login |

Függőség? – írta Ádám

2007. 02. 18. 12:58 - Írta: vendegblogger

144 hozzászólás | kategória: elmélkedés

Sajnos az egész jelenlegi magyar újságírás jellemzője, természetesen a bulváros szenzációhajhászás mellett, a megalapozatlanság, az a hozzáállás, hogy “én értek hozzá akkor is ha most olvasok róla először”. Ez persze abból jön hogy mindenki bölcsészdiplomával megy el újságírónak meg mittudomén mivel, mert nem tanítják ezt sem itthon sehol normálisan. Szomorú, hogy sokan, az előttünk levő generációk képviselői, más forrás híján erre alapozzák majd a sorozatnézőkről alkotott véleményüket.

Van egy sztereotíp szubkultúra-kép Magyarországon, ami valahonnan a hippi-korszakból eredhet és minden szubkultúrára ezt használják. Aki például animés, az antiszociális, egész nap animét néz és animenéző partit tart, ahol már jöhet a hardcore robotos csápos pornó, nem is lepődünk meg ha ezek az összejövetelek gruppenszexpartikba csapnak át hiszen az anime legnagyobb része pornó. Aki számítógépjátékos, az antiszociális, egész nap véres játékokkal játszik, véres játék partit tart, szabadidejében pornót néz (vagy az animéseknél vagy otthon) és egyébként alig várja hogy az életben is lelőhessen valakit vagy megerőszakolhasson.

Gyakorlatilag minden számítógéppel kapcsolatos tevékenység Magyarországon függőségnek számít (így a számítógépen történő sorozatnézés duplán az!). Néhány hónapja számolt be az RTL Klub híradója arról, hogy szerencse- és számítógépes játékfüggőket kezelő intézmény nyílt Hollandiában. Hozzátették, hogy játékfüggőséghez vezet, ha az ember naponta egy órát játszik. (Igen, egy órát.)

Ugyanez a helyzet a sorozatnézéssel is. Amíg aki sokat olvas az művelt, aki sokat jár operába és hallgat klasszikus zenét az pedig zeneileg művelt, aki sorozatot néz, az bizony függő. Ez nem csak Magyarországon van így, még Russell T Davies, a Doctor Who jelenlegi producere is panaszkodott egy interjúban, hogy rendkívül szörnyűnek tartja, hogy nem elismert, lenézett tevékenység a tévésorozatnézés, vagyis Nyugat-Európában is gondolhatjuk, hogy ez a helyzet.

Magyarországon eleve mindenki lenézi a tévézést, mert az a letargikus depressziós igazi művészalkotásoknál, a filmnél erkölcsileg jóval alacsonyabb műfaj. Ha valaki megnézi a hét óra hosszú Sátántangó című magyar filmet, akkor az művelt ember, de ha valaki hét egyórás sorozatrészt néz meg, az már bizony a televízió és a televíziós sorozatok rabja, csúnya rossz ember. De egy olyan országban, ahol a tévésorozat fogalma egy-két évvel ezelőtt még jócskán kimerült (és a fiatal generációkat kivéve még mindig kimerül) a Szomszédokhoz és a Barátok Közthöz hasonló teleregényekben (amik ráadásul nem is a rendes helyükön, a délutáni sávban mennek, mint a normális országokban, hanem főműsoridőben, ahol a minőségi dráma- és komédiasorozatoknak kellene lenniük, nem népbutító délutáni zombiműsoroknak), addig valószínűleg nem is várhatunk változást. Nem alakult ki a televíziónak, mint olyannak a kultúrája itthon, és a felnövő, egyetemről elméleti generáció hozzáállásában sem látszik nagyon a változás: öt év alatt az ELTE filmszakján több tucat embernél tapasztaltam, hogy azért nem néz tévét, mert az olyan lenézett dolog.

Talán 10-15 év múlva majd eljutunk oda, hogy a sorozatok is elfogadott alkotások lesznek Magyarországon, mert addigra talán kihal az uralkodó szemlélet. Persze csak optimális esetben.

144 hozzászólás Ne habozz!

Human Insect - 2007. 02. 18. 12:58

ez szerintem marhajó, ki szerettem volna emelni ezt.

johnnyjoker - 2007. 02. 18. 13:08

jogos, még egyszer grat az írónak :)

Ádám - 2007. 02. 18. 13:13

Köszi még egyszer :) Ha már így kiemeltetek, hadd eszközöljek két apró javítást:

“mint a normális országokban, főműsoridőben” –> “mint a normális országokban, hanem főműsoridőben”

“nem népbutító délutáni zombiműsorok” –> “nem népbutító délutáni zombiműsoroknak

bestyen - 2007. 02. 18. 13:15

Ádám! Te megragattad a lényeget!!!Teljesen jogos minden!!!Ez van.Ez sajna nem amerika:( Itt az emberek nagyon visszamaradottak(tisztelet a kivételnek).

winnie - 2007. 02. 18. 13:15

Ádám: javítva.

bestyen - 2007. 02. 18. 13:15

u.i.: Én örülök hogy sorozatfüggő vagyok

linsz - 2007. 02. 18. 13:15

én arra lennék kíváncsi, hogy azok az emberek, akik a sorozatnézést (és minden mást ami a cikkben fel van sorolva) “függőségnek” tartják, egyáltalán tisztában vannak-e a szó jelentésével. pl. ha egy drogfüggő (mert az tényleg függőség ugyebár) nem kapja meg az adagját, jelentkeznek az ELVONÁSI TÜNETEK. miért? mert a szervezete hozzászokott és IGÉNYLI. most mutassatok már egy sorozatnézőt itt aki belebetegedne ha nem nézhetne sorozatokat mondjuk 2hétig.

Human Insect - 2007. 02. 18. 13:16

ádám ezeket te írtad el, én csak a prime timeot magyarosítottam :)

linsz - 2007. 02. 18. 13:17

amugy grat a cikkhez nagyon jó:)

eXilEEe - 2007. 02. 18. 13:19

amugy aki nézi dextert, azóta hány embert ölt meg?

Copkuler - 2007. 02. 18. 13:19

“…öt év alatt az ELTE filmszakján több tucat embernél tapasztaltam, hogy azért nem néz tévét, mert az olyan lenézett dolog.”

Ez igy van. Nem hiába. A magyar televiziózás olyan messze áll a minőségi szórakoztatástól, mint Makó Jeruzsálemtől, vagy még messzebb. Az általam kiemelt mondat pedig ezt nagyon jól leirja. TV-t nézni tényleg ciki. Ehhez hozzátartozik, hogy egy ELTE-s még egy BBC, vagy NBC programban is találna kivetnivalót, csak úgy, műsznobériából…”sajnos” ilyen országban élünk. Ha lenne gyökerünk, lenne mihez alkalmazkodnunk viszonyulnunk, de egyelőre csak keressük a gyökereinket kicsorbult ásókkal. Talán majd egyszer megtaláljuk és majd akkor lehet új hajtásokat növeszteni…

Tamás - 2007. 02. 18. 13:21

Teljesen egyetértek a cikkel. Nekem is vannak olyan ismerőseim, akik lenézik a sorozatokat, és egy kalap alá veszik a szappanoperákkal.

linsz - 2007. 02. 18. 13:24

az a baj, h Magyarországon a “függőség” szót a “hobbi” szinonimájaként értelmezik

winnie - 2007. 02. 18. 13:26

“most mutassatok már egy sorozatnézőt itt aki belebetegedne ha nem nézhetne sorozatokat mondjuk 2hétig.”

jaja. szerintem általában egy kalap alá veszik azokat, akik vallásosan minden héten vagy minden nap ott vannak ugyanabban az időpontban a tévé előtt (amiben nincs semmi baj, persze) – illetve azokat, akik maguk határozzák meg, hogy mikor néznek. letöltenek, felvesznek sorozatokat.

nem mindegy.

szucsitg - 2007. 02. 18. 13:36

rávilágított a lényegre. a barátaim közt vannak jó páran olyanok, akik nem értik meg, h ebben mi a jó, és a népszabis újságíróhoz hasonló tájékozottsággal rendelkeznek. pedig nem egy közülök, rendszeres sport közvetítés néző, ami főként kerékpár szokott lenni. kézit, meg focit inkább élőben néznek. és mégis ők lennének a normálisabbak? de ugyanez a helyzet a művészfilmekkel, egyik barátom heti 6-7dvd-t megvesz, és abból nem minden héten van, h legalább 1db “kommersz” alkotás…

Ádám - 2007. 02. 18. 13:38

Winnie: Köszi.

Human Insect: Tudom, hogy én írtam el, azért szóltam, mert kommentben még elmegy, cikkben már az embernek magasabb a minőségigénye :D

Bestyen: Amerikában a hetvenes években lehetett az az általános állapot, mint itt nálunk. Hetvenes években felnőtt amerikai ismerősöm mesélte, hogy annak idején ők a szomszédságból mindig délutánonként azért mentek át az egyik családhoz, hogy ott nézhessék a Speed Racert — náluk akkor az volt az a Durva Véres Gyerekrontó Rajzfilm, amelyik besorolást nálunk pár évvel ezelőtt a Dragon Ball kapta, és amiből parázs társadalmi vita kerekedett, hogy akkor ez most gyerekeknek való-e avagy sem.
Amikor pl. a Simpsonsban Marge az Itchy & Scratchy show ellen szervez tüntetést mérges szülőkkel, akkor az ezeket a szülői mozgalmakat parodizálja – akik egyébként Magyarországon is megjelentek éppen a Dragon Ball “botrány” (érezzük azért ennek a szenzációhajhász oldalát :) kapcsán, amikor rendszeresen megjelentek szülői szervezetek a tévében és arról nyilatkoztak hogy ők bizony még a gonosz, erőszakos Tom és Jerry rajzfilmeket sem engedik megnézni a gyereknek, mert abból csak agressziót lehet tanulni.
Persze külföldön ma már nem ez a sláger hanem a gimnáziumi lövöldözések és a fiatalkorú bűnözés visszavezetése a számítógépes játékokra. De ez körülbelül kétezer éves vita, annak idején még Platón mondogatott ilyeneket azt hiszem hogy az a kép amin erőszakos jelenet látható az erőszakra sarkall és fordítva. Szóval itt igazából mi évezredes vitákat próbálunk meg lejátszani, valószínűleg nem velünk lesz vége :D

Linsz: A “függőség” szó remek példa egy nyelvi jelenségre (hej, hej, helyesbeszéd című műsorunkat hallják), amit popularizációnak hívnak, és főleg a pszichológiai szavakon lehet megfigyelni. Az olyan szavak mint a függőség, komplexus, stb. mind konkrét pszichológiai, tudományos jelenségek leírására szolgálnak, ezek popularizálódtak, népszerűsödtek, vagyis kerülte be a köznapi szókincsünkbe úgy, hogy egyszerre jelen van az eredeti és a megváltozott, népszerű jelentésük. A függőség esetében a köznapi jelentés az, hogy “az a függő, aki sokat csinál valamit”. Ehhez kapcsolódik egy másik nyelvi jelenség, a pejoráció, ami azt jelenti, hogy egy adott szóhoz negatív jelentéseket társítunk, ez is rámegy a függőség szóra, vagyis így jön ki az a megfogalmazása a függőségnek, hogy “olyan ember, aki sokat csinál valamit, ami rossz”. Azt, hogy mi a rossz, azt pedig a társadalmi trendek határozzák meg. A nyugati világban mindig az volt a félelmetes, ami ismeretlen volt (lásd például a középkori kereszténység viszonyát a többi valláshoz, ez Amerikában még ma is erősen megvan, hogy mindent, ami más, démonizál), és ez ma is megvan abban, hogy mit nevezünk függőségnek. Ha valaki sokat olvas, ha valaki sokat hallgat zenét, azt nem nevezzük könyvfüggőnek vagy zenefüggőnek, mert az olvasás és a zenehallgatás a társadalom szempontjából elfogadott dolgoknak számítanak, tudjuk mit jelent olvasni, tudjuk mit jelent zenét hallgatni. Azt, hogy az emberek mit csinálnak amikor a számítógépet használják, illetve mit jelent televíziós sorozatot nézni (egyáltalán a televíziós sorozat definíciója micsoda, mi tartozik bele), ezek nem tisztázott dolgok, sokan nem értik őket, ezért lehet démonizálni. Ismeretlen, ezért rossz – ez a formula jelenik meg az idézett Népszabadság-cikkben, és még minden helyen, ahol a “Nem értem, ezért biztosan rossz” elv érvényesül.
Nézzétek meg a különbséget a sorozatokhoz való hozzáállásban itthon, illetve Amerikában. Ott van külön szó a seriesre meg a serialra (épp tegnap olvastam egy beszámolót egy konferenciáról, és fogtam a fejemet mert az előadást tartó szakértő összecserélte a serial és a series típusú sorozatokat), sokkal jobb az emberek tévés szókincse. Magyarországon nem használunk külön szót a Barátok Közt típusú sorozatok és a Lost-típusú sorozatok közti különbségtételre, pedig eléggé ég és föld a kettő.

Ádám - 2007. 02. 18. 13:40

szucsitg: Valóban, milyen érdekes, hogy aki minden nap megnézi a meccset, azt sem nevezzük függőnek. Aki minden héten vagy akár minden másnap, harmadnap meccsre jár, azt se nevezzük függőnek. Pedig ő nem végzi a sportot, csak nézi azt.

Gaines - 2007. 02. 18. 13:43

“Magyarországon nem használunk külön szót a Barátok Közt típusú sorozatok és a Lost-típusú sorozatok közti különbségtételre, pedig eléggé ég és föld a kettő.”

Teljesen igazad van (nem csak ebben:). Azt még jobban utálom, amikor mindent egységesen leszappanoperáznak, 24-től Loston át Wire-ig.

Csigusz - 2007. 02. 18. 13:48

Nah ebbe mindjárt több igazság van mint a Népszabiba, grat. érte.
És totál igazad van, énis rengeteg helyről tapasztalom h csomóan azért nem néznek tévét, mert az már nem “trendi”, meg gagyiság. LOL

Ádám - 2007. 02. 18. 13:56

Gaines: Érdekes amit mondasz, mert ez arra utal, hogy igazából 3 különböző felfogás van. Az első az, amit te mondasz, hogy minden sorozat szappanopera (szerencsére olyan nincsen, aki azt mondja, hogy minden sorozat teleregény, mert akkor már tényleg a falat kaparnám :). Ez a leginkább, nem tudom szebben mondani, műveletlen hozzáállás, mert mit csinál, az egész műnemet (ugye a tévésorozat túl tág fogalom ahhoz hogy műfaj legyen, mégis mindig leműfajozzák, ez a másik kedvencem) megpróbálja egy sokkal szűkebb, és megint csak baromi pejoratív szóba sűríteni. Mit mond ezzel, “Tudom én, hogy vannak ilyenek, de mindegyik szar, és el is távolítom magamtól a témát azzal hogy így nevezem, nehogy valaki véletlenül is azt higgye, hogy én ilyen szörnyű dologgal kapcsolatot ápolok.” Ez kb. olyan mint az “én még sosem láttam pornót, nem is fogok látni pornót soha fuj” hozzáállást. (Mondjon valaki embert itt Európában aki úgy töltötte be a 18-at hogy még soha életében nem látott egy kocka pornót sem, férfi nő egyaránt)
Hasonló ez azokhoz a biztos mindenki által hallott általános hozzáállásokhoz is, hogy “Ó, van tévénk de be nem kapcsoljuk!” vagy “Ó, én sose nézem a Való Világot, az szörnyűséges undorító műsor! (Egyébként hallottad hogy az Okinak kilátszott a segge csütörtökön?)” vagy a kedvencem: “Ó, nekünk még tévénk sincs! Az összes tévéműsor rossz!”

A második hozzáállás az az egész picit normálisabb, de azért mégsem felfogás, a “van a szappanopera és van a sorozat”. Az legalább nem minősíti le az összes sorozatot, de attól még egy kalap alá veszi a két kategóriát azzal, hogy mindkettő van, de mindkettő rossz. Ez gyakorlatilag a ma bevett és elterjedt hozzáállás. A Népszabi-cikkben is ez van. Elismeri ugyan, hogy a Heroes nem szappanopera, de azért mégis ciki.

A harmadik hozzáállás meg a felnőtt, tájékozott hozzáállás, ami nem csak hogy tudja a különbséget a sorozattípusok között, de nem követi a lealacsonyódós trendet, hanem úgy van mint mindennel, ami tetszik neki azt megnézi, ami nem azt meg nem. És ezért a megvilágosodott hozzáállásért jönnek a buddhisták és hátbaveregetik, mert jó fej. :)

Human Insect - 2007. 02. 18. 13:59

ez olyna, hogy a wire-re rá kell fogni, hogy 12 órás film, kivágni a főcímeket és rendesen összefűzni az egészet és berakni egy sznob elé. aztán utána felfedni hogy ez sorozat volt :)

Kecske - 2007. 02. 18. 14:03

Lehet hogy túlzás, minden számitogéppel kapcsolatos tevékenységet függőségnek nevezni, de azért van benne valami. Szerintem sok olyan ember van, aki tényleg “függő”, igaz ez tényleg hulye kifejezés. Más dolog pl sportfüggőnek lenni, mint sorozatfüggőnek. Az egyik rendkvilvul egészséges, másik pedig kifejezetten káros. Nem arról van szó, hogy valakinek van egy-két kedvenc sorozata és azt követi, az oylan rossz dolog lenne. De szerintem nem ez az általános, főleg ezen a blogon nem. Már eleve a blog nevében is benne van a junkie szó, ami után röhej ilyen cikkeket irni.

Ja és sztem aki animés, játékokkal játszik stb az nem lehet túl jófej ember és akkor még szépen fejeztem ki magam. Anime bakker, megáll az eszem:D

Csaba - 2007. 02. 18. 14:03

Nagyon jó cikk, grat.

Ádám - 2007. 02. 18. 14:04

Végülis van amikor hozzáállás kérdése. A Lars von Trier-féle 8 részes Riget (Birodalom, a Kingdom Hospital eredetije) kétféle formátumban létezik, van 2×4 órás egybefüggő filmként (Riget I & Riget II), és van a magyar tévében is adott 8×60 perces sorozat. Döntsd el hogy akkor ez most film vagy sorozat.

johnnyjoker - 2007. 02. 18. 14:05

Csak az a helyzet, hogy ilyen sztereotíp kép nem csak a sorozatokkal szemben alakult ki… Összességében nagyon tájékozatlanok vagyunk, és ezzel a “lenézéssel” próbáljuk meg ezt magunkban elrendezni… Ezt most saját magam példáján tapasztalom, miközben az amerikai focit népszerűsítem kis hazánkban…

johnnyjoker - 2007. 02. 18. 14:07

Kecske, tudod mit jelent az önirónia? A junkie szó talán épp ezért van a blog címében… Jah a nyitott szemléletet látom még gyakorolnod kell… Szerintem a szétkokszolt agyú testépítők egy fokkal sem jobbak mondjuk az “igazi” sorozatfüggőknél…

Tamás - 2007. 02. 18. 14:11

Maradjunk annyiban, hogy senki sem normális, nincs átlagos emben, mindenki kilóg erre vagy arra.

Liz - 2007. 02. 18. 14:12

De azért úgy lógjon ki, hogy közben ne rúgjon bele a másikba, nem? ;)

Nándo - 2007. 02. 18. 14:14

Ádám, mondjuk az is jellegzetes – és minimum tünetértékű -, hogy ha valakit egy picit is pellengére állítanak (Magyarországon), az rögtön tagadásba a burkolódzik, s máris előtör a kisebbségérzete.
Szerintem a cikk egyáltalán nem volt ennyire offenzív, mint ahogyan te látod. ;)

Kecske - 2007. 02. 18. 14:15

Johnnyjoker, valóban a szétkokszolt agyu testépitők is ritkanagy brék, de azért mégiscsak nagyobb kihivás 60-as karra gyúrni, mint megnyomni a download gombot. Ők legalább nem csak “kiber életet” élnek, hanem egymást kenegetik be fényes olajjal és egymás popóját paskolják, ha megvolt a 150 kg fekve:D

kisszántó - 2007. 02. 18. 14:15

érdekes meglátás, ügyes írás DE

kérdezem én, miért háborodunk fel azon a kiejlentésen, hogy sorozatfüggő? Ha valakinek jót tesz azt mondani, hogy függő vagy mert amcsi sorozatokat nézel akkor had mondja, mondják rám is és? az a lényeg, hogy te tudod mi jó neked és mit kell nézned. (szaromle kész)

mindjárt lehet mérges leszek és berakom a Csatacsillaghajót vagymit és nézem ^^

szucsitg - 2007. 02. 18. 14:16

johnnyjoker: nem tudtad h az amerikai foci az vmi unalmas, brutális, agyatlan szar? :) és te még ezt népszerűsíteni akarod?! :P félretéve a viccet, ez a sztereotíp hozzáállás, aztán van az aki már látott is amerikai foci meccset, annak meg az a baja, h hosszú, meg a szabályok… egyszerűen nem sikerült olyan embert találnom, aki ráért volna, h együtt nézzük meg a super bowl-t… érdektelen számukra, pedig legtöbbször izgalmas egy amerikai foci mecccs, mint az európai. szó sincs róla, én is nézek néha minőségi “soccert”, de vhogy legtöbbször csak féléig tud lekötni…

Ádám - 2007. 02. 18. 14:18

Kecske: Nem értek veled egyet, mert szerintem összekevered a populáris értelemben vett függőséget, amiről korábban beszéltem, meg a klinikai értelemben vett függőséget. Ha valaki pszichológiai értelemben függő bármitől, az nem egészséges, mert fel nem dolgozott traumák, pszichológiai problémák vannak mögötte, amik negatívan befolyásolják az adott ember személyiségét, visszavetik a világban való működését, korlátozzák a cselekvőképességét mert kényszeresen végez különböző cselekvéseket saját döntése helyett. Ha valaki pszichológiailag sportfüggő, és kényszeresen megy el futni minden nap, és elvonási tünetei vannak ha pl. megbetegszik vagy a barátnőjével megy el vacsorázni, akkor az semmiképpen sem egészséges.

Az animével is az a helyzet, hogy nem mindegy, hogy napi 8 órát nézel pornóaniméket csápos földönkívüli ninjákat erőszakoló gésákról, vagy mint egy sorozatot rendszeresen megnézed mondjuk egy-egy díjnyertes klasszikus részeit. Nem sorozat, de Miyazaki Chihiro Szellemországbanja mégiscsak elnyerte valamiért azt az Arany medvét. Számos további anime van, aminek a művészeti értéke magas és nemzetközileg elismert (mint Hideaki Anno sorozata, a Neon Genesis Evangelion, amiről számos elemzés, tanulmány született világszerte). Az anime magyarországi felfogásával is az a baj, hogy valami furcsa, bizarr műfajnak tekintjük az animét, ami igazából egy olyan művészeti ágazatnak, az animációs filmnek egy valamennyire körülhatárolható stílusa, amely stílusban Japánban előszeretettel készítenek filmeket és sorozatokat. Se több, sem kevesebb. Az, hogy valami anime, sem jót sem rosszat nem mond róla.
A számítógépes játékkal kapcsolatban ugyanezt tudom elmondani. A történetmesélés alapú számítógépes játékok, amikben 40-50 órában elmesélt történeteket játszik végig az ember interaktívan, semmiben sem különböznek bármilyen más alkotástól, csak a fogyasztási módszerük más, mert nem olvasod és nem nézed hanem interaktív módon részt veszel valamiben és vagy alakítod a cselekményt vagy lineárisan, a számítógépnek adott visszajelzések során haladsz a történetben. Megint csak semmi különbség nincsen a számítógépes játék és egy regény vagy egy film között, egész egyszerűen más módon teszik ugyanazt: történetet mesélnek.

szucsitg - 2007. 02. 18. 14:20

kecske: azért jó pár sorozathoz kell egy kis agymükődés is, h vmit értsél belőle. szóval nem csak annyi, h berakod az amerikai pitét, és akkor röhögsz a szexuális tartalmú poénokon. másrészt, amellett, h én sorozatokat nézek, rengeteget olvasok is, és ez 95%ban filozófiai témájú, vagy szépirodalom(főként spanyolul)… és emellett persze képes vagyok a downloadot megnyomni…:P persze én mérlegelek, h mit nézek meg…

Liz - 2007. 02. 18. 14:21

Kecske: Miért lehetetlen elképzelni, hogy miután valaki megnézett egy 40 perces sorozatot, elmegy a haverjaival színházba, esetleg este még lefut egy kört a Margit szigeten? Miért zárja ki egymást a sorozatnézés és a való világban való, szocializálódott élet? Nem csak fekete meg fehér van ám. :P

Nándo - 2007. 02. 18. 14:21

“semmi különbség nincsen a számítógépes játék és egy regény vagy egy film között, egész egyszerűen más módon teszik ugyanazt: történetet mesélnek.”

ezzel viszont rohadtul egyetértek. :)

johnnyjoker - 2007. 02. 18. 14:22

Kecske, kinek mi számít kihívásnak és szórakozásnak… Lehet, hogy tényleg nehezebb, de valahogy akkor se tudom többre értékelni… Szucsitg, szerencsére azért sok olyan ember van pedig, akit érdekel, csak jobban kell keresni :) Nah az offot viszont be is fejezem…

Ádám - 2007. 02. 18. 14:24

Nándo: Én nem a cikkről írtam, hanem a cikk kapcsán arról a jelenségről, gondolkodásmódról, ami mind a szakmai, mind pedig a közéletben jelen van, aminek a jelenlétét jópár éve érzékelem és aminek ez a Népszabadság-cikk az egyik megtestesülése. Amiket a cikkben véleményekként látsz, azok nem általam felfújt, eltúlzott állítások, hanem olyanok, amelyek konkrét vagy elvont formában de megfogalmazódtak akár élőszóban, akár olyan televíziós műsorokban mint a Frei Dosszié, a Magellán vagy a XXI. Század című, elvileg tudományos alapú és/vagy ismeretterjesztő műsorok, akár a sajtóban (elég kinyitni néhány pár évvel ezelőtti bulvárújságot, ahol gyilkos, epilepsziát okozó japán pornórajzfilmekről lehet olvasni).

Kecske - 2007. 02. 18. 14:31

Egyetértek veled, csak szerintem az írásoddal nem csak azokat védted meg, akik a Miyazaki Chihiro Szellemországbant, Hideaki Anno sorozatát vagy egy-két jó sorozatot néz meg vagy történetmesélés alapú számítógépes játékokkal játszik néha, hanem azokat is, akik hazajönnek és még le se dobták az iskolatáskájukat, de már bekapcsolták a gépet, elinditották az azureust és már megy is a quake vagy mit tudom én mi. Még ha nem is pszichológiai értelemben függők, akkor is meg lehet különböztetni ezt a két csoportot.

Kecske - 2007. 02. 18. 14:33

Igazatok van, lehet hogy tévedek és nincs is olyan ember, akiről én beszélek:)

linsz - 2007. 02. 18. 14:38

Egyébként elég gáz hogy lenézik a számítógéppel/TV-vel kapcsolatos tevékenységeket idehaza, mivel már a 21.században élünk. A gyúrd ki magad piálj és veresd szét magad egy kocsma előtt prolikkal életforma már elmaradottnak számit.. Tegyünk már ugy, mintha Európában élnénk. És ehhez az is hozzátartozik, hogy pl. a sorozatokat (ami ugye Magyarországon nem trendi, de a civilizált emberek számára nyugatabbra szórakozást jelent) nem kellene lenézni, csak nézni.

Laci - 2007. 02. 18. 14:41

Ádám gratulálok a cikkhez!

scorn - 2007. 02. 18. 15:15

sorozatfüggőség mivel kevésbé hobbi mint a kirakózás?

Solmyr - 2007. 02. 18. 15:22

Én egy kicsit más felfogással közelíteném meg a problémát: nem értek egyet azzal, hogy a sorozatjunkie-k nem függők, és csak elenyészően kis hányaduk számít klinikai esetnek (hogy az oxigénfüggőségünket szóba se hozzam :D). A sorozatfüggőség függőség, de nem jobban, mint akármelyik időigényesebb hobbi.

Sajnos azonban elképzelhető, hogy egyes emberek túlzásba viszik, amint ez mindennel előfordulhat, és lehet, hogy annyira, hogy már kezelésre is szorulnak, ezért nem bagatellizálnám el a problémát azzal, hogy a hülye, szűklátókörű média félreért minket, mert bár ez kétségtelenül így van, de attól még nem biztos, hogy nincs igazság a szavaiban.

Egyszóval: a sorozatnézés hobbi, de veszélyes is lehet.

eXilEEe - 2007. 02. 18. 15:22

az a gáz h olyan világban élünk ahol a cobra11 elfogadott de pl lost az már függőség. sztem nem az a függő aki akár 10sorozatot is néz mint én hanem aki egész nap tv-t néz éppen ami jön céltalanul. és ők többen vannak

Solmyr - 2007. 02. 18. 15:23

Az előző hsz-emből kimaradt egy mondat, helyesen így néz ki:

Én egy kicsit más felfogással közelíteném meg a problémát: nem értek egyet azzal, hogy a sorozatjunkie-k nem függők, mert minden ember valamilyen szinten az, és nekik is csak elenyészően kis hányaduk számít klinikai esetnek (hogy az oxigénfüggőségünket szóba se hozzam :D). A sorozatfüggőség függőség, de nem jobban, mint akármelyik időigényesebb hobbi.

Sajnos azonban elképzelhető, hogy egyes emberek túlzásba viszik, amint ez mindennel előfordulhat, és lehet, hogy annyira, hogy már kezelésre is szorulnak, ezért nem bagatellizálnám el a problémát azzal, hogy a hülye, szűklátókörű média félreért minket, mert bár ez kétségtelenül így van, de attól még nem biztos, hogy nincs igazság a szavaiban.

Egyszóval: a sorozatnézés hobbi, de veszélyes is lehet.

zorrobomber - 2007. 02. 18. 15:28

nem tudom mit csodálkoztok…nagyon kevés embernek tudnám elmagyaraázni pl, hogy attól hogy félévente elszívok egy füvescigit, attól még nem vagyok függő, és nem is feltétlenül fogok 10 év múlva habzó szájjal egy kórházban az ágyamhoz kötözve feküdni (megj.:sokkal jobban félek attól, hogy alkoholfüggő leszek). sajnos ennek a cikknek pont nem itt kellene lenni, mert csak azok fogják olvasni akiknek nem mond újat…

Liz - 2007. 02. 18. 15:28

“nem értek egyet azzal, hogy a sorozatjunkie-k nem függők, mert minden ember valamilyen szinten az”

Igen, mindegyik ember “függ” a hobbijától, mert az kell neki ahhoz, hogy kipihenje magát, lazítson, szórakozzon. De semmivel nem másabb az, aki ezt úgy intézi el, hogy megnéz egy sorozatot, mint az, aki a bélyeggyűjteményét rendezgeti, vagy az, aki sörözik a barátaival, vagy az, aki hímez és horgol, vagy az, aki kertészkedik, vagy az, aki autóversenyezni jár, vagy az, aki…

Az ember már csak ilyen “függő” állat, de egyeseket nem kéne ujjal mutogatni, meg fujjolni. Nem kéne olyannak lennie, hogy “minden ember függő, de egyes függők függőbbek a többinél”. (Orwell után szabadon.)

friendsfan - 2007. 02. 18. 15:30

Sajnos azon az emberi hozzálláson nem lehet változtatni, hogy ami ismeretlen attól félünk, tehát az rossz. Legfeljebb elfogadtatni lehet az ismeretlent idővel… Korrekt cikk, külön kiemelendó az alkotó lényeglátása…

Liz - 2007. 02. 18. 15:32

Ja, Solmyr még valami: “a sorozatnézés hobbi, de veszélyes is lehet.” Ja, de a kötőtűvel kibökheted a szemedet. Az autóversenyzésnél karambolozhatsz. A sörözés során jól berúghatsz. Focizás közben kimehet a bokád. Hímzés közben megbökheted az ujjad. Kertészkedés közben megtámadhat egy darázs. Folytassam?

Szerintem ha valaki alapvetően intelligens, akkor mindent tud ésszel csinálni. :) Aki meg nagyon elvetemült módon bele tudja magát ásni a sorozatok/szerepjátékok/anime világába, az ezek hiányában is találna valamit, aminek a rabjává válhat. Ettől ezek a dolgok nem hibásak, felelősek vagy rosszak.

zorrobomber - 2007. 02. 18. 15:37

Liz, ott a pont, mindent ésszel kell csinálni, és a földön maradni. Más kérdés hogy sajnos az emberi lény elég gyenge tud lenni néha…(például amikor diplomamunkaírás helyett inkább gyorsan megnézi az új Heroes részt :D )

darkspell - 2007. 02. 18. 15:39

Ahogy elnézem, szép kis “vihar” kerekedett itt… :)

Kecske

Nem azzal van a bajunk, hogy “függő”-knek neveznek minket (titeket, őket; kinek hogy tetszik), hanem hogy nem tesznek különbséget “függő” és “függő” között.
Vegyünk két (nagyon buta) általánosítást [Nem így van, de a családra levetítve lehet sztem a legjobban szemléltetni] : van anyuci/nagymami, aki minden héten minden nap megnézi délután a Balázs show-t, majd megfejeli egy Mónika show-val, hogy majd vacsi után feltehesse a koronát egy Jóban-rosszban + Barátok Közt comboval.
És van mellé a pici gyereke, aki letölti a netről (a jónéhányszor színvonalasabb – ebbe most nem menjünk bele) amcsi sorozatokat… Mondjuk napi kettő-hármat, szerintem annyi bőven elég… Most akkor ki a függő?
A pici fiú, aki ha lemarad egy részről letölti másnap, vagy anyuci/nagymami, aki öl ha ki kell hagynia egy epizódot a felsoroltakból?

Ettől függetlenül szerintem az ittlévők közül bárki beismerné, hogy vannak a valós értelemben függők is… de hagyjuk már az általánosítást!

Mellesleg mi a baj az animével? Én személy szerint egyáltalán nem nézek, de mitől kevesebb az anime másnál?
Kb. annyi értelme van az összehasonlításnak, mint a rockot hasonlítani a trance-el… SZVSZ, természetesen.

Rainmagic - 2007. 02. 18. 15:40

Ahogy Ádám is írta függőség és függőség között is van különbség. Azért nem mindegy, hogy valaki szereti az adott sorozatát követni, vagy esetleg nem megy le a közértbe és inkább éhenhal mint hogy lemaradjon mondjuk a BK újabb részéről.

Aztán a másik véglet a szerencsejátékkal, vagy a droggal összehozni egy kalap alá. Az egyik költséges a másik meg időigényes. És ez csak egy szempont…

Az meg, hogy nem látom mondjuk a DH új részét az nem jelenti azt, hogy ha lesz időm – ami momentán más okokból nincs – nem kerül bepótlásra. De még sem érzem magamat semmivel sem különbnek mint aki csak Mónika show-t néz. Attól még járok moziba, színházba, olvasok nyomtatott sajtót és könyvet, hallgatok zenét, találkozom a barátaimmal stb…

InThaBox - 2007. 02. 18. 15:42

ha vki a környezetemben fikázza a sorozatokat, a képébe döngölöm ezt :)
köszi Ádám

bateman - 2007. 02. 18. 15:42

“Nem alakult ki a televíziónak, mint olyannak a kultúrája itthon, és a felnövő, egyetemről elméleti generáció hozzáállásában sem látszik nagyon a változás: öt év alatt az ELTE filmszakján több tucat embernél tapasztaltam, hogy azért nem néz tévét, mert az olyan lenézett dolog.

Talán 10-15 év múlva majd eljutunk oda, hogy a sorozatok is elfogadott alkotások lesznek Magyarországon, mert addigra talán kihal az uralkodó szemlélet. Persze csak optimális esetben.”

Szerintem ezt itt egy alapvető tévedés. Ellentmondás. A sorozatokat nem kellene összemosni a tv-vel. Idehaza a tvműsor jobbára csapnivaló, éppen ezért az ember nem néz tv-adást. De sorozatokat szeretjük, és nézzük őket. DVD-n eredeti hanggal. Mert még a szinkron is szar. Szóval az oké, hogy a tv-t nem szeressük, de hülyeség azt állítani, hogy a sorozatok nem elfogadottak. Éppen az értelmiség körében elfogadott. Csak nem a tv-ben nézzük. Hanem a tv-t kiekrülve.

Tamás - 2007. 02. 18. 15:44

Szerintem jelentős különbség van a hobbi és a függő szó között.

Liz - 2007. 02. 18. 15:46

bateman: azért nagyon érdekes, hogy ha valakinek megemlítek egy címet (pl. Veronica Mars), megkérdezi, hogy mi az, mondom, hogy sorozat, erre “Ja, én nem nézek tévét.” Sokaknak nem egyértelmű, hogy a sorozatot a tévét kikerülve is lehet nézni… ezért összevonják és egy kalap alatt jól lenézik az egész bandát.

Rainmagic - 2007. 02. 18. 15:47

Egyébként a tévénézés dologgal meg csak két bajom van: az egyik az utóbbi időben tapasztalható kritikán aluli szinkron és az iszonytató mennyiségű reklám. Például a CSI-t, a Gilmore Girlst vagy a Without a Trace-t csak szinkesen szeretem. De mire véget ér a reklám már nem emlékszem mi volt az előző jelenetben.

bateman - 2007. 02. 18. 15:47

Liz: sajnálom az ismerőseidet. Én ha mondok egy új sorozatot, megkérdik, hogy meg lehet-e venni, és ha nem akkor át tudom-e írni.

Ádám - 2007. 02. 18. 15:49

“Szóval az oké, hogy a tv-t nem szeressük, de hülyeség azt állítani, hogy a sorozatok nem elfogadottak. Éppen az értelmiség körében elfogadott.”

Bateman, elég sok éve mozgok filmes szakmai körökben, már csak az egyetem miatt is, ahhoz, hogy tudjam, hogy ez nem így van. Nagyon nagyon kevés ember van, aki komolyan veszi a sorozatokat. Vannak a szakmában, akik elismerik őket, vannak, akik egyszerűen nem tudják már belevenni hogy az életükben megnézett 4-5 ezer film mellett most még elkezdjék a sorozatokat is nézni amellett hogy folyamatosan foglalkoznak a mozifilmterméssel, az általános viszont az, hogy mivel tévés dolog, nem nézendő. Teljesen mindegy, hogy angolul DVD-n jó-e vagy sem.

Seeley Booth - 2007. 02. 18. 15:49

Nah igen, én nem nézek olyan sok sorozatot. Azokat is csak töltöm, és nem mindig egyből nézem meg, ahogy időm engedi. Csinálom a szakmai gyakorlatomat, sportolok majdnem minden nap, haverokkal járok bulizni minden 7végén, eljárok mindig moziba, éttermekbe, még múzeumba is. És így is van hogy ha megemlítem valahol hogy nah a Lost mostani része remek volt, akkor egyből jön a : Te egész nap sorozatokat nézel??? És hasonló kérdés.

Egyszerűen hihetetlen mi van Magyarországon :/

Persze, nézni a Mónikasót meg a többi szarságot az oké, meg netezni egész nap az oké, de ha valaki sorozatot néz, és élvezi, nah annak tuti nincsen élete.

Az a legszebb, hogy sokkal szebb és tartalmasabb életem van mint a fikázóknak, jól a képükbe is szoktam röhögni. Miért fáj az nekik, hogy éjjelente, lefekvés előtt mondjuk eltotlok egy sorozat rlszt? 45perc, nem sok? Ha 7sorozatot követek akkor sem az. Főleg hogy ugye szübetek is vannak, vagy van hogy cancelt kap egy…

bateman - 2007. 02. 18. 15:52

Ádám: elég sok éve mozgok filmes szakmai körökben, már csak a főiskola miatt is, és mivel egy filmes magazinnak dolgozom. A beszélgetéseink 40%-át a sorozatok megebszélése teszi ki, minden szerkesztőségi találkozáson, vitázunk, véleményt cserélünk és a régi csoporttársaim nagy százaléka is nagy sorozatrajongó, és egyikük sem tv-ben nézi. Az én ismerősi és szakmai körömben teljes egészében elismerik a sorozatokat. Pápai Zsolttól egészen az informatiksuig a cégünknél. Szóval a te véleményed egy szelet, de egyáltalán nem olyan általános, ahogy el szeretnéd adni azt.

zorrobomber - 2007. 02. 18. 15:54

már csak azért is van háttérszerepre kárhoztatva a sorozat mint műfaj, mert magából a műfajból adódóan sokszor elszalad az a bizonyos paci a készítőkkel, és nyújtják, visszaélnek a néző bizalmával.(ha eddig megnézett 2×22 részt akkor pár unalmasabb rsézt simán le lehet nyomni a torkán. persze vannak üdítő kivételek, amikor befejeznek egy megtervezett koncepciót és elvágják a folytatás lehetőségét, de ez ritka mert hát ugye itt is minden a pénzről szól.

darkspell - 2007. 02. 18. 15:55

bateman

A Tied viszont egy még specifikusabb szelet, mivel azért egy filmes magazin dolgozóinak csak jobb a rálátásuk mint az ország (szűklátókörű?, begyöpösödött?) lakosainak…

Ádám viszont az átlag magyarokról írt.
;)

Liz - 2007. 02. 18. 15:55

bateman: szerencsére ezek csak ismerősök, és nem BARÁTOK (akikkel lehet idézgetni VM-től Doctor Whoig mindent. :P) És sokan vannak is, akik meg lettek “fertőzve”. (Példának okáért például a szüleim a 24-gyel.)

Seeley Booth - 2007. 02. 18. 15:56

Amúgy ma is, egy fórumon említettem, hogy most így másnaposan, vasárnap eltolok pár Criminal minds részt (első évad, Retken nem néztem, most megtetszett, megkaptam kiírva). És egyből jött a kérdés: te egész nap semmit sem csinálsz csak sorozatot nézel?? Kérdezte egy lelkironcs, aki egész nap egy fórumon írja le az életét, szó szerint. Én néha odaböfögök valamit.

Fáradt voltam neki elmagyarázni a dolgokat, leírtam, igen egész nap, egész héten 7/24 tolom a sorikat, mert nincs életem.

bateman - 2007. 02. 18. 15:57

darkspell: nem egészen, ha megnézed az utolsó kommentet, akkor éppen a szakmai rétegre mondta, hogy lenézi a sorozatot és mellékesnek ítéli… én ezt cáfolom, az átlagnépekkel nem foglalkozom

bateman - 2007. 02. 18. 15:57

Liz: a fertőzés nálunk is hihetetlen és sok áldozatot szed :)

Seeley Booth - 2007. 02. 18. 15:57

Liz: én nagyon sok embert fertőztem meg Prison break-kel, meg Heroes-al, de már Lostot is kértek tőlem :D Van köztük oylan is aki tipikusan eleinte, jajj ez egy sorozat..blablabla, dumát nyomta. Aztán két nap alatt utolérte a PB részeket :D

Seeley Booth - 2007. 02. 18. 15:59

Amúgy szerencsére nekem vannak oylan barátaim akik nem fogékonyak a sorozatokra, de nagyon bírják azt ahogy én mesélek egy-egy ütős részről. Sőt, volt aki elment egy hétre és miután hazajött és meséltem neki a Lost új részéről meg is jegyezte hogy már hiányzott ez a dolog :D Pedig lövése sincsen hogy mi megy benne, de nem baj, örül neki hogy lelkesedek érte. És nem gondolja hogy jujj, függő, nincsen élete. Hiszen ismer.

Kecske - 2007. 02. 18. 16:00

Bateman, vagdosd szét pengével az összes mai tv csatorna vezetőit majd belezd ki őket és akkor majd eljön a kánaán.

Én utálom, amikor a magyarokat fikázzák ezerrel. Igen, el vagyunk hülyitve rendesen, az emberek azt nézik, amit eléjük raknak. Semmivel nem nevezném az amerikaikat értelmesebbnek (pont ellenkezőleg). Ha ott is csak mónika show menne, akkor azokat néznék. Ugyanugy ők is el vannak hulyitve, csak mással.

Darkspell: mi másról lehetne vitatkozni, mint az izlésről? Tényekről nem lehet vitatkozni. Trance és rockot lazán össze lehet hasonlitani. Egyik gyökér másik nem annyira.

Ádám - 2007. 02. 18. 16:01

Bateman: Egyik szelet, másik szelet. Te a főiskolán vagy, én a filmszakon. Nem tudom te hanyadéves vagy, az én végzős évfolyamomon még egyáltalán nem olyan egyértelmű az, amit te írsz. A filmszak ráadásul ugye a bölcsészkaron van, ami még jobban kiteszi a “csúnyatévé” sztereotipiának az embereket. Amit a hozzászólásomban (cikkben) írtam, nem az én szűk tapasztalatom, hanem az én és további más emberek tapasztalatának (többek között főiskolásokénak) az összessége. Elég vegyes a magyar szakma, és nyilván aki az ezzel foglalkozó magazinokban tevékenykedik, más oldalról közelíti meg a témát. A filmszakon épp a mi évfolyamunkból néhányan kezdenek nyitni tanulmányokkal, szakdolgozatokkal a tévésorozatok felé, de ez még messze nem általános dolog.

Seeley Booth: Ez nem csak Magyarországon van így :) Mint ahogy említettem az angol példát, két és fél évvel ezelőtt voltam egy rendezvényen ahol összeverődött egy halom brit és amerikai ember. Egyszercsak szóba került a Doctor Who, amire egy csomó huszas-harmincas srácnak felcsillant a szeme, hogy ó, a hetvenes-nyolcvanas évekbeli Doctor Who részek és így meg úgy (még nem indult el a mostani sorozat), és parázs vita alakult ki közöttük és olyanok között akik meg hülyének nézték az előzőeket hogy így rajonganak egy sorozatért. Mivel a Doctor Who fanok voltak többségben, végül leszólták az ellenzőket, de azért ez messze nem tisztázott nyugaton sem.

darkspell - 2007. 02. 18. 16:02

bateman

Akkor én kérek elnézést ;)

Liz

Nálunk is hétközben mindig azzal telik el az első óra (ugye mit is lehet csinálni [az amúgy hihetetlenül izgalmas] előadások alatt :D ), hogy “bazz mi volt megint a Heroes, PB…

és SZVSZ ez van olyan jó, mintha így zajlana: “húbazz tegnap láttam egy új tuningkocsit mittomén-hány lóerővel meg turbóval meg spoilerrel…

Ugye kinek a pap, kinek a papné.

bateman - 2007. 02. 18. 16:03

Kecske: én nem állítom, hogy a tv szarabb, mint máshol, nyilván szar mindenhol. Én az ellen pedálózom, hogy elfogadottnak tekintsük azt a kijelentést, hogy aki azt mondja, hogy nem tv-zem, az egyben azt is jelenti, hogy lenézi a sorozatokat is. Mit mondjak, nem várom meg az Elnök Embereit hajnalban, hanem megveszem DVd-n, Ez azt jelenti, hogy nem szeretem a tv-műsort, de szeretem a sorozatokat. És ez a lényeg, és rengetegen vannak ezzel így.

Seeley Booth - 2007. 02. 18. 16:05

Ádám: elhiszem, mondkjuk én sem tudom mi az a Doktor who :D

darkspell: az nálunk is megy. Bár van hogy letöltöm és nem tudom egyből megnézni az új részt (Heroest is pl. csak ma tudtam), és addig kerülöm a néző emberkéket, és az ezzel kapcsolatos fórumokat :D

amúgy összeszámoltam: töltök 6 sorozatot: Lost, PB, Heroes, Bones, Dirt és Criminal minds

Tv-ben meg nézem az ER és Grace klinikát meg CSI

Tehát nézek 9 sorozatot. Namármost, sokszor 7végén, ahogy időm engedi, akkor pótolom be ezeket. Van ugye amikor szünetek vannak.

nem baj, nicns életem :D

Kecske - 2007. 02. 18. 16:07

Bateman, bocs, félreérthető votlam. Csak úgy általában irtam

Liz - 2007. 02. 18. 16:07

darkspell: ja, ráadásul spoilerek “nálunk” (sorozatnézők) is vannak, ami szerintem izgalmasabb, mint az autós. :D

bateman - 2007. 02. 18. 16:08

Ádám: 2 éve elvégeztem egy filmaszkot egy főiskolán, és már legalább 6 éve benne vagyok a filmes körökben. Tény, hogy az ELTE hajlik a sznobizmusra, de ahogy mondtam, ez egy szelet, ahogy nyilván az enyém is, én csak azt mondom, hogy nem szabad általánosítani, hanem azt kell mondani, hogy az én látáskörömben ez így működik. Én magam sem állítom, hogy igazam van, de az összes értelmiség ismerősöm rajong a sorozatokért, gyűjti és nézi, és ez sem egy szűk réteg, ebben a körben már a cégről beszélek, ahol dolgozom, a kollegáimról a magazinnál, a barátaimról, a családomról. A kollegáim szorgalmazzák a megjelenést, a magazinunkban több, mint két éve van ilyen rovat. Én csak az álltalánosításal kapcsolatban ágálok, szerintem a cikked utolsó 2 bekezdése túlzás. Az én tapasztalatom szerint. Elég ha megnézzük a DVD kiadásokat, mennyit fejlődött a mennyiség (ha nem is a minőség) szempontjából az utóbbi években…

Lehet ebből lesz egy konra cikk! :)

Egyébként szerintem nagyon jó, hogy ez a vita megy. Tetszik.

darkspell - 2007. 02. 18. 16:12

Kecske:

De, pont hogy a magyar emberek hibája.
Mert elhiszed, hogy ha nem lenne a sok “okos”, aki nézi a Győzike sót, akkor nem lenne Győzike só?
Vagy Mónika só? Vagy Balázs só?

És én (vagy Te, Ti, Ők stb) azért nem látunk minőségi műsorokat (tisztelet a kivételnek, ugye), mert ezeknek van “nagy” nézettsége.

Lehet, hogy az amcsik semmivel sem jobbak/normálisabbak/értelmesebbek nálunk, de legalább nem megy az állandó IQ-redukálás a tévében egész nap…

Ádám - 2007. 02. 18. 16:13

Bateman: a cikkben meg a hozzászólásaimban is láthattad hogy főként a magyar sajtó eddigi sorozatlenéző akcióiról volt szó és az általam ELTE-n tapasztaltakról. Ahogy a többiek is írták, főleg az általános közbeszédről van szó a cikkben, nem úgy egy kalap alá véve az egész magyar filmes szakmáról. A szakma általam ismert részének (ELTE + SZFE) hangsúlyos százalékát a tévésorozatokat vagy lenéző vagy azokra figyelmet egyáltalán fordítani nem kívánóként ismertem meg, ezért az ELTE-t hoztam példának és nem általánosságban beszéltem A Magyar Filmes Szakmáról. :)

Seeley Booth - 2007. 02. 18. 16:15

De az is tény hogy nem kötelező nézni ezeket a mocskokat! Én sme teszem. Mónikasó időben általában edzek, este is van valami program. Vga yha otthon vagyok hát DVD-zek, tehát nem kötelező.

Azért vannak iylen műsorok mert van rájuk kereslet. Azt meg utálom amikor valaki mondja hogy nézi mert nincsen más! Lehet nincsen más a TV-BEN, de annyi mást is lehet csinálni.

bateman - 2007. 02. 18. 16:18

“főként a magyar sajtó eddigi sorozatlenéző akcióiról” -> ez alatt mit értünk? Mert ha az origós, indexes és a mostani népszabis gagyiról, akkor megintcsak nem teljes a kép.

Lévén a filmes lapok: Vox, Filmvilág, Mozinet és még a Cinema is foglalkozott és fogalkozik érdemének megfelelően a sorozatokkal. És akkor még ott az online média nem kereszttűzben lévő része, blogok sokasága, a Junkie, a comment.com és sorolhatnám.

Szóval attól, hogy néha felszínre kerül néhány trehány cikk, attól még nem igaz a magyar sajtó sorozatlenézése.

Ádám - 2007. 02. 18. 16:24

Mert ha az origós, indexes és a mostani népszabis gagyiról, akkor megintcsak nem teljes a kép.

Oké, ezzel csak az a baj, hogy ha összeadod az Origo, az Index és a Népszabadság olvasóit, nagyon sokszor annyit fogsz kapni, mint a Vox, a Filmvilág, a Mozinet és a Cinema olvasóit. A probléma nem az, hogy a filmes témákkal kapcsolatban érdeklődők számára készülő újságokban mi van, hanem azzal, ami az ezekkel kapcsolatban kifejezzen nem érdeklődő, sőt tájékozatlan emberek által olvasott online és offline újságokban. Sőt továbbmegyek, aki már online olvas újságot valószínű már tájékozottabb mert ott van neki az internet. Aki csak nyomtatott napilapot olvas, például Népszabadságot, és hozzá nem tájékozódik rendszeresen az interneten (azért Magyarországon még mindig nem mondható el hogy egy nagyon tág társadalmi réteg internetezne!), az ezt látja. Erről szól, amit írtam. Ha összeadod, hogy milyen jókat ír a Junkie, a Filmvilág, a Mozinet vagy a Vox, nyilván több jó cikk fog kijönni a sorozatokról, mint az országos terjesztésű offline és online napilapokban. De az átlagemberek nem ezekből értesülnek a tévésorozatokról, hanem az ilyen cikkekből, mint ami a Népszabadságé. Más a lefedettség, és abban van a lényeg.

bateman - 2007. 02. 18. 16:28

Mint mondtam, engem nem érdekelnek az átlagemberek, én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy megint egy sarkított általánosítást írtál. A “magyar sajtó2 ugyanis minden sajtótermék. Abban igazad van, hogy az általad jelzett termékek jutnak el a legtöbb emberhez, de én nem erről beszélek. Hanem arról, hogy attól, hogy őke olvassák sokan, az még nem a “magyar sajtó” hanem a magyar sajtó egy tudatlan része. Mint újságíró kell tiltakoznom, ha ilyet leírsz, akkor hozzá kell tenni, hogy igenis vannak akik kiállnak a sorozatok mellett. A VOX-nak évekkel ezelőtt volt ilyen rovata, a Mozinetben már két éve folyamatosan minden hónapban, a Filmvilágnak is volt pár hónapja egy komoly, több oldalas összeállítása. Megint csak azt mondom, hogy tartózkodjunk az általánosítástól.

bateman - 2007. 02. 18. 16:31

S mondom mindezt azért, mert ugye ágálsz, hogy a sok átlagolvasó ilyen módon átveri a Népszabadság, de ha a te cikked sem teljeskörú, ha nem mondod, hogy ez nem minden sajtóban van így, akkor te sem vagy jobb a Népszabadság tudatlan újságírójánál. Ha nem is lehetünk objektívak, legalább törekedjünk rá.

Human Insect - 2007. 02. 18. 16:45

bateman: ott csúszik el az érvelésed, hogy megveszed dvd-n, és ezzel egyre többen vannak így.

Akkor mégis ki nézi, ha egyre többen inkább megveszik?

Ki nézte a szökést, ha inkább letöltik angolul. Le kéne tenni arról, hogy az a 50000 PB letöltő aki van az országban abból te ismersz 100-at és akkor ez a tendencia (azért a PB-t hozom, mert annál csak keesebben töltik a többit), amikor másfél millió nézte mégis tévében.

És a filmvilág báz, most komolyan, Wire, deadwood Shield, ezek az etalonok, esetleg még párat elismernek mert megkerülhetetlen és annyi. DE írnak arról is cikket sznobosan, Lost, 24 mittomén, nem gond. Ez a másik véglete a tájékoztatásnak, bár lehet jobban utánanéznek mint a népszabis, de alapvetően a nagyon popcornos sorozatokat ők is lenézik.

Copkuler - 2007. 02. 18. 16:49

bateman: (hogy lehet kis “b”-vel irni!)

irod:”Tény, hogy az ELTE hajlik a sznobizmusra,…”

pontosan, hogy nem hajlik. A műsznobimusra hajlik…a sznob

Copkuler - 2007. 02. 18. 16:50

…a sznob igyekszik mindeben otthon lenni.
a műsznob meg abban, amiről azt hiszi csak abban kell…

bateman - 2007. 02. 18. 16:51

Human: Ahogy mondtam, ez nem tendencia, hanem az a rész, amit én látok. Sosem állítottam, hogy olyan kurva sokan veszik, mellesleg összehasonlítani az eladásokat a tv-nézéssel szerintem nem éppen helytálló.

És a Filmvilág. Írtak róla, méghozzá lehetőleg pozitívan, még ha az általad említett sznob módon is, én csak azt mondtam, hogy nem a “magyar sajtó”, hanem a “magyar sajtó egy része” ír lenézően és negatívan

bateman - 2007. 02. 18. 16:52

Copkuler: könnyű, nem nyomom közben a shift-et :)

mellesleg igazad van :)

isolde - 2007. 02. 18. 16:53

Létezik olyan, hogy sorozatfüggőség, nekem legalábbis biztosan van. A (pszichés) függőség azt jelenti, hogy valamit rendszeresen csinálsz, és ha nem csinálhatod, akkor vágysz rá, sóvárogsz utána, mindent megteszel, hogy hozzájuss, akár túlzásokat vagy káros dolgokat is. Én mondjuk megszoktam, hogy vacsora közben és hétvégén reggeli közben sorozatot nézek, és ha nem nézek, akkor nincs kedvem enni. A hétvégi reggeli után aztán belefognék az aznapra tervezett hasznos dolgokba, és egyszer csak azt veszem észre, hogy hoppá, délután három van, megnéztem tizenöt VMars epizódot, nem írtam meg az esszémet és hegyekben áll a mosatlan. És közben is tudom, hogy most ki kellene kapcsolni, mert különben megbukom / nem lesz tiszta ruhám jövő héten, de “csak még egy részt…” Ez függőség.
Persze, hogy ma már nagyon jó sorozatok vannak, némelyik sokkal jobb, mint egy átlagos film, az is igaz, hogy a magyarok még eléggé előítéletesek a sorozatokkal szemben, de ez más téma. Nem kellene a sorozatok minőségét, ill általános megítélését összemosni a függőség/nem függőség kérdéssel, mert ez nem ugyanaz.

Ádám - 2007. 02. 18. 17:10

Mint mondtam, engem nem érdekelnek az átlagemberek

Engem meg igen. :) Más dolgot kérsz számon az írásomon, mint amiről írtam. Nem általánosítottam a cikkemben, és egyszer sem írtam “a magyar sajtóról” mint általánosság, hanem azt írtam mivel gyorsan írtam a kommentet és egy kifejezést írtam három mondat helyett hogy “a magyar sajtó eddigi sorozatlenéző akcióiról”, amiket azoknak a cikkeknek a gyűjtőfogalmaként alkottam meg, akik a Népszabadság-cikkhez hasonlóan lenézték a sorozatokat. Nem kijelentő mondatot írtam, hogy “a magyar sajtó lenézi a sorozatokat”, hanem a magyar sajtóban megtalálható eddigi olyan cikkeket gyűjtöttem e kifejezéssel egy csokorba, akik lenézték a sorozatokat. Pontosan az a kifejezés értelme, amit te írsz hogy azt kellett volna nekem írnom. :)

Mint újságíró kell tiltakoznom, ha ilyet leírsz, akkor hozzá kell tenni, hogy igenis vannak akik kiállnak a sorozatok mellett.

Nem, mert nem azokról szól az írásom, akik kiállnak a sorozatok mellett. Ha megnézed az állításaimat, mindegyik mellett ott van az érv, ami alátámasztja vagy megindokolja az adott állítást. Ráadásul ugye ez nem is egy oknyomozó vagy általános cikk amit álmatlan éjszakák során írtam, hanem egy komment ami tíz perc alatt készült és cikkstátuszba került mert többen jónak találták. Ha a fenti írás nem egy másik cikkhez való internetes hozzászólásként, hanem konkrét cikként készült volna, nyilván nem így nézne ki. De értelmetlennek tartom olyan mércékkel nekiállni elemezgetni az írásomat, amik jellegéből adódóan nem vonatkozhatnak rá.

ha nem mondod, hogy ez nem minden sajtóban van így, akkor te sem vagy jobb a Népszabadság tudatlan újságírójánál

Lásd fent, nem gondoltam sosem hogy az egész sajtót én most jól lehúzom. Nem vagyok a magyar sajtó felett álló omnipotens lény ezért nyilván sem módomban sem szándékomban nem áll A Magyar Sajtónak jól megmutatni a leckét az internetes kommentemmel. :)

Human Insect - 2007. 02. 18. 17:12

nem is cikk, hanem blogbejegyzés

bateman - 2007. 02. 18. 17:16

csak elmondtam mit gondolok, ha már be lett téve
bocs, hogy komolyan vettem

Ádám - 2007. 02. 18. 17:17

nem is cikk, hanem blogbejegyzés

Pláne. :)

Human Insect - 2007. 02. 18. 17:26

miért ne lehetne komolyan venni? ezért érvelt mellette tovább Adám.

bateman - 2007. 02. 18. 17:33

human, bocs, de én ezt a két mondatot nem tudom összeegyeztetni:

“Sajnos az egész jelenlegi magyar újságírás jellemzője, természetesen a bulváros szenzációhajhászás mellett, a megalapozatlanság, az a hozzáállás, hogy “én értek hozzá akkor is ha most olvasok róla először”.”

“Nem, mert nem azokról szól az írásom, akik kiállnak a sorozatok mellett.”

Akkor most mivan? A cikk az egész jelenlegi sajtóval kezdődik, de a kommentben már csak azokról van szó, akik szidják a sorozatokat.

Nem lett átgondolva az írás, ennyit szerettem volna közölni. Ebből a szempontból szerintem nem jobb, mint a népszabis, tehát nem is veszem komolyan a továbbiakban. Amúgy is, csak egy blogbejegyzés…

adam_hun - 2007. 02. 18. 17:36

asszem elég sok hozzá szólás is mutatja hogy Ádám beletrafált a közepébe! Sok az igazság ebbe amit írtál. És szép volt! Ja és szerintem is itt az “elmaradottsággal” van a baj, ezekkel a hülye keresekedelmi adókkal. Itt a példa : hova teszik a 4400-at?? fél 11!!! Még jó hogy megvan a netről:D
na mind1 ha sorozatfüggő vok, nem érdekel ki mit mond,vizsont tényleg ahogy már moindték ha az opera, koncert, mozi kultúra akkor ez is, csak tudni kell választani hogy mit nézzünk!

asszem most ennyi jut eszembe:P

Ádám - 2007. 02. 18. 17:40

Valóban, bateman, az első mondat túl erős, és nem veretesen velősen foglalja össze a később leírtakat. És ez tényleg azért van, mert ez egy komment. Másokhoz hasonlóan elolvastam a cikket, felidegesített és ezért az elején úgy is írtam, mint ahogy az ember indulatból ír, amikor a fejében összeállnak az elmúlt hetekben, hónapokban ilyen témában olvasottak, hallottak, és mi az első gondolat, hát igen, basszus, gyakorlatilag minden amit olvastam az elmúlt időszakban vagy lehúzta vagy nem értett hozzá vagy mindkettő.

Mondjuk azt tényleg nem tudom hogy emiatt miért kell magyarázni a bizonyítványomat. Tanár úr én készültem. :)

Ádám - 2007. 02. 18. 17:42

Ja hogy befejezzem a gondolatot. :) Szóval ez alapján nem csoda hogy az írás második fele koherensebb, mint az eleje, mert komment, és épp ezért nem értem az összehasonlítást a Népszabi-cikkel. Nekem nem az volt a dolgom hogy írjak egy cikket a sorozatokról, sőt nem is volt semmi dolgom :) Egyszerűen írtam egy kommentet, ami felvetett gondolatokat. Alma meg körte.

bateman - 2007. 02. 18. 17:44

Át lehet írni… :) :P

Bocs, ha agresszív voltam, valóban, ez csak egy hozzászólás volt, amit kiraktak a főoldalra, mert van benne igazság. Sok. De én ugyanolyan dühös leszek a “minden sajtó” általánosítás miatt, mint te a sorozatok miatt. Ezért kezdtem el szőrszálhasogatni.

Ádám - 2007. 02. 18. 17:46

Megígérem ha legközelebb írok csak nagyon jó okkal fogom belekeverni a magyar sajtót a világszintű összeesküvés-elméletembe. :P

bateman - 2007. 02. 18. 17:47

Bocs Ádám, de ha írok valamit, akkor azt nem úgy kezelem, mint egy Népszabi cikket, vagy mint egy kommentet, hanem egy írást, amit én gondolok az ismereteimre támaszkodva. Számomra mindkettő egy írás, mindegy, hogy Népszabi vagy kommentbox.

bateman - 2007. 02. 18. 17:49

És sajnos ez alapján ítélem meg másokét is.

Human Insect - 2007. 02. 18. 18:05

bateman: mert te kommented kiemelve nem lehetne szőrszálhasogatni. így kéne nézni.

PL ezt kiemelném, akkor ugye máris megdőlne, mert nézik tévében a több mint millióan a Lostot meg a szökést meg minden. Szóval a többség a sorozatokat a tévében nézi.

“A sorozatokat nem kellene összemosni a tv-vel. Idehaza a tvműsor jobbára csapnivaló, éppen ezért az ember nem néz tv-adást. De sorozatokat szeretjük, és nézzük őket. DVD-n eredeti hanggal. Mert még a szinkron is szar. Szóval az oké, hogy a tv-t nem szeressük, de hülyeség azt állítani, hogy a sorozatok nem elfogadottak. Éppen az értelmiség körében elfogadott. Csak nem a tv-ben nézzük. Hanem a tv-t kiekrülve.”

Flotador - 2007. 02. 18. 18:07

Lehet, hogy már valaki írta feljebb, nem bírtam leellenőrizni, de tudtommal a szappanopera Európában teljesen főműsoridős műfaj, ezzel mi teljesen az európai trendet követjük (Eastenders, Coronation Street, Gute Zeiten Schlechte Zeiten stbstb). Ne keverjük Európát Amerikával, más világ, más tévézési szokásokkal. A két földrészen a szappanopera műfaja is teljesen különböző.

Mammut - 2007. 02. 18. 18:13

“A két földrészen a szappanopera műfaja is teljesen különböző.”

és a brazilok átköltöztek? :)

human : true… én mostanában mondtam, hogy STOP, a sorozatokra, megcsömörlöttem, vagy mittomén, de eddig rengeteg sori volt, amit pl. csak tvben néztem meg, még olyat is megnéztem, amit amúgy megvettem dvd-n :D nem beszélve arról, hogy ez a csak “eredeti hanggal” dolog annyira uncsi téma, rengeteg jól sikerült szinkron van…

bateman - 2007. 02. 18. 18:28

Human, úgy csinálsz, mintha azt mondtam volna, hogy 1 millióan megveszik a sorozatokat, de én ezt nem írtam sehol. Keresd meg légyszives azt a mondatot, ahol ezt írom, hogy a többen veszik, mint ahányan nézik. Azt írtam, hogy én több embert ismerek, aki megveszi vagy beszerzi, mintsem, hogy a tv-ben nézze.

Ádám - 2007. 02. 18. 18:33

Flotador: jogos, valóban az amerikai délutános soapokkal vetettem össze a magyar estiket, és elfeledkeztem arról, hogy valóban este mennek a soapok a kontinensen. Tudnom kellett volna, amikor Angliában voltam két hetet, én is néztem az Eastenderst. Meg azt a másikat ami Walesben játszódott :D

TorrenteXY - 2007. 02. 18. 19:28

Nagyon jó a cikk!
Ezt fogom majd belinkelni a zombi ismerőseimnek, akik minden sorozatot amiről meséltem azt mondták de sz*r lehet, mekkora függő vagyok, aztán mikor itthon elkezdték adni az összes nekem már leélt sorozatot, nekik nagy kedvencük lett. House, Prison Break, Lost, 4400…
Az is jó mikor odaadtam havernak a 4400 1.season dvd-t, hogy nézzed bameg, nagyon jó, két nap múlva visszaadta hogy unalmas. Aztán most hogy itthon adják minden héten várja a tv előtt. De az ezévi sorozatokkal dettó ezvan.

friendsfan - 2007. 02. 18. 20:25

Szerintem az lenne az igazi, ha a tv-t és a sorozatot igenis egy kalap alá lehetne venni, és ha nem kéne letöltögetni a kedvenceket, mert a egyben azt is jelentené, hogy nálunk is igényes tv-műsorok vannak, nekem ez jobban esne…

stepboy - 2007. 02. 18. 20:26

Nagyon klassz ez az írás!
Remek válasz a Népszabadságos cikkre; és szerintem ebben van igazság: “Sajnos az egész jelenlegi magyar újságírás jellemzője, természetesen a bulváros szenzációhajhászás mellett, a megalapozatlanság, az a hozzáállás, hogy “én értek hozzá akkor is ha most olvasok róla először””, nem csak sorozatos, hanem általában minden téren – természetesen tisztelet a kivételnek.
És abban is nagy igazság van, hogy a hazai tv-műsor csapnivaló. Én a legtöbb sorozatot netről töltöm; de ehhez azért az átlagnál több rálátásra van szükségem, mert nem mindenki tudja, hogyan, honnan lehet hozzájutni új tartalomhoz, sőt nem is mindenki rendelkezik internet-hozzáféréssel.
A kollégámnak nincsen tv-je, de szeret jó sorozatokat nézni; ezért aztán ő nem is veszi egy kalap alá a sorozatokat a tv-vel.

Human Insect - 2007. 02. 18. 20:26

friendsfan: nálunk is igényes sorozatok vannak, csak fél év-év csúszással. nézd már meg az amcsi top20-ból mennyi megy itthon is. De még a Rescue Me is megy :D

winnie - 2007. 02. 18. 20:33

“és a brazilok átköltöztek? :)”

brazilok nem csinálnak szappant. ők telenovelláznak. az véges műfaj.

m. - 2007. 02. 18. 21:02

Nagyon örülök az itt kibomlott vitának és Ádám cikké avanzsált hozzászólásának is, bár az itteni kommenteket, szánom-bánom nem volt erőm egytől egyig elolvasni.

Annyit tudok hozzátenni, hogy mivel én a nagy magyar filmművészetire járok, mondjuk, hogy belülről látom a sorozatok szakmai lenézettségét, de érteni vélem az eredetét: igen, részben politikáról lesz szó, jobban mondva kultúrpolitikáról, ezért ne vessetek rám követ, nem teszem le a voksomat semmilyen oldal mellett, csak megpróbálok kibontani egy társadalmi jelenséget.
A Kádár-kor kultúrpolitikája nagy mértékben épített a televízióra, de nem csak agitprop és dezinformáció szempontjából, hanem mint egyszerű eszközt használta, amely öl, butít és nyomorba dönt. Míg hajlamosak vagyunk a hatvanas-hetvenes évek magyar televíziózását etalonnak tekinteni, mégis, könyörgöm, mik készültek?! most ne a keleti blokk többi országának televíziózásával vessük össze a hazait, hanem egy nemzetközibb mezőnnyel. egyszerű, komplikáció és mélyebb tartalmaktól mentes szórakozást kínáló műsorokkal találkozunk, és igazából kevés a magas művészi színvonalat megütő köztük. Tudom, hogy sokak nosztalgiával tekintenek ezekre a termékekre, éppen ezért nem “leszólni” akarom őket, vannak köztük számomra is kedvesek, hanem paradigmaváltásra hívom fel a nagyérdeműt. Ezért értem az értelmiség ellenérzéseit a televízióval kapcsolatban: nem lépték meg azt a fordulatot, ami bekövetkezett, továbbra is a késő Kádár-kor szemléletét alkalmazzák válogatás nélkül minden műsorra és sorozatra, kevés a kivétel, aki azt mondja, ez igen, ebben van valami felkavaró/valódi/érdekes/értékes, de akad persze ilyen is.

bateman: lehet, hogy a fiatal filmírók és kritikusok között szép számmal akadnak olyanok, akik értő szemmel nézik a tévét, de lássuk be, a nagy magyar filmkészítők között, vagy a tágabban vett értelmiségi körökben nagyon kevés az ilyen. ez szomorú. a szakma lenézi az itthoni tévéseket: miért megy el a magyar filmcsináló tévézni?! azért, hogy megkeresse a kenyérre-tejre valót, mert a nagy művészetéért nem eteti a közért, márpedig, az elmúlt pár év pozitív fordulatától eltekintve a magyar film nem vonzza be az embereket a moziba, valamiből pedig enni kell, ha elmarad a nézettség után fizetett támogatás. ez az igazán egészségtelen szemlélet, legalábbis azt hiszem.

meglepő lehet, de nekem sincsen tévém: túl sok időt felemésztene az egyébként is sűrű életemből. nehéz, valóban nehéz “ésszel” nézni, jól helyettesíti a kandallómeleget az üres lakásban péel. aztán mégis nézek sorozatokat, de a hazai gyártású (akár licence) műsorok egy cseppet sem hiányoznak. sajnos.

flimo - 2007. 02. 18. 21:02

Hagyjuk már ezt az eltézést. A TTK-sok nevében kiérem magamnak! Sznobozzuk csak a bölcsészkart :)

VR - 2007. 02. 18. 21:22

OFF
winnie ahogy vesszük úgy véges műfaj, hiszen végtelenítve gyártják őket, csak ha vége egynek ugyanazokkal a szereplőkkel már indul is a másik. Mondjuk ez európában is meg már: németben a Lisa, sikeres volt, azt nyomtak rajta egy végtelenítést zogszó nélkül. Végülis belejezték, csak azonos címen folytattak egy másikat a szereplők többségéval.
Meg ha a BK 40perces lenne, akkor telenovella lenne? (Arra célzok, hogy kicsit képlékeny a műfaj.)

Joe-ker - 2007. 02. 18. 21:41

Wow, jó sokat írtatok, végig is olvastam, de nem ismétlem az előttem elhangzottakat, csak annyit kommentelnék Ádám egyik első kommentjéhez, hogy nekem már általánosban angolórán is megtanították a serial és a series közötti különbséget, pedig akkor még sehol nem voltunk semmihez, csak a tankönyvben benne volt az Entertainment résznél :]

Flotador - 2007. 02. 18. 22:32

VR: Ha 40 perces lenne, akkor se lenne teleregény, mert eleve úgy készítik, hogy ne legyen vége. Valós időben játszódik, sok karakterrel, akik közül egyik se központi. Szépen jönnek-mennek, születnek halnak. Igazi szappanopera. Amúgy Amerikában 40 percesek a szappanoperák.
Vannak 20 perces teleregények is. Ezeket eleve úgy írják, hogy van vége. Persze ha sikeres a teleregény, akkor kap hosszabbítást, de kevés van, amelyik átlépi a bűvös 200-adik részt. Itt van két központi szereplő, pár mellékszereplő, és általában a szerelem a fő téma. Annyi különbség még van bennük, hogy a teleregények sokkal nagyobb költségvetésűek a szappanoperákhoz képest. Habár a színészi játék semmivel se jobb.
Néha csinálnak olyat a teleregények, ha nagyon sikeresek, hogy születik második évadjuk is. Ilyen a Verliebt in Berlin is. De egyszer ennek is vége lesz. Ugyanilyen volt még az Rtl Klubon menő Csacska angyal, ez is kétévados volt, és harmadik is lett volna állítólag, csak a főszereplő csajszi többre vágyott.
Ez egy kis műfaji tisztázás volt, napi sorozatok terén nagy a sötétség Magyarországon. Például brazil szappanopera tudtommal sosem létezett.

Ádám - 2007. 02. 18. 22:37

Hehehehe. Akkor az jó tankönyv volt :D Melyik volt az, emlékszel még rá?

Joe-ker - 2007. 02. 18. 22:39

Brazil szappanopera nincs, de a “brazil szappanopera” fogalma igenis létezik, szvsz. Ez jelöli a köztudatban a Közép- és Dél-Amerikából jövő nyálas-nyúlós sokrészes izéket, legyenek azok végtelen szappanoperák vagy véges teleregények. És tudom, hogy ez a műfaj degradálása részemről, de nekem teljesen oké, ha egy kalap alá veszem őket :D

Joe-ker - 2007. 02. 18. 22:41

Ádám: talán a Chatterbox vagy a Discovery, asszem ebből a kettőből tanultunk anno.

VR - 2007. 02. 18. 23:18

OFF
Akkor felvilágosultam szappanopera ügyben. De akkor végülis a “brazil szappanopera” telenovalla csak, mivel nagy mennyiség gyártják őket, ezért tűnik az embernek, hogy szappanopera.

Ádám - 2007. 02. 18. 23:22

Akkor a Discovery lesz, én is emlékszem a Chatterboxra, elején a nagy kék robottal, de abban nem volt serial meg series, csak gonosz Doktor X. :D

wice - 2007. 02. 18. 23:37

errol a kepregenyek itthoni elismer(e)t(len)sege jut eszembe. lasd az igen megteveszto nevu bolcs istvan par honappal ezelotti cikket a 168 oraban.

VR - 2007. 02. 18. 23:47

Amúgy az elismertség alapvetően kultúrális külömbbségből ered. Ez van el kell fogadni, elöbb utóbb úgy is változik. A soroztok elöbb ideértek, miven a hozzájuk szükséges szemléletmód. De éppen ezért ez egyre gyorsabban fog változni. Én is egyszercsak arra lettem figyelmes, hogy a haverok egyre több sorozatot néznek és jönnek hozzám, hogy vinnének ezt azt, meg kérdezik mit nézenek. Egyszóval átalakulóban a sorozatokhoz való hozzáállás és pár éven bellül már nem minden sorozat szappanopera lesz a többség fejében és elfogdottak leszenk. “Mi” csak kicsit elöbb keztük a dolgot, majd behoznak a szemlélettel is.

Desperate HOUSEwife - 2007. 02. 19. 00:24

Röviden és tömören: totálisan egyetértek.
Nagyon jó írás.

bennfentes - 2007. 02. 19. 03:54

Nekem kb 800 giga pornóm van, függő vagyok?! :)

Joe-ker - 2007. 02. 19. 04:24

Nem függő, kispályás :]

Ha szimplán csak hörcsög-szindróma, akkor nem gáz, sztem semmivel sem betegebb pornót gyűjteni, mint szalvétát :D

monana - 2007. 02. 19. 12:47

nagyon jól szét citáltátok ezt a témát :)
Szerintem Ádám máskor is irjon cikket :)

Imurai - 2007. 02. 19. 13:54

Na mivan? Mára lezárult a vita? Báááh… :D
Azért én még örülnék 1-2 ilyen nagy port felkavaró posztnak, akár Ádámtól, akár mástól. Tetszett ez itt ^_^

darkspell: annyit azért hadd jegyezzek meg, hogy a magyar ember semmivel sem butább a jenkinél, pont ugyanolyan hülye, semmivel se rosszabb vagy jobb. Ott is ugyanez megy, sőt, sokkal régebb óta megy ez (ugye a TV elterjedtsége miatt)
Az ok, amiért Amerikában csinálnak színvonalas műsorokat, itthon meg nem, az, hogy az USA 30x több lakossal rendelkezik, ergó, az a 1,5 millió ember, akit érdekelne idehaza a színvonal, ott máris 45 milla. Azért már érdemes versengeni, 1,5 millióért nem biztos… És ezek most idealista számok. Most őszintén, (az utóbbi évek bukott próbálkozásai után) ha te producer lennél, gyártanál azért a nagyritkán másfél, többnyire 1 millió nézőért milliárdos költségű sorozatot? Kis esélyjel a sikerre… Én nem.
Ehelyett inkább betömik a magyar néző száját importtal. Már az se olyan szenny, de még mindig nem az igazi… Ezért vagyunk ott, ahol, kis ország, kis igények. Igazából meg is értem.

Imurai - 2007. 02. 19. 13:55

De ettől a magyar néző nem lesz hülyébb más országok nézőinél!

Llew - 2007. 02. 19. 16:13

Klassz írás. Nálunk anyám is meg tesóm is elég sorozatfüggő. Én ráadásul többszörösen hátrányos helyzetűként egy antiszociális animés (mostanában kevésbé), számítógépen játszós, sorozatfüggő (TV-n és gépen is) vagyok. (kérdés: ha én nem lövöldözős-véres, hanem stratégiás-háborús játékos vagyok akkor potenciális gyilkos helyett ráadásul potenciális háborús bűnös-tömegygilkos vagyok?)
Velem történt: múlthéten éppen az Eurekat programoztam be felvételre mikor fater megkérdi mi az. Mondom neki egy film. Egy aha-val nyugtázza. Mikor később a 10:8-at állítottam be szintén kérdés. Erre a sorozat szó hagyta el a számat válaszként. A reakció szintén egy aha volt, de olyan hangsúllyal amiben az volt benne, hogy vagy elcseréltek a kórházban vagy bárcsak elcseréltek volna.

Gallion - 2007. 02. 19. 16:29

Engem csak egy dolog aggasztott a cikk olvasása közben… Ádám, neked mi bajod a Sátántangóval? :) Tényleg, puszta kiváncsiságból: láttad?

Alice - 2007. 02. 20. 14:01

Gratula az íráshoz! Remek gondolatébresztő :)

Azért én is látok javulást a sorozatokat nézve – néhol. A választékbővülést, a DVD kiadásokat nézre, ezeket pár éve még elképzelhetetlennek tartottam – némileg vigasztalhatnak bennünket. A változás persze jó lassú. A szgépes játékok megítélése viszont egy tapodtat sem változott, nagyságrendekkel cikibb, mint bármilyen tévéműsor.
Tényleg mintha valami nagy rejtély lenne vagy marsbéli technológia, amivel ki tudja miket lehet csinálni! :P A játékok fogalma meg kimerül abban, hogy kamaszok biztos lézerfegyverrel lődöznek mindenkit, jó esetben szörnyeket. Bah.

Én is játszom, enyhe WOW függőségem van, ezt elismerem. De emellett ezer más dolgot csinálok, dolgozom, ott a család is stb. Egyszer születhetne már egy műsor a játékok pozitív és/vagy idegnyugtató hatásairól is, alátámasztva statisztikai adatokkal a játékosok iskolai végzettségéről, nyelvtudásáról, ja és neméről :)))

A médiá(k)ban annyit csalódtam már, kezdve a helyi kisvárosi újsággal, egészen az országos tv-csatornákig, hogy azt inkább hagyjuk. Jól tudom, hogy ennyire nem lehet általánosítani, de az emberben jóhogy a negatív példa marad meg – sajnos.

Aribeth - 2007. 02. 21. 10:58

off
Á, Alice, tudtam, hogy valahonnan ismerős a neved – indexes játékos (& HP) fórumokból.

on
Csatlakoznék a többszörösen hátrányos helyzetűekhez: szeretem a számítógépes játékokat, az animéket, és egek, még sorozatokat is nézek. Igaz, nem sokat, de azokat hűségesen követem. Sőőőőőőt. A netről töltöm le őket, mert a) a fene fog éveket várni b) kiderült, hogy tényleg látványosan fejlesztik az angoltudást. Jujj. :-)

“Egyszer születhetne már egy műsor a játékok pozitív és/vagy idegnyugtató hatásairól is, alátámasztva statisztikai adatokkal a játékosok iskolai végzettségéről, nyelvtudásáról, ja és neméről :)))”

Támogatom. A számítógépes szerepjátékok szélesítik a nyelvtudást (a középkori fegyverek, pajzsok, páncélok terén pláne), a kártyajátékok kiváló idegnyugtatóként üzemelnek a vizsga előtti éjszaka, satöbbi. És huszonéves nőszemélyek is lehetnek megrögzött Diablo-mániások. :-)

Ádám - 2007. 02. 22. 17:21

Gallion: Jaj, semmi bajom nekem a Sátántangóval :) Csak hogy az a hosszával annyi mintha valaki 7-8 sorozatrészt darálna, hosszra ugyanaz, azért hoztam fel példának. :)

Senki - 2008. 05. 24. 21:32

Elmondanád, hogy honnan veszed azt, hogy az anime legnagyobb része pornó? Már bocs, de ez egyáltalán nem igaz xD Az animék ugyanolyan változatosan előfordulnak a világban, mint a filmek. Vannak shoujo, shounen, mecha, Ecchi, Iskolai életről szóló animék. Szóval amit írtál, az eléggé hülyeség. Ha nem ismrezs valamit, akkor inkább ne szóld le… És az animések nem csak otthon ülnek animét nézegetve… Csak egyesej terjesztenek ilyen híreket.

winnie - 2008. 05. 24. 21:37

szerintem neked nem sikerült értelmezned a szöveget. nem ír olyat, hogy az anime pornó, pláne nem szólja le.

olvasd el a pornós mondat előtti mondatot is.

Senki - 2008. 05. 24. 21:48

mmint úgy értettem, hogy honnan vették, hogy az anime csak pornó… szokás szerint elírtam. >.Amúgy egyetértek azzal, hogy vannak ilyen hülyeségek újságokban meg a tv-ben, ahol egy nemnormális ember mindenről hülyeségeket “mesél”. Általában emiatt vannak előítéletek Magyarországon… És én jelenleg úgy gondolom, hogy soha nem fogunk eljutni oda, hogy a magyaroknak ne legyenek elítéleteik valami iránt… xD Sajnos..-.-“

Senki - 2008. 05. 24. 21:50

Bocs, sikerült értelmeznem a szöveget. xD csak éppen én fejeztem ki magam hülyén… úgy értettem, hogy azok a hülyék, és azok nem ismerik az animéket, akik leszólják őket (nem úgy értettem, hogy ő szólta le) és mivel nem ismerik elhamarkodotan “itélkeznek” felettük… Így születnek az előitéletek. :/ De ha valaki nem ismer valamit, akkor inkább jobban tenné, ha le sem szólná… x’D

winnie - 2008. 05. 24. 21:59

így már más:)

de ez van. ha valaki számítógépes akciójátékkal játszik, az délutánonként mindig lemegy lövöldözni az utcára, aki anime-t néz, az meg korcs ízlésű. valamiért itthon még nem sikerült felfogni, hogy vannak más kultúrák…

az egész dolog a sorozatfüggéssel kapcsolatban írt cikkből jött elő, ahol ugye a sorozatfüggő menekül a világból és nagy sorozatnézőpartikat tart, ahol azonosul a szereplőkkel:)

Senki - 2008. 05. 24. 22:27

Nos igen… Tulajdonképpen én is animés vagyok. xD És vannak akiket ez hidegen hagyja, mások kíváncsiak lesznek és sikerül velük is megszerettetni, de a túlnyomó többség rögtön rávágja a dologra azt, hogy: Te még mindig mesét nézel? xD Amit természetesen utálok. xD Legtöbb animés ezt gyűlöli a legjobban.

És persze itt van a többi tévhit is, amit felsoroltál. Meg eléggé szeretem a japán kultúrát, de egyesek (még 16 évesen is) összekeverik japánt kínával, meg ilyenek. xD Bár ez nem annyira a tévhithez sorolható… inkább csak az értelmi szintjüket mutatja meg.

Veronique Sparks - 2017. 09. 19. 19:42

Nem csak az újságírást nem tanítják jól az országban, mást sem. Olyat is hallottam, hogy aki sokat olvas, magába forduló antiszoc..stb. Azért tart arra és ott az egész ország, mert ilyen régimódi és elszállt a vezetés. Nem csoda, hogy annyian léptek le innét amennyien…köztük öcsém is.Többségüknek esze ágában sincs visszaköltözni, mert ők kívűlről is látják, hogy hol áll az ország a többi országhoz képest. Az oktatás lehülyítve, és még lehetne folytatni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz