login |

Dirt – Élet a Pilot után

2007. 02. 05. 20:00 - Írta: zsellerm

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Adott egy sorozat, amire alapból várakozással tekintett a full-scale junkie: király promók, Courtney Cox, so-so zsurnalisztásos plot. Jönnek a hírek – büdös, kijő a pilot, a nézettség az egekben, majd egy pofon Humantól, a többi meg a kommentekből. A Dirt olyan sorozat ami “épphogynem”; szinte egybehangzóan – még szerencse, hogy kábelen nincs cancel. Nekem is hétről hétre rajta a szemem, de csak nem akaródzik elkezdeni. (Talán sokan vannak így, de már most szólok, hogy az évadzáróban jön Jennifer Aniston.)

Hétvégén azonban megelégeltem a dolgot és belecsaptam a lecsóba. Véleményem az 52 perces pilotról hasonló: Courtney Cox nem rossz, de a hátán nem tudja elvinni az egészet, skizó fotós gyereket nagyon ránk akarják masszírozni, mint alternatív karakter, de egyáltalán nem szerethető, így kilőve. Külön megér egy elmélkedést majd, hogy mik a hátrányai, ha az ember a pilot után lelő egy sorozatot (sokszor ekkor még a sorozat is keresgél, nem talál rá a saját ízére stb.) A Junkie-k közül talán én merészkedtem legmélyebben az erdőbe, amikor nem kis lelki tusa után magamra erőltettem a második részt is.

Courteney Cox a Dirt-ben

A Dirt máig öt részt élt meg ugye, és még mindig képtelen vagyok eldönteni, hogy felfelé vagy lefelé görbüljön az a bizonyos mutatóujj. Valahol élet és a cancel között lebeg, folyamatosan, de valamiért eddig még nem tudtam abbahagyni. Az okok-okozatok egészen sajátos gyűlölet-szeretet elegyet alkotnak: néha percekig az alt-delen tanyázik az ujjam, néha meg váratlanul betámad egy olyan alternatív megoldással a sori, amit nem tudok nem tökéletesen elismerni, még ha pózerkedésnek is hat néha.

Hogy mit utálok benne?

  1. A tíz soros plot-leírás tökéletesen lefedi a mindig kicsit több mint 42 percet. Sokszor úgy érzem, hogy ha elmesélnék hogy miről szól, az már kielégítene, nem is kéne látnom a jelenetfüzéreket.
  2. Néha büdös nagy panel jeleneteken keresztül megy a szájbarágás, de iparűzés-jelleggel. Milyen sötét Hollywood, júúúj, milyen kegyetlen a sajtó gépezete, jaaaj, valahol azért mégis érző szív lapul a pletykamagazin-lady kebelében, yeeey! Sokszor sok, de tényleg.
  3. Le a sablon karakterekkel, tessék személyiséget építeni – a lehetőségek végtelenek.

Hogy mi visz tovább mégis?

  1. Van benne egy megmagyarázhatatlan, dark-os hangulat, ami főleg a skizó fotós jelenetei környékén mászik elő a legváratlanabb pillanatokban. Hideg, furcsa de hogy nagyon alter, az egyszer biztos. Néha egészen morbid jelenetek premierplánba, amelyek az istennek nem akarnak szinkronba kerülni a történettel. Shannyn Sossamon szerepeltetése meg…huhh. Legelcsavartabb supporting actress in a drama díj alapítása kéretik!
  2. A történet-felépítés és történetvezetés (nagy suckerje vagyok a témának.) A Dirt felépítése egyfajta kevert áthidalós-multiepizódos, ami a történetpakolás kivételesen izgalmas formája. Igazából epizódsztorikról van szó, csak éppen nem egy hanem kábé kettő-három folyik belőle egy részben. A rész vége nem feltétlenül jelenti az adott epizód-történet végét. Az van hogy átrepül a másik részre hogy annak közepén záruljon le, és új kezdődjön helyette abban a szent minutumban. Hamár epizódosok vagyunk, csináljuk kreatívan – ellenétben mondjuk egy Justice-szal, három rész után pontosan tudni fogod, hogy mi történik a 32. percben.
  3. A tény, hogy megfektet hogy nem tudom, mihez kezdjek vele.

Tisztelettel jelentem tehát, én nézem a Dirt-öt (egyelőre). Aztán meglátom hogy mivé forrja ki magát.

15 hozzászólás Ne habozz!

Domcsi - 2007. 02. 05. 20:38

hüvelykujj, nem? :)

kacagomikulas - 2007. 02. 05. 20:44

én az első két részt végignéztem a harmadikat már csak végigtekertem de abszolút nem volt oylan érzésem, hogy bármiről is lemaradtam volna :) a skizó gyerek viszont az őrületbe kergetett. szal nálam cancel.

winnie - 2007. 02. 05. 20:47

egy biztos, a készítők az ötödik részre mondják, hogy odaver – ezzel jöttek elő, amikor a remek kezdésről szánkázni kezdett lefele a nézettség.

nkg - 2007. 02. 05. 21:06

Valahogy én is így vagyok ezzel…
Bár nem mondanám, hogy nagy durranás a sorozat valahogy mégis megnéztem mind az öt részt….

Az ötödik sem emelkedik ki egy cseppet sem, max csak nem gyengén durább……

etiop - 2007. 02. 05. 21:13

Én is pont úgy csináltam, mint kacagómikmulás
*kacaj*

VR - 2007. 02. 05. 21:50

Eddig megnéztem minden részt, bár az okát nem tudom. Valhogy ugyanúgy vagyok vele nem túl jó, de annyira nem rossz, hogy abba hagyjam, inkább érdekes, mint jó. Ötödik se emelkedik ki semennyire max. 1 fokkal jobb a többinél, de semmi extra. És a többi résztől se várok csodát, saját tempójában göcög tovább. Mivel nem lesz valószínűleg második évad, ezért mostmár végignézem, azt kap egy szolid DEL-t.

TorrenteXY - 2007. 02. 05. 22:08

Olyan nemkommersz a sorozat, hogy néha teljesen máshogy történne mint bárhogy ahogy gondolnánk, de nagyrészt sajnos üt a sivár unalom. Vannak kifejezetten idegesítő részek, de akadnak annyira jók, amiért érdemes tovább nézni a részeket.

evilous - 2007. 02. 05. 23:16

én bírom a bolond fényképészt, főleg amikor a halottakkal beszélget :)

Zego - 2007. 02. 05. 23:48

Ujjabb underground sorozat. Csípem ;)

ogRemanO - 2007. 02. 06. 01:38

Nekem bejövős, a flashek odabasznak, főleg egy kis segítséggel. És Courtney karaktere is bejön, frigid nőket ritkán raknak főszerepbe (végülis ezé kábeles). Ami nagyon hiányzik belőle azaz igazi insider feeling, mint mondjuk az Entourage-ban, de az ennél sokkal jobb.

spamdog - 2007. 02. 06. 07:00

Mivel van kapcsolatom a hasonlóan működő magyar sajtóval, ezért nagyon függővé váltam.
Mind az 5 megvolt és alig várom a folytatást.
zsellerm : Azért az általad sablonnak nevezett karakterekből elég sokat kihoznak az alkotók!

ogRemanO : Nem frigid…ha megfigyeled SPOILER ON mindig akkor zavarják amikor a vibrátorával van elfoglalva. SPOILER OFF

freak - 2007. 02. 06. 11:25

Nekem a pilot bejott, tervbe van a tobbi resz. Altalaban 3-4 resz utan dontom el, hogy cancel-e vagy nem, (eddig egy kivetel volt, amivel ugy voltam mint te most a Dirt-el: Studio 60 (johetnek a kovek :)) Nalam az 8 resz utan cancelt illetve Shift+Delt kapott. Pedig en akartam szeretni, de vegigasitoztam…

Imurai - 2007. 02. 06. 12:41

Épp a napokban akartam ezt itten megírni, betűről betűre :) Majdnem :D
De tényleg, 30-40 perc ásítozás után bedobnak 1 olyan 5-10 percet, hogy bepisilsz… Rendkívül idegesítően cancelezhetetlen >.

Seeley Booth - 2007. 02. 07. 18:27

Én nézem, nem hájpolom mint a PB-t, vagy a Lostot és Heroest, de szedem és nézem, várom a 6.-dikat is.

m - 2007. 02. 07. 21:50

nos, en is nezem, es alairom, nem ez lenne az a sorozat amire az osszes ismerost rabeszelnem, viszont egynek jo
elnyujtozni az agyban, kicsit dogleni, nyelvet tanulni, satobbi teljesen jo
nem kell vilagmegvaltast varni tole, es akkor bejon, ennyi a titka az egesznek
en szerintem ha belekezdtem vegig is nezem, ennyi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz