login |

A Sopranos-finálé visszhangja

2007. 06. 12. 10:04 - Írta: winnie

79 hozzászólás | kategória: hírek,

Így jár, aki nem nézi. Mármint én. Egyelőre még hírből sem tudni, hogy lesz-e (nyilván lesz) és mikor lesz a hatodik, záró évad az RTL Klubon, de az biztos, hogy a sorozat erőteljesen befejeződött az HBO-n. És, bár nem tudom, hogy mi történt (azt sem tudom, hogy akarom-e tudni, de igazából nem zavarna, ha tudnám – akit érdekel, a kommentben le vagyon írva), de tele az internet és szinte minden jelentős napilap az eseményekkel és az epizód kritikáival.

És szinte általános vélemény, hogy a sorozat készítője, David Chase, ezzel a zárással egy bazi nagy fityiszt mutatott a rajongóknak. Csak pár spoilermentes idézet a címekből: “Nyolc évet vártunk ERRE?“, “Egy nagy, kinyújtott középső ujj”, “Dühös rajongók hada miatt omlott össze az HBO weblapja”, “A kétértelműség belefér, de az értelmetlen manipuláció nem!”, “A váratlan finálé, mintha egy szivatás lett volna” vagy “Minden idők legfelbőszítőbb befejezése“. A pozitív kicsengésű szalagcímeket nem idézem, van bőven – leginkább a brilliáns utolsó jelenetet dicsérik, de David Chase, aki kijelentette, hogy nem szórakozni akart a rajongókkal úgy tűnik, hogy elérte célját és az utóbbi idők egyik legtárgyaltabb és egyben legellentmondásosabb sorozatzáróját hozta össze.

Szóval kíváncsi lettem, hogy mi lehetett, ami ilyen indulatokat váltott ki. Gondolom más is. Mindenesetre, aki nézte, az itt is kitárgyalhatja az eseményeket, természetesen.

79 hozzászólás Ne habozz!

seven - 2007. 06. 12. 10:13

az történt hogy semmi sem történt, gyakorlatilag egy nagy WTF? el lett vége, az emberek 90%a azt gondolta valami gond van az adással.

winnie - 2007. 06. 12. 10:21

hmm, de akkor jön is a kérdés, hogy akkor mire fel a sok istenítés és pozitív vélemény?

ngbr - 2007. 06. 12. 10:21

Hatalmas volt, minden pillanatban vártad, hogy melyik rossz arc lövi le Tony-t! És az, ahogy gombnyomásra vége lett az egésznek, és a zene:” Don’t stop…”, hát nem sok ilyet láttam. Ja, én is benne voltam a 90 %-ban, ha-ha!

seven - 2007. 06. 12. 10:25

az istenítés _elsősorban_ a sznoboktól jön, mert ez nem volt egy “átlagos” befejezés, az biztos.

Showtime - 2007. 06. 12. 11:09

Tony besétál egy nyilvános étterembe, hogy a családjával elköltsön egy vacsorát. Mind azok után ami az elmúlt néhány részben történt az élet kezd visszaállni a “normális” kerékvágásba.
Beül egy boxba és kiválaszt egy számot a zenegépen.

A Journey’s-től a “Don’t Stop Believin”-t, melynek refrénje, a “Dont Stop” garantáltan
ott kavarog minden fan fejében.

Hamarosan Carmela lép be az ajtón és odaül az asztalhoz, majd társalogni kezdenek.
A érkező vendéget jelző kis harang ismét megszólal, egy középkorú férfi lép be. Majd mögötte feltűnik AJ is. Tovább folytatják a beszélgetést. Furcsa pillantást vet Tony-ra az imént érkező figura. Vajon egy bérgyilkos lehet, vagy egy teljesen hétköznapi ember aki megismerte Tony-t valahonnan? Nem tudjuk.
A fickó később feláll és bemegy a mosdóba, de hogy úgy jön e ki onnét mind Michael Corleone? Nem tudjuk. Percekkel később két fekete srác érkezik az étterembe.
Tonyt korábban már próbálta megölni pár fekete arc. Bérgyilkosok lehetnek vagy csak két barát jött vacsorázni? Nem tudjuk.
Meadow az utolsó családtag aki megérkezik. A vágások felváltva váltakoznak a benti társalgása és Meadow parkolási kísérletei között.
Az utolsó rész legutolsó jeleneteiben David Chase bő egy percet szán Meadow bénázására. Mégis mit képzel ez a figura? Nem gondolja, hogy minket inkább az érdekel, vajon kedvenceink élnek e vagy meghalnak?

Gyakran, a Sopranosban pár nyugodt és “eseménytelen” perc után, valahogy mindíg következett egy golyó a fejbe, aztán ahogy
az ember elkezdene várni valami hasonlót, blackout.

Meadow sikeresen leparkolja autóját. Sokan azt hisszük, talán elüti egy kocsi. De nem. Berohan az étterembe, Tony felpillant, a harang megszólal;
vágás, feketeség. A zene is abbamarad. Megy a stáblista, alatta néma csönd.

Chase azt tette amit tennie kellett, írt egy váratlan befejezést. Ha valaki 6 évadon át követte a Sopranost és ezek után valami olyan elcsépelt befejezésre számított, amire a neten találgató emberek 95%-a tippelt, az lehet, hogy nézte, de nem igazán értette Chase írói stílusát. Mégis mire számítottak az emberek, mit kapnak Chasetől? Igazságszolgáltatást Tony börtönbe kerülésével? Végső lezárást Tony halálával? Tanuvédelmi programot, valami féle köztes megoldás gyanánt? Hogy a végére kapunk majd valami nagy durranást? Ugyan már, az már rég nem a Sopranos lett volna.
Szerintem ez volt a tökéletes befejezést ennek a zseniális sorozatnak

NemRegisztrált - 2007. 06. 12. 11:57

Engem a Sopranos tett sorozatfüggővé, nem pedig holmi feleségek, szerelmes tinik vagy orvosok. Egyszerűen élvezet volt nézni, hétről-hétre vártam úgy, mint semmi mást. Köszönet az alkotóknak érte.

Egyetértek Showtime kollégával: nem igazán tudom, mire számitottak a “rajongók”. Végső leszámolásra? Vérfürdőre?? Tanúvédelemre? Ezek mind megvoltak, az összes klisé, csak elfelejtették észrevenni. Nagyon szépen, esztétikusan be voltak csomagolva. Ez pont az a sorozat volt, amit nem a robbanásokért, gyilkosságokért, badaboomért kellett nézni. Nehéz volt. Érteni kellene. Nekem biztosan végig kell néznem az utolsó évadot újra, hogy pár dolgot összerakjak a fejemben. Sőt, azután lehet, hogy még párszor.

Vége van. Nehéz elfogadnunk, mint bármi másnak a végét. Nem tudjuk, somem fogjuk tudni, mi van a vég után.

“It’s just lights out.”

Humbala Bika - 2007. 06. 12. 12:39

“az istenítés _elsősorban_ a sznoboktól jön” – Ez egy jó nagy baromság. Én speciel kifejezetten utálom, amikor szükségszerűen, kötelező jelleggel minden szálat elvarrnak, s minden apró mozaik a helyére kerül…unalmas és közhelyszerű. Szerintem ütött.

seven - 2007. 06. 12. 12:42

nem feltétlen baromság :]
tv.com a legjobb community site, megnézheted az emberek többsége utálta.

Showtime - 2007. 06. 12. 12:48

“tv.com a legjobb community site, megnézheted az emberek többsége utálta.”

Ez az érved? Bravó!

Humbala Bika - 2007. 06. 12. 12:51

OFF: Seven, az emberek többsége a spenótot is utálja, szóval…relevanciának nyoma nincs.:-) Mindegy, maradjunk annyiban, hogy nem vagyok sznob, és minden ok.:-)

ON

seven - 2007. 06. 12. 12:55

én a kritikusokra gondoltam okoskák…
ráadásul azt is írtam hogy ELSŐSORBAN…

seven - 2007. 06. 12. 12:58

egyébként igen, ez az érvem, miért neked mi? főoldalon szavazás: meg vagy elégedve a fináléval? többség NEM-re szavazott. epizód score. 7.0…összevetve a többivel ez MAGASAN(vagy alacsonyan…) a legrosszabb. sok a fan, sok a causal viewer, szépen összemosódik a két tábor. szóval igen, ez az én érvem.

Humbala Bika - 2007. 06. 12. 12:59

Az elsősorban kifejezés csak egy bátortalan, a negatív pólusú reflexiók álságos kiküszöbölését segítő jelentéstartalmat hordoz,…persze, csupán elsősorban….személyeskedéssel pedig itt nem mész semmire, véleményem szerint, bár, ha kedved tartja, élj vele, bátran! Mostmár tényleg ON-ba váltok, a legjobbakat!

Mollum - 2007. 06. 12. 13:36

Szerintem legnagyobb sorozatbefejezes, ever. Nem tudom, hogy a “lezaras” alatt mit akartak volna azok, akiknek nem tetszett.. Talan valami 3rd Watch tipusu nyaladzsat 5-6 percben, amikor midnenki “megkapja, amit erdemel”? Ugyan mar, akkor Tony-t a pilot kozepen ledurrantjak, ahogy Dr. Melfi irodajabol kiszabmbazik. Szerintem eszmeletlen volt, ahogy 5 percen keresztul huztak a nezok idegeit egyre feljebb es feljebb, aztan kokemenyen lecsaptak a wtfkalapaccsal.

Az egyetlen, ami szamomra talan kicsit kiabranditobb az AJ tortenete, amivel semmi baj nem lenne, ha akar csak egy epizoddal korabban kezdtek volna. Persze igy is benne van rendesen, hogy pottyet bipolaris a lelkem, de talan nem artott volna tobb ido ennek a temanak.

pigi - 2007. 06. 12. 13:44

szerintem egy fantasztikus sorozat volt, valahol egy vegyesfelvágott is, viszont befejezésében meg egy középszerű, sótlan nagy semmi.
mondjuk az, hogy folyamatosan nyírták ki a jobbnál jobb arcokat, nekem már az sem jött be túlzottan..

Showtime - 2007. 06. 12. 14:11

Ezt a “sótlan nagy semmi”-t még nem olvastam. Mindenhol : “OMFG WORST ENDING EVER”, vagy “absolute masterpiece”-t láttam.

Nem hiszem, hogy szerencsés ilyen szavazásokra hivatkozni amíg a negatív véleménnyel bírok 99% nem képes a “Fuckin’ Chase give my money back now!!!”-nál értelmesebben kifejezni magát.

Ton - 2007. 06. 12. 14:30

Szerintem jo volt! Ekkora feszultseget a vegere…minden pillanatban azt vartam mikor kerul egy fegyver Tony feje melle. Es szerintem nem baj h a lezarast a nezore bizzak. Az igazi lezaras Tony halala lenne,de szerintem ugyan ennyien huznak a szajukat ha ez tortent volna. De ebben a lezarasban benne van ez is. Csakugy ahogy a borton is. Hiszen Carlo tanuskodni fog ellene.
De az is lehet h csak megvacsoraznak,hazamennek es elik tovabb az eletuket. Ez igy eleg unalmas,ugyh en maradok annal h lelovik:)
Szoval nekem tetszett. Csak sajnalom h vege,mert minden idok LEGJOBB SOROZATA! Errol kar is vitazni:D
Ket dolog nem tiszta nekem:
1.Amikor Tony belep az etterembe,mas ingben van mint amikor mar az asztalnal ul.
2.Mire mondja az FBI ugynok h: “Damn, we’re gonna win this thing!”
A perre,ahol majd Tonyra rahuzhatjak Phil meggyilkolasat?

winnie - 2007. 06. 12. 14:31

“Mindenhol : “OMFG WORST ENDING EVER”, vagy “absolute masterpiece”-t láttam.”

én is erre céloztam még odafent, hogy ahol így megoszlik a nép, az jelent valamit:)

Showtime - 2007. 06. 12. 14:43

1.Amikor Tony belep az etterembe,mas ingben van mint amikor mar az asztalnal ul.

Ugyanaz az ing, csak mikor belép még rajat van a bőrkabát, az asztalnál már nincs.

2.Mire mondja az FBI ugynok h: “Damn, we’re gonna win this thing!”
A perre,ahol majd Tonyra rahuzhatjak Phil meggyilkolasat?

Harris ügynőkből egyszerűen csak kibukott az öröm, hogy a Tony életére leginkább veszélyt jelentő tényező kiiktatódott. Ők végülis barátok voltam, bizonyos értelemben.

pigi - 2007. 06. 12. 14:45

hát ha valami jó, nekünk tetsző, akkor ódákat tudunk róla zengeni, ha viszont nem jó és nekünk nem tetsző, akkor valahogy azzal intézzük el, hogy sz*r.
én azért se intéztem el ennyivel, mert ez még annál is rosszabb..
valahogy nem bírom, ha valaki a nulla fantáziáját akarja így eladni, hogy mert ez a méltó befejezés, meg nem elfuserált, nem megszokott, blablabla..
ez persze így a lehető legjobb reklám.

Showtime - 2007. 06. 12. 14:46

Mégvalami: ilyen elképesztően jó alakítást amit Dominic Chianese (Corrado Soprano) nyújtott most a nyugdíjasotthonban nem tudom mikor láttam ultoljára. Sorozatban még egészen biztosan, soha.

Showtime - 2007. 06. 12. 14:59

“hát ha valami jó, nekünk tetsző, akkor ódákat tudunk róla zengeni, ha viszont nem jó és nekünk nem tetsző, akkor valahogy azzal intézzük el, hogy sz*r.”

Ez nem így van. Egy értelmes ember igenis ki tudja fejteni a véleményét attól függetlenül, hogy negatív vagy pozitív. De ha valaki csak annyira képes, vagy csak annyira érdekli a téma, hogy odahánnya, hogy “szar” annak a “véleményét”
én nem veszem túl komolyan.

Azt meg nem értem, hogy ez esetben milyen reklámról van szó. A sorozat lement, az HBO nem ismétel, reklámjai sincsenek ami plussz bevételt jelent ilyen esetben. Ezek már csak utólagos dolgok, semmi közük a reklámhoz szerintem.

MegaZork - 2007. 06. 12. 15:54

szerintem klassz volt nagyon az utolso scene. sopranos eddig is ilyen volt. hianyozni fog!:D

arnulf - 2007. 06. 12. 16:13

A mosdóba a testőr megy be nem a bérgyilkosjelölt. Szvsz sokkal jobb vége lett igy mintha kinyirták vagy letartoztatták volna T-t.

arnulf - 2007. 06. 12. 16:28

Visszanéztem a jelenetet…elöször úgy jött le hogy A.J: vel jött a fazon és neki szól oda mikor leül de aztán rájöttem hogy mégse

MegaZork - 2007. 06. 12. 16:32

ott a jukebox zenei kozt amit kivalaszt azalatt az a cime a szamnak h any way you want it :)

Hoosie - 2007. 06. 12. 16:56

Most hogy lezárták azaz vége lehet adok egy új esélyt neki, első 7-8 részt láttam ,de vhogy nem kötött le a tv, többször bealudtam a részeken pedig sokmindent befogad a gyomrom… valaki esetleg tudja vázolni, hogy mi a titka vagy milyen lelkiállapotban érdemes nekiülni a maffiózóknak? :S

SamU - 2007. 06. 12. 17:03

Sorozatnézést szelektálva és nem droid módjára kell folytatni.
Ami tetszik megnézed amibe abszolút nem látsz potenciált nem nézed.
szvsz.

Mammut - 2007. 06. 12. 17:19

hát, abból, amit Showtime írt, sztem teljesen normális “lezárás”, mondhatni, minden megy tovább a szokásos kerékvágásban, az élet folyik tovább, és mindenki kigondolhatja magában, hogyan

ha vmi drasztikus történt volna, az lett volna a cliff, nem? mármint ha lecsukják, vajon mi történik utána? sose tudjuk meg… ha meghal, akkor mi történik a családban? sose tudjuk meg…
szvsz ez a tökéletes lezárás, a néző abban a tudatban lehet, hogy a soprano család tovább éldegéli életét

a paráztatás meg gondolom külön jó lehetett, mert az író tudta, hogy mindenki vmi drasztikusat vár, így nagyon egyszerűen el tudta érni azt, hogy a nézők mindenre felkapják a fejüket

no persze én nem láttam, csak Showtime leírásából táplálkozom

Mammut - 2007. 06. 12. 17:22

ehh, jó lenne egy edit :D
nagyjából az jut eszembe róla, mint egy kalandfilm vége, mikor a főhős ellovagol… ki tudja, hogy legközelebb az inkák kincsét találja-e meg, vagy ford elől nyúlja le a frigyládát? senki, a nézők majd kitalálják… de a kaland nem ér véget, csak a film, nemde?

blAckshAdOw - 2007. 06. 12. 17:43

én nem néztem a sorozatot csak hébe hóba, de akkor is tetszett.. most akartam beszerezni épp, mikor olvastam ezt. elolvasva a hozzászólásokat, nekem tetszene ez az ending :) nem szeretem a “minden sorozatnak ugyan úgy van vége” cuccost. az olyan amerikais, ha teljesen lezárnák a storyt.. annál megjegyzed, hogy na ez jó volt, vége meg minden. kijelented mennyire hiányozni fog, és majd 1-2 hét után már eszedbe se fog jutni. viszont egy ilyen.. hát sztem ez sokáig emlékezetes marad :)

Analist - 2007. 06. 12. 18:29

Ronald D Moore is dicséri, hogy milyen tökös ez a Chase gyerek. http://blog.scifi.com/battlestar/

zhaoman - 2007. 06. 12. 19:54

Stephen Colbert-nek egész remek ötlete volt a végződéssel kapcsolatban… :)

http://www.comedycentral.com/motherload/index.jhtml?ml_video=88256

pigi - 2007. 06. 12. 20:02

óóó hát persze. ez nem reklám a fickónak, a csatornának és a későbbi kópiáknak, ááá dehogy :)
és mellesleg pont az ilyenek miatt nézik meg olyanok is, akiket nem is érdekelne.

NagyZ - 2007. 06. 12. 22:30

azt kell mondanom hogy az osszes maffias cucc egy kaki :) mar a godfather mint film is ratyi volt

The Hedgehog - 2007. 06. 13. 00:24

Nem láttam, de olvastam róla és igen egy Sopranos-nak egy ilyen befejezés dukál. Tényleg nem értem mi a frászt vártak a rajongók? Ez egy tökös húzás volt egy tökös készítő tökös sorozatának lezárására… Kalapot emelek! És természetesen bezsákolom majd a finálét!

seven - 2007. 06. 13. 07:51

Damon Lindelof, one of the creators of the ABC hit show “Lost,” another series whose viewers have high expectations about quality, said: “I’ve seen every episode of the series. I thought the ending was letter-perfect.”

Like millions of other viewers, Mr. Lindelof said he was initially taken aback by the quick cut to a blank screen and thought his cable had gone out at that crucial moment. He even checked his TiVo machine and saw that it was still running several minutes beyond the end. When he checked the scene again, he said, he noted “the scene cut off right as Meadow is coming through the door and right at the word ‘stop’ in the Journey song.”

He said: “My heart started beating. It had been racing throughout the last scene. Afterward I went to bed and lay next to my wife, awake, thinking about it for the next two hours. And I just thought it was great. It did everything well that ‘Godfather III’ did not do well.”
———
For the producers of “Lost,” who have declared an official finale in three more seasons, the conclusion of “The Sopranos” carried special weight. “There was immediate blowback for me,” said Carlton Cuse, Mr. Lindelof’s creative partner on the show. “A sense of fear ran through my veins, thinking that we are going to be in this position,” he said, adding, “we know the end is coming in 48 short episodes.”

He had admitted to some initial frustration with the ending of “The Sopranos.” “But it settled well with me,” Mr. Cuse said. “In that blank screen, there was a certain kind of purity in the choice Chase made to make it the fulcrum of the ending.”

Mr. Lindelof said that as daunting as it is to think of the expectations of ending a popular piece of entertainment, there was also a bit of benefit. “If you feel that everybody is going to hate it anyway, no matter what you do,” he said, “there’s a certain liberation in writing it.”

nolan - 2007. 06. 13. 13:38

hát pattoghat akárki akármennyit, én életemben egy darab sopranost nem láttam, de elolvasva ezt a szerintem masterpiece endinget most be fogom darálni.

“OMFG WORST ENDING EVER”, vagy “absolute masterpiece” pedig juttassa eszetekbe azt a nemrégen elkövetett évadfinálét ahol mindenki csak “OMFG WORST ENDING EVER”-t kiabált és még az író is elismerte, hogy “hát na, nem túl logikus de tekintsetek már el tőle plííz” (noflame)

a másik meg hogy a helyetekben a seggemet csapkodnám a földhöz, hogy

1. jó sorozat volt
2. nem menet közben kaszálták el…

levee - 2007. 06. 13. 17:31

Zseniális volt. 10/11.

ridindirty - 2007. 06. 15. 22:08

NagyZ tied meg minden idők legidiótább hozzászólása. grat.

Sonny - 2007. 06. 16. 22:51

A végén amikor megnéztem énis azthittem, hogy gond van a felvétellel. Nagyon zavart, mert arra számítottam hogy a story-t máshogy zárják le. Nem akarok spoylert, szval csak annyit mondok, hogy ez egyszerűen nem fair. A végére vmi csípősebbet vártam ennél.

Sonny - 2007. 06. 16. 22:53

NagyZ, ha nem tetszenek a keresztapás dolgok…akkor megkérdezném, hogy minek a frásznak írsz ide, és teszed tönkre azoknak az embereknek a fórumát, akiket érdekelnek az általáad megnevezett “keresztapás dolgok”. Nagyon modortalan megsérteni másoknak a szórakozását és szórakozáshoz való jogát…csak ennyit akartam

Fearfactory - 2007. 06. 22. 11:40

Ez a legjobb sorozat kétségtelenül. A befejezés ilyen lett, kész. Direkt ezt akarták elérni, hogy az emberek teleírják a fórumot vele, nameg szerintem jó is, hogy nyitva hagytak sok kérdést.
Életemben nem láttam ilyen szórakoztató sorozatot. A poénok mindent ütnek, főleg Paulie, mikor a macskával szarakodik, meg mikor látta szűz máriát, hát azthittem beszarok:)
Nagyon hiányozni fog ez a sorozat, és valóban egyetértek azzal, h nemkellenek ilyen tökéletes testű picsák meg extra handsome fiuk egy sorozatba hogy jó legyen!
Üt mindent. Remélem egyszer azért még összeáll egy pár részre.

carlos - 2007. 06. 22. 13:25

Minden idok legjobbja.A bejezes valoban nem atlagos,mindenki azt magyaraz be maganak amit akar,de szerintem nem sokan voltak akik megneztek es egybol elgondolkoztak,h ez igen,micsoda befejezes.
Utolag persze atgondolva ujra es ujra megnezni a don’t stop-al egyre jobb es jobb es mar egyaltalan nem csalodott annyira az ember,talan tul is tette magat.En nem hiszem,h emiatt sokkal emlekzetesebb marad a sorozat,azt nem ezzel a resszel vivta ki maganak.
Hogy mire vartak sokan a vegen?Ugye nem erre,lehetett volna par variacio ami a klisektol is mentes.
Koszonom az alkotoknak es mindenkinek aki hozzajarult ehez a produkciohoz,hianyozni fognak,nekem foleg Sil es Tony!

Fonthana - 2007. 06. 28. 11:07

Most néztem végig az utolso részeket…Egyszerűen brilliánsak, és a rossznyelvek ellenére, semmit nem vesztett az érdekességéből, az első pár évadhoz képest…
Paulie a legmókásabb figura, a legjobb, mikor végigszántja Chrissie pázsitját…egyébként el kell ismerni, hogy AJ nem alakított rosszat ebben az évadban…tökre megsajnáltam, szerintem sokan átéltünk már hasonlót egy csaj miatt…

Tutajos - 2007. 07. 18. 09:29

Sztem(!)a legjobb drámai sori, évadról-szezonra egyre jobb lett, kiváló karakterek, nagyszerű vendég-színészek, elgondolkodtató (akinek még fontos ez) mestermű.
Chase briliánsat alkotott, és sztem(!)ennél jobb befejezést nem találhatott volna.
Az intelligens módon értő-érző nézők számára megtisztelő volt a vége.
Chase mindenkinek meghagyja a lehetőséget, hogy morálisan, saját belátása szerint ítélkezzen Tony felett.

ecement - 2007. 08. 13. 19:08

Jo befejezés volt, jol tette Chase h nyitva hagyta. Igy szabadon gondolgodhat mindenki. Az én elgondolásom h kinyírják őket, végülis Phillyt is lepuffolták és ez lehet a bosszú…. Ha nem erröl lenne szo akkor nem kapna olyan nagy hangsúlyt, hogy a fószer a pultnál folyamatosan odapillant: T, Carm és AJ mar ott ülnek, csak egy vki hiányzik: Meadow. És szerintem azért mutatják az 1perces tökölkését a parkolással mert ennek köszönhetően fog megmenekülni a lövés elől. Nah msot ez eddig jo magyarázat lenne ha nem akkor lenne blackout amikor meadow belép. …(egyáltalán ő lép be?) nah mind1 ez oan davidchases befejező jelenet volt. Én szivem szerint a Season 3 uccsó jelenetéhez hasonlóval zártam volna le: amikor “Uncle Junior” dalra fakadt az étteremben , és majd’ az egész stáb könnyes szemmel figyelt rá, csak kihagynám belőle amikor Meadow macskaréészegen egy takaros “oops i did it again”el elbassza a hangulatot.
Egy lényeg: mindenidők legjobb sorozatja a Soprano

api - 2008. 01. 04. 14:37

SPOILER
OMFG igen meglepő vége lett és így átgondolva nem tudnék jobb lezárást neki. Az utolsó – összevont – évad kegyetlen ütős, már ahogy az egész kezdődik az egyiptomi misztikummal, teljes libabőr.
A vége felé volt olyan érzésem hogy Tony belefáradt az eseményekbe, kicsit mintha félvállról vette volna a Phil-es balhét. Persze mikor bekeményedett akkor magához kapta a puskát.
AJ teljesen rendben volt, talajtvesztett tinédzser, Paulie nagy arc és a sok faszsága ellenére tetszik hogy ott volt az elejétől végéig T-vel. Az utolsó előtti rész mészárlása szépen meg volt komponálva, de az évad legmegrázóbb jelenete nekem AJ öngyilkossági kisérlete.
Azért tetszett volna ha a végén mikor T és Paulie ülnek a bolt előtt és sorolják a halott barátok nevét betesznek egy egy snittet vagy képet róluk a hatás kedvéért, vagy akár a zárójelenet után csak felsorolás szinten. Megrázó lett volna együtt látni a sok halottat. A sorozat egészében sima 10/10

api - 2008. 01. 04. 14:41

Bocs a dupláért, annyit még hogy szinkronnal kezdtem nézni és le a kalappal a magyar hangok előtt, rohadt jók de aki teheti mégis eredeti hanggal nézze mert T karaktere sokkal súlyosabb a mély keresztapás hanggal.

lbv86 - 2008. 05. 28. 01:16

Hát ez a befejező rész egy rakás sz…. volt már bocs, de nem?
Ilyet én még nem láttam, remélem lesz valami lezáró rész(ek) mert ez igy nem oké!

!! - 2008. 05. 28. 19:43

A befejezés tökéletesen kifejezte a sorozat remek hangulatát,örültem is hogy nem valami lövöldözéssel záródott.

Carlos - 2008. 11. 17. 16:16

Legállatabb sorozat!
Legállatabb befejezés!
Szerintem jó, hogy így lett vége! Nem szerettem volna Tonyt vérbe fagyva látni! És a jó öreg Sil is felkel majd a kómából az én befejezésem szerint!
Medow nagyon jó kis csaj lett a sorozat végére!
Szerintem minden megy tovább… nem tudnám Tonyt börtönben elképzelni.
Szivesen dolgoznék neki :-) mondjuk csak úgy sofőr szinten…

Ossian86 - 2008. 12. 30. 12:20

Először kicsit én is felháborodtam, hogy na ennyi… nincs tovább…. kérdem, mi ez, egy kibaszás?? De aztán megnéztem a záró jelenetet újra és újra, és rájöttem ennél jobban nem lehetet eltalálni a végét. Mindenki saját fantáziájára van bizva, mi történt Soprano-ékkal.
Akit kicsit sajnálok, hogy így végezte az Sil, ő volt a kedvenc karakterem. Szerintem a 6 évad alatt kaphatot volna kicsit több szerepet is. Ugyanakkor örülök, hogy Paulie megúszta, mert az is elképesztő egyéniség XD
Lényeg a lényeg, fel lett téve a pont az i tetejére. Jó sorozat volt, valszeg neki fogok esni még1szer az elejétől :)

Boci - 2009. 01. 09. 14:32

Igazából a vége nem hagy kétséget afelől, hogy mi történt, csak kevesen értették meg a dolgot. Az utolsó 10 másodperc (feketeség+csönd) Tony szemszögéből van, azaz halott. Előtte ha megnézitek az eseményeket, megvan az ismétlődő mintázata. Csöng az ajtó feletti csengő, Tony felnéz, majd látjuk a belépőt Tony szemszögéből. Az utolsónál is, Meadow fut az ajtó fele, csengő csöng, Tony felnéz, majd a fekete csönd Tony szemszögéből, mert már nem lát semmit. Azaz a befejezés egyértelmű, csak a rendező nem akarta mutatni, hogy Tony családja sikoltozik a véres hullája felett.

Bővebb magyarázat itt:
http://masterofsopranos.wordpress.com/the-sopranos-definitive-explanation-of-the-end/

InFlames - 2009. 01. 13. 18:27

Figyelj szerintem ha lelőnek valakit az a lövést még hallja, csak aztán hal meg akár milyen közél legyen egy pillanatig még él az agy. Ha tényleg ez volt a magyarázata a végének akkor sajnálom mert én másra számítottam. És az is érdekes hogy David Chase mér nem nyilatkozott azután miután olyan nagy porz kavarta végével…senki nem tudta mi történt

InFlames - 2009. 01. 13. 19:04

ez nem igaz hogy meghalt!!! most néztem meg a jelenetet…..a végén felnéz mikor Meadow bejön és annyi feketeség egy dörrenésnek kellet volna hogy legyen ha meghal….éli tovább az életét Carlo tanuskodik, lehet hogy börtönbe zárják de ez se biztos….még a folytatás lehetőségét sem tartom kizártnak (de ebbe inkább reménykedem), még annyi hogy a zene sem azt sugalja hogy Toni meghal Dont stop Believing….részemröl ennyi THANKS

Boci - 2009. 01. 19. 11:14

InFlames: Tévedésben vagy, a golyó hangját sosem hallja a meglőtt ember. Ugyanis a golyó sebessége gyorsabb mint a hang. Nézz utánna nyugodtan.

Billy - 2009. 02. 23. 01:51

Hello mindenkinek !

A teljes sorozatot megvettem eredetiben, és előről kezdtük el nézni a menyasszonyommal úgy 2hónapja. Fél órája hogy befejeztük az utolsó részt. Egy nagy káromkodás volt amit kihozott belőlem. A legjobb sorozat amit valaha láttam egyébként. Én is bízom a folytatásban, de nem hinném hogy erre sor kerülhet, bár minden lehetséges.

Calo - 2009. 02. 24. 10:52

Boci-val értek egyett.Nézéttek meg az utlosó elötti részt kb 45-46percben van egy bejátszás amikor Tony Bobbyval beszélget.
Lehet itt írogatni,hogy testőr volt a fickó meg 30-szor megnézni a jelenetet meg tanuvédelmi program keretében éldegél tovább ez hülyeség.
Egyik részbe mondta Tony vagy a sitten rohadnak meg vagy a hullaházba.
De mivel ez lett a vége sanszos,hogy nem a tárgyalást várja.

kiskelgyo - 2009. 04. 08. 10:24

Szevasztok.
Én tegnap fejeztem be, és szerintem nagyon jó befejezés. Ne csak az uccsó részt nézzétek, hanem az utolsó néhányat, így látható, hogy a lezárás megvolt, hiszen több részen keresztül vártuk, hogy pl mi lesz a New York-iakkal, meg Leotardoval, szóval ez kipipálva. A legutolsó jelenet az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy minden visszaáll a normál kerékvágásba, tehát Tony mindig figyel, hiszen bármikor jöhet egy bérgyilkos, az FBI vagy bármi. Tehát szerintem az utolsó jelenet azt mutatja be, hogy Tony hogy éli az életet, állandóan lesi, hogy ki jön-megy. Óvatosan.

Lineeye Lansky - 2009. 04. 26. 22:49

Barátim!
Olyan régóta szerettem ezt a cuccot, hogy még nem is értettem a lényegét mikor a faterral néztük kölyökkoromban az elejét még szüleimnél…
aztán vhogy akkor abbamaradt…
mostanra el telt majd 10 év…
újranéztem az elejétől, és a végéig csak most jutottam el.
Ami történt, az egyértelmű (számomra).
Boci írta jól.
Tony szemszögéből megy a sztori, az utolsó jelenetben, és tényleg lelövik miután Meadow-t mutatják, ahogy szalad át az úttesten…
Nem tudhatjuk pontosan hogy történt, ki volt, de a Keresztapa “easter-egg”-ek, amik jelen vtak végig a sorozatban sokat sejtetnek… pölö: “luká brázi ma már a halakkal alszik” (christopher mondja az első évadban) Bizony…:)
Szóval akár a pali is lehetett aki a retyóra ment ki (akár 1 csúzliért) mint Michael Corleanne…
Summa Summárum, belőlem egy erős “aztakibeb*szottk*rvapi*sába” jött ki a finálén, és csavartam vissza még egyszer, hogy mit is tol be a playerbe Tony, a gesztusok, ugyanis az egyetlen sorozat, ahol minden félmondat, arcrándulás fontos…
Maffiózók az “kurvajó” volt…
Tisztelgésül megveszem mindet mielőbb!
Béke!

drivebyblvd - 2009. 08. 11. 19:49

Sziasztok!

Nem szeretnék kioktatni senkit és nem szeretném a főokost játszani.
Chase tudatosan építgette fel az utolsó részekben a végén kiteljesedő hangulatot. Azt amit minden maffiózó átél minden egyes nap.
A bizonytalanságot. Sorra hozta a példákat az utolsó évadban mi történhet egy maffiózóval. Vagy megölik (Junior lelövi Tonyt), vagy elkaphatják a zsaruk egy régi dolog miatt (Tony első áldozatának exhumálása), vagy az egyik “munkatársa” köp (Carlo esete). Amikor Tony játékfüggősége tetőzik, elég gorombán leoltja Carmelát, majd a békülős beszélgetésnél kifakad Carm, hogy fél. Nem tudja konkrétan milyen veszély leselkedik Tonyra, de szinte mindenhol ezt érzi az újság felhozatalától kezdve. Mintha egy zongora lógna egy kötélen Tony feje felett.
Pontosan ez a végének a lényege. Nem tudhatod mi vár rád a következő pillanatban ha ilyen életet élsz. Lelövik a végén? Lehet. De lehet, hogy csak Meadow jön be. Lehet, hogy Carlo feldobja, de ez sem biztos. Lehet hogy egy régi dolgával fog lebukni.
Szerintem tökéletesen érzékeltette ennek az életformának a gyomorrák növesztő mellékhatását (akárcsak Jackie Aprile esetén)

Billy - 2009. 09. 11. 20:55

Abszolút egyetértek drivebyblvd-vel. Szépen írtad.

busman - 2009. 12. 03. 01:23

szerintem nem lövik le. újranéztem az utolsó pár percet többször, és azokban a pillanatokban nem közelít senki (sem a wc-re kimenő fickó, vagy a fekák) bár hatalmas a feszültség végig. és meadow jön be az ajtón ez nyilvánvaló, látni a kajálda logóját amikor parkol, nem máshova ment vagy valami..

isszi - 2009. 12. 06. 13:29

Olyan a befejezés,mintha sex közben öt másodperccel a mámor előtt az embert tökön rúgnák..bennem hasonló vegyi folyamatokat inditott be a finalé..köszi David..ámbár a háttérben a családos öreg..hm..talán

pitty77 - 2010. 01. 11. 19:40

most daráltam le. nagggyyon jó volt. a befejezés ezzel a zenével nagyon eltalált. kár, hogy vége :(

gabee RS - 2010. 07. 12. 02:53

Hát.. mit is mondhatnék.. Ez függőséget okoz. És szerintem ez az a valaha gyártott egyik legjobb, legizgalmasabb sorozata! Én úgy vártam a következő részeket mindig mint a messiást! Én úgy éltem meg mikor “vége” lett mintha a csajom hagyott volna el. Nagyon sajnálom hogy ennyi de még reménykedem benne hátha bevarrják a nyitva hagyott szálat! Aki nem látta és érdeklődik utána annak azt ajánlom hogy mindenképpen kezdje el megnézni és figyelmesen minden részt egymás után… Bombajó sorozat volt és akinek nem tetszett az kapja be! :)

Tojesz - 2010. 09. 06. 01:08

A Keresztapás vonalnak nincsen alapja. Tony és felesége a vacsora előtt pár órával beszélik meg hol lesz a kaja (tehát aki ott akarta várni Tonyt, annak követni kellett – erre mindig különösen figyelt Tony – telefonon való lehallgatás pedig esélytelen, személyesen beszélték meg). Tehát az a variáció hogy a pasas bemegy a csúzliért a retyóra nem állja meg a helyét, nem lett volna ideje elrejteni korábban. Meg minek is rejtette volna el??? Nincs semmi értelme, simán beviheti magával.
Szerintem nem történt semmi különös, csak vége szakadt a történetnek.

Andrwe - 2010. 09. 20. 14:56

Ez a sorozat úgy üt, ahogy van! Remek poénok, pl: “Na, ide figyelj, ZZ Top!” – mondj a pajeszos zsidónak, az hogy néha olyan suttyók, hogy a fejed fogod, vagy a Warreni erdő rész, az nagyon kész, mikor Chris meg Paulie majdnem szarrá fagy miközben kergetik a ruszki desszantost, majd eltévedek, de úgy általában a sorozat, mindent visz :)

Bozsányi Richárd - 2010. 10. 30. 19:45

Kár hogy ijen gagyi lett a vége!3Szor méztem végig az összes évadot kedvencem de ijen befelyezést?Szomorú!

Junior - 2011. 02. 27. 11:49

Ebben a sorozatban ami a legjobban megfogott, hogy iszonyatosan közel áll a való élethez. Következésképpen betekintést enged egy olyan világba, amely az átlagemberek szintjén nem tudatosul. A lényeg, hogy egyedi és megismételhetetlen a mű.
A befejetzéssel kapcsolatban az a véleményem, hogy mesteri ugyan, de iszonyatosan néző frusztráló. Jó lenne, ha kiengesztelésképpen egy 7. évad is készülne. :-)

Összefoglalva: a sorozatot mindenkinek ajánlom, hatalmas alkotás.

Musulin - 2011. 04. 28. 22:16

A lenyeg az, es szerintem azert is fejezodot igy be mert lesz folytatasa , en mar utana olvastam par angol oldalon es alitolag mar forgasak a 7. evadot is.
Anyi biztos hogy meg egy ijen sorozatot nehez lesz talalni, amugy egy tipp aki eddig magyarul nezte nezze meg angolul mert ugy sokkal de sokkal eredetibb.

winnie - 2011. 04. 28. 22:23

“A lenyeg az, es szerintem azert is fejezodot igy be mert lesz folytatasa , en mar utana olvastam par angol oldalon es alitolag mar forgasak a 7. evadot is.”

nem lesz semmilyen folytatása. ennyi volt. vége.

oggi - 2011. 05. 22. 12:39

Na, igen, miért rúgná tökön saját magát Chase azzal, hogy folytat valamit, amit sikerült tökéletesen befejezni? Tudom, hogy az amerikaiak csöppet sem olyan képmutatóak, mint mi, ha pénzről van szó, ezért még akár beleférne az is, hogy van az az összeg, amiért folytatná…
De…
Az egész sorozat hangvétele és aztán főleg a befejezésé nem olyan embert sejtet, aki lerombolná a saját (egyébként nagyon is dollárosítható) imázsát.
Persze minden van ezen a világon.
Nyilván nem mi fogjuk innen eldönteni… ;-)

Ganxsta82 - 2011. 09. 25. 23:27

Én az összes évadot megvettem,és ahogy megnéztem kezdem újból! Erre csak azt tudom írni hogy a leges legjobb sorozat amit valaha láthattam! Kicsit aggasztó volt a vége,de nagyon remélem egyszer csinálnak egy 7.évadot is!

Mik - 2012. 01. 24. 01:48

A legnagyobb resz chrissy es oauly epizodja bokt, amikor az orosz utan kajtattak. Vegig rohogtem. A sopranosban az volt a legjobb, hogy minden resznek sajat stilusa volt, es vegig volt benne egy fanyar, kiabrandult humor. Oriasi alkotas, grat. A befejezes erdekes volt, kisse szenzaciohajhasz, en is tobbet vartam. Talan meg akartak tartani a lehetoseget a folytatasra.

Kati - 2014. 08. 28. 20:57

Nem kell ide nagy körítés, egyszerűen fenomenális sorozat volt. Én személy szerint nem sok sorozatot nézek, de ezt még dvd-n is megvettem, már ami itthon megjelent.

Dani - 2015. 05. 21. 13:27

Gandolfini nélkül már a folytatás se lenne az igazi… Chrissi ugye korábban meghalt(a sorozatban), sajnos kevés szereplő maradt akiket a sorozat elején megkedveltünk. A folytatás, biztos, hogy nem lenne az igazi, de az tuti, h nézném a folytatást.

pár évente újra nézem az egészet. Legjobb sorozat ever.

Ki sPista - 2015. 12. 17. 13:16

Eltudtam volna képzelni hogy, Tony segít egy teror cselekményt megakadájozni vagy Alqaida tagokat elkapni azt ezért kapp egy tisztalapot ugycsinál mintha vissza vonul elköltözik.A háttérből kormányoz persze ezt vagy 2-3 részbe mesterien eltervezve mint amit eddig Tonytol elvártunk. Azt érzem ezzel a befejezéssel hogy lusták voltak nem hiszem elhogy nem lehetett volna valami végét adni neki.Tovább tudom képzelni le is irtam hogy mit gondolok erröl, ez félmunka.A sorozat nagyon jóó volt 2-3 hónapja találtam rá.A Breaking Bad volt eddig a kedvencem. XD

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz