login |

Amazon – írta Platschu

2007. 04. 01. 13:44 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: kritika

Amazon logóPeter Benchley Amazon-járól van szó, nem tudom hányan láttátok. Az 1999-es sorozat pár évvel ezelőtt került adásba az RTL Klubon ez a sorozat „Az őserdő foglyai” címmel, mely több hasonlóságot mutat a LOST-tal.

A történet ugyanis egy Rio de Janeiro felé tartó gép katasztrófájával kezdődik, amely több darabra szakad és lezuhan a sűrű dzsungelben. A roncsok átkutatása után a maroknyi túlélő száma is gyors apadásnak indul a helyi népcsoporttal történő első találkozás után, majd a mentőcsapatokkal is elkerülik egymást a vad körülmények miatt. A megmaradt főszereplőknek meg kell küzdeniük a helyi flórával és faunával és kezdetben ez sok bonyodalommal jár. Vannak itt mérges kígyók, hangyák és növények, de az igazi problémát egy látszólag értelmetlen helyi háború okozza.

Az egyik fél egy primitív, de annál harciasabb indián közösség, akik kezdetben érthetetlen okokból vadásznak rájuk, míg a másik csapat egy civilizációtól elvonult emberekből álló csoport. A hőseink összezártságból fakadó kényszerű szövetsége persze egy idő után megbomlik és igyekeznek saját érdekeit nézve önként vagy akaratlanul egyik vagy másik tábor lakóihoz csatlakozni. Később persze lesznek olyanok is, akiknek egyáltalán nem lesz sürgős a hazajutás, mert jól érzik magukat a civilizációtól elzárva.

Az erőviszonyok gyakran váltakoznak a három csoport között és nem feltétlenül lehet tudni, hogy mi lesz a következő lépés. A gondosan szerkesztett, gyakran a környezet miatt erőszakba torkolló cselekmény szépen halad előre sok-sok váratlan fordulattal és minden rész összekapcsolódik. A hazai késő esti vetítés nem véletlen, mert akkoriban még nem volt megszokott a ma már egyre inkább alapkövetelménynek számító életszerű jeleneteket tartalmazó sorozat.

amazondvd.jpgA Lost-tal való hasonlóság szerintem az alapkoncepcióban rejlik. Az egyik sorozatban a puhány városlakók egy lakatlannak tűnő szigetre zuhannak, míg itt a dzsungel mélyére. A fontosabb karakterek és bizonyos történeti elemek is nagyon hasonlítanak, így a néző könnyedén mindenki felállíthat párhuzamokat közöttük. Pl. mindkét sorozatban orvos a főszereplő, mindkettőben egy kisfiú kiemelt szerepet kap, ahogyan a „Kiválasztottak” is nagyban emlékeztetnek a „Többiek”-re.

Szándékosan nem szeretnék belemenni további elemzésbe, mivel azzal rontanám a szórakozásotokat. Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a csupán egy évadot megélt sorozatot, akinek tetszett a Lost stílusa, mert ennek megtekintése után ti is azt fogjátok érezni, hogy az csupán az Amazon átdolgozott, népszerűbb és könnyedebb verziója. Unalmasabb időszakokban egy darálásra mindig jó lehet.

27 hozzászólás Ne habozz!

Tamás - 2007. 04. 01. 13:55

Csíptem ezt a sorozatot. Kár, hogy csak egy évadot ért meg. Gondolom alacsony volt a nézettsége.

Én úgy emlékszem, hogy vasárnaponként 17:30-tól ment az RTL-en, tehát nem késő este.

eanna - 2007. 04. 01. 14:22

sőt, sztem ment délután 3-4 óra körül is.
leadta végig az rtl egyáltalán? nekem mindig az volt az érzésem, h nem lett befejezve. (vagy ez csak az egy évad miatt volt)

Shawn - 2007. 04. 01. 14:33

En is emlekszem erre a sorozatra, de mar eleg regen volt. Szerintem is a delutani savban ment vasarnap. Leadhatnak ujra, mert mar csak nagyjabol emlekszem mirol volt szo.

Shawn - 2007. 04. 01. 14:34

Melyik csatornan ment amerikaban?

alison - 2007. 04. 01. 14:34

Ez jó kis sorozat volt!
Miért vetted elő, ismét leadják???

Gaben - 2007. 04. 01. 14:35

Nagyon gyenge, kifejezetten primitív kanadai sorozat volt.. épp emiatt voltam szkeptikus anno a Lost bemutatása előttm, de szerencsére kiderült, hogy az amerikaiak értenek a dramaturgiához, suspense-hez, karakterárnyaláshoz meg ilyen apróságokhoz.

Mammut - 2007. 04. 01. 14:47

nem adták le végig, sem első vetítéskor, sem az ismétlésnél tudtommal
amúgy kora délután ment, max vmelyik sokadik ismétlés mehetett késő este, dunno, az akkor nekem kimaradt, még az is lehet, akkor leadták végig

amúgy tényleg jó kis sori volt, sokkal jobb, mint a lost…

Mammut - 2007. 04. 01. 14:49

bár most látom, csak egy évad volt, hmm, lehet mégis lement végig, csak olyan hülyén volt vége? pff :)

Gaben - 2007. 04. 01. 14:59

Leadták végig, már elsőre, csak cliffhangeres marhaság volt a vége.

C - 2007. 04. 01. 15:01

Köszi! Azért kezdem így, mert már nagyon régóta kerestem ennek a sorozatnak a címét:)

Mammut - 2007. 04. 01. 15:02

jah, azóta már megnéztem, és ezúton is üzenném a cliffhangeres canceleknek, hogy k****k be

winnie - 2007. 04. 01. 15:06

mi volt a vége?

lynx - 2007. 04. 01. 15:17

én arra emléxem, a végével kapcsolatban, hogy valaki elrepült egy hidroplannal (talán egy csaj)
mondjuk addigra már nem sokan maradtak életben, mert sokakat felfaltak a kannibálok.

Platschu - 2007. 04. 01. 15:25

A tv.com oldalon van egy hosszabb leírás. :)

A sorozatból egyébként az egyik legemlékezetesebb és legdurvább jelenet számomra az, amikor az egyik szereplő csak félig húzza ki a másikat a vízből, majd utána ott hagyja. Még gondoltam is rá, hogy miért nem húzta ki teljesen? Erre másnap reggelre a piranhák már lezabálták a vízbe lógó lábait. Brrr.

Road Lee - 2007. 04. 01. 15:41

Vasárnap délután adták, valóban – ismétlésről nem tudok, de ettől függetlenül lehetett.
Nekem is jobban bejött, mint a Lost…

A vége az lett, hogy Karen felszállt a hidroplánnal a dzsungel fölé (nem volt vmi sok üzemanyag a gépben) és onnan “mayday”-ezett – de nem derült ki, hogy vette-e vki az adást. Közben odalent a faluban tárgyalást tartott a Vének Tanácsa, amikor berontott a C. Thomas Howell által megformált Dr. Kennedy, egyik kezében vmi Uzi-szerű ismétlőfegyverrel, másikban a Bibliával – ami ugye az “Elveszett Szavakat” tartalmazta…
Falconer “Solymász” John (Gabriel Hogan – akit nagyon bírtam :sör: ) pedig “elragadta” a túlélőktől tiszteletes kisfiát, akit Kiválasztottak a legendáikban szereplő “The Boy of the Promise”-nek hittek, mert fejből tudta az “Elveszett Szavakat”…

Szerintem bazi jó sori volt, szvsz Benchley nagyott dobott ebben is – én mindig adrenalinfelpörgetve vártam a következő részeket… és nagy pofára esés volt, hogy a durva cliffhanger ellenére cancelt kapott. :/

Karen azóta már biztos lezuhant a hidroplánnal… ;)

Platschu - 2007. 04. 01. 15:53

Nem tudom, hogy én miért emlékeztem estére. Ja és bocsánat a sok nyelvtani bakiért. :)

stargatelost - 2007. 04. 01. 16:01

én is néztem anno, nekem is nagyon bejött :)
naggyon naggyon bánom hogy ez is cancel sorsa jutott :(
pedig nagyon jó volt …
most hogy jobban belegondolok, talán ez a sorozat is egy kis alapot adott a Csillagkapu meg Az elveszett világ (az is nagyon jó sorozozat, az RTLKlubon ment szintén, de négy évad után cancel lett) mellett a mai sorozatfüggőségemnek :)

eanna - 2007. 04. 01. 16:33

szóval, cliffhanger… egyetértek Mammuttal, “k****k be”.
vki leukémiás volt, arra is emlékszem. és a kissrác a bennszülöttekhez állt talán vmi csaj miatt(?). sztem is sokkal több volt benne mint a lostban.
vhonnan csak le tudom tölteni, mert cliffanger ide vagy oda, sztem nem láttam a végét.

Platschu - 2007. 04. 01. 19:50

A srác azért volt kiválaszott, mert ő ministráns legény volt és tudott a Bibliából idézni. A Pók törzs meg azért tartotta fogva, hogy valami bizarr férfivá avatási szertartás után (halottak hamvait kellett ennie ha jól emlékszem) majd ő fogja megvédeni őket a gyilkos hangyáktól és a boszorkánytól. Nagyon régen ment már a sorozat, így csomó mindenre már homályosan emlékszem. DVD-n sajnos nem adták ki, pedig szívesen megnézném újból az egészet. :(

Bombadil Toma - 2007. 04. 01. 23:29

én nagy sorozat zabáló vagyok, de ez nekem totál homály!mi van!? nem ugrik be semmi erről a sorozatról.lehet hogy szalajsztok??

Goku2000 - 2007. 04. 04. 02:24

Szerencsére az ismétléskor, ami hülye egy időpontban volt (hétköznap délutén 13.25-kor), 1 rész híján az összes felvettem kazira. A cliffhanger ellenére féltucatszor megnéztem, az utolsót legalább 1 tucatszor, a vége miatt leginkább, amikor Kennedy áll a sziklá és ordítja, h. “Az elveszett szavakat akarjátok? Itt vannak az elveszett szavak”. Baromi jól megcsinálták. Annyiszor láttam, h elképzeltem mi lenne a 2. évadban, hát lehetett volna folytatni, mert végül is a 2 törzs háborúra készül, Cole atyát elakarják ítélni a Vadon gyermeke miatt (hülye Balon, soha nem csíptem, de nélküle nem lenne az igazi), Jimmyt-t hasba lőtte Kennedy, ezért ment vissza a Kiválasztottak földjére, ami 2 napi járásra van, szal biztos lelpatkolt volna a 2. szezonra, meg ott volt még Morag tözse (tisztára mint a francia nő a Lostban), a kannibálok, velük nem tudom mi lett. Ha vki megtudná mondani, annak örülnék. :)
A Lostot emiatt vártam annyira, az Amazon után hiányérzetem volt, és még több őserdőben, vagy hasonló pokoli édenen lezuhanós sorozatra ágytam, amit később reméltem a Lost képében meg is kapok, de nagyon nagy csalódás volt. Lehet jobb a dramaturgiája, meg a karakterárnyalása, de az Amazon pörgősebb, izgalmasabb, érdekfeszítőbb, a Lostból sokkal többet ki lehetet volna hozni, ha nem teszik bele az idióta flashbackjeiket, és túl sok a 48 túlélő, akiket tkp. be se mutattak. Biztosan erősnek gondoljátok az értékelésemet, de nálam az Amazon 5/5, a Lost 1/5, tízes skálán ugyanígy, 10/10, 1/10.
Az elveszett világot meg nem értem miért hagyták függve, és a kanadai sorozatok közül miért pont az kapott újabb esélyeket. Tényleg, a Jesse meg A szökevény is kanadai, igaz? Azokat se fejeztek be.
Nem lenne rossz, ha a Lost sikerén felbuzdúlva kidobnák dvd-re, aztán a magyar piacra is megérkezne, biztos lenne rá igény. Esetleg egy olyan extra is kerülhetne rá, amiben Peter Benchley elmondja milyen véget szánt a sorozatnak. :)

Platschu - 2007. 04. 04. 08:54

Hűha. Még egy lelkes rajongó. :)

Peter Benchley (aki egyébként a Cápa írója is) már biztos nem fogja elmondani a véleményét, mivel tavaly februárban meghalt. :(

Goku2000 - 2007. 04. 04. 12:00

Oh. :( Ezt nem tudtam. Akkor már egy Amazon tv-filmben sem reménykedem. :(

etiop - 2007. 04. 05. 02:48

Régen tetszett, a Lostnál csak jobb lehetett. Az ilyen régi kritikák ötlete hogy jön, mert akkor a világ legjobb sorozatáró, az Igazságosztóról is írhatna valaki.

Alice - 2007. 04. 05. 09:53

Köszönet a jó kis írásért :) Érdekes volt az Amazon-Lost párhuzamról olvasni. Nekem annak idején az Amazon első néhány részéhez volt csak szerencsém, nem volt meg az a “szikra” benne, ami engem megfogott volna. A lényeg számomra mindig a karakterek, és ők nem jöttek be, hát ez van. Ízlések és pofonok.

Az Amazon szvsz nem is olyan régi. Egyébként pedig nincs időbeli megkötés, ha valakinek teszem azt a Knight Rider volt a kedvence, őt sem akadályozza meg senki az írásban. Tudtommal :P

Platschu - 2007. 04. 05. 10:21

Goku2000: Úgysem működne a dolog már 6-7 évvel később. Még ha utána egy évvel csináltak volna egy tévéfilmet, úgy be lehetett volna fejezni, de gondolom azóta a színészek már rég szétszéledtek. :(

Az ötlet egyébként onnan jött, hogy olvastam pár írást a “méltatlanul elfeledett” kategóriában és szerintem ez a sorozat is több figyelmet érdemelt volna annó. :)

Goku2000 - 2007. 04. 05. 15:06

Tudom, de inkább a kissrác miatt nem jöhetett volna össze. Meg sztem Kanadában már rég elfelejtették. Tényleg kár érte. De abban még reménykedem, hogy Peter Benchley dolgozóasztalának fiókjában ott lapul egy Amazon befejezés script. :D És a DVD mellé könyv formában mellé csomagolnák. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz