login |

Showtime

2007. 07. 08. 18:51 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: ajánló

Egy adó kipipálva, számtalan még hátra van. A Showtime esetében azonnal örömhírrel is kezdem: már Amerikán kívül is elérhető a csatorna honlapja – az más kérdés, hogy például az alcsatornák lapjai és a tévéműsor linkje zsákutcába visz.

showtime-kis.jpgA Showtime ellentétben a kábelcsatornák zömével, HBO-módra reklámmentes és fizetős, prémium csatorna, bár 14,5 millió előfizetőjével egyelőre csak tisztes távolból szemlélheti a nagy elődöt, de tabudöngető és valóban eredeti sorozataival (és éppen ezért olykor a sikerek mellett a zakókkal) szép lassan kezd abba a státuszba felkúszni, ahol a nézők elismerően bólogatnak a Showtime sorozatainak címe hallatán – róluk majd középtájt, nézettségekkel, hogy el lehessen helyezni őket a Showtime hierarchiájában.

A Viacom-birodalom részeként 1976-ban indult a Showtime helyi adóként, hogy két évre rá már országossá is váljon. Több tulajdonrész változtatás után jelenleg a CBS Corp. részének számít. Az eredetileg (mozi- és tévé-) filmekkel felfutó adó ódzkodott a sorozatoktól, inkább “filmeztek”, viszont 1990-ben indított 30-Minute Movie című antológiájának első darabját, a 12:01 PM-et már Oscar-ra is jelölték rövidfilm kategóriában.

A kábeltévék közül először HDTV-ben is adó Showtime a filmek mellé kisvártatva profi boksz-közvetítéseket vett fel a portfóliójába, majd pedig következtek egyre növekvő gyakorisággal a sorozatok, melyek zöme jellemző módon a régebbi időkkel ellentétben nem produkál kiemelkedő nézettséget, de kritikailag manapság jóval elismertebbek – nézzük, hogy most mely szériák szerepelnek a Showtime kínálatában:

  • Dexter: A sorozatgyilkos-gyilkos-sorozatgyilkos, szociopata “rendőrről” szóló dráma a 603 ezres kezdő nézőszámot folyamatosan növelve(!) lett a Showtime zászlóhajója – a finálé 1.1 milliós nézettsége 2006-os topnézettséget jelentett a csatornának. A 12 részes 2. évad október 1-én jön.
  • Nancy ül a fűben (Weeds): A füves anyus dramedy itthon talán a legismertebb és legnépszerűbb Showtime-sorozat volt a Dexter-ig. Az eszméletlenül ötletes főcímezésen át a necces témák laza kezeléséig, minden biztosította, hogy lehessen augusztustól (7 vagy 14.) 3. évad – 15 résszel. Anno 488 ezer nézővel indított, a 2. évad 578 ezerrel (érdekes sztori a netes sajtó bakijáról). Ritka példája egy gyarapodó sorozatnak.
  • Brotherhood: A sorozat berendelt 2. évada is mutatja, hogy kábelen életképes az ír maffiózós téma. Nem egyszerű, komoly, felnőttes-politikás sorozatról van szó – természetesen két testvérrel és sok brutalitással a főszerepben. A premier 454 ezer nézőjéből hamar 150 ezer lett, de lassú növekedés és a szakma elismerése megmentette a sorozatot. Ínyenceknek.
  • L (The L Word): Ha egyszerű akarok lenni, akkor egy leszbikusos drámáról van szó, de nyilván ez csak a felszín. Mindenesetre a 4. évad után berendelt 5. szezon egyértelművé teszi a sikert – 485 ezer néző nézte az S4 fináléját (igaz a sorozat premierjét még 936 ezren).
  • The Tudors: A VIII. Henrik életéről szóló kosztümös sorozat Showtime-szinten csúcsnézettséggel indított (870 ezer néző), majd a 2. résztől kezdve azonnal a 460 ezres szinten maradva biztosította a 2. évadot.
  • A horror mesterei (Masters of Horror): A horror nagymesterei összeállnak és kvázi újjá élesztik az antológia műfaját. Minden rész különálló sztori más szereplőkkel – az értelemszerűen nem egyenletes színvonal miatt igazi fanatikusoknak. A 167 ezres nyitány utáni átlag 130 ezres nézőszám ellenére jön a 3. évad.
  • Meadowlands: Angol koprodukcióban készült, tanúvédelmis családos, extrém karakteres sorozat, mely a pilot alapján nekem túl extrém volt, human nem nyilatkozott. Még. 1 évadnál többre, az 1×03 96 ezres nézettsége alapján nem nagyon lehet számítani.
  • Penn & Teller: Bullshit: Az illuzinoista páros überszórakoztató és minden adásban funkciótlan melleket mutogat tévhitleleplező, témakörbejáró sorozata 5 évadot tudott le és folytatásra vár. Kötelező!
  • This American Life: Egy rádiós, Ira Glass tényfeltáró, doksiszagű rádióműsora tévés formátumban – tanulságos történetekkel. Jön a 2. évad.
  • Family Business: Ez már igazi dokureality – a pornóipar belülről. Igazi insider sorozat, 4 évadot tudott le, egyelőre nincs hír a késő esti széria sorsáról.

Az utóbbi évek áldozatai között kábelcsatornákra kevéssé jellemző módon scifi-ket, már-már klasszikusokat is találunk. A Showtime mutatta be a Föld-pusztítós Odüsszeiát (Odyssey 5 – itthon: RTL Klub, AXN), a posztapokaliptikus, kóborlós Jeremiah-t (2 évad), a Poltergeist: The Legacy-t (csak az első 3 évadot, utána a sorozat ment a SciFi Channel-re – itthon: Cool), az egy évadot élt Emlékmás-sorozatot, a Total Recall 2070-et (nálunk: Viasat 3), valamint az ősklasszikus, kultikus Stargate-sorozat is a Showtime-on kezdődött, hogy aztán az 5. évadot követően a SciFi Channel kaparintsa meg.

A scifi-ken kívül már csak múlt időben beszélhetünk (többek között) a 2 évadot megért Dead Like Me-ről (1×01: 797 ezer néző 2×01: 725 e néző – 2×15: 622 ezer és cancel…), az ugyancsak 2 évados Huff (456 ezres 1×01, majd 297 ezres 1.02 – nálunk: HBO, AXN), a 2 évados Sleeper Cell (296 ezres 1×01 – Terroristacsoport alcímmel az AXN-en) vagy a 2000-es cancel, profi kosarasokról szóló The Hoop Life (Zsákolók itthon vasárnap a Viasat 3-on) – míg “szitkomok” közül az idehaza is látható The Chris Isaac Show-ról, a film alapján készült Barbershop-ról (515 ezres nyitány – itthon Birkanyírás volt a film címe) vagy a kissé a Comeback-re hajazó, csúcsnézettséggel indító Fat Actress-ről Kirstie Alley-vel, mely premierje az utóbbi idők legjobb Showtime-os 1×01-nézettségét hozta 924 ezer nézővel, majd zuhant megállás nélkül (1×02: 285 ezer(!)). (A Damon Wayans-féle Underground és a White Boyz in the Hood sorsa kérdéses.)

Érdekesség, hogy a sikamlósabb témák kedvelői is tobzódhattak a Showtime-on, hiszen a The L Word mellett innen indult a klasszikussá válás útjára az 5 évadot megért, meleg tematikájú Queer as Folk (Fiúk a klubból – itthon: Cool) amerikai verziója (1 milliós nézettség után a finálé 547e volt.), valamint a 6-7 évados, erotikus Red Shoe Diaries (Vörös cipellők – itthon: Viasat 3), melyet a Playboy közreműködésével készítettek.

Végül érdemes megjegyezni, hogy a Showtime-család nem csak a Showtime-ból áll – bár a Showtime legfrissebb eredeti sorozatának a nézettségét (Meadowlands – 96 ezer…) elnézve el sem tudom képzelni, hogy hány nézőt fed le a többi adó, de ezen ne múljon. A legnépszerűbb közülük a Showtime Too (régebben Showtime 2), mely akárcsak idehaza a Cinemax az HBO-hoz képest, további filmeket és sporteseményeket ad, valamint idén a Big Brother: After Dark-ot is, amely segítségével a Ház kameráin csüngők elégíthetik ki kíváncsiságukat. Anno Showtime 3 néven futott a mostani Showcase adó – dettó újabb lehetőség olyan preierekre, melyek nem férnek el az anyacsatornán.

Ezek mellett akadnak tematizált adók is, mint a családi filmekkel operáló Showtime Family, a scifi-, fantasy- és horrormixet kínáló Showtime Beyond, az akció-, kaland-, és karatézós filmeket adó Showtime Extreme, a nőkre koncentráló Showtime Women, míg a Showtime Next a 18-24-es korosztályra hajt filmekkel és animációs sorozatokkal. (A szűkebb “család” mellett a Wiki szerint még a Showtime-birodalom része a The Movie Channel, a The Movie Channel Xtra, a Flix, valamint szőrmentén a Sundance Channel is, valamint HBO-módra nemzetközileg is terjeszkednek: például Közel-Keletet és Skandináviát is meghódították.)

A végére két logó 89-97 és 97 óta (az eredeti “körben a tévé” logót nem találom.)

showtime89.jpgshowtime97.jpg

A sorozatok változatos listáját elnézegetve, biztos nem panaszkodna az, akinek hirtelen csak a Showtime-csatornák maradnának meg a tévéjén, nem?

27 hozzászólás Ne habozz!

maniakus - 2007. 07. 08. 19:13

“lehessen augusztustól (7 vagy 14.) 3. évad – 15 résszel. Anno 488 ezer nézővel indított, a 2. évad 534 ezer nézővel, míg a 3. 578 ezerrel nyitott.”

??

a meadowlands-ot nem értem miért csak ennyien, szerintem nagyon jó. csak sajnos majdnem egyedül vagyok ezzel.

winnie - 2007. 07. 08. 19:15

weeds: jogos, köszi, javítva.

meadowlands: nagyon réteg, úgy tűnik. a klasszikus “túl jó” a tévébe kategória. sajnos a premier adata nincs meg, beszédes lehetne, hogy eleve kevesen nézték, vagy utána esett ekkorát.

maniakus - 2007. 07. 08. 19:28

jóhát, nekem dvdn is jó lenne, csak adják le/ki mind a 8 részt, mert megbolondulok :)

seven - 2007. 07. 08. 19:52

dexter+weeds miatt szeressem. mást nem nézek. de mint adó korrektnak tűnik.

winnie - 2007. 07. 08. 19:53

aki nem tette meg, a dead like me-nek szerintem kötelező esélyt adni. ha nem is most, akkor majd a pushing daisies premierje után, ha az bejön:)

vicvega - 2007. 07. 08. 20:01

a Huff-ot nagyon sajnálom, kedvenc volt, de hál’istennek lesz Dexter és Weeds

Dohi - 2007. 07. 08. 20:13

innen csak a weeds-et, a dextert es a masters of horrort nezem (ja, meg anno elcsiptem 1-1 red shoe diaries-t :)), ami tekintve, hogy mennyi sorozatuk van/volt, nem tul jo arany, plane hogy a moh-ban legalabb annyi szar epizod van, mint jo (illetve valoszinuleg tobb). ettol fuggetlenul mar csak a weeds miatt megerte letrehozani a csatornat :)

Valaki a nagyvilágból - 2007. 07. 08. 20:26

Kedvenc csatornám :)) Kínálata marha jó: Dexter + Weedst nézek, de egy L-t, Tudorst és Masters of Horrort is be szeretnék majd próbálni

Nézem, hogy a csatorna marha türelmes a sorozataival. Hiába rossz a nézettsége, ad neki egy befejezési lehetőséget (Sleeper Cell + a mostani rossz nézettségűek is kaptak kövi évadot)

De mi volt a Dead like Me-vel és a Huff-fal???
DlM-nak korrekt 600-700 ezreses nézettsége volt!?!
Dexter innen indult, a Weeds meg ezen a szinten van… MI TÖRTÉNT??

vöröszoli - 2007. 07. 08. 20:26

atyaég, ennyi adó..

damienthornn - 2007. 07. 08. 20:47

maniakus!

ne aggódj te úgy vagy a meadowlands-sal,mint én a Dirt-tel=))

Road Lee - 2007. 07. 08. 21:12

maniakus:

Take it easy, my fellow: a Meadowlands nekem is bejövős. ;) :sör:

Igaz, a pilot első negyedórája után nagyon tekergettem a nyakamat… gondoltam, végignyomom, aztán cancel lesz úgyis.
Nos, nem így történt… :)

Olyan kellemesen deviáns(!), olyan borzongatóan feelinges lett, hogy csak pislogtam…
Egy-két veszélyesen elmebeteg karakter – Ralph Brown rulz!
http://www.tv.com/photos/viewer.html?type=21&ref_id=72744&ref_type_id=101&expand=1&picnum=4
– valami ritka különc, spooky feeling…
Nekem bejövős. :thumbsup:

Csak tényleg érződik, hogy erősen rétegműfaj, tartok tőle, hogy mindössze egy évadot fog élni. Sajnos. :(
És csupán amiatt vagyok benne biztos(?), hogy lemegy a teljes évad, mert a Showtime nyomja. Bármelyik országos adón cancelt kapna – bár… azok be sem vállalták volna.

dragon1986 - 2007. 07. 08. 21:16

Stargate ST-s volt nem is tudtam, nagyon jó ismertő winnie. köszi

Donnie23 - 2007. 07. 08. 21:26

Az F\X után a kedvenc kábelcsatornám. Dexter és Weeds, de szeretném bepróbálni majd a Brotherhood-ot és a Tudorst. A már cancelezettek közül a Huff nagy kedvencem, és a Dead like me is nagyon jó. A lefutott sorozatai közül a Sleeper Cellt szeretném majd bepróbálni. Minőségi sorozatok jellemzik a Showtime-ot, nagyon szeressük ezt az adót:).

winnie - 2007. 07. 08. 21:36

a dead like me cancel a mostani számok birtokában több, mint megdöbbentő. 20%-kal esett a nézettség és puff, kasza. nem tudom, hogy mi lehetett a háttérben.

Lui - 2007. 07. 08. 22:13

Kiváló írás, kösz Winnie!

Cole - 2007. 07. 08. 22:19
friendsfan - 2007. 07. 08. 22:54

Én azért szomorkodnék ha csak Showtime-om lenne, főleg az idei kínálat miatt. A Weeds kiemelkedő, a Britherhood zseniális, a Dead Like Me is nagyon jó, a Huff szintúgy. Én így hirtelen ezeket emelném ki. De a Chris Isaak Show is fogyasztható hamár ott tartunk. Amúgy közel sem a legjobb kábeles, szerintem…

Sy - 2007. 07. 08. 23:46

Dead like me-vel úgy voltam, hogy elkezdtem nézni, hát-hát, nem az igazi, max. még egy részt nézek. Aztán amikor vége lett a második évad utolsó részének egy héttel később, és nem volt újabb néznivaló, elszomorodtam picit. Jó sori!

Csigusz - 2007. 07. 09. 00:13

Kösz Winnie, ez egy marha jó post volt most tök sok mindent megtudtam a Showtime-ról. :D Még 1x köszi.

Innen csak a Masters of Horror-t néztem de 2×02 környékén adtam egy cancelt neki.

asdkeke - 2007. 07. 09. 01:35

Meadowlands-et sajnálom h nem lesz több. Pedig nagyon jó sztem.

justy - 2007. 07. 09. 07:31

kedvenc csatorna :) a stargate miatt főleg, mostanában pedig az L word-öt darálom, a második évad egyre jobb , bár Eric Mabius nélkül kicsit más :) vki írhatna 1 postot erről a soriról is, biztos nem csak én nézem.

winnie - 2007. 07. 09. 10:39

Cole: a mostani logót én is kitettem, a régit nem találtam.

Venusz - 2007. 07. 09. 16:13

A The Tudors-ról tudok vhol többet olvasni? Érdekelne egy tört-i, kosztümös sorozat, ha igényes, és nem Kardok királynője, Zorro v nem tudom mik szintjén van.

Human Insect - 2007. 07. 09. 16:14
Venusz - 2007. 07. 09. 19:39

köszi

seth_greven - 2007. 07. 10. 16:12

csak egy gyors post anélkül, hogy végigolvasnám a többit:
én meg vagyok elégedve a showtime sorozataival.
asszem winnie volt, aki írta, hogy a JFC annyira neki nem “gyere be rózsám”, nekem viszont nagyon az, mindig alig várom az új epizódokat ;)

Lengabor - 2020. 04. 22. 14:22

Visszatért és már online is elérhető az első két része.
https://www.origo.hu/teve/20200421-erotikus-sorozat-indul-ma-este-a-teveben-tv.html

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz