login |

Pilot-mustra: Gossip Girl – 1×01

2007. 09. 24. 10:20 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: 2007/08, kritika, pilot-mustra,

Tinisorozat, egyelőre viszonylag kevés szülői jelenléttel (bár az egyikőjük lefeküdt Trent Reznor-ral), a múlt sötét titkaival a felsú tízezer miliőjében, egy előkelő iskolában egy blogger (exkszó, ekszó, ‘nyád!) narrálásával – eyecandy-hegyekkel, nyilván. Ilyen körítés mellett adja magát, hogy a sorozat, ha nem is ütős, akkor guilty pleasure lehessen – mint ahogy human lehúzásánál egyes kommentek utaltak is erre. Én nem köntörfalazok. Guilty? Lehet. Pleasure? Nem. A Gossip Girl überhype ide, Josh Schwartz oda, rém gyenge lett. (Nagyjából lőjétek be nekem a Hidden Palms szintjére mínusz haláleset, vagyis akinek a HP bejött, az ne is hallgasson rám:)

GOSSIP GIRL – 1×01 – 2.5/10

gossip_girls.jpg

Izé. Annyi mindent lehetne írni a pilot-ról, hogy komolyan nem tudom, hogy hol kezdjem. A főszereplő, ahogy human is írta, eléggé fura választás, kissé érettebbnek tűnik a többieknél (a 40 éves tinilány?), pedig ezúttal (egy 14 éves állandó szereplőt kivéve, aki a Grincsben volt a kislány) valóban 20-21 évesek alakítják a gimnazistákat, ráadásul a nevezett szőke csaj még fiatalabb is a másik főszereplő barnánál. Oké, én is leírtam, szerintem nagy mellényúlás volt a casting-olása.

Az is mellényúlás volt, hogy (oké, ez nyilván az én hibám) a fiúszereplők gyengék és ugyanolyanok, egyszerűen nem tudtam, hogy melyik kicsoda – persze a lúzer kivételével, akit olyan ügyes casting-oltak, hogy bármelyik menő csávó is lehetett volna helyette ilyen alapon. A lányok karakterekre sem lehet túl sok pozitívat elmondani, aki érdekes volt, az meg elsősként sem lehet olyan naiv, hogy elhiszi, hogy a suli macsója a buliban csak beszélni hívja félre az emeletre… (Farkas Kati meg nem kap sok szerepet.)

Egyszerűen nem működik a pilot. Hiába az (ön?)irónia, a roppant sekélyes mondatok, a röhejesen beszélő nevek (aki menő az Waldorf vagy van der Woodsen, aki csóró Humphrey) és az ordas jó-rossz gimis klisék; ha a sorozat szereplői néha baromi mélyek akarnak lenni, akkor csak mosolyt váltanak ki a nézőből, mivel az egész valahogy hihetetlenül mesterkéltnek hat. (Kedvenc bénázásom, amikor a csaj azt mondja, hogy “Nem miattad jöttem vissza.”, a zeneszerző pedig azonnal rázendít egy szomorú témára. Nulla fantázia…)

A sekélység csimborasszója persze az ábrázolt blog és SMS-mánia (hehe, jó helyen írom – lehet, hogy a Junkie-update-eket is kiküldjük SMS-ben?), ami megint a trendiségnek szánt kikacsintás, de inkább idegesítő, mint jópofa, az meg pláne, hogy a sok lúzernek fogalma sincs arról, hogy ki is az a titokzatos bloggerlány, aki narrálja a sztorit.

Pedig csak kell lennie mostanában egy új amerikai tinisorozatnak, ami el fogja kerülni a műfaj rákfenéjét, vagyis a “mindenki mindenkivel és, ha elfogynak az opciók, akkor hozunk egy visszatérő szereplőt” klisét. (Zenei téren nem semmi a sorozat, legalábbis mennyiségben. A kommentekben fel is sorolom, hogy miket hallani.)

Egyetlen dolog miatt vállalom be még a második részt is: a végén Kristen Bell nem mondta, hogy “ekszó, ekszó”, s ennek hatására nem vágtam bele a fotelt a monitorba. (Oké, a közepén volt egy 5-8 perces szakasz, ami nem volt rossz, szóval a remény megvan.)

28 hozzászólás

winnie - 2007. 09. 23. 14:39

– “Young Folks” by Pete Bjorn and John
– “If It’s Lovin’ That You Want” by Rihanna
– “What Goes Around…Comes Around” by Justin Timberlake
– “Diamond Hipster Boy” by Washington Social Club
– “Concerto in G” by Antonio Vivaldi & Brian Reitzell
– “99%” by The Mooney Suzuki
– “Bounce With Me” by Kreesha Turner
– “Back to Black” by Amy Winehouse
– “Space For Rent” by WhoMadeWho
– “Send You Back” by Matthew Dear
– “Photograph” by Air
– “Joyful Waltz” by Zdenek Bartak
– “Hang Me Up to Dry” by Cold War Kids
– “Time Won’t Let Me Go” by The Bravery
– “Hard to Live in the City” by Albert Hammond Jr.
– “The Way I Are” by Timbaland Feat. Keri Hilson and D.O.E.
– “Go” by Hanson
– “Don’t Matter” by Akon
– “Knock Knock” by Lyrics Born
– “The Gift” by Angels & Airwaves

winnie - 2007. 09. 24. 10:22

ja, és a kép az imdb-ről van, nem a pilotból ollóztam.

szucsitg - 2007. 09. 24. 10:33

mi van trent reznorral? :)
xoxo, meg tényleg gáz, de azért kristentől szívesen kapnék:D
amúgy a kritika igaz, egyetértek vele, de nekem mindezek ellenére akkor is bejött. ill nem is ezt mondanám, hanem vmi ott tartott végig. a k-ville 5percen belül kinyomtam, a back to you-t végignéztem, majd azzal a lendülettel, ahogy bezártam a videólejátszót, töröltem is…

winnie - 2007. 09. 24. 10:40

kelly rutherford NIN-groupi volt és a festőcsóka “úgy” találta őket vagy ilyesmi, ha jól értettem.

szucsitg - 2007. 09. 24. 10:48

akkor mégis jól hallottam a nine inch nailset benne, így h mondod, már eszembe jutott. köszi:)
amúgy az sms-s junkie értesítő nem is rossz ötlet:P;)

tyborg - 2007. 09. 24. 11:25

bizony, nagyon pöpec benne a zenei válogatás, amit én sok sorozatból hiányolok. Nem is csoda, Josh Swartz bevált zeneválogatója dolgozik itt is: Alexandra Patsavas. Hozzá kötődik rengeteg sorozat: OC, Grey Anathomy, Rescue Me, Mad Men, Rosswell, és még sok más.

Ádám - 2007. 09. 24. 13:52

Nekem is a leginkább az tűnt fel hogy rengeteg a zene, nagyon sok volt. Viszont ez hogy 20 különböző szám volt ez fel se tűnt. És akkor még emellett volt az incidental music?

lex - 2007. 09. 24. 14:38

GosGirl: nem volt ez más, csak egy rohadt költséges Smallville-reklám :D
Lásd: http://img261.imageshack.us/img261/7471/svadonbusxg1.jpg

Néhány perccel ez után a jelenet után adtam fel amúgy a Pilot nézését. Sablon karakterek, sablon konfliktusok, sablon arcok: sunyi lányka sunyi tekintettel, kedves lányka meg őzike szemekkel.

És az meg egyenesen röhej, hogy annyi zenét nyomtak bele, ami más sorozatnál 3 rész alatt születik. Mint egy 42 perces videóklip. De gondolom rohadtul trendi akart lenni.

soprano - 2007. 09. 24. 14:42

basszus:) nekem hidden is tetszik ,greek is, narancsvidék is ,és ez is:D mi van velem ?
amúgy zenék odavágtak rendesen

mata - 2007. 09. 24. 14:52

A buszos Smallville-reklámot én is észrevettem:)
Viszont lehet h én vagyok láma, de mi f*szom az az Xo-Xo?
Mi az anyámért mondogatja a mi Kristenünk?

szucsitg - 2007. 09. 24. 14:58

xoxo, h pontos legyek. hugs and kisses. és azé’ mondogatja, mert szeret minket.:D LOL

mata - 2007. 09. 24. 15:59

Nanemáááá:):)
LOL…

winnie - 2007. 09. 24. 16:20

tudod, klasszikus.

x: két száj csókba forr.
0: 4 kar ölel.

és ez duplázva. trendi, csajszis duma.

mata - 2007. 09. 24. 17:33

Hu, bakker, most esett le igazán…
Felülnézetből –> xo-xo:):)
Jó, jó, nekem is kicsuszik párszor a LOL, meg a STFU, meg a társai, de ez már sok!
Ez szörnyű…

rivercard - 2007. 09. 24. 18:36

a fiu casting el van baszva????Chuck maris geci szimpatikus benne:Dkurva geci arca van:Dimadom az ilyen balfasz tetuket X0x0:D:D:D:D

len - 2007. 09. 24. 19:18

AZÉRT NE SZALADJON ÍGY EL VELETEK A LÓ, IGENIS VOLTAK JÓ PILLANATOK A GossipGirl PilotBAN!! PL.:
-Jenny’s fashion emergency

len - 2007. 09. 24. 19:20

-Chuck úgy “ámblokk”
-a rövid, jópofa, hangulatos (bizsergős) intró, bár ezt a Pilot után tuti lecserélik olyan tipikus “tini mosolygunk a kamerába opening-re”
-A Serena-Chuck / Serena-Nate / Nate-Blair összevágás, na az igen ott volt…

TorrenteXY - 2007. 09. 24. 19:29

Van benne Air-zeneszám?
Akkor akármennyire lehúztátok, megnézem a GG-t.
Én azt az együttest még csak jó cuccban halottam. :)
Egyébként van valami oldal ahol nyomon lehet így követni a sorozatok zenéjét? Vagy csak sorozatonként fórumok, mint a Grey’s Anatomynak?!

szucsitg - 2007. 09. 24. 19:39

wikipedia, egyedi wikik, saját oldal.

friendsfan - 2007. 09. 24. 19:59

Nekem a Hidden Palms “bejött”, de csak azért mert rohadt rövid. Viszont egy tinisorozatot sem tudtam komolyan nézni. xoxo, ez télleg LOL.

winnie - 2007. 09. 24. 22:14

“a fiu casting el van baszva????”

csak azért, mert nekem mindegyik egykutya volt:)

dorcsi - 2007. 09. 24. 22:35

A francba nekem tetszik :D.
Annyira béna, h. már jó.

thomasson - 2007. 09. 29. 22:11

Nekem a Hidden Palms és ez is bejön.Meg leszek kövezve de a Gilmore Girls viszont nem tetszett.Hát úgy látszik én nézője leszek a sorozatnak, amig le nem lövik.

Kenzo - 2007. 10. 12. 16:14

Nekem is bejött :D Chuckot szerintem nagyon jól eltalálták, ő az egyetlen akit birok… de őt nagyon :D Amúgy a részek meg egyre jobbak. :P

Salana - 2008. 06. 26. 21:53

Kövezzetek meg de nekem tetszik, Chuck a legjobb, azzal a kis sunyi fejável, meg az egy egész tömbházat betöltő egójával, de most komolyan asszem z utolsó előtti részben szólt be úgy, mikor mindenki elmondta a baklövését, h I’m Chuck Bass, Nate kicsit szerencsétlen, Jenny idegesitő, viszont az ősök jófejek, főleg Lily meg Rufus

Zoed - 2008. 12. 31. 15:00

Hát, én már végignéztem az összes kint vetített részt; és nekem bejön a sorozat. Nem azért mert tele van aggatva jócsajokkal – persze az sem mellékes. Én annyit fűznék a szereplőválogatáshoz hozzá, hogy majdnem egy-az egyben azok a karakterek mint akik anno az OC-ben voltak.
itt meg lehet nézni, hogy tényleg így van. De szerintem jól alakítják a színészek a szerepeket – habár valahogy számomra kevésbé szerethetőek. (Az OC végénél én űrt éreztem – itt nem hiszem,hogy fogok)
A story sem biztos h bejön az akciókhoz meg sci-fikhez szokott geek-eknek; azért mégis jó el-elkalandozni gondolatban, hogy milyen is a felső tízezer élete.
A narrátorságot persze már ismerjük pl a Született Feleségekből; itt ez adja meg az egésznek a keretét. Sztem a magyar szinkron jó; leszámítva a főnarrátort – engem idegesített; főleg a Pletykacica.
Persze sorozatot csak eredeti nyelven van rételme nézni.

mama_gold - 2009. 01. 31. 14:53

Zoed: ellent kell mondanom, a magyar szinkron pocsék:(
én ugyan az elejétől angolul nézem felirattal. Nagyon tetszik az eredeti hangjuk, számomra jó a szereplőgárda. Bár én könnyen elfogadó típus vagyok:)
A narrátorság nagyon ötletes és számomra buli: a Grace klinikába, Tuti Gimiben is annyi jó dolgot, idézetet mondtak el benne, szerintem a született feleségekbe is nagyon hasznos volt, bár azt már egy ideje nem nézem, idegesítő lett:(
Lehet, hogy OC hasonlás, de nálam ott akkor lett űr, mikor Micha Bartont kiírták a sorozatból, így az 5. évad számomra döguncsi volt, de azért megnéztem:(

winnie - 2009. 01. 31. 15:05

“Zoed: ellent kell mondanom, a magyar szinkron pocsék:(”

nem kell ellent mondani, ezt mindeni hadd döntse el maga, de persze szinkron kérdésébe annak van a legkevesebb beleszólása, aki ismeri eredetiben. aki még nem hallotta angolul, az tudja elfogulatlanul megítélni a szinkront.