login |

Tyler Perry’s House of Payne: kezdett a 2 . évad

2007. 07. 10. 18:33 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: pilot-mustra,

Igazából a sorozatra szerintem nem érdemes egy szót sem pazarolni, de a keletkezés körülményeit övező sztori sorozattörténelmet írt, így mindenféleképpen érdekes. Az meg pláne, hogy a House of Payne premierje minden idők legnézettebb kábeles szitkom premierje volt, vagyis nem lehet rossz. (De az.) Plusz, aki belekezd a sorozatba, az hosszú távra tervezhet, hiszen 100(!) epizódot rendeltek belőle. De akkor hogyhogy a 2×01 az első rész? Haladjunk sorjában.

TYLER PERRY’S HOUSE OF PAYNE – 2×01 – 2/10

payne.jpg

De először is a kérdés: ki tudja, hogy ki az a Tyler Perry? Anno hajléktalanként Oprah-t nézve kezdte megvalósítani az amerikai álmot, színdarabokat írt, idővel befutott, bla-bla és 2005-re már 75 milliót szedett össze színházi jegybevételekből és DVD-kből, de a nagy karrier még előtte állt.

Én csak azért ismertem a nevét, mert elég nagy BO-sucker vagyok (BO: box office, vagyis mozibevételek) és anno 2005. februárjában elég nagyot néztem, amikor az 5.5 millió dollárból készült Diary of a Mad Black Woman című film 22 millió dollárral nyitott a premier hétvégéjén – alig 1500 moziban. A filmet az elég nagyhatalmú Oprah Winfrey is ajánlotta show-jában, így az urban, fekete célközönság tódult is az első héten a moziba, hogy 50 milliót jövedelmezzen a film, amit Tyler Perry írt saját színdarabjából és főszerepelt Eddie Murphy-módra több szerepben, melyek közül az egyik a kövér, néger nő, Madea volt.

Siker – naná, hogy jöttek a folytatások, amelyek elé szerényen odabiggyesztették Perry nevét is. 2006-ban ugyancsak a kövér néger nős Tyler Perry’s Madea’s Family Reunion (6 millióból az első hétvégén 30 milliós bevétel, ami 63M-ig nőtt). Ez volt eddig a második és utolsó mozifilm szerepe Perry-nek, ami nem rossz mérleg, de 2007-ben még megrendezte a Tyler Perry’s Daddy’s Little Girl-t, ami nélküle is hozott 30 millió dollárt. Persze nem kell aggódni, 2008-ban Madea visszatér.

És, hogy hogyan kerül a csizma az asztalra, illetve a tévésorozat a TBS-re? Tyler Perry azt mondta az adónak, hogy megírja és leforgatja a sorozat első évadát, 10 epizódot, hogy azt leadják a csatorna valamelyik helyi hálózatán – és akkor majd dumálnak a továbbiakról. Ez megtörtént, a szitkom első évadát tavaly ledarálták 12 nap alatt, a TBS azt mondta, hogy “Jó ez, kellesz nekünk, Perry fiú!” és leszerződtek vele 100 epizódra, ami eléggé páratlan dolog a sorozatbizniszben.

A TBS számítása naná, hogy bevált. A 2×01, kvázi a nagyközönség előtti premier 5.8 millió nézőt vonzott kábelen, ami csatornarekord és minden idők kábeles szitkom rekordja is egyben. És minek köszönhető ez? Annak, hogy Tyler Perry írt és rendezett, de a lényeg, hogy a 2×01-ben ismét felvette a kövérruhát, a parókát és megjelent Madea-ként. Több nem is kellett a sikerhez.

A Tyler Perry’s House of Payne, amúgy egy sima családi szitkom, fekete szereplőkkel, de szerencsére nem a klasszikus UPN-fekaszitkom vonalon. Itt nem fogják vissza magukat, simán lehetne akár fehér szereplős sorozat is. Persze ettől függetlenül nekem nem jött be, nagyon nem, csak azért emeltem ki a fenti tényt, mivel ez bepróbálhatóvá teszi főleg a szitkomőrültek számára a cuccot. Ha más nem, remélem human ugrik rá. Látszott, hogy a UPN-nel ellentétben itt akadnak poénok és vicces beszólások, egyszerűen az érdeklődésemet nem tudta felkelteni és tisztára bealvós volt a premier. A sztori amúgy egy sima többgenerációs családi együttélést mutat be és azt a fenti +1 pontot az jelentette, hogy az legalább jópofa volt ahogyan az apuka folyton ki akarja dobálni a nála henyélő, állandóan átjáró, de már nem nála lakó családtagjait.

Ez egy kritika vagy kritikácska volt. A Perry-filmekre mindig is jellemző volt, hogy a célközönség (35 fölötti fekete nők) imádta, de egyébként szörnyű kritikákat kapott – én sem lógok ki a sorból. Az iMDB-n az első filmje 5.1-es átlaggal még viszonylag korrekten szerepelt, mondjuk. Így nyilván az én írásomat is helyén kell kezelni, mostanában már kigyógyultam a “férfi kövér néger nőnek öltözik” komédiákból. Mondom ezt akkor is, ha Madea csak a 2×01-ben jelenik meg. Éppen ezért nem is csoda, hogy a nézettség a premier után visszaesett 3 millió környékére, ami még így a TBS legnézettebb műsorává teszi a House of Payne-t.

Na, valaki?

Szerdánként, TBS, 21.00

6 hozzászólás Ne habozz!

ErOK - 2007. 07. 10. 18:41

“miközben lezúzok vagy 6-8 pilotot és míg “megírom” őket”

Szóval ez az egyike annak a 6-8 pilotnak?! :D

Béla_la - 2007. 07. 10. 20:33

Én! Mert szeretem az ilyen tipusu sitcom-okat!

etiop - 2007. 07. 11. 17:43

Az egy buta szteretípia, hogy a néger férfiak szeretnek kövér néger nőnek öltözni. :D

friendsfan - 2007. 07. 11. 17:47

Ez az egyik leggyengébb néger szitkom számomra. Pedig én minden szitkomot el tudok fogyasztani. Ha valaki igazi néger szitkomot akar, akkor a The Cosby Show-t nézze, az mindegyiket übereli, még a Kaliforniába jöttemet is…

Hunnenkoenig - 2007. 07. 11. 23:29

En nem tudom miert kell igy megkülönböztetni, hogy fekete meg feher sitcom.

Szerintem nincs köztük semmi különbseg.

A feher sitcomokban mindig van egy fal fekete es forditva. A temak es a poenok mindig ugyanazok. En csipem öket, mindegy milyen szinük van.

Mondjuk igazabol sitcomot nem töltök le, csak tv-ben nezek.

Es amugy meg nem csak a fekete feerfiak szeretnek köver nönek öltözni. Epp most lattam, hogy John Travolta is annak öltözk a legujabb filmjeben, de akar megemlithetjük Robin Williamset vagy Dustin Hoffmant is. No meg a rengeteg nemet ferfit, akik mindenfele farsangot es csaladi összejövetelt kihasznalnak indokkent vicces müsorok es homevideok keszitesekor, miert öltözhetnek az asszony fehernemüjebe (ami nekem mindig hanyingert okoz).

winnie - 2007. 07. 12. 08:05

a fekete szitkomokról azonnal lesz fogalmad, ha megnézel egy upn-szitkomot. ha nem töltesz, akkor nem láthattál: all of us, girlfriends, the game, one on one. ezek a upn-szitkomok mind lötyögősek, nem feltélenül nevet rajtuk az ember, csak viccelgetnek benne és mindig fontos a romantikus, az összetartozós szál. meg aztán a fekete szitkomokban más típusú, egyedi poénok is vannak. pl. egy everybody hates chris-t nem neveznék annak és, mint írtam a house of payne is teljesen kommersz.

nőnek öltözés: rw és dh sem ma öltözött nőnek. tyler perry, martin lawrence, eddie murphy viszont 2 éven belül – nem először. itt klasszikus sztereotípiák kifigurázásról van szó, btw. a big fat néger mamma-ról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz