login |

Buffy The Vampire Slayer + Angel – írta mrzed001

2007. 06. 17. 11:33 - Írta: vendegblogger

99 hozzászólás | kategória: kritika, retró, ,

Bevezetőnek talán egy kis Data-féle filozofálással kezdeném: akik látták és értették, imádták…, akik nem látták nem érthették, de ha látták volna ők is megértették és megszerették volna… Persze első kérdés ami rögtön felmerül az emberben, hogy ugyan miért nézném meg ezt a két sorozatot? Nos, erre próbálok a következőkben egy rövid választ adni.

Már magának a sorozat műfajának meghatározása sem egy egyszerű dolog.

Horror, mivel a fő szál alapján vámpírokra, démonokra, és mindenféle gonoszra vadásznak benne (illetve vadásznak azok az emberekre). Emellett komédia, néhol kissé fanyar, néhol Utolsó cserkész-szintű beszólások, néhol pedig lazára vették, és van egy-egy komédiás/dalolászós rész is.

Természetesen tinisorozat is, mivel Buffy és barátai gimisként kezdik az első szériában, és emberek, tehát életszerű dolgokkal kell megküzdeniük: első szerelem, prominensek, iskolai problémák és megaláztatások, vizsgadrukk, bulik. És nem utolsósorban dráma és akciósorozat is a Buffy. Egyik halálos veszélyt követi a másik, emberek halnak, miközben erősebbnél erősebb ellenfelek tűnnek fel. A szereplők folyamatos életveszélyben vannak, sehol sincsenek biztonságban.

Nézzük a sorozat történelmét. Az egész a Buffy-val kezdődött, mármint a filmmel. 1992-ben készült egy Buffy, a vámpírvadász című film (erős b-múvi) Kristy Swansonnal a főszerepben, és olyan mellékszereplőkkel, mint Donald Sutherland, Rutger Hauer, Luke Perry. Akárcsak a Stargate-nél, itt is felvetődött egy sorozat ötlete, s 1997-ben el is indult a Buffy sorozat, ekkor már Sarah Michelle Gellarrel a főszerepben.

A hét évadot megérő sorozat olyan sikeres volt, hogy az egyik legintenzívebb mellékszereplőnek Angel-nek (David Boreanaz – mostanság a Bones-ban FBI ügynökösködik) egy külön sorozat indult, ahova az eredeti Buffy-ból jópár szereplő átkerült.

A két széria között megmaradt a kapcsolat. Volt, hogy 1-1 rész erejéig nincs egy szereplő az egyikben, mert épp a másikban vendégszerepel, persze mindezt úgy, hogy egyik sorozatnak se okozzon gondot a globális történetében (szóval ritka jól átgondoltan). A Buffy-ból 7 széria készült, az Angel-ből 5, tehát összességében ha valaki ráveszi magát, akkor a Buffy 144*40, az Angel 110*40 percnyi tömény szórakozást nyújt.

Na, akkor nézzük, hogy miről is szól a Buffy (spoiler max a legelső részből): Buffy egy prominens gimis lány volt Los Angeles-ben, amikor is megtudta, hogy ő a vámpírvadász (amivel extra erő és extra gyorsaság jár).

Vámpírvadász-jelölt lányból egyszerre sok van a Földön, de mindig csak egy lehet, aki ténylegesen megörökli a szupererőt és a Vadász címet. Ezt természetesen titokban kell tartania (különben családja és barátai veszélybe kerülhetnek, meg az emberek sem tudnak a természetfeletti létezéséről), és így öldösni a vámpírokat… ami közel sem olyan egyszerű, így szépen ki is rúgják a gimiből. Ezután Sunnydale-be viszi édesanyja, hogy új életet és új iskolát kezdjen.

Itt találkozik elsőnek a figyelőjével Rupert Giles-szal, akinek az a feladata, hogy felkészítse a sötét erőkkel való küzdelemre. Az iskolában persze híre megy, hogy azért rúgták ki előző suliból mert felgyújtotta a tornatermet, így az előzőleg menő csajra itt a kiközösítés vár. Így viszont a kiközösítettek között talál igaz barátokat, akikben képes megbízni (és akik elég kotnyelesek, hogy rövid időn belül ki is hallgassák mi Buffy nagy titka)

Természetesen mindeközben a szerelem is bekopogtat az életébe Angel (jóképű, magas, titokzatos idegen) képében. És, hogy ha eddig nem lett volna bonyolult az élete, Sunnydale sajnos éppen a Pokol Szájánál található, ami egy kissé még összetettebbé teszi a rá váró feladatokat. (A Pokol Szája vonzza és felerősíti a sötét erőket, így gyülekezőhelye vámpíroknak, démonoknak és mindenféle gonosz lénynek)

Az Angel-ről inkább nem írok tartalmat, mert eléggé spoileres lenne, így nézzük, ki is a címszereplő: Angel egy eléggé egyedi vámpír. Több mint 240 éves, és élete első 100 évét irtózatos rémtettek elkövetésével töltötte Angelus néven. Idővel egy hatalmas bakit vétett: egy romániai cigány család kedvenc lányát ölte meg. A család értett valamelyest a varázsláshoz, megátkozták Angel-t (visszaadták a lelkét), s ezzel örök bűntudatra kárhoztatták.

Már több, mint 100 éve bűnhődött, mardosta a bűntudat, amikor egy “jó” démon elirányította Buffy felé, akibe első látásra beleszeretett. Mellé szegődött, titkon védelmezte, majd mikor Buffy Sunnydale-be költözött ment utána. Addig csak lézengett, ezt követően viszont komolyan felvette a harcot a sötét erőkkel, és a jók egyik legerősebb fegyvere lett.

Az Angel sorozat lényegében a további szenvedéséről, és a sötét hatalmak elleni harcáról szól. A két sorozat közül egyértelműen ez lett a komolyabb és mélyebb, ez már közel sem mondható holmi tini limonádénak (nem mintha a Buffy az lenne). Aki nem hiszi annak csak annyit mondanék, hogy nézze meg csak az Angel főcímét. A zene alatta egyszerűen zseniális, az a hegedűszólam az elején, …. nos, kétlem, hogy ennél jobbat lehetett volna írni, már az első taktus megadja a sorozat alaphangulatát: 5. évados főcím, az összes évad főcíme,

Ja, hogy kinek is ajánlom a sorozatot, mivel sosem késő elkezdeni. Az egész széria az érzelmekre alapoz (barátság, szerelem, félelem, hűség, elárultság, elárulás, …), így annak, akinek van affinitása ezen a téren, aki kellőképpen empatikus. Annak, aki bírja a nagy, globális történeteket (hiszen a Buffy-Angel sorozat lényegében egy majd 200 órás film), illetve azoknak, akik nem rettennek meg egy kis erőszaktól, aki értik hogy mit jelent kockáztatni, és értik “az értelmes élet harmadik kritériumát” (Babylon 5: önfeláldozás).

Hogy is érdemes nézni a sorozatot? Alapból mindenkinek azt ajánlom, hogy az egyébként is alapkövetelményeknek számító dolgokat tegye meg, azaz, csend legyen, ne terelje el semmi más a figyelmét, asszony, gyerek, férj, csicsegő alapállásba. Ezeken felüli extrák: legyen a szobában sötét. A legjobb este nézni, mert akkor hozza legjobban a hangulatát (a hangulat napszakfüggő… sokan nem értik, lehet tesztelni. ÉS (!!!) ne egy részt ülj le megnézni! Úgy az első 20-30 perc után kerülsz igazán a hatása alá, így inkább darálni érdemes, bár a 2. rész után az ember már úgy is nyúl a következőért.

Még egy apróság jutott eszembe így a végére. Sokan nem szeretik megnézni egy sorozat elejét, ha már láttak részeket későbbről, mivel gyakori, hogy az eleje elég gyengusz egy sorozatnak, és később kezd el feljavulni. Nos, a Buffy – Angel páros esetén ettől nem kell tartani, az első széria legelső része is legalább olyan jó, mint az utolsó széria.

99 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2007. 06. 17. 08:37

én nem voltam annyira fan, hogy megvegyem a dvd-ket, viszont elismerem a sorozatot. mindig is érdekesnek tartottam, hogy amellett, hogy amerikában mekkora durva kult lett és itthon is kedvelt – milyen sokan tartották leső blikkre gagyi szőkelányos tiniizének. pedig…:)

mohinder - 2007. 06. 17. 08:37

Jajj, bárcsak én is visszamehetnék az időben, és kommntelhetnék 8:37-kor… :)

thingol - 2007. 06. 17. 11:46

Én is imádom, bár nekem a Buffy sokkal jobban bejött, mint az Angel, (1ébként Angel neve Angelus volt és nem Agelus szerintem^^) mert.. nekem bejött az a napfény is. Az Angelben alig lehet látni napot (érthető módon), mig a Buffyban azok is nagyon jo részek voltak. A Buffy s08 képregényt olvasta már valaki? Magyarországon kaphato volt (magyar nyelvre tom, h esély sincs).

A Buffyt nem lehetett abbahagyni, Angelnél pár rész utan elalszom éjszaka.. nem véletlenul volt a buffy az első :D

Human Insect - 2007. 06. 17. 11:47

mohinder: mit tettél? :D

friendsfan - 2007. 06. 17. 11:53

Én láttam, értettem és nem szerettem, Ezek szerint ilyen is van. Meglepetés!

Sassy - 2007. 06. 17. 11:54

Nagyon -nagyon jó írás a kedvenc sorozatomról, gratulálok! :)

friendsfan - 2007. 06. 17. 11:55

Hoppá úgy látom Mohinder, nem is Mohinder hanem Hiro!

Human Insect - 2007. 06. 17. 11:59

amúgy lol, ha az első rész olyan mint később, akkor valszeg sosem pótlom a buffy kimaradásom.

Before - 2007. 06. 17. 12:04

Kicsit szájbarágós lett az írás, de nem rossz és mindenképpen alapos. :)
A Buffy egyébként – szerintem – úgy érik, mint a jó bor, az első évad kicsit nyers, de évadról évadra egyre jobb. Fantasztikus humora és hangulata van, a sztori végig jó és izgalmas.
Egyébként szerintem ez a sorozat annyira ismert és kult, hogy aki eddig nem látta, az valószínűleg elég elszántan nem akarja megnézni…

hirnalon - 2007. 06. 17. 12:06

Hehe, tényleg nagyon jó sorozat, nekem pl. az első szériám volt, amit követtem – tesómék megvették az első két évadot dvd-n, még kinn Kanadában, elkezdték nézni, én először rávágtam, hogy tökre hülyeség. Aztán megnéztem az első részt, és jöhetett a darálás :P Csak utána mindig kellett várnom egy csomó időt a következő évadra, mivel csak DVD-n tudtam megnézni, akkortájt nem volt Viasatunk, de nem is tudtam, hogy egyáltalán megy-e magyar csatornán a Buffy. Végül letöltöttem a maradék három évadot, és azt már úgy néztem meg, és tökre nagy ürességet éreztem a sorozatfinálé után.
Angel – kedvenc karakterem volt a Buffyból, de még erre a sorozatra annyira nem jutott időm. Az első évadból már megnéztem 14 részt, a főcím valóban nagyon ott van, tökéletesen illik az Angel hangulatához. Nyáron azért igyekszem bepótolni kedvenc vámpírunk történetét :P

Mammut - 2007. 06. 17. 12:06

all-time top-1 :)
mi mást mondhatnék? :)

Tibi - 2007. 06. 17. 12:06

Én is nagyon szerettem a sorozatot. Habár, a Buffy 4. évada elég gyenge lett, csak az évadzáró vitte fel az egészet :)

Összeségében egy igazán minőségi sorozat volt, lefogadom ha nem WB-s, hanem valami nagycsatornás sorozat lett volna, tuti olyan magasságokba jutott volna mint ma a Lost vagy a Hősök…

Tibi - 2007. 06. 17. 12:10

Amúgy, szerintem a Buffy jobb mint az Angel. Talán a korom miatt, de Buffy “gondjai” közelebb áltak hozzám, mint Angel bajai. :p

Mammut - 2007. 06. 17. 12:15

thingol: “A Buffy s08 képregényt olvasta már valaki?”

egy páran :)

http://www.sorozatjunkie.hu/2007/03/13/buffy-visszater-irta-mammut/

acu - 2007. 06. 17. 12:23

ha Whedon mester látná hogy ilyen “Boom!”-ok szerepelnek oldalt, elsírná magát. :)

nemtudni itthon mikor jön ki a dvd?

Lyan - 2007. 06. 17. 12:33

Buffyt imádom, Angelben viszont nem találtam meg a hangulatot, akármennyire is kerestem. Buffy for prez!

seven - 2007. 06. 17. 12:35

ha Whedon mester látná hogy ilyen “Boom!”-ok szerepelnek oldalt, elsírná magát. :)

nemtudni itthon mikor jön ki a dvd?

én meg a buffytől sírom el magam(már a címétől is…)szóval hagyjuk

section31 - 2007. 06. 17. 12:42

Hangulatos cikk gratula :D

Angel rulz

Nivin - 2007. 06. 17. 12:45

Én néztem mint a kettőt.. de utáltam. Mint most is.. :D

A. - 2007. 06. 17. 12:54


“ha Whedon mester látná hogy ilyen “Boom!”-ok szerepelnek oldalt, elsírná magát. :)”

hát igen.
“Buffy: What are you doing here, Spike? Five words or less!

Spike: [counting on fingers] Out…for…a…walk… Bitch.”

acu - 2007. 06. 17. 12:59

seven
“én meg a buffytől sírom el magam(már a címétől is…)szóval hagyjuk”

nem csalódtam benned. :P

szucsitg - 2007. 06. 17. 13:07

nálam már régóta daralásra van ítélve… amikor néztem még anno a tv3-on, akkor is szerettem… de nem tudom, már h 5dikben is volt-e már, v csak 6dikban… szóval 8v9éve láttam először, de sok minden már nem maradt meg belőle lévén csak 20vagyok :)

Orso-borso - 2007. 06. 17. 13:08

Engem 3 hónappal ezelőtt kapott el a gépszíj, azóta 4 évad Buffy-n és 1,5 évad Angel-en vagyok túl.
Nagyon elkapott a hangulata, bár vannak kevésbé sikerült részek.
Pedig amikor a Via adta, fölhúztam az orrom, hogy micsoda hülyeség. Pedig nem is láttam belőle semmit. Az a fránya előítélet … ;D

Prescott - 2007. 06. 17. 13:23

Abszolút függő vagyok. Kb. fél éve kezdtem el nézni a Buffy 1. évadát, és most járok az utolsónál. Természetesen az Angel-t is nézem, szépen párhuzamosan a Buffy-val, ahogy anno Amerikában adták. Mindkét sorozat hatalmas király, örülök, hogy nem maradnak ki az életemből… :)

Jah, a legnagyobb kedvenc: Anyanka!

len - 2007. 06. 17. 13:37

Én a Buffy-t néztem szorgalmasan, az Angel valahogy kiamaradt. Csak azt hiányoltam ,hogy én a VIASAT3-on kezdtem, hogy ők nem vették meg a TV3-től a korábbi részeket, így csak a 2. évadtól láttam, és annak sem minden részét adták le a VIA.-n…

Vio - 2007. 06. 17. 13:54

Én azt hiányolom, hogy a Viasat3 nem adta le az Angel 5. évadját:(

Mistress - 2007. 06. 17. 13:57

Nálam annó a felállás Buff-Angel-Dark Angel volt, ha sorozatdarálásról volt szó. Ez a három sorozat tett teljesen függővé. Buffyban a vicces párbeszédek és abszurd megoldások fogtak meg (pl:Buffy húga varázsütésre megjelenik a soriban), Angelben a sötét hangulat (egészen addig, amíg Angel fia hirtelen vissza nem tért a Pokolból, onnantól kasza), a Dark Angelben meg a szerelmi szál.

Én is mindenkinek csak ajánlani tudom ezeket a sorozatokat. Megjegyzés: Ha valaki már látta a sorozatot, akkor ajánlom, hogy nézzen bele pár House-os részbe, mert feltűnnek benne páran a Buffyból. Pl: most szerdán is lesz egy (a srác, aki oda van a “tehenekért”). A Buffyban ő volt az egyik gonosz tini, aki két haverjával együtt mágiát használt saját célra.

evenorbi - 2007. 06. 17. 14:02

Mammut ellopta a szavaimat. ;) Nálam is örök kedvenc, mindent a Buffy-hoz mérek, ez volt az első sorozat amit megkedveltem (ha nem kapcsolgattam volna azon a bizonyos délután, akkor most nem ismerném a sorozatjunkie-t sem). Azóta sem volt olyan sorozat aminek ilyen mélysége lett volna szerintem. Szerethető karakterek, valóságos élethelyzetek, jó dumák (csaki angolul érdemes elkezdeni, mire végignézi valaki a Buffy+Angel-t nagyon sok új dolgot felvesz a nyelvből), akció, érzelem, és olyan klasszikus epizódok, mint a Once More With Feeling, Hush és a Body (akik látták már értik, akik csak most nézik azok érteni fogják). Akkora nagy kult, hogy a 10 éves szülinapra (idén volt március 10-én), a tv.com főoldalát teledobták Whedon-os cuccokkal a szerkesztők.

evenorbi - 2007. 06. 17. 14:08

Ami kimaradt a leírásból, az a zseniális szereplőgárda. Buffy-t jól kiegészítik, és abszolút nem mellékszereplők a szó mai értelmében.
Angel főcím pedig olyan jó, hogy még a Buffy-ból is van belőle részlet. ;)

Shawn - 2007. 06. 17. 14:22

Az elso kepen Buffy olyan mint Kaley Cuoco a Charmedban.

Prescott - 2007. 06. 17. 14:25

Na azért Buffy soványabb… :)

kd - 2007. 06. 17. 14:34

Nálam az Angel az örök favorit, mindig is jobban bírtam, mint Buffyt. Whedon humora meg überelhetetlen. :)

blAckshAdOw - 2007. 06. 17. 14:35

angel 5. évadzárója kegyetlen jó volt :)

mrzed001 - 2007. 06. 17. 14:52

blAckshAdOw:
Angel s5 évadzárója annyira intenzív volt, hogy keresgélés nélkül tizenegypár fun folytatás(könyvet) találtam (és olvastam) hozzá … egyik másik író igencsak eltalálta a hangulatot és a lehetséges folytatási irányt
Ehhez képest a Buffy S8 képregény egy kissé csalódás, valahogy egyenlőre laposan kezdett (többet vártam tőle, bár megadott pár igen érdekes választ még az Angel s5-ben felmerült kérdésekre)

dorcssa - 2007. 06. 17. 15:13

Én anno nézegettem a viasaton a Buffyt elég intenzíven, és tetszett is. Aztán tavaly megszereztem mind a hét évadot, és végre lenyomhattam angolul, másfél hét alatt megvoltam vele, elég durván behúzott, és nem tudtam abbahagyni. Az Angel is mind megvan, de annak csak az első évadát láttam még angolul, abból is láttam elég sok részt a vián. Tervben van, h megnézem a többi részt is, csak nem volt időzített felirat, és az első évad is szenvedős volt, mert nem beszélnek olyan érthetően mint a Buffyban. Azóta asszem már az össze feliratot beidőzítettem, csak nem volt időm rá. :)
A nagy Buffy darálásom után mind a 7 évadról írtam egy hosszú elemzést a csillagkapus fórumra egyébként, akit érdekel, elolvashatja. :P

tumpara - 2007. 06. 17. 15:24

A Buffy nekem az eleje alapján mindig is olyan kis butuska sorozatnak tűnt, nemcsak a tiniproblémákat tartottam gyerekesnek (pedig ugyanúgy tini voltam én is, mikor először láttam), az egész valahogy elnagyolt volt számomra. Sokáig nem néztem, aztán úgy a 7. évadnál bekapcsolódtam, “csak nézzek valamit” jelleggel, aztán egészen ottragadtam, bár még akkor sem törtem össze, ha kihagytam egy-egy részt.
Az Angel viszont más tészta, sokkal érettebben kezelte a karaktereket (vagy inkább érettebb karaktereket kezelt), az már rendesen lekötött, csak ne késő éjjelre tette volna mindig a Viasat…

dzsiaj - 2007. 06. 17. 15:42

Nálam is Angel áll az első helyen az all-timer top 10-ben. A Buffyt is szerettem, de annyira nem fogott meg.
Iszonyatosan jó karakterfejlődések vannak az Angelben, pl. Wesley, aki idővel kedvenc karakteremmé nőtte ki magát, és Cordelia is egész szépen megkomolyodott. Fred/Illyria zseniális, Gunnt éreztem tölteléknek. Valaki írta, hogy a Buffynak a 4. évada a leggyengébb, ez szvsz az Angelre is igaz(sőt, megint csak szvsz a 24-re is, tud még valaki valami sorozatot, aminek gyengébb a 4. évadja?), teljesen feleslegesnek tartottam Connort, és eléggé idegesített is.
A hangokról: Németh Kristófot a mai napig nem tartom jó színésznek, de Angelként telitalálat volt, habár helyenként megmosolyogtatóan ordított. Rajta kívül is mindenki rulz: Hámori Eszter(még Haumann Petra is), Laklóth Aladár, Barát Attila, Zsigmond Tamara, ja és kezdetben Fekete Zoltán is. Crespo Rodrigot viszont az évszázad melléfogásának tartom, ez van.

Tibo - 2007. 06. 17. 16:13

Én minden részt láttam mindkettőböl, mondjuk nem mostanában:D Így utólag is spin off-ot Spieknak!!:D
Sarah Michelle Gellar pfuuuuuuuu mekkora nő:) Mákos Freddy:D:Z

dorcssa - 2007. 06. 17. 16:26

Ja igen, az kimaradt, h Spike a kedvencem, és Angel a leghelyesebb, de a 7. évadra egyformán tetszett mindkettő. :D

Desperate HOUSEwife - 2007. 06. 17. 16:43

Abszolút tiszteletreméltó ez a lelkes rajongói hozzáállás, ahogyan írsz róla (az érzést ismerem), de nálam a Buffy azok közé a sorozatok közé tartozik, amit a nagy hype miatt bepróbáltam,, és számomra hatalmas rejtély maradt, mit lehet enni benne. Tettem egy próbát, nem találtunk egymásra, nagyon nem. Nem tudtam komolyan venni, és mivel ennyi eufemizmus telt most csak tőlem, ennyiben hagyom ezt a kommentet.

Glory - 2007. 06. 17. 16:50

Én a Buffy-t kb 4 hét alatt néztem meg esténként, általában csak azt vettem észre, hogy már reggel van, aztán indulhat a nap, Angelnek 3. évadánál tartok pont most, és mindkettő nagyon nagyon bejön!

Szerintem buffy-spike nagyon el van találva!

És az angel 5. évadát nem bírtam ki hogy ne nézzem meg a buffy 7. után. ezért azt előre vettem a sorban!

A két vámpír… meg a pár buffys jelenet, amiben ugyan nem látjuk, de tudjuk, hogy ott van… szerintem nagyon jó lett!

Alap sorozat mindkettő, és még a későbbiekben biztos meg fogom nézni őket legaéább egyszer!

Vagy többször…

Csak ajánlani tudom!

blAckshAdOw - 2007. 06. 17. 17:41

angel 5. évadban mikor angel-t megátkozzák és ilyen plüss figura lesz.. na hát az kegyetlen egy rész volt :D Spike -ot nagyon bírtam :)

arrow - 2007. 06. 17. 18:42

alig várom hogy ki adják rögtön meg veszem.letölteni soha eredetibe.

Art Vandelay - 2007. 06. 17. 18:43

én még mindig reménykedem abban a bizonyos Spike spin off-ban, amiről szó volt, pedig tudom, hogy semmi esély rá… :-((

Angel báb és Spike jelenetei a legjobbak!!!!! :-)

na meg Willow! szerintem sokkal jobb karakter, mint Buffy.

Before - 2007. 06. 17. 18:48

Örök veszteség, hogy Whedon nem csinál többé sorozatokat, annyira eszement hüumora van a fickónak, hogy az döbbenetes.
DHW: nemtom, mennyit néztél meg belőle, sajnos az első évad elég kezdetleges még, persze nincs rá garancia, hogy bármelyik is bejönne.

arrow - 2007. 06. 17. 19:37

de volt rola szo hogy lehet csinál egy SPIKE filmet de nem lesz belöle semmi inkáb más filmet wander woman akarja

evenor - 2007. 06. 17. 19:43

@mrzed001: szerintem Buffy S8 képregény nagyon helyén van, nem tudom miért attól várod az Angel “megoldását”, amikor lesz Angel S6 képregény is (Brian Lynch írja aki a Spike: Asylum-ot is, ami kegyetlen jó lett). :)

@Desperate HOUSEwife: érdekes módon a Buffy-t én soha nem éreztem hype-osnak, a sori egyik irója meg is említi egyik DVD extrában, hogy inkább underground hit, sem, mint mondjuk a mostanában nézett (nézettségi számokra értem) Lost, Heroes, stb. Akik meg esetleg “hype”-olják (nagyon útálom ezt a szót, de ha már ezt mondtad), azok nem ok nélkül, lásd valaki kapásból idézett epizódcímeket mondunk, élményeket a sorival kapcsolatban. Én ilyenekre nem nagyon emlékszek más sorozattal kapcsolatban. Nem is akarom megvédeni a sorozatot, előttem és még utánam is fognak sokan jókat írni róla.

evenor - 2007. 06. 17. 19:46

@arrow: Wonder Woman-t már nem Joss írja, nem tetszett a stúdiónak a story. Vajon miért nem lepődtem meg ezen? A spin-off dolgoknak egy nagy függvénye van, a pénz (stúdióké, nem pedig, hogy a színészek mennyit akarnak).

Ja, ha valaki akarja hallgatni James Marsters hangját, akkor ajánlom mindenkinek a Dresden Files hangoskönyvet, amit ő csinál (és igen, ebből csinálták a sorozatot is).

Mammut - 2007. 06. 17. 19:57

spike felolvas? azt meglessük :D

friendsfan - 2007. 06. 17. 20:09

tumpara, egyetértek az első mondatoddal nagyonis. A “The WB” majdnem mindegyik sorozatával így vagyok, kivéve a Charmed-ot…

blAckshAdOw - 2007. 06. 17. 21:53

bloody hell.. lesz angel képregény? :) dark horse lesz az is?

Desmond Wallace - 2007. 06. 17. 22:28

Minkét sorozatot szerettem. Jók a karakterek, jó az alapsztori, ami szerintem egy kis vérfrissítést vitt a vámpíros sztorikba. A Buffy-film szerintem rém gyenge volt, csoda hogy abból a rossz alapanyagból ilyen jó sorozatot varázsoltak.
A Buffynál szerintem a szinvonalcsökkenés a negyedik évaddal indult el. Szerintem nem tudták pótolni a távozó szereplőket, valamint Willow személyiségváltozása sem tetszett. A sorozat lezárása pedig az egész koncepciót ölte meg.
Az Angelnél szintén elszúrták ezzel a Connor gyerekkel, meg Cordeliával az egészet, bár az utolsó évadot még nem láttam.

“tud még valaki valami sorozatot, aminek gyengébb a 4. évadja?”
Sliders

Az egyik legjobban eltalált mellékszereplőt meglepő módon senki sem említette eddig: Faith. (Lehet, hogy meg kéne már nézni a Tru Callingot.) Valamint nagyon bírtam még Darlát és Drusillát. A legjobb részek szerintem azok voltak, amikor kaptunk egy kis szeletet a múltból is. Ehhez kapcsolódóan:

“egy romániai cigány család kedvenc lányát ölte meg”

Ez ugye a 19. század végén történt Erdélyben, ha jól emlékszem. Vagyis, akkor még nem tartozott Romániához. Azon nem csodálkozok a tengeren túlon ez lénygtelen, de azért mi ugye tisztában vagyunk ezzel a ténnyel?

etiop - 2007. 06. 17. 22:40

Jó, hogy írod, Darling Violetta is megy az iPodra :)

Sassy - 2007. 06. 17. 22:45

evenorbi: minden szavaddal egyetértek, én is mindent a Buffy-hoz mérek és még egy sorozatra sem mondhattam,hogy megütné a lécet, pedig azóta elég sok sorozatot megnéztem már.Hát igen, Whedon mester magasra tette a lécet :)

evenor - 2007. 06. 17. 23:01

@Desmond Wallace:
“A sorozat lezárása pedig az egész koncepciót ölte meg.”
Érdekes szerintem pont megerősítette ezzel a hatalmas változással. Sőt a Buffy S8-nak is ez a nagy változás az alapja.

A legérdekesebb nekem mindig a Buffy+Angel 4. évad felemlegetése, hogy mennyire rossz. A téma mind a kettőnek ugyanaz (megváltozott környezetben, hogy tudunk alkalmazkodni, meg tudjuk-e őrizni a barátságokat, stb.), és pont emiatt érezhető, hogy nem egységesek (Joss is elismerte), viszont egy rakat különálló epizód van, amelyek nagyon jók és érdemes őket időnként elővenni. Na és persze még így is jobb, mint a mostani sorozatok 95%-a.

evenor - 2007. 06. 17. 23:06

Bár nem tartozik ide szorosan, de Seth Green (a Buffy Oz-a) csinálja ugye a Robot Chicken nevezetű elvetemült (jó értelemben persze) animációs sorit. Ma lesz odaát a különleges SW epizód. Lucas és Mark Hamill is saját magát játsza majd. Azon kívül még ők lesznek a szinkronhangok: Conan O’Brien, Robert Smigel, Malcolm McDowell, Hulk Hogan, James Van Der Beek, Donald Faison, Abraham Benrubi és Joey Fatone.

mrzed001 - 2007. 06. 17. 23:10

Desmond Wallace:
Romániai cigány miért ne élhetett volna akkor épp Erdélyben?

Ami a mellékszereplőket illeti, nos azok megérnének még egy misét (ezt is rövidítgettem, hogy ne kisregényt írjak :) )

És Connor igencsak fontos az Angel-ben. Angel viselkedése és jelleme sokkal emberibb lesz tőle.
Sőt az Angel S4 talán legdurvább (legmélyebb, legfurább) jelenete is neki köszönhető (+Cordi a tűzeső alatt)

mrzed001 - 2007. 06. 17. 23:12

blAckshAdOw:
Úgy tudom nem a Dark Horse tulajdona az Angel karakter, ezért a Buffy S8-ban is max vendégszerepeltetni fogják egy kicsit (szóval infóim szerint nem DH lesz)

Human Insect - 2007. 06. 17. 23:16

jaja, ma lesz. trailert kiraktuk annó, de majd írok róla sztem :)

más premierek is lesznek, szal holnap jön pár pilotcikk valszeg

thhommy - 2007. 06. 17. 23:30

Nah nekem buffyék eddig kimaradtak de most h megnéztem Whedon mester csodáját a fireflyt muszáj bepotolnom lemaradásom

JB - 2007. 06. 17. 23:36

Jó sztori, jó beszólások, egyszerre komoly és mégse veszi túl komolyan magát, ezért jó a Buffy és az Angel.
De amiért nekem személy szerint nagy kedvenceim, annak igazából egyvalaki az oka, ELIZA DUSHKU – Faith. Az Istennő!

Lui - 2007. 06. 18. 02:06

“Egyébként szerintem ez a sorozat annyira ismert és kult, hogy aki eddig nem látta, az valószínűleg elég elszántan nem akarja megnézni…”

Ott a pont.

Ezt még a csaj miatt sem kezdem el megnézni. :)

eleve a vámpíros téma unalmas számomra.

De az írás mindenképp jó, grat hozzá! :)

brown_h - 2007. 06. 18. 12:34

Örök number 1 a Buffy számomra.
A sztori, a humor, a karakterek, a hangulat, Whedon (és írótásrsai) fantasztikus dialógusai.
S08 képregény a rajongóknak kötelező, szórakoztató, régi kedvenc szereplőink visszatérnek. Csak mindig eltelik 1 hónap egy-egy rész között…

Registry - 2007. 06. 19. 01:58

Buffy+Angel a kedvenc sorozataim, csak egy sorozat közelítette meg öket. Veronica Mars :)

Évice - 2007. 07. 02. 18:57

Egyetértek azzal, hogy a Buffy és Angel alapsorozat. Van akinek nem jön be, ezt is el kell fogdni (nekem például a Start trek-től, a Stargate-től áll fel a szőr a hátoamon, és nagyon sokan szeretik). Nekem a kedvencem Spike (aki látni szeretné, annak ajánlom a Smallville ötödik ésvadát, azt hiszem a hatodikban is benne van) és persze Faith.
Állítólag szeptember körül várható a DVD Magyarországon, de ez még pletyka.

panki - 2007. 07. 05. 14:47

Angel nekem valahogy jobban bejött, a sötétebb hangulata miatt.
Nagy kedvenc bent Darla, nem tudom észrevettétek, de dexter barátnőjét is ő játsza, ott is remek.

Registry - 2007. 07. 19. 11:33

Az Angel első évada augusztusra várható….elméletileg

die55 - 2007. 08. 14. 10:42

Mind2 sorozatot láttam ebből a Buffy-t többször is, Angel-ből csak az 5. évadot nem láttam.
Alapsorozat mind2.
A zenéjük is nagyon jó.
Spike és Anyanka jó pofák és keményem odaszólnak mindenkinek.:))
Azt sajnálom, hogy vége a sorozatnak.

Challenger - 2008. 06. 12. 12:46

Üdv!

Remélem még olvassa valaki ezt a bejegyzást.
Én a héten kezdtem el nézni a Buffyt. Napi 2 részt nézek, hogy sokáig tartson, így olyan mintha a karakterek is szinte haverok, vagy családtagok lennének idővel :)
A gyors darát nem szeretem, mert az olyan mintha gyorsan túl akarnék lenni az egészen.

A lényeg az, hogy megvan az összes Angel is. És nem tudom, hogy majd hogy nézzem.
Amikor elindult a Buffy 4. évada, akkor indult ez Angel is…A 4. évadtól nézzem párhuzamosan a két sorozatot, vagy először legyek túl a Buffyn, és utána kezdjem az Angelt? Hogy az élvezetesebb?
Lehet, hogy hülye kérdés, de tényleg érdekelne.

Köszi

winnie - 2008. 06. 12. 13:01

úgy érdemes nézni, ahogy amerikában leadték az epizódokat.

epguides.com/BuffyTheVampireSlayer

és epguides.com/Angel

Challenger - 2008. 06. 12. 17:16

Köszi winnie.

Azt hallottam, hogy van 1-2 crossover rész, de ezeket leszámítva (történetileg) teljesen külön utat jár az Angel sorozat a Buffytól?

Nem fognak nagyon összekuszálódni a szálak, ha párhuzamosan nézem? :)

mrzed001 - 2008. 06. 12. 21:18

Lehet párhuzamosan is, de azzal se lesz gond, ha előbb a Buffyt, aztán az Angelt nézed végig

toldipapa - 2008. 08. 29. 20:00

Imadtam, imadom es imadni fogom.

A kedvenc sorozatom

mrzed001 - 2008. 08. 29. 21:25

Vigyázat, veszélyes ….
Brit tudósok:
Buffy, a vámpírvadász miatt nem járnak templomba a nők
http://index.hu/tudomany/brittudosok/2008/08/26/buffy_a_vampirvadasz_miatt_nem_jarnak_templomba_a_nok

:)

Ginike - 2008. 08. 30. 13:08

Valahogy rábukkantam erre a cikkre és kötelező ide írnom! :) Imádom ezt a sorozatot, minden ami vele kapcsolatos azt gyűjtöm és szeretem!!! A két sorozat története pedig lenyűgöző véleményem szerint. A cikked, pedig nagyon jó és teljesen megragadtad a lényeget.

mrzed001 - 2008. 08. 31. 13:14

Ginike:
Köszi ;)
Könnyű egy ilyen nagyszerű sorozat párosról írni, inkább az volt nehéz, hogy ne kisregény legyen belőle :)
És a DVD-ken kívül miket lehet belőle gyűjteni ?

morgane - 2008. 09. 04. 07:34

a régi szép idők….
Nálam az abszolút favorit Spike,de bírtam Faith-et is,az Angelből pedig Lindseyt és Lilah-t

Annatar - 2008. 09. 04. 11:13

“Egyébként szerintem ez a sorozat annyira ismert és kult, hogy aki eddig nem látta, az valószínűleg elég elszántan nem akarja megnézni…”

Egyrészt igaz, a hébe-hóba tévében látott epizódok alapján én is így voltam vele. Másrészt viszont aki így van vele, adjon neki még egy esélyt, miután kellő a motiváció (James Marsters :D) meglett, én is totál rákattantam :D

ildus - 2008. 12. 15. 13:13

Szerintem a Buffy a legjobb, a kedvencem:) az Angel se rossz de a Buffyt nemelőzi meg:D
Egyébként meg akinek nemtetszik nem kell ide írnia xD

Vica - 2009. 01. 16. 00:31

Helló!

Nagyon örülnék ha válaszolnátok nekem valamire amire nem nagyon sikerült rájönnöm. Hány évados az Angel? 5? Mert igazából 5/22 után azt érzem hogy itt most mindenki húúú, de halott lesz. És igazából én nem ezt akarom érezni. Bár az is tény hogy így rendkívül drámai, de akkor is! Szóval hány évados is?

Előre is köszi!

winnie - 2009. 01. 16. 08:57

5, de képregényben folytatódik a történet.

mrzed001 - 2009. 01. 16. 10:51

Meg a Buffy is :)

Vica - 2009. 01. 16. 14:08

Hát igen! Ettől “féltem” :D

Geri - 2009. 01. 20. 12:03

Régebben egy külföldi csatornán figyeltem fel a sorozatra csak úgy spontán kapcsolgatás folytán, aztán elkezdtem követni a részt, majd meglestem a címét az újságban. Mondjuk ismerős volt belőle a főszereplő, hiszen sok filmben feltűnt már Sarah Michelle Gellar. Aztán pár hónappal később megintcsak ez volt a szituáció és megint a Buffy-nál akadtam le, csak most esett le, hogy az már az 5. évad volt… (még amúgy nem járok ott)

Aztán meg haverom kezdte el nézni az 1. két részt és magával ragadott. Azóta nem tudom abbahagyni. Tényleg úgy van, hogy egyiket végignézed és nem bírod ki, hogy ne nézd meg a következőt és ez bizony azzal járhat, hogy pár nap alatt végignézed az összes évadot.
Most éppen a 3. évadnál tartok, próbálom kevesével, hogy tovább tartson :D

Azt nem tudja valaki megmondani, hogy lesz-e 4. évad szinkronosan?

Satine - 2009. 01. 21. 14:50

Nekem nagyon jó mind a két sorozat az Angelben csak az nem tetszett hogy gyereke van. Szerintem ez nem kellett volna bele. 1-2évad nagyon jó de a 3-4.évad egy kicsit uncsi hogy csak a gyerekről van szó meg ilyenek. Egyáltalán nem tetszik Connor.Cordelia meg katasztrófa annyira nem illik a sorozatba meg az is hogy Angel beleszeret így elrontják az egész Buffy-Angel love storyt.Szóval mi van az igaz szerelmükkel???A végére sajnáltam hogy semmi nem lett ebből a nagy szerelemből. Azért jó sorozat lehet rajta röhögni.Az 5. évadban feldobják azzal hogy Spike visszajön és rossz hogy vége mind a két sorozatnak.folytathatták volna mondjuk egy két évaddal tovább hiányolom mert most meg abszolút nincs semmi jó sorozat sem talán a Smallville ami még jó.

Qiny - 2009. 03. 23. 10:14

Nekem is tetszik a Buffy. Csak az nem tetszett,
hogy azt a helyes katonafiút így vitték el mellőle. Pedig annyira illettek egymáshoz.
Az Angellel kapcsolatban igazat adok annak, aki azt mondja, folytathatnák még egy pár résszel.
Elég ilyesztő módon hagyták félbe. Miért kellett kinyírni azt a szegény Wesley-t? Angel és Spike
mellett ő volt a kedvencem.Megdöbbentő metamorfózison ment át az idők folyamán. Ügyefogyott könyvmolyból kitűnő harcossá vált.
Nem értek egy azzal,aki szerint Connor nem kell.
Szerintem szerves része a történetnek. Ha a fiút
fölöslegesnek tartod, akkor nem érted miről is szól a sorozat. Nekem különöse az tetszett,amikor Connor az utolsó részben közli Angellel,hogy tudja, Ő az apja és emlékszik mindenre, ami történt és épp ezért hálás neki amiért megpróbált normális gyerekkort adni
neki.Ez az apa-fia kapcsolat lényeges része a sorozatnak. Ami pedig a sorozat végét illeti:szinte a mozdulat köben hagyták félbe.
Most akkor mi van? Ki nyert? Ez igy nem ér!
Én Lindseynek is szurkoltam.Tetszett a pasi.
Igazán dögös.Főleg az utolsó részekben.

gina - 2009. 07. 21. 14:05

Én mindkettőt imádom, Buffyt már számtalanszor végig néztem az elejétől a végéig, anno még a német Pro7 csatornán kezdtem. Imádom és nem lehet megunni. Angelt most fogom elöször véglegesen befejezni,sajnos kihagytam 1-2 részt a 3-5 évadból, a héten lesz vége a 110. résznek de aznap kezdödik elöről :) és pótolom amit kihagytam

loveeki - 2009. 07. 29. 17:25

üdv legalább írjátok már meg miért törlitek a topicom, mert értetlenül állok az ügy elött.

Athor - 2009. 10. 07. 15:27

No, én most végeztem a két sorival.

Egyszerűen fantasztikus volt!

A Buffy zárójelenetei… A karakterek… Egy jó dráma egyik alapkövetelménye a karakterfejlődés, és abban itt tényleg nem volt hiány!

Sajnálom, hogy vége van… esetleg nem tud valaki valamiféle folytatásról? Újabb spin-off sorozat? Tervek? Bármi? Akármi?

winnie - 2009. 10. 07. 15:31

annak ellenére, hogy több buffy és angel képregény is megjelent, tavalyelőtt jött ki képregényben a hivatalos, whedon által írt 8. évad: http://www.sorozatjunkie.hu/2007/03/13/buffy-visszater-irta-mammut/

ha már tévében nincs…

Athor - 2009. 10. 09. 17:41

Magyarul nincs véletlenül? …

Alice - 2009. 11. 17. 15:18

Szerintem az Angel sokkal jobb bár igaz még nem néztem végig de , már sokszor volt felső nélkül LOL

és még valami a Buffyban az volt a baj h a végefele vagy meghalt vagy elment és utána nem volt az az összeszokott csapat :( .azt sajnálom még h olyan sok mindenkit kinyirtak :(

Alice - 2009. 11. 17. 15:22

Ja igen sztem Buffy a végére nagyon béna csajszi lett.Bár igy is voltak benne jo poénok de az elején sokkal több volt(és jobb).

clark - 2009. 12. 12. 13:55

végignéztem az angelt és nagyon jó sori,felkerült a top listára,viszont a buffy annyira nem jön be és a szinkronahngok is elég gázak,bár ez igaz az angel re is,főleg a női karakterekre jellemző pl buffy-é az angelbe(kábel anita).minden megvan a soriban aminek benne kell,h legyen,kivéve a conort alakiító színész és szál ,az vhogy idegesítő a mad men ben is írtó idegesít!kár hogy nincs vége normálisan!én adok rá egy 9est!

Headhunterz - 2009. 12. 17. 21:25

Sziasztok

Én személy szerint a Buffy-t jobban szeretem (SMG egy Istennő egyébként :P )

1.évad: Megmondom ősszintén nkem nem igazán jött be (olyan kezdetleges)

2.évad:Ez már jó lett. Nagyon sok érdekes fordulat volt benne.Ez tettszett

3.évad:Ez sem rossz

4.évad:Megmondom őszintén nem jött be annyira.Ezt a Riley gyereket rühelltem mindigis :D A vége az viszont tettszett.Ez az Adam-es szál nagyon jó lett

5.évad:Szuper.A vége tragikus. Őszintén bevallom én elsírtam magam mikor Buffy meghalt :(

6.évad:Siralmas lett

7.évad:Az abszolút kedvenc.

elwindly - 2010. 04. 30. 11:53

Én most pörgettem le a 4. évadot és eszméletlen jó, nem is értem hogy eddig miért nem néztem.

zongi - 2010. 11. 28. 22:53

Most daráltam le újra a 7. évadot, és még évek múltán is nagy hatással van rám. Hiába, örök darab, a fiatalságomhoz tartozik. Szegény Spike……

valaki én - 2011. 07. 06. 20:43

Én mind kettőt szeretem de Angel ő a kedvencem jó a karaktere hisz kemény mégis lágy szívű és sármos.

Zsuzskamanó - 2014. 12. 03. 12:25

Az én DVD-im már tönkre mentek a sok használattól (néztük elegen :D)… Az Angel zenéje évekig volt csengőhangom, magát az elbumot is emiatt a szám miatt vettem meg… Nem is volt rossz döntés, hisz eleve eszméletlen zenét játszik az Apocaliptica.xD Furcsa módon ez a sorozat azok közé a kivételek közé tartozik számomra, ahol még a szinkron is fantasztikus (kivéve első évad, ott elég kezdetleges)… Képes vagyok bárhol, bármikor megnézni, ha elmegyek a tévé előtt mikor pont ez megy, tuti leragadok. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz