login |

A Life, mint legjobb újonc nyomozós sorozat?

2007. 10. 25. 16:02 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Pesze ez rögtön megdőlne, ha a Pushing Daisies-t nyomozósnak tekinteném. Az, de külön univerzum. Szóval idén nálam a Life lett a kiszemelt nyomozós, aminél ott ragadtam. És rögtön szembe is megyek azzal, amit az első rész kritikánál írtam.

Life - a két főszereplő komolyan néz

Azt írtam a pilotkritikában, hogy az átívelő szál tűnik a legérdekesebbnek. Wroong (ahogy Kevin Spacey mondaná a Superman-ben, most képzeljétek ide (nekem mindig az ugrik már be a wrong szóról, ezt csak második zárójelnek)). Na jó, nem teljesen hamis, de ahogy az átívelő szálhoz nyúlnak, az egyszerűen botrányossá válik a 4. részre. Elmondom abban mit tudtunk meg a szálról: semmit. Azaz bár előhúzták, de csak az addig megismert tényeket ismételték. És ott vérzik el doku rész is. Olyan interjúrészleteket vágnak be, és sulykolnak ismételve, amit addigra már kétszer láttunk legalább. Elég. Hogy ennek ellenére miért jó mégis a sorozat?

A karakterek elviszik a hátán. Vagyis leginkább a főszereplő Charlie (Damian Lewis) a szexi nyomozópartnere Dani (Sarah Shahi) meg a lakótársa/könyvelője, akit Adam Arkin játszik. A közöttük folyó interakció egyszerűen érdekes. Mellesleg a zen erőltetésből visszavettek, és már maga a főszereplő is elsimeri, hogy az egész filozófiája felső hangon is csak zenish. Nyilván az ügyvédnő is említést érdemel, mint az eyecandy klub tagja.

Még külön Charlie-ról: bejön ez a whatever (nem érdekel) magatartás. Nem egy Moody, de tényleg nem ragaszkodik annyira a földi javakhoz, meg a nőkhöz. Ez utóbbi amúgy durva, ahogy a lakásában (a teljesen üres, emeletes családi házért riszpekt a helyszínválasztónak és díszletépítőnek) random feltűnnek gyönyörű nők.

És akkor az ügyek. Aki nézett már nyomozós sorozatokat, azt sok meglepetés nem fogja érni, de kellő minőségben aláfestik a karakterinterakciót. Mellesleg az utóbbi hetek legjobb akciójelenete szerintem a Life-ban van (K-Ville-t nem nézek, csak majd darálva). Persze, láttunk már ilyet, de baromi jól megvalósították itt: egy gyanúsított hanggránáttal kiüti Charlie hallását, aki így üldözi. És mi sem hallunk semmit, csak egy folyamatos sípolást. Egyrészt itt a kamerakezelés majdnem mozi szint, másrészt az egésznek van valami hangulata, amint mutatnak olyan dolgokat, amiket Charlie nem hall. Lehet nem sikerült jól leírni, de nem találtam a jelenetet YouTube-on.

Szóval értékelésileg nálam felkúszott már 7/10-re a Life, és maradok egy darabig mindenképp. Aki viszont gyűlöli a sima nyomozós sorozatokat, az kerülje továbbra is. (Legutóbb nekem a Numb3rs volt ilyen nyomozós, ott is néztem első évadot aztán elsikkadt. Ilyen vagyok)

11 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2007. 10. 25. 07:47

meglep a revideálás, de támogatom:) jó hallani a sorozatról, de engem a 2 rész nem késztetetett a 3.-ra, de tény, hogy damian lewis nagyon rágyúrta s szerepre. (meg a gyümölcsökre:)

annyiban jó, hogy esetleg maradásra esélyes, hogy kevés az ennyire one man show (house) sorozat, ami ennyire a karakteren áll. vagy bukik.

viszont nekem a vele lakó ügyvéd csak idegesítőnek és nagyon toldottfoldottnak tűnt – még a piros traktor ellenére is:)

átívelés: a 2. rész alapján azt vettem le, hogy megkapjuk a teljes dokuanyagot egy-egy szereplőről. ott is, aki nyilatkozott, az kiegészítette a régi dumáit.

nna, szóval még több hívet neki. az biztos, hogy az intelligensebb sorozatok közül való.

Human Insect - 2007. 10. 25. 09:46

ja, de konkrétan az interjút ismételték. Szal nem kiegészíti az előzőt, hanem mintha én elmondanám a második részben, hogy a junkie a legjobb oldal, aztán a harmadikban tökre ugyanezt vágnák be.

fm! - 2007. 10. 25. 16:16

Hova tűnt 1 órán keresztül ez a bejegyzés? :)

winnie - 2007. 10. 25. 16:17

felcseréltem a sorrendet:)

kaito - 2007. 10. 25. 18:33

pilot után eléggé egyedül voltam jó véleménnyel a life-ról, jó hogy human is csatlakozott a rendszeres nézőkhöz. változott tényleg kissé a felépítése, nálam is 7/10 csak első rész 8 volt. dokus hardcopy ismétlések funkció nélküliek (pl. fekete nyomozó papás, miután már felkereste).

off: sajna megnéztem damien lewis the baker c. filmjét, na azt kerüljétek.

tomee - 2007. 10. 25. 20:25

Egy valamiért, pontosabban valakiért fogom nézni a sorozatot, ez pedig Damien Lewis. Az Elit Alakulat óta egy kedvenc színészem, attól függetlenül nem kapott túl sok jó szerepet. A pilotra holnap kerül sor…

evilous - 2007. 10. 25. 22:32

én is nézem, nem kiemelekdő, de kellemes szórakozás. a k-ville-nél jobban bejött, és úgyhogy nekem ebben a szezonben ez a nyomozósom.

előbb-utóbb csak beindúl az átívelő szál, nagyon alapoznak hozzá.

Necros - 2007. 11. 26. 19:56

Nekem is nagyon tetszik, gyorsan bekerült a kedvencek közé. :) Damien Lewis és Sarah Shahi is jók, főleg miattuk ültem le nézni (utóbbit a Teachersből ismerem, egy jó kis komédia sorozat, csak sajnos lelőtték 6 rész után:(), de a hangulata és a stílusa egyből megfogott, a dumák is ötletesek. A doku részek meg nagyon jók, hagyják csak meg, van értelmük. Én azt sem bánom, ha elhúzódik egy kicsit a fő szál, szeretem az ilyen összeesküvős dolgokat. :)

hkata - 2009. 01. 08. 11:44

Engem meg épp ez az átívelõ szál izgat, de mintha mostanság ezt hanyagolnák…

skedek - 2014. 11. 04. 21:21

Engem ez a sorozat eddig nem fogott meg, az első évad hatodik részénél tartok. A főszereplők tényleg rendben vannak. Az átívelő szál kissé lassan halad, bár ez sem zavarna, ami zavar az az egyes részek számomra lapos esetei. Kiszámíthatóak a fordulatok egyes részekben. A hangulata sem fogott meg, nincs az a komor képi világa, amit én személy szerint a krimikkel azonosítok (A híd, killing, true detective). Ami miatt tovább nézem az Damien Lewis, jól játszik és sokat nevetek rajta. Nálam 5/10.

bobi64 - 2016. 11. 25. 22:27

Hogy én miért hagytam ki ezt eddig? Damian Lewis a BoB óta kedvencem, de ebben a sorozatban kolosszálisan jó volt. Az egész kolosszálisan jó volt. Mit fogok nézni ezekután?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz