login |

Méltatlanul elfeledve: The Jury

2007. 04. 26. 16:54 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: méltatlanul elfeledett,

the_jury.jpgFura helyeken kap az ember “ihletet”. Tegnapelőtt színházban jutott eszembe a The Jury című sorozat, mivel nem csak sorozatjunkie vagyok, hanem “12 dühös ember”-junkie is és ezért az Újpesti színházas és Nemzeti Színházas előadás után most, a Vidéki Színházak Találkozóján kötelező volt a Soproni Petőfi Színház keddi vendégjátéka a Tháliában. (Ráadásul, hogy sorozattéma legyen, naná, hogy pont Selmeczi “Jack Bauer” Roland volt a nyolcas esküdt.) (És, naná, hogy a Nemzetiben éppen Kulka “House” János a nyolcas esküdt.)

Whatever. Szóval tegnapelőtt jutott eszembe, hogy anno 2004-ben a FOX azt hitte, hogy megreformálhatja az amerikai tévézést és kipróbálta, hogy milyen lenne nyáron sorozatokat adni. A kísérlet bebukott és vele együtt a meglehetősen szépreményű koncepcióval bíró The Jury is, melyben minden rész azzal kezdődött, mint a 12 dühös ember, vagyis az esküdteket beterelték a szobájukba, hogy döntsék el, hogy bűnös-e vagy ártatlan az éppen aktuális vádlott.

A 12 dühös emberrel ellentétben itt nincs hármas és nyolcas esküdt, nincs visszatérő negatív és pozitív főhős, hanem minden epizódban másik 12 ember tárgyal más bűnügyet. Amikor meghallottam a koncepciót, akkor már tudtam, hogy az én sorozatom lesz, de talán éppen ez a felállás is ütötte agyon a nézők szemében a The Jury-t. Azzal magyarázták a buktát, hogy ezért a néző nem nagyon tudott kötődni egy szereplőhöz sem, s bár való igaz, hogy voltak visszatérő szereplők, például a törvényszolga, az ügyvédek, akik az állítólag unalmas esküdtmegbeszélést szakították meg folyton kavarásaikkal, mellékszálaikkal – nem is nagyon nem jött be nekem jött be ez a mellékkavarás.

Egy epizód amúgy folyamatos esküdtbeszélgetésekből állt, melyekből szép lassan (akárcsak a 12 dühös emberben) megismerhettük a tárgyalt bűnügyet, kaptunk egy csomó flashback-et (a FOX még szavaztatta is a nézőket a képernyőn, hogy bűnös-e vagy ártatlan a vádlott), hogy a legvégén, a végső döntés meghozatala után kommentár nélkül megmutassák nekünk, hogy pontosan mi is történt. Színtiszta dráma volt felsőfokon a sorozat – bár el kell ismernem, hogy valami tényleg hiányzott belőle, nem ért fel saját személyes hype-omhoz.

A sorozat különálló részekkel bíró, 10 rész ment le belőle. Talán egy próbát megér, mert tényleg nagyon érdekes az alapfelállás. A megvalósítás már kevésbé, sajnos.

5 hozzászólás Ne habozz!

Gaines - 2007. 04. 26. 20:06

Én is imádom a 12 dühös emberes sztorikat (mindkét filmváltozatot, színházban sajnos még nem láttam, és Kaszás Attilával már nem is láthatom), a sorozatok is előszeretettel nyúlnak hozzá, néha akkor, ha épp fillerezni van kedvük :) (Veronica Mars, Dead Zone, meg még ezernyi más).

Azért azt is érdemes megjegyezni, hogy a The Jury mögött nem kisebb páros áll, mint az Oz-alkotó Tom Fontana és Barry Levinson. Egyszer összeszámoltam, azt hiszem, a 10 részben olyan 35 Oz-szereplő bukkant fel. A rekord az ötödik rész, ott 12 Ozos teszi tiszteletét, közülük 4-5 (ex-)főszereplő.

Mangerd - 2007. 04. 26. 20:31

Az 1957-es Henry Fonda-féle verziót láttam eredeti nyelven (és meg is van) és az nagyon tetszett! Így ez a Jury dolog érdekesnek tűnik, lehet, hogy bepróbálom…

friendsfan - 2007. 04. 26. 19:38

Felkeltetted az érdeklődésemet.

manou - 2007. 04. 26. 21:47

A keddin én is ott voltam a Tháliában, hatalmas volt, ha a sori feleannyira jó, mint Rose zsenialitása, naggyon megéri.

Denisa Wry - 2007. 04. 27. 07:56

Győrben 12 dühös asszony cimmel adják, értelemszerűen csak nők játszák.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz