgy a legjobb sorozat

bcs@ - 2007. 10. 21. 13:26

Nos igen fiatalságom kedvenc sorozata. Nagyon keresem a mai napig is a zenéjét és magát a sorozatot is. Rivers alap Drez pedig az új generáció!

Gabó - 2007. 12. 05. 15:28

Nagyon-nagyon szeretem ezt a sorozatot!
Mindig kikapcsol…

Gabó - 2007. 12. 05. 15:29

Szeretem Dreziket és mindenkit, aki laza egyéniség! (De a többieket is:-)

Csilla - 2008. 01. 19. 17:06

Osztom én is azt a véleményt, hogy az eredeti mondjuk inkább kezdeti szereplőkkel volt az igazi.
szerintem amikor az utolsó részben nekem legalább is az volt az utolsó rész..Jodie énekével zárult asszem az volt a 65. rész. Utána már más néven kellett volna futtatni a sorozatot…mert így csak nyuzták huzták …de ugye aki megszokta Con-t Nick-et Rivers-t azok már nem igazán nézték tovább, ahogy én sem.sokszor mondjuk tényleg nem tudják a sorozat készítők hol kell pontot tenni a végére. példa rá a barátok közt..:)
Mindegy én szerettem a szívtiprót és remélem valakinek végre eszébe jut a jóbarátok meg a született feleségek mellett ezt is piacra dobni dvd formájában.

Ákos - 2008. 02. 23. 13:02

A világ egyik legjobb sorozata volt. Én sem értem mért kellett kicsérélni a szinészeket már az első pár évadban. Amikor meghalt Nick már csak egy pár részt néztem
Egyébként nem tudja valaki hogy mi a szám címe amikor meghal Nick?

melinda - 2008. 02. 24. 12:37

Imádom ezt a sorozatot! Szerencsére az m2-őn hétvégenként lehet látni…alig várom már h Drezik feleségül vegye Anitát…XD

Pajes - 2008. 02. 25. 00:40

csak annyit kérdeznék hogy nem tudja valaki hogy
aki,BOLTONT JÁCCA neki mi a rendes neve????????

Kornejja - 2008. 03. 08. 11:37

Jon Pollard játsza Boltont. nekem ő volt az egyik kedvencem, persze csak Rivers után. Pont most néztem végig egy ismétlést az m2-n.de ez már tényleg nem az igazi, eléggé a vége felé jár már, és hiányoznak a karakteres figurák, de nem tudom nem nézni, hiszen ezen nőttem fel!

Jázmin - 2008. 04. 08. 21:11

én is csak isteníteni tudom ezt a sorozatot a fene tudja hanydszor látom már de nem érdekel mert egyszerűen imádom:))

barrera - 2009. 01. 12. 14:00

Nekem is a kedvencem volt a sorozat a régi karakterek eltűnéséig. A szereplőket meg azért váltották le, mert a régiek elballagtak a suliból :) 7 éven keresztül nem lehetnek végzősök ugyanazok az arcok :)

Kaly27 - 2009. 02. 05. 19:26

Ez az egyetlen sorozat amit megnéztem,és nézem most is:! Ez a legjobb:)

Maestro - 2009. 02. 07. 13:34

Ákos!
A dal, amit keresel: Abi Tucker-Breathe in.
Világbajnok. Youtube-on megtalálod.

dike - 2009. 05. 30. 15:11

Drazic a legjobb :D Dennis is nagyon nagy arc… az a baj h az első részeket nem láttam…kb onnantol nézem h átmentek a Harley-ba, kicsit előtte is. honnan tudnám megszerezni a régebbi részeket? :P

Hony - 2009. 06. 03. 20:09

Sziasztok! Én is nagyonszeretem!! (L) Sarah a kedvencem=)
Ha valaki tudja, hogy hol lehet letölteni akkor az írjon lécci!!
hony1313@citromail.hu
előre is kösszi

bertold - 2010. 02. 07. 21:39

szasztok én is nagyon szeretem a Szívtipro gimit és nem tudja valaki hogy honnan tudom letölteni a zenéjét??? kössy

Lengabor - 2014. 04. 30. 00:05

2014. május 6-tól újra az M1-en látható a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz