login |

Friday Night Lights: vége az 1. évadnak

2007. 04. 23. 16:20 - Írta: Mr. Double B.

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem szeretem az amerikai focit. Helyesbítek, nem érdekel az amerikai foci – még csak a szabályokat sem ismerem rendesen. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire lerágott csont és kiszámítható egy “semmiből jött kis csapat a film/évad végére hihetetlen sikereket ér el az új edzővel” történet. Oldalakon keresztül lehetne sorolni az ilyen témájú filmeket, kezdve mindjárt az azonos című, s a sorozat alapját adó 2004-es mozival.

Friday Night Lights

Humannak kicsit le is húztam a pilotot. Értettem én már akkor is, hogy a fakó, naturalista képvilág, a kézi kamerás, már-már dokumentumfilm szerű operatőri munka és a sok közeli képkivágás egészen különleges ízt ad ennek a karakter drámának, de az első epizód nekem a Remember the Titans tévéfilm verziójának, gonoszkodva azt is mondhatnám, koppintásának tűnt, a folytatásban pedig fel voltam készülve a kisvárosi dögunalomra.

Mégis. Az évad végére, azt kell mondanom (és nem csak nekem, ahogy human már éltette sokadszorra FNL-t pár hete ismét), Sorkin ide vagy oda, ha az NBC úgy dönt csak egy sorozatot menthet meg az idén, akkor egy percig se habozzanak. Clear Eyes, Full Hearts, Can’t Lose!

Nos egy teljes évadot nem nagyon lehet spoilerek nélkül összefoglalni, de azért igyekszem úgy kedvet csinálni a nyári darálóknak, hogy ne nagyon rontsam el az örömüket.

A történet zanzásítva nagyon egyszerű: adott egy texasi kis porfészek, Dillon városkája, a maga unalmas világával, és középiskolai futballcsapatával , amely új edzőre vár. Taylor mester feleségével és tinédzser lányával érkezik a kisvárosba, ám amúgy sem egyszerű feladata valóságos rémálommá válik, amikor az első meccsen olyan súlyos sérülést szenved a csapat sztárja, Jason Street a hátvéd, hogy tolószékbe kényszerül. Egy hét alatt, a következő fordulóig nem lehet csodát tenni, így nem marad más, mint az eddig kizárólag a kispadon edzett, félénk, vékony, Matt Saracen hadrendbe állítása – az ő vállára nehezedik a csapat sorsa. Persze Matt felnő a feladathoz, és a pilot végére összeszedi magát a csapat. Akár itt vége is lehetne a mozifilm 45 perces változatának, de a sorozat még csak ekkor indul igazán.

fnl-2.jpg

A szezon története két fő szálon fut, egyrészt követjük a csapat sorsát, másrészt ezzel összefűzve megismerjük a főszereplőket, múltjukat, problémáikat, megértjük személyiségüket. Kétségtelen, hogy a fent említett filmes eszközök adnak egy rendkívül különleges hangulatot a sorozatnak, és az is tagadhatatlan, hogy a castingon valami nagyon jól sikerült, mert egészen kiváló csapatot sikerült összeszedniük, mégis, azt hiszem megint az írás minősége a kulcs. Amennyire – véleményem szerint – piszok szinvonaltalanul, unalmasan, érdektelenül forgatják a tollat a Jericho készítői (beváltva minden félelmemet a kisvárosi unalomról), annyira lebilincselőre sikerült a Lights első évadja. Míg a CBS-en egy apokalipszist sikerült dög unalmasra megírniuk, itt (ismét) az NBC-n egy texasi porfészek mindennapjai láncolnak a képernyő elé.

Minden egyes részben egyre jobban kibontják a karaktereket. Megismerjük Mattet, a mellőzött játékost, aki igazán nem is érezte magát a csapat tagjának. Geek haverjával csak álmodozott a jó csajokról, a focisikerekről, de esténként, a suli, az edzés és a helyi mekiben lenyomott műszak után sietett haza, hogy gondozza szenilis nagymamáját aki egyedül még a házat is felgyújtja. Ő most hirtelen a figyelem középpontjába kerül, befogadják a nagymenők, és elkezd randizni az edző lányával. Vajon megrontja-e a siker, dobja-e korábbi barátait, és képes lesz-e a csapat élére állni, ez a dadogó, félénk, nyüzige kis outsider?

Az ő ellenpontja Jake, a tolószékbe kényszerült sztár, akinek hullámvölgybe kerül kapcsolata a szép pompomlánnyal, a helyi nagyvállalkozó lányával. Az ő küzdelme a baleset következményeivel,a családjával, az életével egy külön történet az emberi akaraterőről amely a szezon végére a két srácot, Mattet és Jaket mesterré és tanítvánnyá, barátokká, szövetségesekké kovácsolja.

Van még a tarsolyban több érdekes karakter, így Riggins, a nagyszájú, alkoholista, csajozós focista, Smash, a még nagyobb arcú “tesó”, és mindezen karakterek családjai, barátai, tikai, tévedései és küzdelmei. Azonban a lista nem lenne teljes Taylor edző és felesége az iskola “pszichológusa” nélkül. A mester, akinek az élete a foci, a srácok a csapatban, és a családja, sokszor az előbbi 3 erőtér között őrlődve küzd a konfliktusokkal, a várossal, az üzleti érdekekkel, de mindvégig egyenes emberként a sorozat morális iránytűje tud maradni. Ebben partnere felesége, Tami, aki a elnyerve a diákok bizalmát, a sorozat lelkeként egyengeti a konfliktusokat, miközben próbálja egyben tartani a családját.

Bár itt se nukleáris terrorveszély, se hulladarabolós bűnügyek nincsenek, a történet egy percre sem válik unalmassá, egy részen sem éreztem, hogy filler lenne, valahogy az egész nagyon kerek lett, minden abszolút a helyén volt. Minden résszel, minden szereplő megismerésével színesebbé vált a kép, miközben a történet folyamatosan haladt a csapat megpróbáltatásait követve, így a heti meccs egy állandó ütemet adott a sztorinak. A sok gazdag kaliforniai tinédzser és new yorki férfifaló Cosmo-lány után, most a néző bepillantást nyert egy texasi kisváros életébe, ahol az emberek mindene a focicsapat, az univerzum középpontja pedig a péntek este.

Bár a nézettség végig meglehetősen gyenge, de legalább stabil volt, így a rendkívül kedvező kritikai visszhangnak köszönhetően úgy néz ki az NBC berendeli a második évadot, még ha nem is kapásból 22 részre. Én legalábbis nagyon remélem, hogy így lesz. Ahogy a csapat jelmondata mondja: Clear Eyes, Full Hearts, Can’t Lose! Hajrá Dillan Panthers!

33 hozzászólás Ne habozz!

FeGa - 2007. 04. 23. 16:29

“Az ő ellenpontja Jake, a tolószékbe kényszerült sztár”
Nem Jason?

nolan - 2007. 04. 23. 16:41

no. köce a cikkírónak, eddig aszittem hogy ez egy talkshow, mint a Conan O’Brian…

yaze - 2007. 04. 23. 16:43

Jason Street irányító, de mentségedre szólva, említetted, hogy nem értesz hozzá. :)
A második évadot meg így nyilván nem lehet rendesen megírni, hogy nesze írj 6 részt, zárd le, de úgy, hogy azért ne legyen lezárva.

isti89 - 2007. 04. 23. 16:44

Egyre nagyobb kedvet kapok a sorozathoz a sok dicsérő szó miatt.De még mindig nem döntöttem el, hogy megnézem e.Nagy cliffhanger van az évad végén?

kizoli - 2007. 04. 23. 16:46

Én is úgy tudom, hogy Jason-nek hívják.

FeGa - 2007. 04. 23. 16:57

Hát attól, hogy a focihoz nem ért, az egyik főhős neve elég sokszor elhangzik.

Valaki a nagyvilágból - 2007. 04. 23. 17:06

Ez a sori biztos benne van a nyári darában :D
Eddigi “szerencsések”:
-FNL
-DayBreak
-Studio 60
-The Black Donnelleys
———-
Bocs, az offért, de tud vki vmit a BD-ről? Érdemes belekezdeni vagy a cancel miatt nincs vége?

Road Lee - 2007. 04. 23. 17:10

Én Human éltetése után belevágtam a szériába (talán két hete)… de az első három rész (szokásom ennyi után dönteni a cancel-ről) nem győzött meg :/ … de valamiért mégse tudtam ezzel le is zárni a dolgot/sorozatot. Valahol úgy éreztem, hogy ki fog ebből még nőni valami…
És mekkora mázlim volt: szvsz a 4-5-6. részek már ku… q… kutya jók, mit ne mondjak. :sör:
Nézem tovább és a haveroknak is bőszen ajánlom. :)

FeGa - 2007. 04. 23. 17:17

BD, hmm nekem még mindig a pilot a kedvencem, de mindegyik rész remekül meg van csinálva. Van össz-vissz 8 rész, kettő egyelőre csak a neten, remélhetőleg készül webrip.
Szerintem érdemes az idei legjobbak között van.

SiPY88 - 2007. 04. 23. 17:28

Valaki a nagyvilágból-nak
Én tegnap daráltam le a Day Breaket d.u és este. Vannak jelenetek meg percek mikor pörög a sori, ami viszont idegesitett a sok érzelgős pillanat (mondjuk kell azért – de sztem túl sok lett). Néha nem csodálkoztam h cancel lett. De nézd meg és döntsd el, én is ezt tettem
5/10

SiPY88 - 2007. 04. 23. 17:30

Sorry, emberek!!! Kevertem a betűket. Sorry sorry. Fáradt vagyok kissé. Későn végeztem a darálással és korán keltem. BD és nem DB :(

zsellerm (munkában, lesbenjunkietolvas) - 2007. 04. 23. 17:31

A Friday Night Lights egyértelműen a darálás-várólista élén. Be fog szippantani. Érzem.

winnie - 2007. 04. 23. 17:33

dara lesz, de ahogy ismerem magam megint szembemegyek az árral:)

de remélem, hogy nekem is be fog jönni és nyáron azzal a tudattal fejezem be a sorit, hogy már fix a második évad.

friendsfan - 2007. 04. 23. 17:54

Na sikerült megbizonyosodnom róla, hogy ez tökéletesen nem érdekel. Annyira tipikus az amerikai tini/iskolai és kisvárosi élet, hogy már olvasva herótom van tőle…

friendsfan - 2007. 04. 23. 17:55

És hajár Sorkin! (bár tudom h az S60-ból nem lesz S2…)

Mr Double B - 2007. 04. 23. 18:02

Elnézést emberek, bizony Jason és nem Jake. Írtam bele pici Jericho-t erre teljesen megkavarodtam (ott van Jake…).

Firendsfan: sajnálom, hogy nem sikerült jobban éreztetnem, hogy pont ezt a hibát nem szabad elkövetni! Anno a pilot leírása alapján pontosan én is így éreztem mint te most.

FeGa - 2007. 04. 23. 18:28

Hát lőjjetek le, de nekem meg pont az tetszett (sőt tetszik, annyira, hogy direkt nem darálom le, tartson minnél tovább, még van 3 rész) hogy amerikai kisváros, tinidráma.Road Lee-től kérdezném aki megnézte az első három részt: Van egy jelenet a végén mikor megszólal a zseniális Bright Eyes – Devil Town. Nos attól a jelenettől kezdve végem volt. (Annyira királyul van eltalálva, de akárkit kérdeztem senkit nem fogott meg annyira, mint engem pedig mennyire találó lett)

SiPY88:Apropó BD-ben kérdem én hol az érzelgősség?

friendsfan - 2007. 04. 23. 18:43

Mr Double, nem baj. Lehet hogy nyáron egy unalmas órámban kipróbálom és tetszene, de most nem visz ár a lélek. Nekem ezek a tipikus filmek jutnak eszembe az írásod kapcsán, még ha az eléjén figyelmeztettél is. Főleg mikor a szeméyliségeket ecsetelted: szép/kemény amerikai focista iskola sztárja+a pompomlány, a lúzer srác aki esélyt kap stb, ezektől főleg kiráz a hideg…

robotnyk - 2007. 04. 23. 19:36

eléggé alma az, aki egy pár soros összefoglaló alapján megállapítja, hogy sablonos tinidráma, anélkül, hogy legalább egy részt megnézett volna. :)

mellesleg abszolút egyetértek azzal, hogy klasszisokkal jobban van megírva, mint a Jericho.

fogi - 2007. 04. 23. 20:26

Na ez kedvcsinálónak kiváló volt! Bepróbálom!

Road Lee - 2007. 04. 23. 20:55

FeGa:

Csípem én is benne a zene és a hangulat összességét, de ez (szvsz) az első három részben valahogy nem volt elég (át)ütős. Számomra az 5. rész meccsjelenete az, ami különösen emlékezetes, borsódzott a hátam, annyira megfogott a feeling (marha jó volt hozzá a zene is)… Ahogy vége lett a meccsnek, rögtön még 1x megnéztem azt a részt. :)

SiPY88 - 2007. 04. 23. 22:28

FeGa, üzenet:
nekem az is annak számit, h ez az elmondjam ne mondjam, ismétlődnek a napjaim, szarul érzem magam miatta, hogy az x-edik napom ugyanott, úgy sem ért meg senki… bla bla

makaii - 2007. 04. 23. 23:55

Alap minden focsis film és sorozat! :D AKinek megjön a kedve, az jöhet hozzánk a Budapest Wolveshoz! :D Kicsit mondjuk idegesítő, hogy a rendező azt nyilatkozta, hogyha lesz második évad abban kevesebb lesz a focka…! :(

vandi80 - 2007. 04. 24. 00:01

Talonban volt eddig, de most kedvet csináltál, úgyhogy belefogok. Köszi.-)

winnie - 2007. 04. 24. 00:59

neeem a rendező. a készítő. executive producer. a filmekkel ellentétben a rendező csak egy szakember.

i - 2007. 04. 24. 07:30

Én még beleírtam volna a cikkbe, hogy a kitünően megírt karakterek, csodás szinészek mellett nagy tapsot érdemel az is, aki a zenéket válogatta.

Nagyon el van találva a legtöbb dal, belerántanak a texasi kisváros hangulatába..

makaii - 2007. 04. 24. 08:23

JAja, a zenék az eredeti filmben is szenzációsak voltak, ugyanattól a formációtól: Explosions in the Sky. Ajánlom

Alice - 2007. 04. 24. 10:26

Örültem ennek az írásnak nagyon, éppen tegnap este fejeztem be az évadot a záró résszel és nagyon le voltam lombozódva, hogy vége. Az elmúlt hetek nekem a Friday Night Lights jegyében teltek, úgy néztem a nap végén a részeket, mint mikor egy finom csemegét eszel, amit utoljára hagysz, hogy veled maradjon az íze (hangulata). Teljesen elkapott, de teljesen.
A junkie ajánlására megnéztem a pilotot még annak idején, mikor először elérhető volt, és bár határozottan volt benne valami, nem folytattam hónapokig. Most tavasszal kezdtem bele megint, a 2. rész óta kb. leszállt a lila köd, eufóriával, se-hall-se-lát állapottal. Ez a sorozat valami zseniális, na :). Minden újabb résszel tudtak még szebbet, még jobbat, még izgalmasabbat adni és bizony rengetegszer meg is tudtak lepni egy-egy ötlettel, párbeszéddel, fordulattal. A castingosoknak szerintem is csillagos ötös jár, kezdve Matt Saracentől Mama Smash-ig. Az amerikai focihoz én is „marhára” értek, de a végére azért egész jól bele lehet jönni :P

Lányoknak külön ajánlom a „Televison without pity” weboldal FNL oldalát, ahol egy Drunken Bee nevű nőci nagyon részletesen leírja a részekről a benyomásait, idéz és elemez és vicces és ötletes, sokszor majd leestem a székről a szövegei hallatán. Egy-egy rész után remek levezetés végigolvasni – szigorúan csak a rész ismerete után, lentről felfelé haladva az oldalon.

nolan - 2007. 05. 01. 13:29

helló. bár két hete még azt hittem, hogy ez egy talk show, mára túl vagyok 12 részen (tegnap este óta) és nagyon bejön, szal köszi az írást! üdv

teddike - 2007. 05. 31. 22:45

nincs is annal jobb, mikor az ember vizsgaidoszakban szakad ra egy sorozatra…nem is nagyon tudok mit mondani.

Par napja kezdtem el nezni, tanulas es vizsag kozott nezem (daralom) a sorit, es tenyleg nagyon jo, jol eltalaltak a hangulatat szerintem. A csajok nagyon jok, van par erdekes karakter, a Couch szerintem jol tolja nagyon a dolgokat.

Aki meg nem kezdte el, annak csak ajanlani tudom, de ahogy lattam, vannak paran, akik mindenkeppen daralni fogjak majd.

Vieri8532 - 2007. 06. 11. 15:58

Nekem az egyik kedvenc sorozatommá vált! Nagyon magával ragadott a hangulata és a képi világa. Írtam is róla blogomban [ott bővebben kifejtem a véleményem :)]

artanis - 2007. 06. 12. 23:10

A legjobb sorozat a világon, ennél többet már nem is tudok mondani róla, minden zene-jelenet a helyén;)
Clear Eyes, Full Hearts, Can’t Lose!

picci - 2009. 10. 28. 19:01

de jasonnek hívják….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz