login |

Jack & Bobby

2007. 03. 23. 19:30 - Írta: Mr. Double B.

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha valaki megkérdezné hány igazi kedvenc sorozatom van, melyik az a cancel ami még évek múlva is fáj, mennyit tartok igazán értékesnek, többnek mint könnyed időtöltés, hát, egy kezemen meg tudnám számolni, pedig komoly addikt vagyok.

A Jack & Bobby az a sorozat, ami mindig, minden körülmények között rajta lenne a listán. De mielőtt elkezdenék gusztustalan mértékben ömlengeni egyik kedvenc sorozatomról, íme egy rövid kis összefoglaló annak aki még nem ismeri a történetet.

jack and bobby wb series

Sokszor nehéz elképzelni, de a nagy történelmi alakok, a nagy vezérek is voltak gyerekek, mezei, pelyhedző állú tinédzserek akkor, amikor még senki sem sejtette: egyszer ők lesznek a világ leghatalmasabb vezetői. De vajon hogyan lesz egy hétköznapi srácból meghatározó történelmi alak? Mi formálta a személyiségét? Mik voltak azok a kulcs pillanatok, emberek, események az életében amik/akik miatt rendkívülivé vált?

In 2041, one son will be President. Ez volt a tagline. Azaz két fivérről szól a történet, egyikük pedig az USA elnöke lesz az évszázad derekán. A pilot a jövőben kezdődik, egy képzeletbeli dokumentumfilm részleteit látjuk, amelyben az elnök barátai, a stáb tagjai emlékeznek vissza az Egyesült Államok 51. főparancsnokára. Ez egy visszatérő elem, egy keret amely minden epizódot végigkísér. Minden rész egy „tanmese”, az elnök gyermekkorából, azaz a mi jelenünkből, egy epizód, melynek kapcsán megértjük milyen ember is ő és, hogy miért lett az aki. Szó van itt vallásról, politikáról, világnézetről, elvekről és konkrét esetekről, vívódásokról, morálról, szerelemről és szeretetről. Megismerünk egy szenvedélyes anyát, két elválaszthatatlan testvért, akiket nem csak a vér, de a történelem is összeköt, és az embereket körülöttük, aki életük, jövőjük részét képezik.

Lehet, ez így nem hangzik túl izgalmasan de ez nem is egy CSI. Ez nem az a sorozat amit hetente 20-30 millióan néznek, ahol sci-fibe illő módszerekkel mutatják ki szuperhekusok a játékmaci szőrszálának összetételéből a tinilány gyilkosának örökletes betegségét. Ez, kedves barátaim, egy Studio 60, egy West Wing, egy igazi karakter-dráma. Akinek ez utóbbi két széria túl pátoszos, túl nyálas és lassú, az el se kezdje nézni a McCallister fiúk történetét. Aki viszont ezek legjobb tulajdonságait szeretné összegyúrva látni 42 percben, jelölje be pirossal a naptárában a hónap utolsó napját (hazai premier március 31.).

Azonban, ha már az írás stílusát és minőségét, a rendezést, az emelkedett hangulatot és a liberális (értsd. idealista, Demokrata), olykor szenvedélyes hangvételt a 2 Sorkin alkotáshoz hasonlítom, meg kell jegyeznem, hogy a Jack & Bobby igazából nem más, mint egy „3 men show”, ha kreálhatok ilyen kifejezést. Engem mindvégig a 3 főszereplő, Christine Lahti, Matthew Long és leginkább az akkor mindössze 12 éves színészpalánta, a Bobby-t alakító Logan Lerman alakítása nyűgözött le. Ez a kissrác valami eszement természetességgel játssza a karaktert és ragadja meg a nézőt a nagy, bánatos kék szemeivel – minden egyes torokfojtó, szívszorító pillanat amin a karakter átmegy csak miatta működik. Telitalálat volt a kölyök. Nemkülönben a szenvedélyes, izzó szemű anyatigris, Lahti, vagy Long mint az idősebb báty, akinek tele van a hócipője a kolonc és különc kisöccsével akire vigyázni kell, akinek ő az apa-figura, de mégis minden rezdüléséből a szeretet és a féltés sugárzik. Erre mondják az ámerikaiak, hogy ez kérem a “kémia” a színészek között. Ezt megírni, megrendezni, képtelenség. Vagy van, vagy nincs. Itt van, nem is kicsit.

jack and bobby wb series

Emlékszik még valaki a Studio 60 pilotra? Arra az érzésre amikor a producer kiáll a színpadra és lehúzza a vizeslepedőt az egész amerikai médiaszínházról? Akinek ennél a jelenetnél libabőrős lett a keze és kiszáradt a torka, készüljön fel: a Jack & Bobby tele van ilyen sorkini pillanatokkal.

Persze a sorozat nem volt hibátlan. A szezon közepe felé egyértelműen letértek a helyes útról. Az eredeti “70% West Wing + 30% Dawson’s Creek” formula majdnem a visszájára fordult és mire kikecmeregtek ebből a tinidráma-unalomból, már túl késő volt. Hogy ebben mekkora része volt a csatorna igényeinek (a The WB, egy igazi “családi” csatorna volt) azt nem tudom, de tény: sajnos a cancel elkerülhetetlen volt. Pozitívum, hogy a teljes 22 részes évad lement, és a történetet nagyon szépen lezárták, tehát aki még nem látta, nyugodt szívvel belekezdhet. Abbahagyni úgysem fogja.

És most egy videó, hogy a Wb csatorna hogy konferálta fel a sorozatot.

30 hozzászólás Ne habozz!

Venusz - 2007. 03. 23. 20:08

Az első bekezdés után elgondolkodtam, hány olyan sorozat van, aminek a cancelezése nagyon kiakasztana. És rájöttem, hogy egyetlen egy: a House.
Vannak még, amiket szeretek, de elfogadnám, ha befejeznék, ezt viszont nagyon nehezemre esne megemészteni.

Havero - 2007. 03. 23. 20:11

hazai premier márc 31??? azt m1 hiszen leadta már mikor

Havero - 2007. 03. 23. 20:12

amúgy tényleg egy ritka jó sorozat, énis nagyon szerettem

Human Insect - 2007. 03. 23. 20:16

a kettesen jön, de arról majd lesz poszt.

winnie - 2007. 03. 23. 20:27

“azt m1 hiszen leadta már mikor”

épp ez a lényeg, hogy milyen régen.

Mammut - 2007. 03. 23. 20:47

de már nem premier, ismétlés, az m1 országos adó, szóval… de tény, hogy régen ment, de ettől még nem lesz két premierje

thingol - 2007. 03. 23. 20:54

Nagyon jo kis leiras, kedvet kaptam hozzá, gratz!

len - 2007. 03. 23. 21:00

Olyan jó, hogy végre valaki foglalkozik ezzel a sorozattal, mert ez érdemes rá!!! Már rájöttem, hogy jobban szeretem mint az Everwoodot, pedig az nagy szó!!!

tnm - 2007. 03. 23. 21:27

megvettél:)

azt hiszem bevállalom felirat nélkül (Studio 60nél csak nem pörgősebbek a párbeszédek…)

Jessy - 2007. 03. 23. 22:13

Én láttam az m1-en pár részt és nagyon tetszett.
Még anyám is nézte és az nagy szó, mert ő leragadt a Barátok Köztnél. pff

teddike - 2007. 03. 23. 22:43

Koszi, engem is sikerult meggyozni :)

Mr Double B - 2007. 03. 23. 22:45

tnm

Ne aggódj, ez nem annyira eszement mint a WW, meg az S60 – ezt nem Sorkin írta. :)

De annyiban egy picit hasonlít a WW-re, hogy pár dolgot jobban tudsz értékelni, jobban megérted a poént vagy a konfliktust ha van némi alapismeretd az amerikai politikai rendszerről (pl republikánus vs. demokrata). De azért anélkül is élvezhető, no para. A WW felét nem értettem volna ha az egyetemen nincs egy amcsi tanárom aki amerikai újságírást/politikatörténetet tanít. A Jack és Bobbyhoz ilyen alapismeretek nem szükségesek és a szöveg sem ennyire nehéz, speciális.

Sassy - 2007. 03. 23. 23:28

Jó leírás vagy kritika…vagy mi, a lényeg,hogy nézni fogom. De kiderül,hogy melyik lesz az elnök?

Sassy - 2007. 03. 23. 23:29

Spoilermentesen :)

Alice - 2007. 03. 23. 23:32

Nekem is rengeteget adott ez a sorozat. Milyen érdekes, pont a hét elején néztem újra egy jó pár részt! Valaminek utána akartam nézni, de aztán muszáj volt még egy csomó részt megnézni :)

A politika mákszemnyit sem hoz lázba, sőt, de erre itt tényleg nem volt szükség, maguk a karakterek 100 %-osan elengedőek voltak ahhoz, hogy elkapjanak.

Az idősíkok miatt persze voltak keserédes érzései is az embernek, hiszen mozaikszerűen végül jól kirajzolódott a szereplők jövőbeli sorsa, ami előfordult, hogy jól lehangolt és/vagy elvette a reményt, azt pedig a nézők nem szeretik – én sem. Ezzel együtt is remek, különleges sorozat.

Magyarul még nem láttam, de akkor itt az idő :D Az íráshoz gratula és a kép is nagyon jó választás volt.

Human Insect - 2007. 03. 23. 23:35

sassy: igen, kiderül melyik lesz az elnök, és nem is az utolsó részben.

alice: az első képet én vertem ki double B-ből, mert annyira JB :D és nekem nincs meg a hdtv rip már.

Bica - 2007. 03. 24. 06:08

Én már láttam ezt a sorozatot, nekem nagyon tetszett!!! Mindenkinek szívből ajánlom!!!!!

Mor Tuadh - 2007. 03. 24. 09:55

Sikerült felkeltened az érdeklődésemet a sorozat iránt, de azért bemutathattad volna CSI fika nélkül is :D

Mr Double B - 2007. 03. 24. 14:27

Elnézést, nem akartam “fikázni”.

Én CSI-t nem nézek, de a Bones-t igen, ott meg annyi a különbség, hogy a halott csontjára tapadt földdarabkában rejtőző bogár ürülékének összetételéből mondják meg…

Csak kontrasztnak raktam be a CSI-t.

gyp - 2007. 03. 24. 18:20

…jó, jó, belekezdtem most, nem lesz ez rossz sorozat… nade könyörgöm, ez már a pilotban lelövi a legérdekesebb kérdéseket :)

kd - 2007. 03. 26. 11:27

Berlanti sorozata, szóval mindenképp megnézem ismét. :)

kd - 2007. 03. 31. 19:17

Human, winnie: ma este kezdődik az ismétlés, nem raktok ki egy emlékeztetőt?

valaki007 - 2007. 03. 31. 21:25

Most lattam az elso reszt es a velemenyem hogy HUHA.Persze csak jo ertelemben.Nagyon tetszik es a fura hogy csak veletlen kapcsoltam oda es csak ugy neztem de ezutan nem akarok egy reszt sem kihagyni. En egy kicsitt a Forrest Gump filmhez hasonlitom(az en kedvenc filmem)sok benne a hosonlosag pl az idosikok valtakozasa.Megis a legfurabbnak azt talaltam az egeszben hogy bobbyval nagyon de nagyon sok kozos vonasom van,neha olyan erzesem volt hogy rolam szol a film,es ezt tenyleg komolyan mondom.Az en anyam is kuloncfelenek nevelt es en sem ertekezek nagyon jol a velem egykoruakkal,es en is sokszor kisertesbe esek hogy azert hogy tobb baratom legyen(habar vannak igaziak szerencsere)ne tevedjeke a rossz utra pl mikor fuvezni akart menni.Es meg annyi hogy nekem is nagyratoro almaim vannak es en is nagy ember akarok lenni.Es szerintem ez a kulcsa mindennek az akarat,a nagyratores es a hit,hogy elhidd sikerulni fog,ahogy a bibliaban irja,es ami nagyon megfogott Legyen hitetek szerint.

valaki007 - 2007. 04. 02. 19:18

Na jo kicsitt csopogosre sikerult,de nagyjabol ezt valtotta ki belolem.Egyebkent sztem is jo a kepkivalasztas. :D

suspirial - 2013. 01. 20. 14:37

Nekem is az egyik kedvenc sorozatom, most sikerül újranéznem, anno m1-en láttam pár részt belőle, de már akkor tudtam, hogy ezt újra látnom kell.

Engem érdekelne, melyik az a másik 4 sorozat a “Jack és Bobby” mellett melyek hatással voltak még rád. Hátha nem láttam valamelyiket, és tippet kapok valami jóhoz. :-Ö

Remek összefoglaló volt, köszi!

montanosz - 2013. 05. 14. 19:42

Most darálom,frenetikus!

winnie - 2013. 05. 14. 19:43

jó látni, hogy még ma is nézik a j&b-t

kundk - 2013. 05. 14. 21:09

Érdekes koincidencia, de én is pont ma este kezdtem el megnézni. Eredeti a kerettörténet, teljesen friss ma is. A forgatókönyv és színészek tökéletes összhangban vannak. A drámaiság egyenlőre kicsi, a feszültséget inkább a kerettörténetből csepegtetett információ töredékek adják, amit szépen oldanak a humoros pillanatok. Valóban érdemes elővenni, vagy a többségnek újraelővenni.

cyborgwings - 2013. 05. 14. 22:51

jaj, de jó! nézzétek csak! az egyik legjobb sorozat kerek e világon. :)
nálam is tervben van pár hete az újranézés.

Gabor - 2021. 05. 23. 00:26

Nehogy mar ne legyen itt egy komment 2021bol :) Mindjart leszedem es elkezdem nezni :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz