login |

A darálás előnyei és hátrányai

2007. 01. 15. 16:50 - Írta: human

38 hozzászólás | kategória: elmélkedés

Tudjátok, az a folyamat melynek során egészségtelen mennyiségű részt fogadtok be a kedvenc sorozatotokból. Nem véletlen az egészségtelen szócska, mivel én káros tüneteket észlelek magamon. Na nem azt, hogy nem eszem vagy iszom napokig, hanem a felejtést és a részek összefolyását. Ez a két utóbbi az, ami jellemző.

Az összefolyás alatt azt értem, hogy megnézel 22 epizódot (vagy 13-mat), és igazából nem tudod részekre választani őket. Az egész egy nagy folyam lesz a fejedben. Másrészt a főszál valószínűleg megmarad, meg a nagyobb fordulatok, de a részletek olyan szépen elvesznek, hogy gyönyörű már rágondolni is.

Na, a két káros hatás mellett azért van előny is. Egyrészt nálam növeli az újranézés esélyét, mert a hetiben nézett sorozatokra sokkal jobban emlékszem — sajnos túl jól, egy-két kivételtől eltekintve szinte értelmetlen újranéznem bármit is –, a másik pedig, hogy így sokkal ütősebb. Egy gyengébb sorozat is könnyebben beránthat esetleg, mert nagy a dózis, és így több szórakoztatót találsz benne. Aztán meg túllépsz rajta gyorsan. Nekem tipikusan ilyen a Unit. Nyáron túladagoltam a 13 részét, és elment. Aztán szeptemberben csak 22 percig bírtam a második évad premierjét. Ettől még a következő nyáron valószínűleg meg fogom nézni a második évadot is.

Ti hogy vagytok ezzel?

38 hozzászólás Ne habozz!

FeGa - 2007. 01. 15. 17:10

Ezen nagyon igaz, hogy nem vagyok képes részekre bontani. Ami szintén, hogy kevésbé tűnnek fel a hibák. Ez főleg a PB első évadára igaz és ahogy belefutok az RTL-en kapcsolgatás közben feltűnnek ordító nagy gázok. Szóval előny is meg hátrány is. A másik pedig, hogy a Grey’s-t vaagy House-t nem daráltam, hanem a nyáron szépen fokozatosan hoztam fel magam. Ha volt egy jobb részakkor rögtön néztem a következőt, de előfordult, hogy azt mondtam elég.

Janitor - 2007. 01. 15. 17:16

Amikor csak tudok darálok a következő okokból.A részek összefolyását magam is tapasztalom, de bennem sokkal inkább, az marad meg,hogy egy gyengébb sorozat is képes magával rántani. Az ALIAS tipikus példa. Nagyon jó sorozat volt imádtam, de darálva. Mikor utolértem a TV-t, akkor elkezdtem nézni, és tudjátok mi történt, untam, de baromira nemvolt az az élmény mint amikor hajnal 4kor beraktam még egy részt. Általában velem az történik, hogy darélok míg utol nem érem a tv-ket, és aztán jön a részenként nézés. Itt bukott el nálam a Kés alatt. Amit aztán később bedaráltam 3 évad 4 nap alatt…. Nagyon is teccett. HOMMYM szintén darálva kezdődött, Earl is.. én darálás párti vagyok.

Tyberius06 - 2007. 01. 15. 17:25

Ja van abban valami amit mondasz. Én a 24 második évadját adagoltam túl pedig összeségében öt napot szántam rá, és most vizsgaidőszak után azt tervezem, hogy a harmadikat már egybe nézem meg, asszem kb. 18 órányi.
A gyengébb sorira a Jericho a jó példa nálam. Először hét részt néztem meg egybe aztán 4-et és bár továbbra is gyengének tartom, így darálva azért egész tűrhető. Dr. House viszont siralmas darálva, egyszerűen unalmasak már az orvosi részek benne. És valahogy a desperate housewives is vesztett a nyitás utáni lendületéből.
Ja darálás a téma: kajáláshoz a numbers szinkronosan tök jó volt, meg a surface is jó, mert nem kell a felirattal szenvedni miközben csámcsogsz, bár ez utóbbit nem tudom darálni, szóval hetente nézem.
Lost kifejezetten jó darálva, vagy a PB, csakhát türelmetlen vagyok és amint jön új rész egyből nézem is. Akárcsak a BSG-t. De a régi sorikat (alias, the 4400 stb..) valszeg darálni fogom februártól.

Dohi - 2007. 01. 15. 17:39

tavaly nyaron a dhw s2-t daraltam be 2 nap alatt, aztan gyorsan meg is bantam. jo volt, meg ahogy irtad, maradtak meg dolgok, de inkabb meg nehany napra szet kellett volna huzni, kozben esetleg egy kis mast nezni, etc.

Joey - 2007. 01. 15. 17:45

A darálásnál nekem is összefolynak a részek, ez velejárója, és persze az arra érdemes sorozatokat még1x megnézem emiatt. Viszont ami az ütősségben talán benne is van, hogy darálás alatt, annyira hatalmába kerít a sorozat. Teljesen elönt a “fíling”, ami a részenkénti nézéseknél csak nagyon kicsi, néhol észrevehetetlen mértékű.
Joey

szucsitg - 2007. 01. 15. 18:52

lost darálva is jó, meg részenként is… az s2t tömbösítva néztem az s3at darabokban. a scrubs egyértelműen darálandó, mert addiktív. a sinchronicity 5nap volt(6rész), és ez így kíválóan meg is felelt. veronica mars pedig szintén darabosan jó, sztem…nem vagyok a darálás ellen, főleg ha cliffhangeres az epizódvég, a lá lost, de azért jó a nyugis “tv”-zés…:)

KWS - 2007. 01. 15. 19:02

daralni a 24-et kell, az alapban is ut, hat meg ilyen tomenyen :)

mata - 2007. 01. 15. 19:10

Az első darálásom a The Wire volt!
Két évad, pár nap alatt!
Teljesen magával ragadott!
Akkor döntöttem el, h mostantól, amit tehetek, csak darálok, a felirat miatt is természetesen!
Idén csak az Everwood-ot nézem részenként, jah meg a Dextert néztem, de utólag belegondolva, még nagyobbat ütött volna, ha a mi kedvenc sorozatgyilkosunkat is bedarálom!:)

Tyborg - 2007. 01. 15. 19:19

Én anno a Csillagkaput daráltam de durván. Majd Roswell, és OC 1-2 szezon.
Csillagkapunál, nagy fan létemre, minden résznél jegyzeteltem, és 1-5 skálán osztályoztam a részeket. Azóta már egyszer újranéztem.

etiop - 2007. 01. 15. 19:35

Én először a Nip/tuck három évadát daráltam le egy éve. Azóta sem tudtam elkezdeni a negyediket, mert az darálva jó. Amúgy nem vagyok darálás híve, de ha utól kell érni egy sorozat futó részeit, akkor nincs mese.

VR - 2007. 01. 15. 19:39

Általában normális nézem szépen a tévében az adott sorozatot, de általában jön egy olyan rész egy cliffhanger és nem birom megálni, kivárni az az 1hetet a következőig és másnap berátom az egészet.
A darálásnál természetesen összefolyik az egész hiszen egymásután nézed, de az ezáltal kapott élmény az felülmúlhatatlan. (Kés/alatt 1-3évad 2nap alatt, GA 2.éved 1nap, House 1-2évad 2nap stb.) A gond ott kezdődik, ha elfogynak a részek és jönnek az elvonási tünetek. Mi a megoldás? Hát bedarálok még egyet és mégegyet… Persze egy idő után elfogynak és jöhet live nézés, mivel a darálásnak köszönhetően függővé váltam. De vannak sorozatok, amik kifejezetten darálva jók pl. Kés/alatt.

Csigusz - 2007. 01. 15. 20:09

Hát ennek a postnak nem sok értelme volt, mivel totál nyilvánvaló dolgokról van benne szó :)
Egyébként full egyetértek mindennel amiről szóvan… a főszál télleg megmarad, de az apróságok nem… ezért nézem most naponta max 4 részben újra a Dr. House S1-et…

winnie - 2007. 01. 15. 20:18

nincs mese, ezért nem darálok, max 2-3 rész.

na jó, egyszer volt WAT-maraton:)

Mor Tuadh - 2007. 01. 15. 20:26

első nagy darálásom a Babylon 5 volt :D

és igazad van Human, nekem is kiesnek a kisebb jelenetek, meg összefolynak a részek :)

de nem is baj, újranézésnél is lesz még meglepetés :)

Mammut - 2007. 01. 15. 20:45

hmm… én amit hetente nézek, annál is összefolyik és felejtek, gőzöm sincs már, melyik heroes részben mi volt pontosan pl., sőt, most momentán gőzöm sincs, hogy mi volt a vége, ez meg a szünet hatása…

Mammut - 2007. 01. 15. 20:49

ugyanakkor most éppen megint buffyt “darálok” (inkább “falom” lenne amúgy a megfelelő kifejezés), pár hete kezdtem, most vagyok az 5. szezonban, és relatíve meg tudom különböztetni még a részeket a fejemben… xóval nálam erősebben bejátszik az idő összefolyás és felejtés tekintetében

bogabi - 2007. 01. 15. 21:10

Hát, jó a dara, de egy idő után én belefáradtam már párszor… pl. 24 egyben 5 évad (na jó nem egyben, de kb. 2 hónap alatt, az 5. évad nagyon dara volt). Az 5. évad közepén már fáradtam, megvolt még mindíg a tűz, hogy szinte remegve indítottam az újabb részeket, de azt vettem észre, hogy nár várom a végét… érdekes szitu, tök ellentmondás. Aztán pl. ott a BSG. Az első 2 évadot megnéztem szépen ahogy jöttek a részek hétről-hétre. Aztán a berátnőmet rábeszéltem, nézzük meg együtt az első két bevezető részt (ő nem sci-fi fan, de nagy nehez rá tudtam beszélni, hogy megnézzen velem egy “űrszondás” filmet). Aztán jött a dara, mert azonnal követelte a folytatást, így megnéztem újra mindkét évadot, de most darálva… és jobb volt! Sokkal több részlet lejött így, hogy egyszer már láttam. Amikor anno hetente jöttek a részek, már annyira para voltam, hogy a nagy várakozásba “habzsoltam” minden epizódot, és újranézve nagyon sok apró dologra tudtam már figyelni, ha lehet, még jobban megfogott a sori.

Szal van, amikor jó a dara, van amikor nem annyira.

eXilEEe - 2007. 01. 15. 21:35

scrubs 5évad ha visszagondolok összességében max 20 nap volt nemtom ez darálásnak számít-e sztem az:). Prison breaknél alap volt h beteg voltam nem mentem suliba 13 részt elfogyasztottam amugy mostanában mértéktarto vagyok:)

api - 2007. 01. 15. 21:37

monkot daralok es mar elore felek hogy nemsokara elfogy :(

Vindemar Balta - 2007. 01. 15. 21:40

Hmmm… rám a szó szoros értelemben vett darálás nem jellemző vagy inkább úgy fogalmazok, egy sajátosabb válfaját képviselem a darálásnak- nem tudom, ez mennyire gyakori, de az összefolyás garantáltan kiküszöbölhető. Sitcom-oknál szoktam elsősorban azt csinálni (mint egy voltaképpeni műsorblokkhoz hasonlóan), hogy fogok 5 sorozatot, és felváltva pörgetem. Például: 1 KoQ, 1 Extras, 1 Raymond, 1 Coupling, 1 Joey. És folytatom ezt a metódust… Vagy ez fogalmilag nem is aposztrofálható darálásként? Csinál valaki ilyet?

Dohi - 2007. 01. 15. 21:57

scrubs s5 20 nap alatt nem dara: nekem 1 nap volt, az mar sokkal inkabb :)

es amit bogabi irt a 24-rol (ti. hogy besokallt egy sorozattol), az nalam a gg-nel jott elo.

balta: nalam hangulatfuggo. van, hogy csak 1 sorozat egyszerre es lenyomok belole x evadot, de neha elkezdek egyszerre tobbet es 2-3 epizodonkent valtok. most epp utobbi korszakomat elem :)

Imurai - 2007. 01. 15. 22:01

Na, én mit daráloook?!? :)

Angyalbőrben, bizony. Rohadt jó sori, és nem hogy üt, de Ü-T-L-E-G-E-L!!! Mondjuk a napi 1 rész nemtom, mennyire mondható darálásnak, de közben Alias-t (napi 4-5 rész) és Law&Order SVU-t (ezzel most kicsit pihenek, de amúgy napi 2-3 rész) meg Jeremiah-t nézek és mégis az Angyalbőrben marad meg legjobban a nap végére. pedig csak részenként nézem…

Egyébként a Rescue Me-t néztem darálva, és hát…. beszívott nem kissé. Aztán a 3. évad közepén elfogytak a részek, és kénytelen voltam hetente nézni. Nem is élveztem annyira, bár tény, h maga az évad is gyengébb volt sztem.

seven - 2007. 01. 15. 22:03

lost jó darálva, jó anélkül, darálva jó mert kurva mozgalmasnak tűnik és sokmindent észrevesz az ember, viszont nem tud rajta annyit elmélkedni, nem érződik át annyira a hangulat. viszont ha egy egy részt néz meg az ember rohadt nagyot szív ha kifog egy fillert… lostban különösen fájó fillerek vannak.

24 inkább darálva, így olyan mint egy egész napos akciófilm. talán azért érdemesebb külön nézni a részeket hogy tovább tartson :)

pb s1 darálva ISTEN, teljesen más élmény mint egyenként nézni.

house-t én daráltam, 4-5 nap alatt 2 évad, nem éreztem unalmasnak, az orvosi részek is rohadtul tetszettek, mondjuk nekem bejön az ilysemi.

most shieldet darálok, 2 hét alatt 4 évad megvolt(de csak azért 2 hét mert sok tanulni való van) és ez így BRUTÁLIS. nemtom hogy a 6. évad hogy fog menni hogy minden részre várhatok 1 hetet… :)

egy sitcomot nézek, bár az is inkább dramedy, weeds, azt szigorúan csak darálom, kevés rész, ráadásul rövidek is(25perc).

most ennyi jutott eszembe. :D

Flotador - 2007. 01. 15. 23:23

Én nem szoktam darálni, épp amiatt, mert elvesznek a részletek, mert nem tudnám megemészteni a dolgokat olyan gyorsan. Ha beszivat valamelyik csatorna, és elkezd naponta adni egy amerikai sorozatot, akkor én inkább felveszem, és szép heti adagolásban nézem meg. Így tovább tart, és jobban megmaradnak a részletek.
Egyedül a 24 az, amit hajlandó vagyok nem heti egyszer nézni, de ott sem engedélyezek többet napi egy résznél. Szigorú vagyok…
És szegény családomat is erre kényszerítem. :)) Ráadásul arra is ráneveltem őket, hogy mindig tudják elmondani, hogy milyen cliffhangerrel ért véget az előző rész (pl 24, Prison Break). Krimisorozatnál meg azt kérdezem ki tőlük, hogy milyen eset volt az előző részben. És sokszor nagyon nehezen jut az eszükbe, hihetetlen mennyire gyorsan tud felejteni az ember.
Nagy mennyiségű darálást még nem próbáltam, időm sem lenne rá. Szépen ki van alakítva, hogy melyik nap melyik heti sorozatot nézem, és az teljesen jól meg is határozza a hangulatot az adott naphoz. Pl a kedd az ER-é, a szerda a Prison Break-es nap, és nagyon furcsa, ha valamiért más napon nézem meg.

négerbirka - 2007. 01. 15. 23:23

igazán nem bántásból mondom, de olyanok vagytok mint egy pszichoterápiás csoport :)

zako - 2007. 01. 15. 23:34

“X. Y. vagyok, 23 éves és sorozatfüggő. Már egy hete nem néztem sorozatot, sőt, egyáltalán semmit, amit a tévében adnak. A kábelt kitéptem a falból, lemondtam a netelőfizetést és kidobtam a DVD-lejátszót az ablakon. Szóval egy hete tiszta vagyok, de éjszakánként még izzadva ébredek és azt sikoltozom, h “Jack Bauer, ments meg!” vagy “Ezek a szemetek megölték Kennyt” esetleg azt mormolom magam elé, hogy meg kell mentenem a pomponlányt.”

:-))

VR - 2007. 01. 15. 23:56

négerbirka: Nem tudtad, hogy az oldal egy nagy csoportterápia. :D :D
És igen függő vagyok és az is maradok! :D

szucsitg - 2007. 01. 16. 00:20

zako :)

szucsitg - 2007. 01. 16. 00:29

amúgy igazad van vr… és a darálás még addiktabbá tesz, h a témánál maradjunk!:)

winnie - 2007. 01. 16. 08:35

Vindemar Balta: én is így nyomtam anno. chris – earl – mother. és végtelen ciklus:)

bogabi: “Az 5. évad közepén már fáradtam, megvolt még mindíg a tűz, hogy szinte remegve indítottam az újabb részeket, de azt vettem észre, hogy nár várom a végét… érdekes szitu, tök ellentmondás”

itt jött nekem elő az az érzés, hogy az ember olykor azért darál, mert csak le akarja tudni a sorozatot, csak ki9pipálni:)

imurai: LO: SVU darálva? a mindenit.

nemtom a régi évadok milyenek, de a mostaniak által hordozott depresszió adagból csak bizonyos napi mennyiséget érdemes vételezni, mert káros lehet:))

zseb - 2007. 01. 16. 09:38

(Elnézést, hosszú lettem. Megint.)

Én alkatilag képtelen vagyok a darálásra, és szinte azt is sokallom, ha napi egy rész megy egy sorozatból, vagyis hetente öt. (Kivéve talán a sitcomoknál, ahol nem egészen az a fontos, hogy mi történik, hanem az, hogy hogyan.)

Az viszont más, ha egy kedvenc sorozatából, amit már látott az ember, rendez egy-egy alkalmi maratont, mert az ünnep. (Ha képes rá, én nem nagyon vagyok. Talán egy Alias-maratont bevállalnék egyszer, de kétlem, hogy sikerülne.)

Amúgy elvileg a maximumom az 2 rész/hét, általában hétvégén, vagyis 1rész/nap.

Ráadásul én pont azt szeretem egy sorozatban, ahogy szépen, lassan, hétről-hétre egyre jobban a hatása alá kerülök, ahogy a részeken átívelő rejtélyekhez mindig csak egy hajszálnyival jutunk közelebb, és van idő elmélkedni, teóriázni, latolgatni. (Erre, ha lehet, nem a Lostot, hanem a Babylon 5-öt, és a Született feleségek első évadát hoznám példának.) A “mikorleszmárjövőhét?!!??”-érzést nem nagyon szeretném feladni.

A lényeg meg pont a részletekben van elrejtve. Egyszer, pár hónapja, próbáltam darálni. Egy picit. Már ha annak lehet nevezni, hogy elterveztem, rögtön egymásután megnézem a „Band of Brothers” első két részét kölcsönDVD-n. Ahogy azt a mórocska elképzeli.

Az első epizódot végül két hétvégén át néztem-nézegettem-olvasgattam, eredeti hanggal, szinkronnal, felirattal és ezek kombinációival, szinte jelenetenként, a kedvenc részeimet vissza-visszatekerve. Pl. az összes „Going my way?”-t megnéztem/hallgattam legalább háromszor, mindezt úgy, hogy én már láttam egyszer a sorozatot, és azóta úgy utánaolvastam, hogy az első epizódot szinte kívülről tudtam. A második epizódra végül egy hétvégém maradt, és tegnap megkaptam (szintén kölcsönbe) a harmadik és negyedik részt, amikkel most tényleg szeretnék egy hétvége alatt végezni. Kíváncsi vagyok…

Igazából én borzasztó türelmetlen és mohó ember vagyok (igen, tudom, csoportterápia-faktor), nem tudom beosztani se a sorozatokat, se az időmet, semmit. Ezért direkt szánok időt mindenre, sok sorozat alatt jegyzetelek, másokhoz utánaolvasok, megint másokhoz utánaírok, szóval egyszerűen csak igyekszem mindent szééépen, lassan kiélvezni, hagyni, hogy a maga medrében folyjék. Elvégre egy sorozatban az csak külön jó, hogy több hónapig jó.

Castor - 2007. 01. 16. 10:11

Nekem anno az O.C. 1 .szériája volt akedvencem, ha azt darálnom kellett volna, nem jelentett volna annyit mint igy h a magyaron vártam minden héten a hétföt:)
Aztán a többi rész jött le netröl, ha nem hagyott bennem tul sok nyomot egy rész már zuztam is akövetkezöt, mert sajnos a késöbbi részek csak duplájával tudtak annyi élményt adni, mint az elsö szériások.
De anime ból, sitcomból, south parkból már lehetetlen vagyok megcsinálni h heti 1. Képtelenség:D

Tibi - 2007. 01. 16. 11:09

Szerintem jobb “élőben” nézni a tvn részeket mint egyszerre sokat megnézni. Párszor már csináltam a “darálást”, de annyira elvesztek a részletek… Pedig a sorozatokban a fő-vonulatot tudja az ember, épp a mellékszál az érdekes, és pont ez veszett el nekem .

Dennis Moore - 2007. 01. 16. 11:17

Engem a tv szoktatott rá a darálásra, amikor kb. – éve az AXN-en volt Amazing Race-maraton (tudom, hogy nem igazán “sorozat”, inkább reality, de nagyon megtetszett, hogy nem kell egy hetet várnom, hogy kiesik-e akit “utálok” és bentmarad-e akit szeretek.
Persze ez egy kicsit más, de mégis darálás.

Shana - 2007. 01. 16. 13:25

Én leginkább animéket szeretek maratonban nézni. Első amit “daráltam” az a Neon Genesis Evangelion volt, és utána 3hónapig voltam totál depressziós :D És annyira megtetszett a dolog (na nem a depresszió) hanem hogy egy egyszerű sorozat ilyen mély hatással legyen rám, hogy mostanság szinte mindent így nézek. De nem hinném hogy elvesznek részletek, legalábbis én ezt még nem vettem észre. Összefolyik az igaz, de ez miért is baj? :D

api - 2007. 01. 16. 14:01

Amazing Racet csak daralva neztem es baromira izgalmas, egy nap alatt bedaraltuk a fel bolygot :D azokbol a sorikbol ahol utolertem a tvadast (Heroes, 24, PB) is inkabb bevarok 2-3 reszt es egyben nezem meg a hangulat miatt. a Lostbol is igy kene de ott nem tudok varni :/
Nip/Tucknak reszenkent igen minimal a hangulata az 1evad/1nap tempohoz kepest. House viszont mindenhogy jo :D

winnie - 2007. 01. 16. 14:21

hopp, el kell ismernem, hogy a realityket, melyeket felhoztam szintre, én is daráltam általában. survivor, amazing, top model, project runway, stb

ennek egyszerű az oka. a műfaj pörgőssége nem fásít el, sőt, realityn egyszerűen nem tudok elaludni.

isolde - 2007. 01. 16. 22:56

Természetesen darálás, hogy magával ragadjon a hangulat, persze igy elvesznek az apró részletek, finomságok, ezért is kell egynél többször végignézni egy sorozatot, hogy másodszor, harmadszor már azokat is észrevedd és élvezhesd. Mondjuk én már a könyvekkel is ezt csináltam, egy nap alatt kiolvasom, aztán ha tetszett, később elolvasom még egyszer.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz