login |

Pilot-mustra – Burn Notice – 1×01

2007. 06. 29. 10:36 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: pilot-mustra,

Huhh, ez ám a sokk. Látva a jó véleményeket és a szereplőket (Jeffrey Donovan – Touching Evil és Bruce Campbell – Bruce Campbell) én is belelkesültem, hogy az USA (a csatorna) legújabb akciózós, nyomozgatós, vicceskedős, ex-kémes sorozata tökéletes nyári móka lesz. Az előzetes is teljesen rendben volt, a MetaCritic 18 amerikai újságkritikából a remek 67%-ot hozta ki (a legjobbak 75 fele szoktak lenni), ráadásul a legnegatívabb kritika is 40%-os volt. (Oké, a legjobb meg “csak” 80-as.) Mindezek ellenére én ennyire pilotot idén talá nem is untam.

BURN NOTICE – 1×01 – 2/10

burn-notice-winniekritik.jpg

Paff vagyok, még most sem térek magamhoz. Mi a sztori? Kémet hirtelen lekapcsolja az ügynökség, küld rá egy ún. burn notice-t, kvázi kirúgják, nem kívánatos lesz, mindenét elveszik, hogy ne tudjon funkcionálni. Kémünk Miami-ban köt ki, ahol apróért bevállal egy magánhekus melót és találkozhat exkém csajával (Gabrielle Anwar, rémes + akcentus) meg egy kiszuperált ügynökkel (Bruce Campbell majd 50 évesen), akik segítgetik. Ja, és persze halvány átívelő szál: ki tett be a kémünknek? De ismerve az USA-t ez legközelebb a fináléban kerül elő.

Minden adva van amúgy, hogy fas*a kis sorozat legyen. Jeffrey Donovan hozza azt a fura karaktert, amit szokott (etalon a Touching Evil-ben), a többiek kevés időt kapnak. Laza napos, Miami táj, folyton szóló jazz vagy salsa vagy nem tudom milyen zene, ami eszméletlen idegesített + véget nem érő narráció, mely dettó zavaró volt, de legalább néhány frappáns duma elfért benne. Ja, és a régimódi zsarus sorozatos stílusba állandóan kimerevítgetett képpel operáló rendezés, vágás, ami a 40. ‘pause’ után végleg betett nekem.

A kritikus vagy fankedvenc esélyes sorozatoknál mindig keresem a kibúvót, hogy miért nem jött be, de itt nem fogom, nem is tudnám. Reggel néztem, teljesen ébren voltam, de egyszerűen teljesen érdektelen volt a Burn Notice premierje. Unalmas, nulla, inkább idegesítő karakterek (characters welcome, my ass!) – egy, csak egy Jeffrey Donovan a talpon, akinek a karaktere simán illeszkedik a Monk-Psych nyomozós vonalba. Tipikusan az az eset, aminél egyszerűen még a kiutat sem látom, hogy a második részre jobban bejönne nekem. (Ráadásul nem találom az 1×02 előzetesét sem a hivatalos oldalon…)

Az biztos, hogy akinek bejövős lesz, az mindenféleképpen a sunny beach hangulatot, a laza poénokat (volt pár hét idézete esélyes duma, de akkor is), némi macgyver-ezést emelheti ki – remélem a narrációt nem:) Mindenesetre egy kibúvót azért mégis találtam. A pilot reklám nélkül ment le, vagyis 65 perces volt, ami azt jelenti, hogy mint a Closer – 3×01-nél lehet, hogy ismétlésben már a 42 percre vágott verzió fog menni. Lehet, hogy az a 20 perc mínusz engem is megtérített volna.

Ez van, majd human holnap megmondja a frankót (most áramszünetezik…) és mindenki eldöntheti, hogy kinek hisz. Ez a nyár eddig nem az én nyaram, Meadowlands, John From Cincinnati és Burn Notice csalódások, a másik oldalon szerencsére a Flight of the Conchords-hoz oda tudok bújni magzatpózban, a hüvelykujjamat szopogatva… (Most komolyan, még egy jó képet sem találtam a kritikához. Van egy poszter, meg lehet nézni, de ha van valakinek jó cast-képe vagy screenshot-ja (hamari voltam), az linkelheti.)

Csütörtökönként, USA Channel, 22.00

14 hozzászólás Ne habozz!

Solmyr - 2007. 06. 29. 10:48

winnie, a múltkor kérdezgettél mindenkit, hogy milyen a jó kritika, na ez NEM AZ. a sorozatról csak az alapszitut tudjuk meg, de azt már hetekkel ezelőtt is olvashattuk a kiírásban. Ráadásul nem tudjuk meg, h egyáltalán hova indul el a sorozat: akkor az egész a magánhekus dolog körül forog? ha igen, akkor nagy átívelő-e a nyomozás, vagy CSI-szerű? Ebben a kritikában látunk sok pozitívumot (“minden adva van amúgy, hogy fas*a kis sorozat legyen. Jeffrey Donovan hozza azt a fura karaktert, amit szokott (etalon a Touching Evil-ben), a többiek kevés időt kapnak. Laza napos, Miami táj”; “sunny beach hangulatot, a laza poénokat, volt pár hét idézete esélyes duma”) plusz egy iszonyúan lehúzó pontszámot. Ez alapján nem tudom eldönteni, h egyáltalán megéri-e megnézni vagy sem, ami pedig egy ilyen blogon azért feladata lenne egy kritikának.

winnie - 2007. 06. 29. 10:53

“Ebben a kritikában látunk sok pozitívumot”

isten látja lelkem, hogy nem akartam írni:) egy pozitívum volt nálam, a főszereplő színész slussz. az, hogy miami nem pozitív csak helyszín. a sunny beach és tsai dolgot meg azt írtam, hogy más emelheti ki. (hiába van minden adva, ha nem hasznáják ki) az esszencia az volt nálam, hogy 65 perc tömény unalom. de ezt mé vastagon ki is emeltem.

a történetről nem akartam írni – én eddig annyit sem tudtam, amit leírtam. töbet sosem szoktam, ha ezt tudod, az nem az én saram:) és nem szokás átívelő nyomozósokat csinálni, de egy rész alapján ez nem ítélhető meg. volt egy random, nulla bűntény, a végén kipipálták kalap. nem láttam előzetest, így nem tudom, hogy minden részben ez lesz-e, de feltételezem.

winnie - 2007. 06. 29. 10:59

“Ez alapján nem tudom eldönteni, h egyáltalán megéri-e megnézni vagy sem,”

meg kell nézni és eldönteni, hogy jó-e. ha jó, akkor meg leírni, hogy “szemüveget a bírónak”:) vagy kivárni, amíg human is ír, vagy más kommentelők helyeselnek vagy anyáznak.

Road Lee - 2007. 06. 29. 11:12

Nah, most már akkor csak megnézem én is… ;)

Solmyr - 2007. 06. 29. 11:31

“meg kell nézni és eldönteni, hogy jó-e”

Nna, igen, mind az évi 40 új sorozatot le kellene tölteni és megnézni. Ami nagyon érdekel, azt mondjuk mindenképp meg fogom (pl. Chuck), de pl. a Burn Notice is egy olyan sorozat, ami érdekel, de el is lehet szúrni (másik ilyen a Sarah connor Chronichles). Jelenleg kb. mindenképp letöltök heti 5 sorozatot+szeptember-októberben 5-6 pilotot, ennél többet nem tudok bevállalni – ahogy sztem sok olvasótok sem – egyszerű időszűke miatt, ezért szelektálnom kell, amihez ez az oldal kitűnő alapot szolgáltatott a kritikáinak 90%-ával -> ezért kapom fel a fejem, ha hirtelen nem ilyet olvasok. Relax, winnie, nagyon jól nyomjátok, csak építő kritikának szántam. Meg úgy tűnik félreértettem 1-2 dolgot – külön köszi, h ezt nekem kommentben el is magyaráztad.

Solmyr - 2007. 06. 29. 11:35

“nem szokás átívelő nyomozósokat csinálni”

egyik sem hagyományos és tökéletes példa, de:
Dexter, 3rd watch

Solmyr - 2007. 06. 29. 11:36

3rd watch csak annyiban, h vannak benne részeken átívelő nyomozások is, bár a sorozat maga nem csak a rendőrökről szól

winnie - 2007. 06. 29. 16:12

de egyikre sem mondanám, hogy nyomozós sorozat.

Mammut - 2007. 06. 29. 17:30

na, ez pedig teljesen jó volt

voltak negatív dolgai, pl. az anyja, nem is értettem, minek bele, iszonyat gyenge volt

a főszereplő sztem nem a legjobb, de legalább kiegészíti a narrátor, ami cool

poénos volt ez a mcgyveres barkácsoljunk is :)

bruce campbell meg rulzik, gabrielle anwar pedig már a titkok könyvtára 2-ben is bejött, so…

poénok, miami, eyecandy hegyek, mi kéne még?

7/10

winnie - 2007. 06. 29. 17:33

ideje volt, már vártam, hogy hogy tetszett. lol viszont, hogy nekem pont csak a főszereplő jött be:)

Human Insect - 2007. 06. 30. 03:43

mammut, keblemre. jön majd a pozitív kritika is, nem kell félni. kurvajó volt.

cole - 2008. 09. 11. 08:56

betáraztam, ellőttem az első töltényt, majd kivettem a tárat és jó messzire elhajítottam…

mángorló - 2008. 09. 29. 22:44

ez nagyon szar felénél kilőttem, olyan mint valami 80 as évekbeli sorozat magnum, knight rider etc

JcGross - 2009. 11. 17. 16:37

Aki nem szereti a 80-as sorikat az szégyen fia! Az szerintem a golden age of series. Knight Rider a nagy kedvenc meg a MacGyver a másik. Nincs olyan KR episode amit ne láttam volna.
Egyébként szerintem pont ezért tetszett nekem. De nagyon. A volt kém cucc is tök jó szerintem. Olyan kicsit mint egy oktatófilm. Nekem 6.5/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz