login |

Szitkomot a magyar tévébe? Biztos?

2007. 01. 13. 20:03 - Írta: winnie

38 hozzászólás | kategória: elmélkedés

Időről-időre feljajdulunk mi is, ti is, hogy kéne már valami szitkom végre a magyar tévékre. Hiába a sikertelenség, meg hogy a programigazgatók azt mondják, hogy a magyar néző nem eszi a szitkomot, valahogy fáj, hogy olyan zseniális cuccok, mint az Arrested Developement vagy a kommerszebbek, mint az Earl vagy a How I Met Your Mother (csak random választottam) elkerülik a hazai nagy tévéket – a főműsoridőt meg pláne. Hallani, hogy csak próbálkozni kell, nem vagyunk savanyúak, igenis is sikeresek lennének ezek a sorozatok.

Én viszont továbbra is szkeptikus vagyok. Egy dolog a nézettség, de ha magunkba nézünk (vagy megsasoljuk a letöltési statisztikákat), akkor kiderül, hogy van egy mag, aki néz szitkomot, de egy “normál” sorozathoz képest még az addiktok között is elnyomott műfaj a szituációs komédia. Sok forrásból van egy rakat statisztikám, melyekből kiderül, hogy amikor még volt Joey, az viszonylag sokakat érdekelt angolul, de még ez az érdeklődési fok sem volt sehol (mondjuk) a 10 legnépszerűbb drámához képest. Arról már nem is beszélve, hogy most, Joey (és a kommersz) nélkül még kevesebben néznek szitkomot, pedig isten bizony, hogy vannak a Joey-nál jobbak a piacon, csak rájuk kell találni. (A legnépszerűbb Earl sincs “sehol”.) Valamiért mégis csak kevesen próbálják be a műfajt. Miért? A csalódások? A megszokás, hogy csak Jóbarátok és semmi más? Vagy ha sorozat, akkor nem röhögni akarunk? Vagy rövid a 20 perc? Vagy nem vagyunk a műfajhoz hozzászokva?

Itthon eddig a Jóbarátok és az Egy rém rendes család tudott valamennyire maradandót alkotni, még DVD-n is megjelentek, de a kistévés félsikerek (nem tudom, hogy a Friends mennyire volt jó HBO-szinten) nem jelentenek semmit. Van egy hű mag, amely a ker. tévéken is nézi a sorozatokat, de a napi adások, a 20.00 óra előtti epizódok a nézettségi adatok alapján sosem voltak átütő nézettségűek – inkább csak amolyan jó filler műsorok, melyeket lehet jól és ész nélkül ismételni. (És nem, nem fogadom el, hogy már voltak kábelen és azért nem sikeresek a nagy tévéken. Egyre inkább hiszem el, hogy valamiért a szitkom annyira amerikai műfaj, hogy nekünk (még) sok.)

38 hozzászólás Ne habozz!

Hooligan - 2007. 01. 13. 20:50

True… sajnos…

Bár esetleg a Scrubs lehetne itthon is sikeres… de szép is lenne…

Shawn - 2007. 01. 13. 20:53

Nekem a papas-mamas elegge bejott meg a Bette-en is szoktam jokat rohogni…

Tomi - 2007. 01. 13. 21:08

nem vagyok én se sitcom-os. Csak a rém rendest néztem és nezem is. nem tudom megunni a sokadszori ismétlést sem. Az RTL-en néha elkaptam a Bette-t, na azon halálra röhögtam magam.:)) Az according to jim pedig unalmas. Letölteni semmit nem töltök, mert nem az én műfajom.

thomasson - 2007. 01. 13. 21:13

Bekéne tolni vasárnap esténként a Cobra 11 helyett egy Earl – HIMYM t.Az aratna.Ennyi.

winnie - 2007. 01. 13. 21:22

de épp ezt írom, hogy akkor miért nem azt a másik 20 sorozatot, amit többen néznének valószínűleg. sőt, ki tudja, hogy nem-e a C11-et néznék többen. egyszerűen semmi jel nem utal arra, hogy egy szitkom sikeres lehetne.

Gunner at Tio Lauren - 2007. 01. 13. 21:24

Ez egy qrva érdekes kérdés- az még jobban érdekelne, mikor lesz rá meg a válasz. Persze, érdekes a felvetés, bár számomra egyszerűen értelmezhetetlen egy olyan opció, miszerint a szitkom territoriális, ill. ezen keresztül szociográfiailag megragadható. Mint ahogy a britpop, a US indie (hogy egy másik művészeti terrénumot is idevonjak)érvényesülési területe sem csupán kialakulási és tényleges fejlődési koordinátáikhoz kötött. Vagy nem is érdemes korrelációt vonni az egyes művészeti ágak, művészetek között? Tényleg érdekelne. Tudom, sokan, sok helyütt leírták már, de én sem tudom felfogni, hogy pl. a Cobra 11 miként trónolohat a NL élén- innentől kezdve konklúziókat sem vagyok képes levonni.

VR - 2007. 01. 13. 21:31

Én nagyon szeretem a sitcomokat. Én mivel szerencsére németben megy elég így naponta többet is meg tudok nézni. De pl. letölteni soha nem tölteném le őket. Pl. letölteni azért nem töltök mivel egyhuzamban megnézni nem igazán lehet max. 3-4 (ugye az 1-1,5óra) és kiröhögtem magam, azt meg megkapom letöltés nélkül is. És ezzel sokan így vannak és ezét nem töltik. Nem kell mindenképpen archiválni. Aki meg annyira rajongó az meg úgyis megveszi DVD-n.(Külföldre gondolok.) A Jóbarátok és a Joey volt az a kettő, amit haveroktól beszereztem és ismerősök között még ezeken kívül még úgy, ahogy a rém rendes kedvelt. Itthon az ismeretlenség okozza szerintem a gondot. Jóbarátokkal kellene (kellett volna) felfuttatni a többit főműsoridő előtt (ilyen csacska angyalok helyére), bár ez a Viasatnak nem jött be. :( De őszintén szólva egy sitcomot főműsoridőbe soha nem tudnék elképzelni itthon.

seven - 2007. 01. 13. 21:38

én egy szitkomot nézek, weeds, de az se sitcom igazából… dramedy. joeyt, jóbarátokat ha elkapom/tam megnézem/tem, de úgy igazból megvagyok nélkülük.

c0La - 2007. 01. 13. 21:42

Szerintem is az van, hogy ezek még túl “boldog” sorozatok Mo-ra. :P Nem passzolnak a Kálvinon fetregő csövesek mellé. :D

De pl. Joey-t hogy lehet szinvonalas műsornak mondani? Lehet hogy sitcom – és másképp kell nézni, de egy rész alatt ki lehet ismerni az összes poén típust, onnantól kész, kikapcs.

Inkább megnézek egy Simpson családot. Ott legalább van részeg piás karakter. :D Meg amúgy is sokkal reálisabb és viccesebb. :P

Sir Gawenor - 2007. 01. 13. 21:53

Én viszont szoktam sitcomot letölteni s nézni.
Vagyok elég nyitott, hogy bepróbáljak néhányat.
Nincs is annál jobb, ha 2 “dráma” között megnézek egy-két sitcomot.
jól esik néha röhögni is. Néhány kedvenc:
Earl, The Job, AD, The IT Crowd, HIMYM, Scrubs
s az utóbbi időben: Little Britain.

Gunner at Tio Lauren - 2007. 01. 13. 22:15

Szerintem túl kevesen vagyunk az országban a szitkom-piachoz képest, s az így jelentkező relatív nagy ízléskülönbség miatt tényleg hamvába volt kísérlet a sitcom-ok itthoni elfogadtatása. Ahány ember, annyiféle kedvenc, bár ez egy mélyenszántó relatív és abszolút Share-táblát igényelne. Én sem értem, mi ez a r*hadt nagy Joey-imádat, de én a Rém rendestől is hányok például. Imádom viszont az angol humort (kiv. épp Little Britain), és nagyon bejön példának okáért a King of Queens. Nyilván egyesek meg ezt nem értik… (bár azt tényleg nem értem, hogy a Férjek gyöngye itthon miért fuccsolt be, miért vették le a műsorról vagy mi volt a szitu…)

etiop - 2007. 01. 13. 22:25

Én inkább darálom a szitkomokat. Főleg azért szeretem őket, mert rövidek és könnyen érthetőek. Nem csak az angol nyelvűekre gondolok, a Berlin, Berlint is szerettem, pedig a német hallás utáni értésem nem tökéletes. Viszont szerintem egy szinkron az már teljesen el tudja rontani amit a készítők kitaláltak. Az utóbbi időben kellett szembesülnöm azzal, hogy nem találok angol nyelvű War at Home-ot és Little Britaint, a szinkronos meg nem igazán tetszett.
De miért állítják, hogy jó az It Crowd? Az annyira szar.

winnie - 2007. 01. 13. 22:27

én nem állítom:) cancelöztem, de nagyon sokan szeretik. van, akinek ez, van akinek az jön be.

Cila - 2007. 01. 13. 22:40

Will & Grace 7.8. évadot ide….kib***ottul nem érdemeljük meg ha már egyszer elkezdtek egy fantaasztikus sitcomot mint a W&G h ne adják le az uccsó 2évadot….ezt nem tehetik meg!

Gerik - 2007. 01. 13. 22:56

Én is imádom a sitcomokat. letöltöm megnézem dvd-re irom öket. :)

Everybody hates Chris
My name is Earl
Scrubs
The King of queens
The Office
Til Death

És ez ABC sorrend nem helyezés. :)

Showtime - 2007. 01. 13. 23:00

Szerintem a Weeds azt nem dramedy, a Monk az pl.
Earl szerintem bukás lenne. Nincs itt még meg a táptalaja az ilyen kifinomultabb sitcomoknak. Az olyanok mint Rém rendes azért fért még bele mert egyértelműek és könnyen érthetőek voltak a poénok, semmi “mélyebb” dolog nem volt benne. Emlékszem a 9-10 éves hugommal együtt néztem és minden poént megértett. Na meg aztán ott a szinkron kérdése, simán tönkre lehet tenni egy szitkomot. Szeritnem ezzel tisztában vannak a különböző csatornáknál a kompetens személyek ezért félnek behúzni egy ilyen sorozatot. Mindenesetre egyre több igényes sorozat van jelen a ker. tvken úgyhogy előbb utóbb csak felbukkan majd egy sitcom is. Talán…

Road Lee - 2007. 01. 13. 23:01

Én is úgy voltam a sitcom -mal, hogyha elkaptam a tv-ben, akkor meg-megnéztem egy-egy Rém rendest, Jóbarátokat, Raymondot – de az, hogy nézzem zsinórban, mint egy “normális” sorit, az meg se fordul a fejemben. Leszedni meg végképp nem szedek sitcomot. Pedig egy humorkedvelő manusnak tartom magam…
Bár… egy Fawlty Towers -nek, vagy egy The Thin Blue Line -nak mondjuk bármikor mellé ülnék.

Érdekes, a haverjaim között is csak egy van, aki sitcom sucker: a többieket egyszerűen nem érdekli a dolog. Pedig amúgy “mindenevők”…

Oldern - 2007. 01. 13. 23:45

Részemről a How I Met your Mother volt az a sorozat, amit nem bírtam letenni: lassan kezdtem, végül három napon belül bedaráltam másfél szezont, hogy aztán kínomban néhány részt háromszor-négyszer tekintsek meg újra és újra – nem hiszem a vígjáték műfaj olyan valami, ami nem éri meg a sávszélt: sőt, talán ez az egyik leginkább “megtérülő” dolog. Mert nevetünk tőle, és a nevetés fontos :D

Vagy nem? :D

dorcssa - 2007. 01. 14. 00:13

Én is csak tv-ben nézek sitcomot(bár mostanában tv-t se nézek..)annyira a vígjátékok se kötnek le, simán ott tudom hagyni őket. A jóbarátokat szinte végig néztem az hbo-n, de pl a Rém rendest csak néha elkaptam. Egy sitcomnak se adnék sávszélt, nem éri meg. A futurama annak számít? Mert akkor barátom megnézetett velem néhányat gépen. :P
Ha már rászánom magam, h megnézzek egy sorozatot, akkor annak valami értelme is legyen. Persze egy-két poén elfér, de a komoly dráma is ugyanúgy jó(ala bsg).Éljen a sci-fi!! :D

ProTech - 2007. 01. 14. 00:18

A sitcom-ok valamiert nalam is kevesebben vannak, de azert szoktam nezni :)

Amiket jelenleg is nezek:
The IT Crowd
My name is Earl

Plusz megvolt a Joey is amig meg ment. Ennek a hirnek a hatasara elhataroztam, hogy megnezek meg par sitcom-ot. Mit tudnatok ajanlani a fentieken kivul?

ProTech - 2007. 01. 14. 00:27

Sot az Emily’s Reasons Why Not cimu sitcom-nak is lattam az oszes reszet. Mind az egyet :)

Zego - 2007. 01. 14. 00:40

Ugyan már, én a sitcomok miatt buktam el egy félévet…

Gerik - 2007. 01. 14. 00:46

Showtime-nak igaza van a szinkronnal kapcsolatban. Ma elkaptam a tv2-n a SG:A-t ,hát szerintem megkinozták a sorozatot. annyira jo eredetiben élvezni azt ,hogy érzed hogy hány országbol vannak a különféle akcentusokbol. A szinkronban nem jön át egyáltalán.

Elképzelni se tudom Earl-t vagy Randy-t más hanggal. Ki tudna ugy szenvedni a faágon mint Randy? :)

Oldern - 2007. 01. 14. 01:44

ProTech: How I met your mother-nek mindenképpen adj egy résznyi esélyt, utána ugyis beránt majd :)

Joe-ker - 2007. 01. 14. 04:10

Etiop: a Berlin, Berlin az bizony kőkemény dramedy, köze sincs a sitcomhoz, viszont kb. az egyetlen nézhető német sorozat :]

spamdog - 2007. 01. 14. 08:17

Az idei felhozatalból 3 kedven sitcom-om van ebből egynek már kaszáltak(Help Me Help You) de a The Class és a 30 Rock egyelőre fut még (szerintem esélyesek második évadra)

sandor clegane - 2007. 01. 14. 09:49

Én is barátja vagyok a jó sitcomnak, néha van az úgy, hogy hazajövök egy szar nap után, és kell valami húsz perces izé amin lehet röhögni. Főleg az Earl-t és a Chris-t nézem mostanában, de nagyon jó volt pl a Black Books is (kár hogy csak 18 ep).
Nyilván klisé, de egyiket sem nézném magyar tévén a szinkron miatt. A Hivatal hiába ment az igényesebb DunaTVn, olyan csapnivaló szinkronja volt, hogy én kértem elnézést. Egy drámánál még hagyján a hanyag fordítás, mert az a lényeg, hogy értsd, mi történik, de a sitcomba végig szellemes dialógus szükséges, az meg jóval keményebb dió.

Mx - 2007. 01. 14. 09:56

Egyszerűen elénk dobták a Friends-et, meg Bundy-t és azóta, mindent ahhoz mérek. És nem csak én, beszélgettem már erről másokkal is. Azóta is, minden induló sitcomot megnézek, legalább is néhány részt, hogy hátha most… de nem. Sosem.
Egy sem tud olyan lenni. Joey se lett olyan, Earl se lett olyan. Arrested idegesít. (bár lehet én nem vagyok mérvadó, mert az egyetlen sorozat, ami nekem helyettesítette az etalonokat, az a four kings volt, de akkora kaszát kapott, hogy szinte már fáj :( nem baj, akkor is megőriztem az a 13 részt!!! :D)
És higyjétek el az odakint sikeres szitkomok sem lennének sikeresek idehaza… most nem. Egyszerűen olyan időszakot élünk, hogy nem jön be. De túl leszünk ezen is és biztos vagyok benne, hogy eljön majd az az idő, mikor majd biztos sikerként robbanhatnak be ide is a szitkomok.

Showtime - 2007. 01. 14. 10:44

Én azonos mércével értékelem a sitcomokat mint a “nagy” 45 perces sorozatokkat. Nem a műfajt ítélem meg hanem az egyes alkotásokat. Ezért is nem értem meg, miért írják sokan, hogy őket teljesen hidegen hagyja. Mintha alacsonyabb értékrendet képviselne a többihez képest. Pedig ez nagyon nem így van, és meglepődtem mikor még itt is -akik a sorozatokban azért nyilván jobban értékükön kezelik- meglehetősen lenézően viszonyulnak a műfajhoz. Szerintem aki azt állítja, hogy szereti a jó humort és/viszont totál hidegen hagyja a sitcom vagy téved a humorérzékét illetően vagy egész egyszerűen előitéletes és lusta ahhoz, hogy eddig számára kevésbé ismert műfajt is befogadjon, vagyis pont olyan mint egy átlag magyar tvnéző…

asdf - 2007. 01. 14. 11:19

Az it crowd fura allat, volt olyan resz, amin behaltam a rohogestol, aztan a negyediknel meg kapott egy nagy cancelt ;) (vegul jopar honap kesessel megneztem az utso kettot azert ;) )

Calver - 2007. 01. 14. 12:55

hát nem is tudom… sztem hogyha mondjuk kedd/szerda estére berántanák a Black Books-ot heti adagban azon még a birka magyar néző is a könnyeit törölgetni a röhögéstől :D utána esetleg egy Scrubs rész… fel lehetne ezt futtatni, csak normálisan kell csinálni, ami tv2 a Surface promoból kiindulva lóf… ööö… nem ért.

friendsfan - 2007. 01. 14. 15:50

Én imádom a szitkomot (nálam kedvenc), és ebből kifolyólag amelyikhez hozzájutottam vhogy, azt megnéztem. (vagy legalább belenéztem) Itt van az összes, amit jónak találtam: Arrested Development, Scrubs, Családi kötelékek, Taxi, Cheers, Frasier, Alf, Caroline New Yorkban, Seinfeld, Will és Grace, Páran párban, Two and Half Men, How I Meet Your Mother, Egyről a kettőre, Egy úr az űrből, My Name is Earl, Szeretünk Raymond, Férjek Gyöngye, Kaliforniába jöttem, Mad About You, Egy Rém Rendes Család, Joey és mindenekfelett (nálam a Jóbarátok). Winnie utolsó mondatában ott az igazság, nekünk ez nem megszokott, még túl amerikai műfaj. De a pl. a Scrubs-ot, mindenképpen behoznám, ahogy az Arrested Developmentet és HIMYM-et is…

Human Insect - 2007. 01. 14. 15:54

szép lassan az lett itt, hogy mindenki felsorolja a kedvenceit.

magritte - 2007. 01. 15. 00:09

sziasztok!
Szerintetek miért nem jött be nálunk pl. A hivatal annyira?? (pedig kb főműsoridő volt, jó, mondjuk a dunán) Szerintem pedig valami zseniális. Amúgy – ha már kedvencek – én mondjuk most az Extrast nézem az hbon. Nem olyan jó, mint A hivatal, de egy-két óriási poén minden részben van.

Killberk - 2007. 01. 15. 03:55

Szerintem elég eltalálták szinkronhangokat legtöbb sitcomnál. Persze lehet, hogy inkább az van hogy aki amilyen hanggal hallotta elöszőr, onnantól az jön be neki. De gondoljunk csak Egy rém rendes családra, Jóbarátokra, Csengetett MyLordra vagy Szeretünk Raymondra. Szerintem kiemelkedően jól eltalálták karakterekhez szinkronhangokat. És bár Én is nehezen tudom jelenleg elképzelni My name is Earl-t szinkronosan, de lehet kellemes meglepetésben lenne részünk. :)
Amúgy Én kifejezetten csak sitcomokat kedvelem (abból is csak néhányat). Nem is tudnék hirtelen egy olyan, amúgy nagy népszerűségnek örvendő 45 perces sorozatot se mondani ami bejött volna. Szal van ilyen is. :)

zseb - 2007. 01. 15. 09:53

Kis hazánkban nem sikeresek a sitcomok, mert…
[nem, nem mondom meg a tutit, de van egy-két tippem nekem, mint a hülye, mainstream, nemelégaddikt, nemletöltő, szinkronosan átlagtévézőnek, és nyugi, tudom, hogy hülyeség, de ha már…]

Szerintem sokan azt hiszik, hogy nem érdeklik őket a sitcomok, és nem tudják, hogy mégis.
Saját hülye-átlagtévéző példámból kiindulva: Én egy darabig (a huszonhatodik ismétlésnél), meg voltam róla győződve, hogy *már* nem szeretem a Jóbarátokat, aztán véletlenül ottragadtam a tv előtt, ott volt “Paul, a férfi”, én meg ugyanúgy röhögtem, mintha először láttam volna. Egyszerűen elfelejtkezünk róluk. [Tényleg! Ha nem szeretjük a sitcomokat, akkor miért van az, hogy a fél népesség kívülről tudja a Jóbarátokat és a Rém rendest?] MIndenesnetre ha lenne mi előtt ottragadni, akkor az emberek ottragadnának. A zombizásaban szerintem abszolút lehet bízni.

Meg azt sem lehet a tévékre fogni, hogy agyonreklámoznák, pontosan kezdenék és rendszeresen adnák őket. Ha a tv úgy kezeli ezeket a sorozatokat, mint másod-… nem! huszadlagos reklámköz-kitöltőket, akkor nem tudom, miért furcsa, hogy a nézők is.

A kint sikeres sitcomok itthoni feltűnésével meg az is lehet a baj, hogy főműsoridőbe természetesen nem rakhatják őket, szombat délre meg talán túl drágák.

És azért ne felejtsük el, hogy pár sorozatnak így is sikerült valamifél kalsszikus-státuszt kivívni magának. Mondjuk a megszokott válaszokon, és az angol sorozatokon kívül most egyedül a Taxi jut eszembe.

Kapcsolódó kérdés: A Humor1 meddig működött Humor1-ként? És utána a megmaradt sitcomblokkok meddig futotak még a Cool-on? Csak kérdem, nme muszáj válaszolni. Ott azt hitték, hogy ezeknek nézettségük lesz… Nyilván.

És végül:
Emlékszik még valaki a “Some of my best friends”-re, a “Cupid”-ra, vagy a “The Trouble with Normal”-ra? Gondolom, nem. Az azért árulkodik, hogy mindhármat néztem, mert adta egy-egy magyar adó, de még én sem emlékszem a magyar címükre. Ha jól tudom, egy sem ért meg egy teljes évadot odakint. Ha odakint nem kattantak árjuk, mi miért tennénk? És: És miért csodálkoznak, hogy ezek alapján ítljük meg a műfajt, ha egyszer az átlagnéző ezeket látja?

Szóval: Igen, sitcomot a magyar tévékbe! Biztos! de megfelelő időpontra, és könyörgöm, ne a két végletből! KEll, hogy legyen valami a félévados semmiségek és a Jóbarátok/Rém rendes-klasszikusok közötti térben is.

Anna B. - 2007. 05. 24. 10:28

sztem lenne, aminek nagy sikere lenne (ld. joey-t itt akkor is imadta az hbo nezo, amikor kint mar befuccsolt, asszem volt olyan sztori is, hogy hbo megveszi azokat a reszeket, amiket kint le se vetitettek mar.. nem tudom mi lett a vege, mert csak gepen nezek sorozatot)

valoszinuleg az earl is kajalnanak, pedig a trailer park trash fogalmat nem ismeri magyar kozonseg, dehat semmirekello alkolista luzerben sokan felismernenek a szomszedot, rokont, havert, magukat.

Solmyr - 2008. 07. 20. 11:00

sztem arról van szó hogy mindenki tud nagoyn jókat röhögni az ilyeneken mint ahogy énis (joey,jóbarátok,2pasi és egy kicsi)
de mivel nincs történetük nem zavar bennünket ha lemaradunk 1-1 részről és ezért nem is futunk mindig 8kor a tvhez hogy lássuk mi következik

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz