login |

Holtsáv

2007. 07. 05. 19:52 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: kritika, méltatlanul hanyagolt,

Vagy The Dead Zone. Újabb USA-sorozat. Mindig meglepett, hogy mennyire kevéssé ismert és kedvelt és hanyagolt a sorozat idehaza – nekem mégis nagy kedvencem, sima top10-es. (Lehet, hogy a Stephen King-alap miatt horrornak hiszik sokan?) És nem azért top, mert “húde” igényes, körmönfont, sziporkázó vagy nagyköltségvetésű lenne – hanem egyszerűen azért, mert szórakoztató. Tipikusan olyan sorozat, mint a Psych – szanaszét lehet szedni, ha valaki kritizálni akarja, ha valakit idegesít, de a Psych-kal ellentétben Johnny Smith történetét nincs szívem cincálni. Ebben nyilván a sucker-ségem a ludas, a kvázi időutazós téma, ami kilóra megvesz – nagyjából a Tru Calling hajazott rá mostanában. Csak épp a Holtsáv már a 6. évadánál tart.

deadzone.jpg

Miről szól a Holtsáv? Nagyjából arról, mint a könyv vagy a belőle készült Christopher Walken-film. Johnny Smith tanár ember, balesetet szenved, hat évig kómában fekszik – és felébred. Természetesen minden megváltozik körülötte, ahogyan azt a sorozat főcímében elmondja: “Tökéletes életem volt. Addig míg kómába nem kerültem hat évre. Ébredésem után kiderült, hogy a menyasszonyom hozzáment egy másik férfihoz, a fiam nem tudja, hogy ki vagyok. Minden megváltozott. Beleértve engem is. Ha megérintek valamit, dolgokat látok. Olyasmiket, amik megtörténtek. Amik meg fognak történnik. Látnotok kell, amit én is.

A Holtsáv tehát egy jövőbe, múltba látó, problémamegoldó sorozat. Olykor nyomoz a látnok Johnny Smith, olykor katasztrófát akadályoz meg, olykor másféle érdekes látomásai támadnak. Maguk a látomások viszik leginkább előre a sorozatot, mert mind technikailag, effektek szintjén nagyon érdekesek (ütősek), mind pedig ötletek szintjén, hiszen nem csak látjuk a jövőt vagy a múltat, hanem azt is látjuk, hogy Johnny Smith hogyan éli meg. (Anthony Michael Hall remekel ezekben a látomásos részekben.)

A sorozat, amely csak a könyv alapját vette át, tehát a továbbiakban teljesen el lehet vonatkoztatni az írott alapanyagtól, 1 rész 1 sztori módon építkezik, remek filler epizódok is akadnak, olykor megjelennek ismertebb színészek vendégszerepelni és a magánélet, valamint az 5-6 főszereplő mellett akad egy vissza-visszatérő apokaliptikus szál, amely hajtja előre Johnny-t, amelynek megszállottan a megakadályozására törekszik. (Nekem pl. a Heroes – 1×01 láttán azonnal a Holtsáv ugrott be.)

Mondom, egyik nagy szívfájdalmam a sorozat hazai helyzete, minimális elismertsége. Hogy ez a nemtetszés miatt van vagy pedig az ismeretlensége miatt, azt passzolom, bár aki nem követi az angol verziót, nem veszi meg a magyar feliratos(!), R2-es DVD-t, az már három csatornán is láthatta/láthatja (AXN, M1, Viasat3).

Mindenesetre időutazás-rajongóknak, Tru Calling fanoknak érdemes bepróbálniuk, még akkor is, ha nem igazi időutazásról van szó. Ja, és még szerepel benne Nicole DeBoer is. Én őt a Kockában kedveltem meg, de többeknek a Star Trek: DS9-ből lehet ismerős, mint Dax hadnagy. És igen, még mindig nem nőttem ki abból a korból, hogy jócsajos wallpaper-öm legyen, szóval most DeBoer feszít a háttérben – igaz, jó ideje a hivatalos és szimpla Dead Zone-képen (bár, ahogy nézem, most már van S6-os wallpaper is), mivel jó fan tapétát nem nagyon sikerült találnom.

36 hozzászólás Ne habozz!

Mefi - 2007. 07. 05. 20:04

Én pont Stephen King miatt nem szeretem; a könyv fantasztik volt, de ez ahhoz képest egy kalap kaki sajna. :\

Shawn - 2007. 07. 05. 20:05

itt-ott belefutottam az AXNen.

Bones - 2007. 07. 05. 20:12

Végre írtok erről a sorozatról is! :)

Én olvastam a könyvet és láttam jó pár részt is. Igaz, a sorozatnak nem sok köze van a könyvhöz, annak hangulatához, a történet azonban alapból jó, a mellékszálak, epizódtörténetek igazán érdekesek tudnak lenni és nem utolsósorban a szinészek is remekek. Anthony Michael Hall remekül alakítja a képességekkel megvert/megáldott Johnny Smith-t, akinek tetszik vagy sem, segítenie kell másokon, miközben a saját élete befuccsolt.

Ja, és külön kedvencem a vízióinak a féyképezése. A kameramozgások isteniek…

És Winnie, egyszer valaki igazán írhatna azokról a sorozatokról, amelyekben nemcsak a történet, hanem a látványvilág, a fényképezés is különleges.

stargatelost - 2007. 07. 05. 20:20

imádom!!!! alap!!!!
nagyon jó sorozat, mindig amikor látomásozik, akkor hihetetlen érzés fog el, nagyon durva :D
csak ajánlani tudom :)

gógyi - 2007. 07. 05. 20:32

nekem is egyik kedvenc sorozatom, viszont az átívelő , apokaliptikus szállal nem vagyok kibékülve. már-már olyan érzésem van, hogy az írók nem tudnak vele mit kezdeni, egyszerűen unom.
a többi rész viszont ötletes és igazi 40 perces szórakozás.

norti - 2007. 07. 05. 20:36

Mefi: azért nem irigylem az ízlésed :D
Nekem ez az egyetlen SK könyv ami fogyasztható. Amikor megtudtam, hogy sorozat készült belőle, már a 4. évadban járt. Gyorsan ledaráltam és azóta is nézem, bár kétségkívül az első 3 évad “pörgősebb” volt. Remélem a 6. visszahozza a hangulatot kicsit, mert az előzőben volt egy-két rész, amin már ásítoztam.

Tavaly sikerült megvennem a C. Walkenes film dvdjét, bár azt is lehúzzák sokan, nekem tetszik :)

norti - 2007. 07. 05. 20:38

Ja, és R2-es DVD-t akarok magyar felirattal mind az 5 évadról :P

dragon1986 - 2007. 07. 05. 20:39

Én idő utazás suckerség miatt szereztem be, de még nem kedztem darálni :)

Mammut - 2007. 07. 05. 20:45

szeretem ezt a sorit, kivéve, mikor a főszál körül forog a rész, azok ritka unalmasak tudnak lenni, de a sima részek, melyekből szerencsére sokkal több van, igen jók

Gordon - 2007. 07. 05. 21:02

Ha megnézitek az 1. évadot, és már láttátok a filmet, akkor láthatjátok, hogy A. Michael Hallnak a frizuráját tök olyanra csinálták meg, mint Mr. Walkenét. A sötétebb jelenetekben tisztára azt hiszi az ember, hogy a filmet nézi.

Imádom ezt a sorozatot, de már unom azt a rádiós részt, amit már 50-szer leadtak és mindig azt látom a TV-ben!

Mammut - 2007. 07. 05. 21:05

“már unom azt a rádiós részt, amit már 50-szer leadtak és mindig azt látom a TV-ben”

én a viharosat látom mindig :DD

Dohi - 2007. 07. 05. 21:28

jo kis iras, koszi. engedelmeddel a kovetkezo skhq frissitesben is megemlitem :)

Lui - 2007. 07. 05. 22:48

Pilot-ot láttam több éve, az jó volt de vmi miatt mégsem néztem tovább azóta se pedig itt csücsül 3 és fél évad szinkesen. dara lesz ebből még idén. :)

Jaki - 2007. 07. 05. 23:07

Nagy kedvencem…igazán illik rá a “méltatlanul hanyagolt” jelző. Nagyrészt AMH miatt szeretem (főleg mikor olyan tipikus most-volt-látomásom-valami-nagyon-csúnyáról képet vág ), de a könyv is nagyon tetszett.

Tudja valaki hogy miért hagyta abba hirtelen a Viasat a 4. évad leadását? Nagyon kíváncsi lennék rá… Fogják azért folytatni? Vagy talán az AXN?

Mistress - 2007. 07. 06. 00:13

Nálam is fenn van a top tízben. Nekem mindig az Alaptalan gyanú című rész ugrik be először, amikor behívják Johnny-t esküdtnek. Nagyon jó rész. Én kb attól az epizódtól kezdve álltam neki nézegetni a sorozatot. Szinte vallásosan. Sok részre már nem emlékszem, de szerintem jót tett a történetnek a kis átgondolás (bár a világvége megakadályozásának ötlete kissé túlzás még nekem is) Nehogy má Indiana Jones miatt robbanjon fel a világ! Jól nézünk ki :) A könyvben egyébként Stillson öngyilkos lett, Sara pedig nem Bannerman seriffhez ment feleségül.
Én imádom az olyan sztorikat, amikben látnok van, csavaros a történet és van a főszereplőnek valami defektje. Johnny látomásait azért sorolom a defekt kategóriába, mert szinte lehetetlenné teszik az életét. Normális életet szeretne, de a víziók nem hagyják. Folyton arra az útra terelik szerencsétlent, hogy meg kell mentenie a napot. A nehéz számára néha az, hogy
Johnny nem tudja meghatározni, hogy a dolgok mikor történnek és mindig csak egy kis részletet lát az egészből. Nála összemosódik a valóság és a víziók világa. Erre rengeteg példa van a sorozatban. (pl: Netherland, Shaman, De Ja Voodoo, stb…) Én csak a harmadik szezonig láttam a sorozatot, de annyira- de annyira szeretnék mégtöbb részt látni! Nekem nagyon tetszenek ezek a jól kigondolt történetek. Én ha eljutok addig, akkor ezt darálom le a nyáron.

GOro - 2007. 07. 06. 00:52

Csak hogy legyen egy ilyen vélemény is: Na, én meg pont hogy rühellem, és sajnos mostanában egyre többször látom axn-en :S A főszereplő meg kifejezetten ellenszenves számomra… Sajnos Jericho, és a Sleeper Cell végével, és a CSI:NY kivételével nem talalok már semmi nézhetőt az említett adón.

zseb - 2007. 07. 06. 08:41

Érdekes, hogy egy évad után ugyanúgy kábelre száműzetett, mint a 24. Azt az egy évadot láttam az M1-en, és minden idióta műsorrendezési koncepció ellenére (komolyan! én nagy M1-fan vagyok, de heti két rész!!??), végig kitartottam mellette. Akkor ezt a sorozatot vártam a legjobban az összes aktuális közül.

A szinkron piszkosul jó volt (legalábbis Johnny hangja), a főhős alakja valami szívet melengetően emberi… olyan kis finom humorral, meg mellesleg a világ összes gondjával a vállán, és emlékszem, arra a sajátos Holtsáv-hangulatra, minden uténérzéstől mentesen ezé a sorozaté volt.

Nagyon *szerethető* és érdekes sorozat, és egy-egy epizód után még némi gondolatmag is születhet tőle a nézőben.

efge - 2007. 07. 06. 08:41

e leiras alapjan meg akartam nezni az elso reszt, köszia spoilert!
kis szines: AMH az Entourage egyik utolso reszeben cameozik: lehugyozik a hotel erkelyerol :D

raven87 - 2007. 07. 06. 14:40

Én még akkor szerettem bele a sorozatba mikor az M1-en kezdték el adni. Meg is sértődtem, mikor nem adták tovább az 1. évad után.

CW - 2007. 07. 06. 15:23

Top5-ös egyértelműen nálam, de kicsit hosszabb írást vártam, winnie :P

C9H13NO3 - 2007. 07. 06. 17:31

Entourage – The Dead Zone összevágva: http://www.youtube.com/watch?v=nYLwtadvI0E
:-))) Sírtam a röhögéstől…

A sorozat (TDZ) egyértelműen top10-es, többször nézhető, darálható, bármikor leporolható, időtálló, kötelező… darab! Nem is értem miért van ennyire hanyagolva :-(

Quantumleap - 2007. 07. 27. 08:30

Örülök, hogy végre írtok erről a sorozatról is. Kár, hogy csak most veszem észre. A méltánytalanul hanyagolt jezlző fullon ráillik. A Viasat majd jövőre akarja ismét sugározni, de megint az elejétől. Idióták ezek! Mi értelme volt négy epizódot lenyomni a 4.évadból. Még szerencse hogy a magyar feliratos oldalon felpörögtek az események. Nekem az első két évad a kedvencem, de a többi sem sokkal marad le utánuk. Az való igaz, hogy a 6.évadtól kezdve elég nagy atmoszféraváltás történik.

mjy - 2007. 10. 10. 22:18

Nemááár, most kezdem nézni a harmadik évadot… Olyan izé, hogy más lett a szinkronhang… :(

lacca - 2007. 10. 23. 03:58

Szerintem is kiváló sorozat, simán top10-es, én kifejezetten szeretem az armageddon szálat is. Bár a hatos évad már valóban nem volt annyira jó, a vége azért eléggé felpörgött.

Nem tudja valaki, hogy mi lesz a hetedik évaddal?

winnie - 2007. 10. 23. 07:04

még nem tudni, hogy lesz-e

deadzone - 2007. 10. 24. 22:46

én imádom ezt a sorozatot…sztem a legjobb ebbe a kategóriába….. most még csak a harmadik évadnál járok de nagyon megfogott az egész film….
megvan a rendes film is eredetibe

steve23 - 2007. 10. 26. 00:27

Én is imádom. Sokáig bele sem néztem, mert a történet (hogy a jövőbe lát) lassan minden második sorozat témája. Egyszer viszont kapcsolgattam éjjel, végignéztem, és csak utána olvastam el ,hogy mi volt amit láttam. Teljesen megfogott, más mint a többi hasonló sorozat. Más, mert érdekesebb és sokkal jobb.

Mammut - 2007. 10. 26. 01:11

a főszál részektől már egyenesen hányni tudnék, viszont a különálló sztorik iszonyat ötletesek és hangulatosak tudnak lenni, azokat bármikor meg tudom nézni, akár sokadjára is, vián és axnen már gőzöm sincs, hányszor néztem meg egy-egy részt, de ha elkezdtem, simán ottragadtam a tévé előtt

no meg ez az a sori, amiben tényleg nem tudod, milyen téma lesz még, ha nem is valójában történnek meg dolgok, de a lehetséges történésük johnny látomásában néha igencsak coolosak

és kevés soriban látni olyan természeti katasztrófát, mint hurrikán és hasonló, nemtom miért, gondolom költséges is és nem is illik a képbe, én meg katasztrófafilm-geek vagyok, az a rész anno kilóra megvett volna, ha nem néztem volna már eleve a sorit

“szórakoztató” mondja winnie, és nagyon is igaza van

bkiky - 2007. 11. 06. 02:02

Szerintem is nagyon jó sorozat, még ha sok embernek nem is jön be annyira..A történet és a szerelmi szálak is lenyűgözőek, nem beszélve a látványról..
Egy szó, mint száz, szerintem nagyon klassz kis sorozat, ajánlani tudom minden korosztálynak, akik egy kicsit el akarnak szállni a képzeletükben, h mi lenne, ha látnák a múltat, vagy a jövőt és netán változtatni is tudnának azon..

Karen-sis - 2007. 11. 16. 20:12

Egggyértelműen az egyik kedvnecem nekem nagyon bejön:):):)

mw - 2007. 11. 20. 19:54

Nagyon jó sorozat ez egyik kedvencem!!!

sisi - 2007. 12. 03. 16:27

én nagyon szeretem ezt a sorozatot. egy részt nem hagyok ki, a legjobb!

Eangyalka - 2008. 02. 13. 16:20

Nekem is nagy kedvencem ez a sorozat és bizony én is nagyon sajnálom, hogy félbehagyták a vetítését a Viasat3-on, ráadásul egy idő után úgy éreztem már összevissza adják a részeket.
Szóval jó lenne, ha ez is megjelenne itthon DVD-n ahogy sok más, lehet, hogy kevésbé ennyire jó sorozat.

Réta - 2008. 07. 18. 11:41

Én először könyv formájában találkoztam a Holtsávval, de olyan unalmas volt az első 80 oldal, hogy tőlem szokatlan módon félbehagytam és azóta sem fejeztem be. Ennek ellenére imádom a Stephen King könyvek film adaptációit. A Holtsáv film verziója is nagyon érdekes, de persze egész más mint a sorozat. Én szeretem a sorozatot is, csak le kéne már zárni néhány konfliktust, például hogy még mindig a volt menyasszonya után vágyódik vagy ezt az apokaliptikus problémát kellene megoldani, mert több évadon át már kicsit unalmas. Ettől függetlenül az egyes epizódok szerintem nagyon érdekesek. Nekem az a kedvencem, amikor egy ősi indián törzset ment meg a kihalástól.

missy - 2008. 07. 22. 20:34

imádom ezt a sorozatot.régebben is néztem,és most újra rászoktam.
az AXN-en megy 23 óra tájékán.

Riminibizlizi - 2013. 02. 20. 15:10

Most darálom, és nagyon szomorú, hogy elkúrták a szinkront a 3. évadban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz