login |

Róma – írta aribeth

2007. 05. 06. 11:08 - Írta: vendegblogger

56 hozzászólás | kategória: kritika,

Az ókori történelemről készülő filmek fénykorukat az ötvenes-hatvanas években élték, ekkor olyan grandiózus, csillagászati költségvetésű eposzok kerültek a moziba, mint a Kleopátra, Ben Hur, Spartacus vagy a Quo Vadis, és futószalagon készültek az olcsóbb műremekek. Majd szép lassan kimentek a divatból. 2000-ben Ridley Scott Gladiátorának köszönhetően ismét kialakult az igény a kardozós-szandálos filmekre, leforgatták hát a Tróját, a Nagy Sándor, a hódítót, és sok-sok minisorozatot. Ezek minősége vegyes volt. Laikus ókor-suckerként örömmel néztem végig őket, de legtöbbjük még így is necces volt, teli szépítéssel, csúsztatással, zavaró pontatlansággal.

rome_aribeth.jpg

Az HBO-nál még 1998-ban vetődött fel, hogy kellene készíteni egy sorozatot a Római Köztársaság bukásáról, Caesarról, Marcus Antoniusról és Augustusról. Hosszas kutatómunka után 2000-ben Bruno Heller elkezdett dolgozni a forgatókönyvön. 2002-ben beszállt a munkálatokba a BCC, és 2004-ben a RAI stúdió is. 2003-ban az illetékesek úgy döntöttek, hogy a sorozatot Olaszországban fogják leforgatni, és hamarosan el is kezdték építeni a tekintélyes méretű és méregdrága díszleteket a római Cinecitta stúdióban.

Az első évad Caesar galliai hadjáratának vége fele kezdődik, és a szenátusi lemészárlásáig tart. Nagyjából tíz évet ölel fel, de a legifjabb szereplők korát tekintve ez legfeljebb öt-hat évnek tűnik. A második évad percre pontosan ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt, és a történelemismerők szerint Actiumig illene eljutunk, hiszen a történet így lenne kerek. Na, de majd meglátjuk.

A történelmi tények tehát adottak voltak Heller számára. Ezeket az eseményeket kellett valami élvezetes formába öntenie, és a történelemkönyvek alakjaiból kellett hús-vér embereket alkotnia úgy, hogy a figyelmet akár több évadon keresztül is fenn tudják tartani. Heller a feladatot úgy oldotta meg, hogy a történetet két szintre bontotta. Az első az arisztokráciáé, itt csupa ismert név bukkan fel: Caesar, Marcus Antonius, Cato, Cicero, Pompeius, Brutus, stb. Végignézzük, ahogy az arisztokrácia tagjai szövögetik terveiket, megismerjük a kor ezen híres személyiségeit és az udvartartásukat, látjuk a politikai szövetségeiket. A sorozat bemutatja a maga verzióját arról, hogy vajon miféle intrikák, kicsinyes bosszúk és nagyszabású összeesküvések során jutott el a rendes srácnak bemutatott Brutus odáig, hogy a benne bízó Caesar mellébe mártson egy kést. És miképp vált Caesar nyeszlett, magának való, könyvmoly unokaöccséből egy olyan vezető, aki még őt is túlszárnyalta.

Nem csak a dekadens uralkodó osztály problémái jutnak nekünk, Heller ugyanis megalkotott két katonát, akiknek történetén keresztül a közemberek életébe tekinthetünk be. Ők Lucius Vorenus (Kevin McKidd) és Titus Pullo (Ray Stevenson), a 13. légió katonái. Mindketten hirtelen haragú férfiak, csak amíg Vorenus egy humortalan, kaktuszseggű, merev és megbízható ember, addig Pullo egy meggondolatlan, laza, hangos, ivászatot, nőket meg nem vető fickó. Kettejük között a filmes hagyományoknak megfelelően barátság, bajtársi hűség alakul ki. Hogy ne lézengjenek, és ne csak azzal teljen a rájuk szánt filmidő, hogy családi, megélhetési és fülvakarási problémákkal foglalkoznak (nem mintha a családi szál nem lenne körömrágósan érdekes), Heller úgy intézte, hogy egész véletlenül mindig összefussanak valamelyik nagymenővel. Ha kell valaki, aki Octavianus megtanítja harcolni, vagy elviszi egy minőségi bordélyházba, ha Caesar hűséges embereket keres, vagy csak az ellopott címerét kell visszaszerezni, ha Pompeius magába roskadva ül a parton, ha Kleopátrának kíséret kell, akkor kik azok, akik egész biztosan fel fognak bukkanni? Bingó. Így a valós személyiségek élete összefonódik a fiktív szereplőékkel.

És, hogy miért is szeretem ezt a sorozatot?

1. intrika, intrika, és intrika: IGEN! Egy évadon keresztül néztem azt, hogy ki, kinek, mikor, hogyan, miért tett be, hogy szívták egymás vérét a szereplők a hatalmi harcban. Az elhangzó párbeszédek helyenként olyan szinten aláznak, hogy a képernyőmön kifolyik a méreg.

2. korabeli erkölcsök: Hatalmas erénye a sorozatnak, hogy amennyire csak tudtak, az etika terén szakítottak a huszadik-huszonegyedik század ábrázolásmódjával. A szereplők nem a mi mércéink szerint cselekednek. Egy olyan világban élnek, ahol bármi megtörténhet, nincsen rendőrség, az ember csak magára számíthat, és annyi védelem jut neki, amennyit megfizet magának. Itt senki sem habozik, ha el kell vágni valaki torkát, mert fenyegetést jelent. Az élet értéke roppant csekély. Ebben a közegben kell megítélni a szereplőket, a koruk erkölcsei alapján dől el, ki tisztességes és ki a gazember. Ugyanez áll a szexjelenetekre is. Nincsen álszemérmesség, elvégre a források szerint nem voltak szívbajosak a rómaiak, és meglehetősen szélesek voltak az… ööö… ismereteik. És ha már itt tartunk: a verekedős-gyilkolós jelenetek is hihetőek és naturalisztikusak.

3. hiteles, aprólékosan felépített világ: Az épületektől kezdve a ruhákon, berendezési tárgyakon át az utolsó koldusig minden hihető, mindenre odafigyeltek. Ez az aprólékos, profi hozzáállás a Gyűrűk Ura stábjának lelkes munkájára emlékeztet. Megtudjuk, mit és hogyan ettek, milyen szokások szerint éltek a rómaiak, hol vásároltak, miben hittek, milyen politikai tisztségek léteztek, látjuk a nyilvános fürdőket és vécéket, a templomokat, a szenátust, a Forum Romanumot. Élvezetes, ízes káromkodások hangzanak el korabeli utalásokkal vegyítve. Róma nem egy tisztára suvickolt fehér város gyönyörű oszlopos épületekkel, hanem egy mocskos, szeméttel, állatokkal, graffitikkel teli nagyra nőtt falu.

4. kiváló karakterek és színészek: A szereplők jó része háromdimenziós ember, nem pedig két tollvonással felvázolt sablonkarakter. Sokuk emlékezetesre sikeredett: az egyik kedvencem Atia (Polly Walker), Octavianus ambiciózus anyja, akibe mintha a történelem és az irodalom összes kavarós-intrikálós boszorkányának legjobb tulajdonságait bezsúfolták volna. De itt van Caesar is, akinek szerepében Ciarán Hinds nyújt kiváló játékot, vagy ellenfele-volt barátja Pompeius (Kenneth Cranham), a kifinomult, törékeny, de valójában nagy erőket hordozó Servilia (Lindsay Duncan), a kétségek között vergődő Brutus (Tobias Menzies), a brutális és stílusos Marcus Antonius (James Purefoy), az ígéretes Octavianus (Max Pirkis). És persze istenkirály jelenetek jutnak a két népszerű szereplőnek, Pullonak és Vorenusnak. A BBC-féle Büszkeség és balítélet rajongói pedig egy régi ismerőst üdvözölhetnek Cicero szerepében (David Bamber).

Összegezve: a történelmi témájú filmek, sorozatok között a Róma kiemelkedően jó. Azoknak ajánlom, akiket lekötnek az intrikálós, időnként brutális, lassan folydogáló, de végig izgalmas történetek.

56 hozzászólás Ne habozz!

dragon1986 - 2007. 05. 06. 11:23

olyan namy volumenű ez az írás mint maga a sorozat.
köszi aribeth és grat.

Dob - 2007. 05. 06. 11:26

Pompás cikk.

A második évad nagy részét leszámítva valóban nagyon jó sorozat. Octavianus/Augustus-t váltó színész (mert hogy a második szezonban Pirkist váltja Simon Woods) nem agy nagy durranás, ő nagyon irritál engem. Illetve a 2-sik szezonra arra mintha már elfogyott volnan a szufla. De az első évad 10-es.

Before - 2007. 05. 06. 11:28

Gratula, nagyon jól sikerült írás, élvezetes stílusban, jól eltalált arányokkal! Még nem láttam a sorozatot, de tervbe van véve a következő 20-30 évben, így most kicsit nagyobb várakozással tekintek elébe. :)

etiop - 2007. 05. 06. 11:29

Wow, köszi. Most jutott eszembe, hogy nemrég írtam egy kommentet, hogy miért nem ír valaki a Rómáról egy ilyet, és tessék. Nagyon köszi, istencsászár lett, pont ilyenre gondoltam én is.

Domcsi - 2007. 05. 06. 11:35

húh, igazán remek írás :)
fogadjunk, h tanár vagy :)

TorrenteXY - 2007. 05. 06. 11:44

Én úgy tudtam Caesar kr.e. 44 Március 15.-én halt meg. De javítsatok ki ha tévedek! ;)

herozs - 2007. 05. 06. 11:49

n1

első évadotot néztem végig, ugyanez a véleményem.
pullo nagyon nagy tag :)

kedvenc rész: pullo vs gladiátorok :) megnéztem vagy 3x

Lyan - 2007. 05. 06. 11:57

igen, a gladiátorjelenet valami eszméletlenül brutális, mindenhol csak úgy emlegetik, h az a bizonyos 11. rész:)
Nekem a 2. évad is bejött, a legutolsó rész számomra a tökéletes befejezést jelentette.
Nagyon szeretem a sorozatot!

Gordon - 2007. 05. 06. 12:13

Jó írás. Kösz.
Ennek a Bambernek van valami köze a Battlestar Galacticás Bamber-hez?

spamdog - 2007. 05. 06. 12:15

TorrenteXY : így van ie.44 március idusán ölték meg.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar

Donnie23 - 2007. 05. 06. 12:28

Az első évad hetedik részéig jutottam, de kicsit pihentettem az utóbbi időben. Pár dolog zavart a sorozattal kapcsolatban – csatajelenetek – mivel már előtte olvastam, hogy nem várhatóak nagy, grandiózus csaták, ezért nem is voltak komoly elvárásaim, de azért a pharsalos-i csata sztem nevetségesen lett megcsinálva…, másik komolyabb problémám Vorenus és Pullo karaktere – sajnos egyikükkel sem tudtam úgy igazán azonosulni, és hogy mindenhol ott voltak és sokszor jelentős eseményeket akarva de legtöbbször akaratlanul befolyásoló tényezők voltak, nekem ez erőltetett volt. És még egy apróság – Alea iacta est – A kocka el van vetve- nekem hiányzott ez a mondat, mikor átkeltek a Rubicon folyón.
A színészek nagyon jók, személyes kedvenc az Antonius-t jásztó James Purefoy, de a többiek is nagyon jók. És valóban az intrikák, a párbeszédek, cseles játszmák mind-mind erősségei a sorozatnak.
Sajnos nekem a fent említettek miatt vegyes benyomásaim vannak a sorozattal kapcsolatban, de mindenképpen folytatom majd.
Gratula a cikkírónak, nagyon jó az írás.

flimo - 2007. 05. 06. 12:34

Titus Pullo nem egészen kitalált karakter, mert ha emlékeim nem csalnak, akkor Caesar ‘A Polgárháború’ című, befejezetlen emlékirataiban megemlít egy Titus Pullo nevű légióst, de a pontos összefüggésre már nem emlékszem, a könyv meg most nincs nálam. Nagy kár, hogy még a befejezése elött megölték Caesart :( Ajánlom mindenkinek, akit bővebben érdekel a téma.

Nekem a második évad is nagyon bejött, szerintem az új Augustus tökéletesen illik a rideg karakterhez. Sajnáltam, hogy ez csak 10 részes lett, valahogy kapkodóbbnak éreztem a második évadot ettől.

Aribeth - 2007. 05. 06. 12:54

Winnie, köszönöm szépen, hogy feltettétek az oldalra az írásomat. :-)
Örülök, hogy tetszett. Ezt a második évad közepe fele írtam, azóta újabb fejlemények történtek, a történelmi hűséget különösen a vége felé lazították fel.
At is nemrég tudtam meg, hogy Vorenus és Pullo kábé két mondat erejéig szóba kerültek Caesar egyik művében, és Heller ezeket a neveket ruházta fel személyiséggel.

(Nem, nem történész vagyok, csak szimpla joghallgató. :-))

Aribeth - 2007. 05. 06. 12:56

Igazatok van, a március 18-át elírtam, nem tudom, mi ütött belém. Március 15., valóban. :)

lex - 2007. 05. 06. 13:06

az írás valóban jó, a sorozat pedig remek, egy igazi minőségi mű, kötelező darab.
Valóban tele van remek színészekkel. Számomra a leginkább magával ragadó alakítás Max Pirkisé volt, aki a fiatal Octavianust játszotta. Az ifjú színész kora ellenére nagyon hiteles és markáns színészi teljesítményt nyújt. De ez nem is annyira meglepő, hiszen igazi minőségi gárdát gyűjtöttek be a sorozatra.
Donnie23: lehet, hogy pharsalos nevetséges volt, de érdemes kivárni a második évados philippi ütközetet ;)

dragon1986 - 2007. 05. 06. 13:39

én addig néztem amíg meg nem jelent Kleo. Ezt a részt nem bírtam végig nézni, szerintem csúnya az a színésznő aki alakította. De lehet, hogy nem kellett volna megnéznem a Kleopátra küldetést?:D

cc.x.ray - 2007. 05. 06. 13:46

Végignéztem mindkét évadot és télleg nagyon király!

szejler - 2007. 05. 06. 14:12

Kleopátra szerintem tudatosan nem a mai szépségideál. De azért hmm…én igen.

A fiatal Octavianust játszó színész nagyon ismerős volt valahonnan, aztán beugrott (imdb nélkül): Kapitány és katona.

A két közszereplő “beerőltetése” önmagában egyáltalán nem zavart, de Vorenus karrierjében vannak érthetetlen törések: vigy. spojler!!(pl szenátorból-gettófőnök). Ez így zavaróan logikátlan, és még halovány magyarázatot sem adtak rá.(+ )

szejler - 2007. 05. 06. 14:14

Kleopátra szerintem tudatosan nem a mai szépségideál. De azért hmm…én igen.

A fiatal Octavianust játszó színész nagyon ismerős volt valahonnan, aztán beugrott (imdb nélkül): Kapitány és katona.

A két közszereplő “beerőltetése” önmagában egyáltalán nem zavart, de Vorenus karrierjében vannak érthetetlen törések: vigy. spojler!!(pl szenátorból-gettófőnök). Ez így zavaróan logikátlan (a történelmi hihetőség szempontjából), és még halovány magyarázatot sem adtak rá.

flimo - 2007. 05. 06. 14:45

SPOILER 1×11-től

A gallok is eltüntek a szenátusból, a legvalószínűbb, hogy Caesar ezen döntését visszavonták, annak ellenére, hogy nem nyilvánították zsarnokká.

Bruti - 2007. 05. 06. 14:57

Aki imádta a sorozatot, annak unikum a cikk is :)
Grat!
Sajnálom, hogy még ilyen nagy nevek, mint az HBO, BBC, RAI, se bírták korpával a sorozatot és rövid úton lezárták. :(
Lett volna még mit elmesélni.

Gabi - 2007. 05. 06. 14:58

Én is jövök ömlengeni. :)
Az HBO megint megcsinálta a tutit, és feladta a leckét mindenkinek, aki “kardozós-b@szós-szandálos” sorozatot akar készíteni.

matthews - 2007. 05. 06. 15:13

Aribeth: Köszönöm. Valami ilyesmi volt bennem is csak én nem tudok így fogalmazni. :-)

Bruti: Én is sajnálom, hogy nincs folytatás. Van még a történelemnek egy két érdekes része.

Összegezve: Finom sorozat, teljes és lényegretötő írás.

Mégegyszer köszi.

matthews - 2007. 05. 06. 15:14

tötő helyett persze törő…

otto - 2007. 05. 06. 15:40

Kár, hogy nem tervezik folytatni, nagyon megnéznék például egy előzmény évadot Mariussal és Sullával, valamint a gyerek Caesarral.
Gratulálok a cikkhez.

carsi - 2007. 05. 06. 15:55

Sziasztok, én is nagyon bírtam a sorozatot,de gondolom menet közben a nézettségen jojózó szemű producereknek nem volt vér a pucájukban,így szóltak az íróknak vegyék rövidebbre a második évadot. Pedig intrika, esemény, csata lett volna bőven, Octavianus hatalomra jutása utánra is (Livia, akinek a szerepét csak sejtetni engedték a későbbiekre, elég rendesen megkeverte a szószt a való életben). Aztán ott vannak az őt követő császárok, Tiberius, Caligula borzalmai, szóval lenne még itt anyag több évadra…

Desperate HOUSEwife - 2007. 05. 06. 16:21

Eddig is biztos voltam benne, hogy meg fogom nézni (pont Neked köszönhetően), de szerintem ezzel a szuper kis esszével másoknak is kedvet csináltál a sorozathoz. Nagyon jó olvasmány volt.

Egyébként az intrika-szókimondás-tabunélküliség-jó karakterek tengelyén engem már meg lehet venni. ;-)

Faby - 2007. 05. 06. 18:45

Hihetetlenül tetszett nekem is a sorozat, bár a 2. évad talán 1 kicsit (tényleg egy hajszállal) gyengébb lett, azért nagyon ott van a szeren.

Igaza van annak, aki azt mondja, lenne még mit elmesélni.

Vágyálmom ezek után egy sorozat (akár még spin-off is lehetne) a brit törzsek leigázásáról. Itt kapcsolódhat akár a Rómához is.

sandor clegane - 2007. 05. 06. 19:23

a Róma lezárása miatt pont nem lehet szidni az HBOt (ellenben mondjuk a Deadwooddal vagy a Carnivale-lal), mert mint a cikk is írja, eredetileg egyenesen rövidebbre szánták, aztán találták ki, hogy egye fene, legyen második évad.

egyébként persze szuper a sorozat, eb aki meg nem nézi. Érdekes, hogy vannak olyan haverjaim, akik annyira történelemb.zik, hogy képesek fennakadni a Róma sarkításain, és emiatt hagyták abba. na tessék! kinek kell ennél több hitelesség egy sorozatba? a lényeg hogy szórakoztató legyen, hitelesség meg szorult bele így is bőven több, mint egy átlagos történelmi filmbe.

DaveBrubeck - 2007. 05. 06. 19:39

aritbeth – olyan szép összefoglalás és post ez hogy a végét kicsit meg is könnyeztem. Méltó a rome-hoz! Köszike

dzsordzso - 2007. 05. 06. 20:38

Én is megnéztem már az első évadot, a második viszont még kicsit várat magára. Ezért húztam egy kicsit a szám amikor jópár történést leírtál belőle. Én meg ügyesen elolvastam, mert mindent el kell olvasni, mert olyan vagyok. A sorozat nagyon jó, igényes, még, sok, ilyet!

eFiCi - 2007. 05. 06. 20:56

Annyira meghozta a kedvem a leírásod, hogy rögtön be kell szereznem, minél hamarabb el akarom kezdeni! Ha valóban ilyen, amilyennek leírtad, akkor ez nekem való falat.

Faby - 2007. 05. 06. 21:01

Az előbb erre gondoltam: Boudica

Könyvben legalábbis olyannak tűnt, amit érdemes megfilmesíteni. Két könyv is foglalkozik vele, az egyik: Mary Mackie: A ló népe (People of the Horse) és Manda Scott: Boudicca

Ezek mindegyike olyan történetet mesél (tulképp ugyan azt) ami akár kapcsolódhat a Róma sorozathoz is, hiszen a brit törzseket a rómaiak igázták le.

Bocs az offért, de ez jutott eszembe egy esetleges Róma folytatás kapcsán.

gardelli - 2007. 05. 06. 21:01

Most fejeztem be a 2.évadot!ez is nagyon tetszett!Kár,hogy vége!Remélem,lesz még valami hasonló-történelmi témájú-sorozat,mert van rá igény,ezt állitom!!!ilyen igényes,és nagyszabású,jó szinészekkel teli sorozatot,szerintem minden filmszerető szivesen néz!

Aribeth - 2007. 05. 06. 21:18

Igyekeztem elkerülni a poéngyilkolást. ;-) De a töriórán kábé ugyanilyen mélységig megtanított, dolgozatokban és érettségin visszakérdezett, többször feldolgozott, ezerszer elmesélt történelmi események hadd ne számítsanak már spoilernek. Az lett volna csúnya dolog, ha részletesen leírom, mit hogyan oldottak meg, és mit költöttek át a sorozatban. De akkor már nem élnék, egy tucat virtuális kés állna ki a hátamból. :-)

**********

És most tényleg: vigyázat, MÁSODIK ÉVADOS SPOILEREKET tartalmaz a következő pár sor.

A második évad szerintem is kissé gyengébb, mint az első (persze ezt is imádtam). Nagy kár, hogy 12 helyett csak 10 részre jutott pénz, és így nem tudták rendesen kifejteni többek között az Antonius-Kleopátra szálat. Lindsey Marshall és James Purefoy mindent megtettek, ami tőlük tellett, csodálatos jeleneteket produkáltak együtt, de mégiscsak hiányzott nekem a kezdet bemutatása.
Sajnos Liviát se részletezték nagyon.
Ezzel szemben túl sok játékidőt kapott egy rakás irritáló szál. Timont kedvelem, de a neki jutott felesleges jelenetek az agyamra mentek. Nála jobban csak Vorenus idősebb lányától másztam a falra. Jocasta jelenléte eleinte zavart, de aztán rájöttem, hogy hatalmas arc, nagyon szórakoztató beszólásai vannak, és lassan megszerettem a csajt.

Azon gondolkodom, hogy mi volt a kedvenc jelenetem a második évadban (az Antonius-Kleó-Octavianus-Atia-Pullo-Vorenus összesen kívül, mert ezek a legjobb pillanatokat produkálták). Talán Cicero halála. Meg a Philippi csata záróképe, amikor Brutus ősi gyűrűjét egy hullarabló vette magához. Az is top jelenet, amikor Atia helyreteszi Liviát. És ahogy Antonius holtteste után néz a diadalmeneten.
Az első évadból az egyik örök kedvencem a diadalmenet utáni éjszaka, amikor a városban élő gallok tisztességesen meggyászolták a királyukat. Ahhoz a fél perchez nekem mindig kell egy papírzsepi. :-) A másik kedvencem Caesar halála, a néma teisfiambrútúsz-pillantása.

SPOILER END

Aribeth - 2007. 05. 06. 21:21

Faby: a Boudica-témakör tényleg érdekesnek tűnik, rómaiak plusz kelták, erre vevő lennék. :)

evilous - 2007. 05. 06. 22:12

valóban nagyon jó sorozat, a történelmiek közül pedig a legjobb.
timon szál tényleg felesleges volt, de talán ha megkapják a 12 részt jobban kifejtik.

innentől spoilerek, első második évad vegyesen!

jocasta tényleg nagy arc főleg amikor atiának és octavianak kezd el mesélni egyiptomban.

kedvenc jelenet: talán amikor caesar leugatja az egyiptomiakat.
meg a második évadban amikor octavianus a szenátus tudtára hozza, hogy ki a főnök.

de a legnagyobb arc antonius volt. purefoy zsniális.

maLakai - 2007. 05. 06. 22:47

Sztem piszok jó sorozat, a második szezont én is rövidnek éreztem, de összességében is nagyon jó volt.

flimo - 2007. 05. 06. 22:48

“Én is megnéztem már az első évadot, a második viszont még kicsit várat magára. Ezért húztam egy kicsit a szám amikor jópár történést leírtál belőle.”

Szerintem nem gondolt rá, hogy alsó tagozatosok is olvassák majd a cikket :)

Donnie23 - 2007. 05. 07. 01:02

lex: okés,ígyis úgyis folytatom a sorit, kíváncsi leszek, hogy a philippi-i csatát, hogy oldották meg.

owlman - 2007. 05. 07. 04:46

Donnie23:
ez az egyetlen olyan történelmi film (ahogy én tudom) amiben egy római csata hitelesen van ábrázolva.

Dob - 2007. 05. 07. 07:51

gardelli : ajánlom, mint történelmi sorozatot a The Tudors-t, pompás színészek, király történet, jelmezek, minden más.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_tudors

Bakunyin - 2007. 05. 07. 10:46

Titus Pullo és Lucius Vorenus létező személyek voltak, akik egymással vetélkedtek a primus pilus (a legmagasabb centurio rang) pozícióért.Julius Caesar megírja ezt a Commentarii de Bello Gallico (A gall háború) című művében, 5.könyv 44.fejezet.

A sorozat zseniális:))

Platschu - 2007. 05. 07. 11:56

Én a magyar DVD kiadással is nagyon meg vagyok elégedve, mert nagyon igényes lett, mint maga a sorozat.

Akit pedig érdekelnek a háttérinfók és esetleg a színészekről, jelmezekről, díszletekről szeretne képeket nézegetni, akkor látogasson el a hivatalos oldalra:
http://www.hbo.com/rome/

friendsfan - 2007. 05. 07. 13:08

Remek a sorozat. Pullo és Vorenus télleg léteztek. Bakunyi megelőzőtt (:D), de attól függetlenül benna vannak a Commentari de Bello Gallico-ban (illik elolvasni). Minthogy aszerint és Julius másik műve a (Commentari de Bello Civili), alapján alkották a sori történetét…

flimo - 2007. 05. 07. 14:36

“Én a magyar DVD kiadással is nagyon meg vagyok elégedve, mert nagyon igényes lett, mint maga a sorozat.”

Azért a Krisztus után 52. elég csúnyán néz ki egy ilyen sorozat dobozának hátoldalán..

“attól függetlenül benna vannak a Commentari de Bello Gallico-ban (illik elolvasni). Minthogy aszerint és Julius másik műve a (Commentari de Bello Civili), alapján alkották a sori történetét…”

Elöbbit nem tudod, hol lehetne beszerezni? Csak a Polgárháborút tudtam megvenni.

Alice - 2007. 05. 07. 15:03

Aribeth, gratula az íráshoz, élvezet volt minden sora. A sorozatból néhány részt láttam csak, de egyszer úgyis bepótolom :)

Apukad - 2007. 05. 07. 15:27

az első éved nagyon jó volt. A másodikat Antonius vitte vállán. Miért kellett lecserélni Octavianust? (nekem nem tetszett az új – persze ha utálható karaktert kerestek, akkor jó választás volt)
Nagyon tetszett a gyilkosságok és a szexualitás ábrázolása. Érdekes, hogy mlyen egyszerűen megöltek embereket a pénzükért, támogatásukért, vagy egyszerűen szimpátia miatt.
Jó sorozat volt

zorrobomber - 2007. 05. 08. 08:25

én is utáltam az új Octavianust :(
várjuk a kereszteshadjáratos sorit! :)

brewer - 2007. 05. 08. 11:47

Én is gartulálok Aribeth, nagyon jó lett, pont annyira részletes, amennyire kell és jól visszaadta a sorozat hangulatát. Meg azt, hogy nagyon szereted:)))) Ha eddig nem néztem volna, ezután biztos:)))

A végén kicsit pislogtam egyet-kettőt, de nem kell aggódni, már túl vagyok rajta:))))

Aribeth - 2007. 05. 08. 12:16

Nekem tetszett az új Octavianus is, szerintem jól játszott. Igaz, meglehetősen hüllőre, helyenként ufósra vette a figurát, de nagyon jó pillanatai voltak, különösen a hetedik résztől kezdve. Persze még jobb lett volna, ha Max Pirkis hirtelen öregszik nyolc-tíz évet, de ez ugyebár nem volt megoldható. A legjobb sminkesek se tudtak volna ezen segíteni.
Ha már az új szereplőkről van szó: Agrippa annyira Csavardi Samus volt, hogy egy percig sem bírtam komolyan venni. Maecenas meg egy Star Trekből szökött vulkánira emlékeztetett. ;-P

Hajrá, készítsék csak el a keresztes hadjáratokról szóló sorozatot is. :-)

(brewer: köszi :-))))

kaito - 2007. 05. 09. 20:55

Köszönöm én is a cikket aribeth. Én is szerettem nagyon a sorozatot. A második évad első fele sajna elég ratyira sikeredett, meg jöttek tényleg a ferdítések (szerintem ez nem akkora baj). Ettől függetlenül sajnáltam hogy 10 rész után véget ért.
Nézi valaki közületek The Tudors-t? Kéne valami hiánypótló…

baker - 2007. 12. 10. 21:34

Én most találtam rá az HBO ezen sorozatára itt a strákl közepette, és meg kell hagyni nagyon jó. Nem birtam abbahagyni, egybe ledaráltam. Nagy király lett, többségében hű és az alakítások is jók. Bár én kicsit a nyelvezettel nem vagyok kibékülve, jó nem az, hogy mért nem latinnul forgatták a filmet, de az sok olyan szöveg volt benne amik nem hinném, hogy akkoriban előfordultak, utalok itt a káromkodásokra például. Mindenestre az összkép jó.

zsemlye - 2008. 01. 30. 12:20

öröm az ürömben (írósztrájk) hogy pótolhatok. Még ha nem is nézek oda a nagyon véres cuccoknál megint durván beszippantott a dolog, 3 napja nem alszom. Marcus Antonius esküvője ;) Octavianus rulez – Őszintén, kár hogy nem folytatták, Caligula és Néró önkényuralmát mennyire ki lehetett volna aknázni ebben a sorozatban…

dt153 - 2008. 02. 12. 11:18

Sziasztok!
Nem tud valaki pontos infot mikor jelenik meg a Róma 2.évad dvd?

raven - 2008. 04. 20. 03:08

A sorozat alkotói elkövettek egy hozzájuk igen méltatlan hibát: nevezetesen a II. évad castingjában óriásit tévedtek. Ha az ifjú Octavianus külsejét nézzük: világos, hullámos haj, és az arc, ami valóban hasonlít Octavia arcára, lagalábbis az arányait illetően. A figura itt “filozófus” karakterű, és visszafogottan józan gondolkodású. Hiteles, és emberi alakítás, a zseniális fiatal színész rendkívül ügyesen formálja a karaktert.

De mit látunk a második évad Octavianusából? A külseje teljesen eltér az előző színész külsejétől: sötét, egyenes haj, teljesen más arckarakter. A száját általában résnyire nyitva hagyja, és a semmibe bámul, mint egy eszelős megszállott. A hűvös józanság helyett hideg, számító, érzések nélküli pszichopatát alakít a színész. Manírozott és hiteltelen a figura.

Az alkotók két dolgot tehettek volna:

1. Meghagyhatták volna az eredeti színészt, kissé “megöregítve”. Biztos vagyok benne, hogy a fiatal tehetség játszi könnyedséggel alakította volna az érettebb figurát.

2. Ha megnézzük Augustus császár márványszobrának az arcát, akkor azonnal észerevesszük, hogy az mennyire hasonlít a 2. évadban szereplő, Agrippát alakító színész arcához. Az eredetinél még ez is jobb megoldás lett volna.

Agrippa valódi arca egyébként sokkal karakteresebb, és férfiasabb volt, ha a róla készült márványfejet jól megfigyeljük. Nagy kár, hogy a II. évad castingját egy tehetségtelen, dilettáns, kontár “szakemberre” bízták. Még nagyobb baj, hogy a stábból ezt senki sem vette észre…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz