login |

The 4400: a 4. évad – írta rhynn

2007. 10. 10. 09:52 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Befejeződött, lehet várni jövő nyárig az ötödik évadra – már, ha egyáltalán lesz. A nagy kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán? A 3. évad lezárása után a készítőknek egy új irányvonalat kellett felvenniük, amit meg is próbáltak, több-kevesebb sikerrel. Fejtegetés a 4. évad fényében, természetesen spoileresen a tovább mögött.

4400-s4.jpg

Az ötlet nem volt rossz, bár sok rész szerintem kidolgozatlan maradt, van egy-kettő olyan, amit nem teljesen értettem, néhányat meg túlzásba vittek. Előszőr is, a főbb szereplők megváltoztak. Háttérbe került Richard, Maia, egy kicsit Jordan és Isabelle is, helyette kaptunk sokat a Baldwin családból (Shawn, Tom, Kyle, öcsike, meg a velük szimbiózisban élő karakterek, pl Diana).

Az első részben Graham karaktere nagyszerű volt, örültem volna, ha kicsit marad, de ugye jött az 1 rész 1 képesség elmélet, ami 3-4 rész után szinte el is maradt, helyét fokozatosan átvették a megjelöltek. A filmes faszi zseniális volt, talán őt bírtam a legjobban az újak közül, tényleg volt egy feelingje, viszont ez az idei ellenfél banda valahogy nem jött át. (Nálam ez lehetett a cápaugrás, bár jövőre még kapnak egy esélyt a nem túl nagy nyári felhozatalban.)

Elkerültük a jövőt, teljesen új távlatok nyílnak meg, ennek ellenére a már megszűnt jövőből visszajönnek a gonoszak, akik fejlődtek is, hisz korábban ilyet nem nagyon tudtak. Winnie nagy időutazás-sucker, talán ő majd megmagyarázza, hogyan. Megint az volt az érzésem, hogy az ellenfeleket túltápolták, s az utolsó részben valahogy le kellett győzni őket.

Igéretet kaptunk, hogy megtudjuk kik a jövő emberei, ez félig meddig sikerült is, de azt nem, hogy miért pont ezeket az embereket rabolták el? Rengeteg kihasználatlan szál volt, pl. Kyle képessége, az egész prófécia dolog, az hogy Jordan elvileg ismeri a jövő embereit, mégse tudott ellenük semmit tenni. April képessége és karaktere is jónak tűnt, de egyetlen rész után el is tűnt, anélkül, hogy bármi is történt volna.

Isabelle is visszakapta a képességeit, ahogy azt korábban is gondoltam, meg ezt a gonosz mentalitást is, de valahogy ez a része se volt hiteles. Ha nekem azt mondják, hogy az a dolgom, hogy gonosz legyek, nem leszek gonosz. Ebben a karakterben is több lehetőség lett volna. Richard visszajött, nem tudtuk meg hol volt, mit csinált, miért kellett visszatérnie.

Olyan érzésem van, mintha sok karakter esetében nem tudtak volna megállapodni a pénzügyekről, vagy hasonlókról, mert jó karakterek feltűntek, megírták őket, berakták őket a storyba, rész vége, s se hire, se hamva egyiknek sem.

Ez volt a véleményem a fináléig. Aznap reggel viszont valahogy visszatért a 4400-lázam, alig győzöm számolni a hátralévő napokat. Ez az utolsó rész tényleg jó volt. Izgalmas, mozgalmas, cliffhangeres, minden ami kell. Az egyetlen negatívum talán, hogy az egész marked-es storyline-t körülbelül két részben össze lehetett volna hozni, talán túlzottan is elhúzták a dolgot.

Shawn kisöccse is érdekes volt, nagyon ki akarták írni a sorozatból “Shawn lelkiismeretét”, hiszen elég rövid úton vége lett. Cserébe viszont beindította azt a vírust, ami örökre megváltoztatta a világot. A –várható- ötödik évad kérdése pedig az lesz, hogy mit csinál az USA egy várossal, ahol már csak promicin pozitívok + 1 ki nem rakható főszereplő él?

Welcome to Promise City!

Két spoiler kérdés a végére: Van aki úgy gondolja, hogy Isabelle meghalt, ill. hogy Tom beveszi a Promicint? Én valahogy egyiket sem hiszem.

31 hozzászólás Ne habozz!

vape - 2007. 10. 10. 10:38

nos, ez a sorozat remek példája annak, hogy hogyan lehet elcseszni, túlerőltetni, túlcsavarni valamit, amit már rég be kellett volna fejezni.

az első évad hatalmasat robbant, a második is, majd a harmadiktól megindult a lejtőn, ami egészen a negyedik évad első pár részéig tartott, akkor úgy tűnt, a régi sorozat visszatért.

véleményem szerint nem. a 4. évad utolsó részéből az első harmadot néztem meg, a maradékba csak beletekertem. tőlem ez a sorozat is megkapta idén a cancel-t.

mondjuk ez nem jelent semmit, majd kiderül, hogy csak én ástam el ezt a sorozatot, vagy a csatorna is. kár volt ezt az eleve unszimpatikus Kyle gyereket ennyire nyomni.

Seeley Booth - 2007. 10. 10. 10:41

Köszi a képért, imádtam ezt a pillanatot, a három Baldwin, ahhh.

rhynn - 2007. 10. 10. 10:45

Várom a szövegben Winnie-nek feltett kérdésemre a választ :D Köszi a postot.

Flaki - 2007. 10. 10. 10:54

Tény hogy az évad közel sem üttött olyat mint az első(k), de ennek ellenére kifejezetten nézhető volt. A cliff is elmegy szódával, viszont tényleg nem tudom mi lesz a sorival ha itt elkezd mindenki szuperpavát használni (ha már a heroesban se tudják megoldani, a 4400ban még kisebb az esély rá hogy a végeredmény nézhető lesz sajna :S)

Mindezek ellenére – már csak a szokásos nyári uborkaszezon miatt is – ha lesz 5. évad én nézni fogom, de nem fogom felvágni az ereim sem, ha esetleg itt lesz vége.

Rhynn – jó írás volt, tömör, összefoglaló. Gratula.

Jimbo - 2007. 10. 10. 10:56

szerintem is a 4. évad hatalmas vissza esést produkált story szinvonalban… nekem is olyan érzésem volt , hogy van olyan rész az évadban ami tök bele illik a környezetbe de egy csomó elnyújtot felesleges töltelék volt…színészek is nekem megfáradtak sokhelyen…a befejezés és tök mást mutatott mint amit valószínü a sorozat kezdetén elterveztek
ha lesz is 5.évad beprobálom de már csak félve mert nekem csalodás volt és sok helyen unalmas a 4. évad pdig még az első 3at simán daráltam!

pepe - 2007. 10. 10. 11:00

isabelle meghalt (szerintem kimerült a karakter), tom beveszi a cuccot (lenne értelme a továbbiaknak, ha nem venné be?).

tényleg a filmes faszi volt a legjobb arc, és valóban nagyon összeszedetlen évad volt, főleg a finálé kivételével a második fél. egyre zagyvább a főszál, inkább lenne kevésbé koncepciózus az egész, csak jönne vissza a kezdeti hangulat.

bigdadylacika - 2007. 10. 10. 11:21

Ez a sorozat nálam cancel.
Teljesen gagyi lett a végére. bonyolult meg béna.

Jamesch - 2007. 10. 10. 11:36

Nekem ez az évad nagyon tetszett(pláne a finálé), lehet azért mert az előző elég gyenge volt.
Én pl Richardot nagyon nem hiányoltam, elég béna színész és balfék a karaktere.
Sztem nagyon jól összehozták az eredeti Collier vs Ntac körbe bejött a harmadik, aki az igazi ellenség, és így talán van is értelme a hepajnak. Bár őket nem magyarázták túl, és sztem nem huzták el.
Szal nekem bejött

Freevo - 2007. 10. 10. 11:41

Isabelle karaktere szerintem is nagyon kimerült, ebben az évadban is csak szenvedtek vele az írók. Tomnak pedig tényleg illene bevenni a promicynt, bár kétlem, hogy ez már a következő évad első részében megtörténne. Egyébként én valami olyasmit tudok, hogy ezek a markedek valami jövőbeli szeparatista mozgalom tagjai, de számomra ez valahogy nem derült ki pontosan.

rhynn - 2007. 10. 10. 12:14

Azt nem értem igazán, ha elakadnak az alkotók, stb. Miért nem foglalkoztatnak Sci-fi írókat mondjuk az alaptémához.

Rengeteg fiatal író van, ha nem is tudnak forgatókönyvet írni, akkor még valaki mellé és kész.

Heroesnál ez a jó, hogy Tim Kring nagyon nagy képregénymániás. Nem kell neki részt írnia (az borzasztó) de az irányvonalat nagyon el tudja találni.

Ráadásul sok-sok ilyen író szerintem összecsapná a két tenyerét, hogy valamiből megélhet, nem is kerülnének olyan sokba.

Merlinicus - 2007. 10. 10. 12:23

A többi évadhoz képest erős lejtmenetbe kapcsoltak, nálam a 4400 visszaesett 1100-ra (hogy egyik képzavaromat a másikba ne öltsem:)

Arra rájött valaki, hogy a producer asszonyság által az első részek vetítésekor tett kijelentés, miszerint a végén valami hatalmas tér – idő őrületbe csöppennek, mire vonatkozott? Sztem ez nem volt sehol sem őrület és pláne nem vitte el a sorozatot valami teljesen új irányba. Vagy csak elaludtam?:)
Egyedül tényleg az utolsó rész az, amelyik megállt a lábán –> sztem. 5. évad – fenntartásokkal.

Hunnenkoenig - 2007. 10. 10. 12:47

Nekem tetszett az evad. Kicsit mas volt, mint az elözöek es a markedek kicsit B-movies dolog volt (vagy inkabb 50-es evek sci-fije), de ezt a rendezö sraccal önironikusan megoldottak.

Mondjuk jobban örültem volna azert ha komolyabbra veszik es normalisan vezetik be öket, ha mar szüksegük van ra. Amikor mar igy elkezdenek kikacsintgatni, az elegge nem jo jel (lasd X-aktak videoklippes es hasonlo reszei).

Szoval en nezni fogom mindenkeppen, ha lesz folytatas, mert igazabol semmi jo komoly sci-fi vagy misztikus sori nincs mostanaban (lost-on kivül, de az ams kategoria).

herozs - 2007. 10. 10. 13:18

nekem is tetszett :)

csak az a bajom vele hogy kicsit lassú folyású az egész, és sok karakter valóban béna. de valahogy élveztem azért, utolsó rész meg szerintem is atomjó volt, mondjuk elképzeltem hogy ha több milló ember képességet kap akkor milyen ketyetlen képességek lesznek, ami ellen a kormány már csak egy neutronbombával tudna kb védekezni, ha normális háború lesz kb semmit nem tudnak csinálni.
na én várom az 5. évadot

Hunnenkoenig - 2007. 10. 10. 13:22

A kerdes az, hogy a kepessegek közt mennyi durva kepesseg lenne, amit rossz emberek rosszra forditananak (lasd a csajszi huga… neveket sose tudok megjegyezni).

Mikor ket szomszed tüzlabdaval dobalja egymast, mert összevesztek, hogy kie az alma, ami atlog a szomszed kertjebe…

Ahhoz mar kellene egy superpowa rendörseg is…

Na egy ilyen CSI: Promise City spinn offot megneznek… :-P

Junior - 2007. 10. 10. 14:10

Évad elején valahogy úgy voltam vele, hogy ha már eddig eljutottam nem hagyom abba. Nem hagyom veszni a sok beleölt időmet :-) Nem tetszett az évad, Izabellet utáltam már elejétől fogva, de volt pár jó rész, pl: mikor a szemüveges okos srác munkatársa álmodik, vagy mikor Tom követi Kylet a promicin + faluba, és a rendező srác is telitalálat. De hol van Richard? Lily is visszajöhetne, na mind1.

Byron - 2007. 10. 10. 14:31

Nekem is tesztett a részek többsége.
Bár kifejezetten utálom, ha egy sorozatban a legszarabb epizód és az évadzáró között ilyen nagy a szakadék.
A 24-es Sherry iszonyatosan utálható karakter, nagy ötlet volt, de szerepelhetett volna többet.
Ezek a gonosz jövősök meg olyan csarnokban voltak, mint a visszaküldők, szóval vagy átvették a hatalmat, vagy ugyanazok, vagy nemtom, ebből még lehet sok jót kihozni.
Meg általában is egy ilyen történetben rengeteg a potenciál, csak ki kell hozni és össze kell rakni.
A 4. évadban már kihozták, csak még nem tudták egészbe gyúrni.
Én azért továbbra is fenntartom az esélyt.

Biohazard - 2007. 10. 10. 14:53

Sztem ez a sorozat tipikus esete annak,amikor tul sok
dolgot akarnak belerakni tul keves helyre. Kismillio oldalag van,ami nemhogy nemlett megmagyarazva,de meg csak utalas sincs ra,hogy mi lehet a megoldas. Ilyen szempontbol a Lost-ra hasonlit. Egyre tobb es tobb megoldando problema,felmerulo kerdes..es nemhogy fogynanak,de egyre gyarapodnak. Sztem egy kicsit el lett kenve a vegere a dolog:semmi igazan konkret valasz,csak vmi t*knyolas,amivel ki van szurva a kedves nezo szeme :() Azt hiszem,nem csak 1-1 szereplo ult le a vegere,hanem az egesz sorozat kicsit kimerult erre az evadra. Tobb benne az atvezetes,mint a tenyleges tortenet!
vape – nos, ez a sorozat remek példája annak, hogy hogyan lehet elcseszni, túlerőltetni, túlcsavarni valamit, amit már rég be kellett volna fejezni. Azt hiszem,ott a pont..
Idoutazos resz? Emberek! Ki talalja ezt ki?! Ezen mar a terminator idejeben is csak kinosan vigyorogni tudtunk es vallat vonogatni es azt mondani: WTF?! :) En vagyok az apad,visszajottem a jovobol,hogy megmenteselek teged,es egyuttal fel..idegesitsem anyadat es igy fogsz megszuletni TE! A jovoben,amit most meg fogok akadalyozni.. aaaaaaaaaaaaargh!

Tyberius - 2007. 10. 10. 15:42

Hali!
Lehet arról valamit tudni, hogy mikor jön a negyedik évad valamely magyar csatornán?

winnie - 2007. 10. 10. 15:43

elvileg hasonló ütemben, így januárban várható a cinematrixon, de ez még nem 100%

Tomi - 2007. 10. 10. 17:05

Nekem a 3. évad 5-6. részénél lett cancel. Majd ha a tv2 elér oda, akkor lehet megnézem magyarul.

BiL - 2007. 10. 10. 17:19

hi
talán csak én néztem ezt olyan fanatikusan mert minden átjöt/lejöt nekem belőle logikusan csak belekellet gondolni nem pedig ilyen hülye mentalitásos sorozatként (mint amit sokban nagyon idegesítőnek tartok) h most hárman is elmondják azt ami tök egyértelmű volt eddig is…
-nem azt mondom h kiszámíthatatlan lett volna a sorozat részei-
sajnos nagyon gyorsan felpörgették és végül leis zárták a dolgokat nekem a megjelölt téma nagyon bejött sajnáltam h csak 3részben volt konkrétum róla ezt bőven lehetet volna még húzni…
s mért ép az a hét ember? pedig még mondták is benne…
utolsó részben annyira izgultam h Isabel ne keljen fel erre mégis kibírt még öt lépést ez hiba volt benne :(
de Tom-nak átadni a szert az tényleg hülyeség volt

Csigusz - 2007. 10. 10. 19:23

A nyáron még azt mondtam volna, hogy számomra a 4400 az a sorozat amit 65 évadon át is tudnék nézni.
Már a 3. évad is elég felejthetőre sikerült, de a kezdeti idei első 2 rész után elindult a lejtmenet ami a ‘The Marked’ c. epizódban ért a tetőpontra számomra.
Eltúlzott, idióta, légbőlkapott B-szál: emberek sebhelyekkel, meg gonosz jövő-énekkel.
Komolyan csak ennyire futotta??? Ne csinálják már…

Ettől persze még ott leszek az 5×01-nél (sztem úgyis lesz) hisz a finálé ha nem is ütött vmi nagyot legalább megnyílt az új szál és jöhet újra a tiszta-lappal minden!
amugy Isabel sztem meghalt, bár majd úgyis visszajön a jövőből vagy a múltból v tudja a fene, de az amcsik úgyis megoldják xD

Kösz a postot ryhnn

BiL: tomnak miért lenne hülyeség odaadni a szert? úgyis tudni h túléli, mostmeg úgyis maga alatt van szal simán belövi a cuccot :)

sam_szabi - 2007. 10. 10. 21:45

Szerintem a 4. évad még kiforrottabb lett, mint az eddigiek, ahhoz képest, hogy már a sorozat legelső részeinél is teljesen másra számítottam, de ez nem is egy tipikus sci-fi, itt a drámára mennek rá, és nincs annyi akció benne. Remélem, lesz 5. évad is, mert annyi nyitott szál van, és szinte semmi nem derült ki, több betekintés kéne a jövőbe, hogy mégis mi történt és mit kell megakadályozni. Eddig ez volt az a sorozat, amit csak laza szórakozásért néztem, de a negyedik évad érdekesebb irányvonalat hozott….

The 4400 forever…

Hunnenkoenig - 2007. 10. 10. 21:59

Ja, csak azt nem ertem, ez most divat lesz ez a 13 reszes evad dolog?
Nagyon nem jo!

rhynn - 2007. 10. 10. 22:22

Nyári sorozat, meg kábel. Mindkettőn rövidebbek a sorozatok. Ami ősszel megy és nagy csatornán, az hosszabb.

Hunnenkoenig - 2007. 10. 11. 00:01

aham… thx! Ezt nem tudtam.

corran - 2007. 10. 11. 08:00

Nekem leginkább az szúrja a szemem, hogy Shawnnak az öccsét miért is kellett megölnie?! Miért nem vitte el Collierhez (vagy miért nem hívta hozzá Shawn Colliert), h elvegye a képességét?! Vki ezt magyarázza már el nekem… kicsit olyan érzésem volt h muszáj volt vmi kemény drámát beletenni és ez lett belőle… No mind1.

pepe - 2007. 10. 11. 10:54

lehet, hogy rosszul emlékszem, de akkor mintha jordan fogságban tartózkodott volna, és nem nagyon tudták, mikor ér vissza. az öccs pedig nem engedte, hogy újra visszajöjjön a képessége, ergo mindenképpen meghalt volna. eutanázia?

Csigusz - 2007. 10. 11. 18:07

Corran: ezen én is gondolkodtam, egészen addig amig eszembe nem jutott h ugyebár Collier célja h a világon mindenki bevegye a promicint szóval nem lett volna hajlandó meggyógyítani az öcsit, mert neki tökéletesen megfelelt az h mindenkit megfertőz.

CalverKelevra - 2007. 10. 28. 05:49

lehet h különleges (höhö :D) vagyok, de nekem mocskosul tetszett a 4. évad. az elején csak ugy néztem h “na, megnézek egy részt, mert nincs jobb dolgom”, utána meg (kb Alienville Evanston-os rész után) úgy felpörgött az egész h nemrég fejeztem be már vérvörös szemekkel :D lehet tudni már valamit arról h lesz-e 5. évad?

CalverKelevra - 2007. 10. 28. 05:50

erm… elrontottam html tag-et… mindenesetre vegyétek ugy h az Alienville át van húzva, csak egy kis kikacsintás akart lenni Thresholdra :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz